Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Food Truck Yemek Kamyonu

Başlatanykg142Tarih03/01/2016 03:36:16Yorum101

İlk mesaj
Üye114 yazı
Arkadaşlar merhaba önce biraz kendimden bahsedeyim sonra konuya gireyim fikri ve zikri olan arkadaşlar yol gösterirse paylaşımda bulunur ve yardımcı olurlarsa çok sevinirim. 36 yaşındayım ve 08.12.2015 bittiğim gündür yaş sebze meyve sektöründe faaliyet gösteriyorduk aile şirketi olarak baba mesleği babamın 41 yılı benimse 18 yılım emeğim var sadece son 5 yılda 120.000 milyon tl iş yapmışım lafı uzatmayayım 2011 deki torba yasadaki çek kanunu bizi mahvetti çok büyük cirolar çekip %2-3 gibi rakamlara çalışırken birde durmadan karşılıksız çek ve batan firmalar bizleri zora soktu 60.000 m2 kapalı üretim alanı halde 3 dükkan 15 araba 6 daire 1 süpermarket hiçbiri yetmedi batan paraları bankadan sübvanse edip krediyle dönmeye kalktıkça maliyet ve karlar azalınca ve yatırımda yakalanınca hiç bir şeyi de değerinde satamadım velhasıl zaten ilk çek yazıldığı an bankalar ipi çekti tabiki hükümet belirsizliği ve rusya krizi de çok etkili oldu bu batışta bankalar da çok gerdi Allahım kimseyi gördüğünden geri koymasın ama geçmişimle yaşamanın bi alemi yok önüme bakıcam artık anlatmak istediğim son 10 yılda 200 milyon yl ye yakın iş yaptım şuan beş parasızım 2 çocuğum var onların birer emekliliği vardı gelirse oradan gelecek bir 30 bin tl var KOSGEB hikayesi de bu ara revaçta bende de bir fikir var ama nasıl olur bilmem bana bir yol gösterirseniz sevinirim daha benim iflas taze sudan çıkmış balık gibiyim çünkü kafam çok dolu o yüzden yanlış da yapmak istemiyorum .kosgebin başvuru formunda sorduğu sorulara projemle ilgili verdiğim açıklamaları aşağıda vericem tutar mı tutmaz mı nedir ne değildir desteklerinizi bekliyorum saygılarımla...

