Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Food Truck Yemek Kamyonu

Başlatanykg142Tarih03/01/2016 03:36:16Yorum101

İlk mesaj
Üye114 yazı
Arkadaşlar merhaba önce biraz kendimden bahsedeyim sonra konuya gireyim fikri ve zikri olan arkadaşlar yol gösterirse paylaşımda bulunur ve yardımcı olurlarsa çok sevinirim. 36 yaşındayım ve 08.12.2015 bittiğim gündür yaş sebze meyve sektöründe faaliyet gösteriyorduk aile şirketi olarak baba mesleği babamın 41 yılı benimse 18 yılım emeğim var sadece son 5 yılda 120.000 milyon tl iş yapmışım lafı uzatmayayım 2011 deki torba yasadaki çek kanunu bizi mahvetti çok büyük cirolar çekip %2-3 gibi rakamlara çalışırken birde durmadan karşılıksız çek ve batan firmalar bizleri zora soktu 60.000 m2 kapalı üretim alanı halde 3 dükkan 15 araba 6 daire 1 süpermarket hiçbiri yetmedi batan paraları bankadan sübvanse edip krediyle dönmeye kalktıkça maliyet ve karlar azalınca ve yatırımda yakalanınca hiç bir şeyi de değerinde satamadım velhasıl zaten ilk çek yazıldığı an bankalar ipi çekti tabiki hükümet belirsizliği ve rusya krizi de çok etkili oldu bu batışta bankalar da çok gerdi Allahım kimseyi gördüğünden geri koymasın ama geçmişimle yaşamanın bi alemi yok önüme bakıcam artık anlatmak istediğim son 10 yılda 200 milyon yl ye yakın iş yaptım şuan beş parasızım 2 çocuğum var onların birer emekliliği vardı gelirse oradan gelecek bir 30 bin tl var KOSGEB hikayesi de bu ara revaçta bende de bir fikir var ama nasıl olur bilmem bana bir yol gösterirseniz sevinirim daha benim iflas taze sudan çıkmış balık gibiyim çünkü kafam çok dolu o yüzden yanlış da yapmak istemiyorum .kosgebin başvuru formunda sorduğu sorulara projemle ilgili verdiğim açıklamaları aşağıda vericem tutar mı tutmaz mı nedir ne değildir desteklerinizi bekliyorum saygılarımla...

FOOD TRUCK

PROJENİN KONUSU
Son birkaç senede Amerika’da ‘street food – sokak yemeği’ akımının yaygınlaşması ile ‘Food Truck-yemek kamyonları’ sayısında bir patlama yaşandı. Taze ve kaliteli içeriklerden hazırlanmış basit lezzetleri uygun fiyat ile takipçileri ile buluşturan bu akım, dünyadaki ekonomik krize ve yüksek restoran fiyatlarına güzel bir cevap veriyor.
PROJENİN AMACI VE GEREKÇESİ
Dünyada hızla yayılan street-food kültürü aslında çok eskiden beri daha basit ve sağlıksız donanımlarla ülkemizde de uygulanmaktadır.Türkiye'de özellikle nohutlu pilav, adana dürüm, kokoreç, balık-ekmek gibi lezzetlerden tanıdığımız sokak yemeği kültürü, özellikle konser veya maç sonrası seyyar arabalarda satılan ya da her gece köşe başlarında türeyen seyyar ayaküstü lezzetlerini hepimiz tüketiyoruz. Amacımız bu akımı yaşadığımız zamana uygun olacak şekilde daha modern, daha sağlıklı, daha güvenilir ve daha kaliteli bir hale getirerek tüketicinin güven ve takdirini kazanarak markalaşma yolunda ilerlemektir.
PROJE KONUSU OLAN ALANDA İŞLETMENİN MEVCUT DURUMU VE BENZERİ PROJE/FALİYET DENEYİMİ
Seyyar yemek işi her ne kadar eski olsa da mevcut proje kapsamlı ve ülkemiz de daha önce yapılmadığı için deneyim yoktur ama gerekli ön hazırlık ve fizibilite çalışmaları yapılmıştır
PROJENİN İŞLETMENİN ORTA VE UZUN DÖNEM HEDEFLERİYLE İLİŞKİSİ
Orta vade de sokak yemeği kültürünün kalite, lezzet ve hijyen esaslarıyla birleştirilerek tüketicinin güven ve onayını alması hedeflenmekte ve kadın istihdamına daha fazla önem verilmektedir. Uzun vade hedefleri arasın da bu hizmet üzerine filo kurmak bulunmaktadır. Dünya da bu işin öncüsü olan Amerika ve Çin de sektörün geldiği noktayı takip ederek AR-GE çalışmaları yaparak belki bir gün Amerika ve Çin sokakların da Türk yemek kamyonları dolaştırarak Türk sokak yemek kültürünü dünyaya tanıtmak bulunmaktadır.
PROJENİN HEDEF ALDIĞI MÜŞTERİ GRUBUNUN/PAZARIN NİTELİKLERİ
Yemek kamyonlarının amacı basit ve çabuk hazırlanan yemeklerin insanların yemek ihtiyacını karşılaması ve insanlara vakit kazandırmasıdır bu bağlamda yemek kamyonlarında istakoz, portakallı ördek, kaz ciğer gibi toplumun belli bir kısmının yiyebildiği yemekler yerine her gelir grubundan her eğitim seviyesinden herkesin vazgeçilmezi olan herkesin kolayca ulaşabileceği bir öğrenciyle bir iş adamının aynı anda ortak noktada buluşacağı lezzetler pilav, köfte, tavuk, çorbadan oluşan menüsüyle herkese hitap edeceği için Pazar kaygısı taşınmamaktadır.
PROJENİN ÜRÜNLERİNİZE VE HİZMETLERİNİZE BEKLENEN ETKİLERİ
Proje Antalya için bir ilk olacağı için kalite, güven, hijyen ve devamlılığı sağladığı sürece olumlu tepkiler alıp ileriye gidecektir. Hedef kitle arasında öncelikle meltem mahallesinde bulunan Adliye binası Trafik şubesi Akdeniz üniversitesi ve Antalya Arena Stadyumu bulunmaktadır. Topçular da askeriye bulunmaktadır cumartesi ve Pazar çarşı izni dönüşü ciddi bir asker potansiyeli vardır yazın sahil şeridi aktif hale gelecektir.medyadan takip edilerek özel gün ve bayram gibi etkinliklerin düzenleneceği yer ve mekanlar potansiyel anlamda çalışabilecek noktalardır