FOOD TRUCK

PROJENİN KONUSU
Son birkaç senede Amerika’da ‘street food – sokak yemeği’ akımının yaygınlaşması ile ‘Food Truck-yemek kamyonları’ sayısında bir patlama yaşandı. Taze ve kaliteli içeriklerden hazırlanmış basit lezzetleri uygun fiyat ile takipçileri ile buluşturan bu akım, dünyadaki ekonomik krize ve yüksek restoran fiyatlarına güzel bir cevap veriyor.
PROJENİN AMACI VE GEREKÇESİ
Dünyada hızla yayılan street-food kültürü aslında çok eskiden beri daha basit ve sağlıksız donanımlarla ülkemizde de uygulanmaktadır.Türkiye'de özellikle nohutlu pilav, adana dürüm, kokoreç, balık-ekmek gibi lezzetlerden tanıdığımız sokak yemeği kültürü, özellikle konser veya maç sonrası seyyar arabalarda satılan ya da her gece köşe başlarında türeyen seyyar ayaküstü lezzetlerini hepimiz tüketiyoruz. Amacımız bu akımı yaşadığımız zamana uygun olacak şekilde daha modern, daha sağlıklı, daha güvenilir ve daha kaliteli bir hale getirerek tüketicinin güven ve takdirini kazanarak markalaşma yolunda ilerlemektir.
PROJE KONUSU OLAN ALANDA İŞLETMENİN MEVCUT DURUMU VE BENZERİ PROJE/FALİYET DENEYİMİ
Seyyar yemek işi her ne kadar eski olsa da mevcut proje kapsamlı ve ülkemiz de daha önce yapılmadığı için deneyim yoktur ama gerekli ön hazırlık ve fizibilite çalışmaları yapılmıştır
PROJENİN İŞLETMENİN ORTA VE UZUN DÖNEM HEDEFLERİYLE İLİŞKİSİ
Orta vade de sokak yemeği kültürünün kalite, lezzet ve hijyen esaslarıyla birleştirilerek tüketicinin güven ve onayını alması hedeflenmekte ve kadın istihdamına daha fazla önem verilmektedir. Uzun vade hedefleri arasın da bu hizmet üzerine filo kurmak bulunmaktadır. Dünya da bu işin öncüsü olan Amerika ve Çin de sektörün geldiği noktayı takip ederek AR-GE çalışmaları yaparak belki bir gün Amerika ve Çin sokakların da Türk yemek kamyonları dolaştırarak Türk sokak yemek kültürünü dünyaya tanıtmak bulunmaktadır.
PROJENİN HEDEF ALDIĞI MÜŞTERİ GRUBUNUN/PAZARIN NİTELİKLERİ
Yemek kamyonlarının amacı basit ve çabuk hazırlanan yemeklerin insanların yemek ihtiyacını karşılaması ve insanlara vakit kazandırmasıdır bu bağlamda yemek kamyonlarında istakoz, portakallı ördek, kaz ciğer gibi toplumun belli bir kısmının yiyebildiği yemekler yerine her gelir grubundan her eğitim seviyesinden herkesin vazgeçilmezi olan herkesin kolayca ulaşabileceği bir öğrenciyle bir iş adamının aynı anda ortak noktada buluşacağı lezzetler pilav, köfte, tavuk, çorbadan oluşan menüsüyle herkese hitap edeceği için Pazar kaygısı taşınmamaktadır.
PROJENİN ÜRÜNLERİNİZE VE HİZMETLERİNİZE BEKLENEN ETKİLERİ
Proje Antalya için bir ilk olacağı için kalite, güven, hijyen ve devamlılığı sağladığı sürece olumlu tepkiler alıp ileriye gidecektir. Hedef kitle arasında öncelikle meltem mahallesinde bulunan Adliye binası Trafik şubesi Akdeniz üniversitesi ve Antalya Arena Stadyumu bulunmaktadır. Topçular da askeriye bulunmaktadır cumartesi ve Pazar çarşı izni dönüşü ciddi bir asker potansiyeli vardır yazın sahil şeridi aktif hale gelecektir.medyadan takip edilerek özel gün ve bayram gibi etkinliklerin düzenleneceği yer ve mekanlar potansiyel anlamda çalışabilecek noktalardır

PROJENİN İŞLETMENİZİN REKABET EDEBİLİRİLİĞİ ÜZERİNE BEKLENEN ETKİLERİ
Proje Antalya için bir ilk olacağı için tek başımıza bir kulvar da koşuyor olacağız ve işimizi geliştirerek ileriye taşıyacağız ki lider firma olalım.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Projede uzun vadede önce Türkiye’ye açılmak daha sonra dünyaya açılmak hedeflenmektedir
HUKUKİ HUSUSLAR
Araç hazırlanması sırasın da proje hazırlanması, makine mühendisleri odası vizesi ve TSE onayından oluşan bir işleyiş vardır
maliye açısından halledilecek prosedürler vardır vergi levhası yazar kasa pos vs
ilgili belediyelerden alınacak izin belgesi alınacaktır

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
101 yorum
Üye114 yazı
aracım iveco m29 otobüs şu ana kadar yapılanlar şu şekilde
1-) aracın her iki tarafına cam balkon sistemi yapıldı
2-) aracın sol tarafına 4.5 metre uzunluğunda buzdolabı konuldu yarısı artı derece de çalışıyor diğer yarısı eksi 5 e kadar düşebiliyor
3-) aracın tabanı yıkanması silinmesi kolay olsun diye baklava saç yapıldı boyandı
4-) aracın içinde yapılan buzdolabının üzeride dahil olmak üzere komple mermerit tezgah yapıldı
5-) aracın sağ tarafı mermerit tezgahın alltı komple mobilya dolap oldu
6-) aracın normali 30 amper olan şarj dinamosu 80+80 olarak çift dinamoya ve entegre çalışmaya başlatıldı
7-) aracın üzerine 6 adet güneş paneli bağlanıcak ve kendi elektriğini üretmesi sağlanacak
8-) güneş panelinden üretilen elektrik akülere aktarılacak ve 24 saat neredeyse kesintisiz elektrik olacak
9-) havada güneş olmadığı zamanda amperi yükseltilerek ve 2 adet olarak çoğalan dinamolar devreye girecek ve aracın seyir halinde gezerken bile elektrik üretmesini
sağlayacak.
10-) aracın yanındaki bagaj bölümlerine bir sistem uygulanarak seyyar merdivenler yapılacak müşterinin araca ve içerde olanlara daha kolay erişimi sağlanacak
11-) aracın arka bagajına 2 tane 200 lt su deposu yerleştirilecek bir depo temiz su bir depo atık su vazifesi görecek temiz su deposuna uygulacak pompa sistemi ile aracın
içerisinde bulunan lavabo bataryasından temiz suya ulaşılabilecek kullandığımız kirli su ise bagaj da bulunan atık su deposuna geri dönecek
12-) yine aracın bagajına 2 adet ev tüpü yerleştirilip bakır borular ile araç içindeki pilav ısıtma makinesi, set üstü ocak, çay makinesi, fritöz ve tost makinesinin enerji
ihtiyacı sağlanacak
13-) aracın sağ ve sol yanına üst kısımlarına tente sistemi yapılacak yağmur ve güneşten korunma sağlanacak
14-) aracın orjinal müzik sistemi yeterince sağlıklı oda aktif hale getirilecek
15-) he rşey bitince araç giydirmesi yapılacak ve yola çıkmaya hazır hale gelicek inşallah ben kapsamlı bir proje yapmaya çalıştığım ve ilerde bir marka olma niyetinde olduğum için işin aslı sabit bir dükkan parasını buldu inşallah tutar tutmazsa ben başka bişeyi tutdum demektir zaten:)))

Yeni Üye1 yazı
arkadaşım allah kolaylık versin çok zor aşamalardan geçmişssin ve geçiyorsun. Bende yaklaşık 3 - 4 aydır bu tarz bir iş için araştırma yapıyorum. Bu siteyide yeni buldum tüm yorumları okudum. öncelikle tebrik ediyorum açık yüreklilikle burada tüm aşamaları paylaştığın için süreçle iligili bire bir bilgi paylaşımında bulunmak isterim bende antalyada yaşıyorum sen bizden şu aşamada daha tecrübelisin. Tekrar rabbim kolaylık versin yolun açık olsun

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Esnaf
Üye300 yazı

Otobüsün seyyar lokantaya çevrilmesi çok meşakatli bir işmiş, siz bir de herşey olmuşken en iyisi olsun diyorsunuz benim anladığım.Yerinizde olsam bu otobüsü dönüştürme işini bu kadar detayıyla öğrenmişken sadece bu işi ayrı bir işkolu olarak yapardım.Sermaye gerekmeyen bir iş, profosyonel bir websitesi ve reklam vererek işe başlanabilir.

Yeni Üye1 yazı
Bütün yazdıklarınızı okudum yeni resimleri dört gözle bekliyorum baya uğraştırıcı bir işmiş anladığım kadarıyla otobüsü seyyar lokantaya çevirmek

Yerleşim Türkiye / KastamonuMeslek Ö?renci
Üye114 yazı
Günümüz dünyası yok diye birşey kabul etmeyen bir dünya bu iş bir tane doblo tarzı araç arkasına bir mangal atılarak da pek tabi en fazla 500 tl ilk bir yatırımla hayata geçer ve hayta hemen kâra geçer ama ben bu işi daha ileri ve profesyonel sayılabilecek ve Zaman'la dahada gelişip büyüyecek bir levele taşımak istediğim için fazla detaycı davranıyorum şimdi fazla foto atmıyorum ama son halini atıcam hem bu konu özelinde hemde ayrı bir başlıkta ve bu işe araç projeleme anlamında da girmeyi düşünebilirim.aslında şuan siz aracı bende araç bitince sizlerden alacağım notu merak ediyorum ama az kaldı inşallah bitti bitmek üzere

Üye114 yazı

Üye114 yazı

Üye114 yazı

Üye114 yazı

Üye114 yazı

Üye114 yazı
araç içi buzdolabımın moturunu çift motora değiştiriyorum akabinde aydınlatma işim ve su tesisatı ve gaz tesisatı işim kaldı hepsi bitince de dış cephe giydirmesi yapılacak

Üye114 yazı

Üye546 yazı
Hayırlı olsun hocam..Sanırım bitti;Antalya'da nerede bu işi düşünüyorsun? bu arada renk konusunda daha canlı renk olsa sanki daha mı iyi olurdu diye düşündüm bi an

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Emlakçy
Yeni Üye27 yazı
Ben girişimcimizin haline üzülüyorum. Arkadaşlar amerikada tutan bir projenin türkiyede tutma imkanı çoook düşük. Sektör ne olursa olsun. Amerikada asgari ücret saati ile çalışan bir insan bile çok rahat ev alabilirken 1-2 aylık maaşı ile türkiyede bizim hayalini kurduğumuz ama alamadığımız arabaları alabilirken türkiyede ekonomi seviyesi çok düşük.

Bak craiglist diye bir site var gir ordan araç fiyatlarına bak. Fake sanıcaksın.

Sonra ordan iş ilanlarına bak saat başı kaç dolar ödediklerine bak kendince aylık gelir hesapla.

Cebinde 25 30 dolar fazladan harcandığında delik oluşmayacak olan bir adam senin yepyeni kimsede olmayan projene para harcayabilir ve sattığın içecekleri gıdayı tüketebilir en azından meraktan dener. Ama türkiyede bu tutmaz. 2 vesait yapmayımda 2 lira fazladan dolmuş ücreti ödemeyim diye 1 saat yol yürüyen adam sayısının hiçte az olmadığı bir ülkede istersen 1 liradan simit sat kamyonda satışların hep 80 milyonluk ülkenin potansiyeline göre minimum seviyede olcaktır.

Şöyle düşün amerikanında nüfusu 80 milyon olsun türkiyeninde. Amerikadaki kamyonundan 10 15 20 milyon amerikalıya içeriklerini pazarlama imkanı bulabilecekken türkiyede içeriğin ne kadar nitelikli olursa olsun 5 milyon insana hitap edebilirsin. Herkes kabul eder sattığın şeyin çok lezzetli ve ucuz olduğunu. Ama ne satarsan sat karşında tasarruf etmek isteyecek inanılmaz derecede büyük işsiz ve asgari ücret tayfası var.

Benim en çok üzüldüğüm nokta elinde üç kuruş parası olan adamın hadi yeni bişeyler türeteyimde para kazanayım diye düşünüp başka ülkelerden proje devşirmesi. Projeyi ilk siz keşfederseniz başarılı olursunuz. Çünki satacağınız şeyi kendiniz buluyosunuz ve ister istemez soruyosunuz kendinize ben bunu türkiyede satabilirmiyim ne kadar satarım diye.

Haliyle daha sağlıklı bir sonuç çıkıyo ortaya.

Ben kesinlikle başka ülkelerde patlama yapmış projelerin bi umutla türkiyeye devşirilmesini yanlış buluyorum. Çünki o amerikalı ama sen türke satıcaksın. O kamyonda üretilenler evvela damak tadı ve helallik problemi ile türkiyede satılamaz. E sen ben zaten kendim üreticem içeriği diyosanda yeniliğe dair farkın ne kalcak ? Bu ülkede minibüslerde kamyonetlerde köfte ekmek satılıyo zaten. Sen bunu kocaman kamyonla yapmaya karar vermişsin ne gerek var ??

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci
Yeni Üye27 yazı
Ek olarak şunları eklemek istedim. Amerikada sokaklarda kamyonet minibüs karavan kırması bir araçla dondurma vs satılır. Sizin bu aracı geliştirip içersine kuruyemiş macun vs eklemeniz tutacak bir proje olur ama amerikada. Ancak onu alıp burda devam etmeniz tutmayacak bir projedir. Burdan oraya ***ür tutma olasılığı çok yüksek ama ordan buraya devşir çok zor. Burdan oraya ***ürdüğün çoğu şeyi orada benimsetme imkanın var ama oradan buraya gelmesi ve burada benimsenmesi imkansıza yakın.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?renci
Üye229 yazı
Allah kolaylık versin inşallah işleriniz düzelir.İnsanlarımızda fikir çok ama mevzuat ve işi zora sokan yöneticiler oldugu için malesef büyük engelleri aşmak gerekiyor.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Di?er
Üye114 yazı
Sokak yemek kültürü bizde zaten var ben sadece kapsamlı ve makyajlı ve teknolojik bir hale getirdim ki sebebide hedef müşteri kitlemin standartlarının ve sağlık mevzusuna bakış açısının daha fazla olması evet başta Amerika da çok yaygın olduğundan bahsettim ama ordan proje devşirmedik ülkemizde de bu iş yıllardır 3 tekerlekli arabadan tutda yol kenarlarında bile yapılıyor
Eğer araç da hot doğ suşi donat falan satacak olsam proje kopyalama eleştirinizi kabul ederim ama biz sadece standardı yükselticez bakalım Zaman gösterecek . Bakalım müşteriler hijyen kurallarına uyulmayan temiz olmayan Etini ekmeğini nerden aldığı belli olmayan yerlere mi rağbet edicek yoksa kasabın marketin manavın kısacası neyi nerden aldığımın ve çalışılan ortamın girilip kontrol edilebildiği benim aracımı tercih edicek
Adam 5 liraya dürüm veriyor köfte veriyor kıyma olmuş 40 lira nereye veriyim bu paraya 5 liraya 7 liraya köfte adana yiyen bağzı şeyleri kabul edicek yani kimse kusura bakmasın
Yanlış anlaşılmasın 5-7 liraya et yiyene kızıyorum yeme abi git yumurta kır ye daha iyi adamlar taşlık ciğer ne varsa içine çekiyorlar kıymanın neyse herkese müşteri var herkes nasibini yiyecek kaliteli iş yaparak zamanla bir yerlere gelmeyi düşünüyorum tavuk sucuğun dan tost yada sakat at karıştırılmış kıymadan köfte yapmak istemiyorum ordan yiyenlerde devam etsin saygılıyım

Yeni Üye2 yazı
hocam araba pencereleri biraz yüksekte değilmi. nasil bir cozumun olacak

Yerleşim Suudi Arabistan / IstanbulMeslek Emekli
Üye114 yazı
yan taraflarda 2 adet merdiven mekanizması yaptık açılıp kapanan açılmış fotolarını çekip atıcam

Yeni Üye23 yazı
@Vg23 seni girişimcisin diye birisi kandırmış veya kıskandın senden önce davrandı diye anlamadım ama çamur atma kirlilik yaratma

@ykg142 abicim ben 20 yaşındayım fikir benimde aklımda olan bişeydi ileride bu tarz bişey yapsam nasıl olur diye düşünüyodum sen çıktın karşıma inşallah aradığını bulursun yeni fotoğrafları bekliyorum arabanın @emreplt dediği gibi camlar yüksek alta geniş ve yüksek bi sökülüp takılmalı alet falan yaptırırsan güzel olur bence. iyi günler.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye53 yazı
Harika fikir güzel emek çok inşallah başarılı olursunuz antalyada denk gelirsem destek amaçlı 2 porsiyon alacağım söz =)...
Her seyin hayirlisi...

Yerleşim Türkiye / EskisehirMeslek Yöneticilik
Üye114 yazı
Vg23 düşüncelerine de saygı duyuyorum yorumunu yaptı bende açıklama getirdim olumsuz eleştiriye kapalı olursak ne kendimizi nede işimizi geliştirebiliriz hakaret içermedikten sonra herkes birbirine olumlu olumsuz farketmez fikri ve eleştiri getirsin faydası olur zararı olmaz

Kendim bi yollara çıkayım nasipse allah yazdı da önüm açılırsa rızkım varsa ekip ve sistem kurarak kurumsallaşarak bu işi büyütmek istiyorum

Benim araç önce bi bitsin isteyene anahtar teslim proje de yapabilirim arkadaşlar

Üye114 yazı
Antalya da yaşayanlar bilirler Osmanlı Kahveci'si markasını fazla geçmişi yok atatürk caddesinde ayakkabıcı idi şundan 6-7 sene evvel hedefler yukarda olsun yakalayamasak da yaklaşırız diye düşünüyorum sizi bilmem ben hayattan korkmuyorum bir sürü imkanım varken paranın içinde yüzerkende cesaretim vardı şimdide sakın tuzun kuru falan demeyin bi atımlık kurşunum var çok olsa batar bu iş bende girer bir yere çalışırım reaksiyon alabilmek için standardın dışında ve üstünde kalite sağla**** ön plana çıkılabilir ticarette olaya bilimsel olarak bakacak olursak gıda işi önce görsel duyu organı ile çalışır yani daha Türkçesi gözünüze hoş gelmedikten sonra dilinize tatma fırsatı vermezsiniz işte burda araç devreye girecek yeterli görselliği olduğu Zaman insanlar denemek için bile olsa bir fırsat verecekler işte o fırsatı iyi değerlendirip damak tadına da hitap eder tatlı dille Güler yüzle birleştirirsek müşteri kitlesi yaratabilirim diye düşünüyorum Allah hayırlara vesile etsin artık

Üye229 yazı
sayın ykg142 nedir son durum resmi işler hallolacak gibi mi yoksa el altından satış v.s olayımı olacak..Bende Alanyadan yazıyorum birgün tanışmak isterim inşallah.

Üye114 yazı
resmi işler tabiki hallolucak aracın ruhsatında mobil pişirme aracı yada perakende satış ve teşhir aracı olarak yazıcak rengi loosu içindeki tadilatlar ruhsatına işlenmiş vaziyette olacak ilk alanyaspor maçına da gelicem nasipse sayın tc oalngsau

Üye300 yazı
Antalya'da sabit nerelerde duracak bu araç ? İlk müşteriniz olalım.

Üye114 yazı

aile arasında bi açılış yaptık kendi kendimizi avuttuk pazar pazar

Yeni Üye23 yazı
içi güzel ama dediğim gibi cam çok yukarıda kalmış ve uzunlamasına küçük zaten bide tezgah galiba o canım birazını kapatmış iyicene küçülmüş

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Üye229 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ykg142
resmi işler tabiki hallolucak aracın ruhsatında mobil pişirme aracı yada perakende satış ve teşhir aracı olarak yazıcak rengi loosu içindeki tadilatlar ruhsatına işlenmiş vaziyette olacak ilk alanyaspor maçına da gelicem nasipse sayın tc oalngsau

abicim her zaman bekleriz inşallah emeğinin karşılığını her türlü alırsın.Bakarsın senin yolundan geliriz ileride Alanyada da bu işler yapılır..

Üye546 yazı
Hocam son gelişmeler nasıl merak etmiyor değiliz hani :))

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Emlakçy