PROJENİN İŞLETMENİZİN REKABET EDEBİLİRİLİĞİ ÜZERİNE BEKLENEN ETKİLERİ
Proje Antalya için bir ilk olacağı için tek başımıza bir kulvar da koşuyor olacağız ve işimizi geliştirerek ileriye taşıyacağız ki lider firma olalım.
SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK
Projede uzun vadede önce Türkiye’ye açılmak daha sonra dünyaya açılmak hedeflenmektedir
HUKUKİ HUSUSLAR
Araç hazırlanması sırasın da proje hazırlanması, makine mühendisleri odası vizesi ve TSE onayından oluşan bir işleyiş vardır
maliye açısından halledilecek prosedürler vardır vergi levhası yazar kasa pos vs
ilgili belediyelerden alınacak izin belgesi alınacaktır

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
101 yorum
Yeni Üye20 yazı
Fikriniz gerçekten güzel.anlattığımız şekilde de yapılırsa tutar.ama KOSGEB nakit parayı al işi kur demiyor maalesef.önce harca işi kur sonra ben sana harcadığının KDV hariç %60 ini geri vereyim diyor.buda 15000 ile sınırlı.yaklaşık 25000 TL faturalı harcama yaparsanız KDV ile beraber yaklaşık 30000 TL yapıyor 15000 TL bu şekilde geri alabilirsiniz tek seferde.12000 TL de her ay yaptığınız genel giderler gore max 24 ay min 12 ayda geri ödeme sağlıyor.ama genel giderler elektrik su kira vs.yanı kamyonda bunlari gosteremezsiniz.yalnızca yakıt gideri gösterilebilir onuda KOSGEB kabul eder mi bilmiyorum.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Üye109 yazı
bu kosgepten geri doner...bence kosgebe hic bel baglama...
aykut gök

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Ticaret
Üye114 yazı

konu ve mevzuata ilişkin biraz kafa yordum prosedürleri aşarsam günlük 2000 lira iş yapsam allah bin bereket versin diyorum çek den senetten krediden bitmişim zaten hiç olmadı nakit para akşam eve 200 lira ***ürsem süper artı nakit tahsilat sıkıntısı yok ama bayağı yorucu olacağını düşünüyorum genel olarak fikir nasıl inşallah beğendiniz gerekli beğeni ve desteği bulursam gözü karartıcam batarsam maaşa talim ben bu işi yapamıyorum emekçiliğe dönücem

Üye129 yazı
Sobayin basinda icerisi sicaak disarda hava soguk guzel bi hayal zaten dusunce olarak turkiyeye uyum saglamiyor hele hele menu kolay ve hizli olsun diye portakalli ordegi , kaz cigeri ve istakozu kaldirman tam bir incelik ,, neyse gecmis olsun zaten iflas etmissin ikide cocugun varmis bence daha mantikli ve akilli bi is yapmayi dene onemli olan cocuklariyin ve aileyin giderlerini cikartacagin riziko olmuyan bi seyler dene,,,,,,
Yusuf

Yerleşim Hollanda / UtrechtMeslek Ythalat / Yhracat
Üye355 yazı
Öncelikle bu işin sermayesi kuralına göre yapacağını varsayarsak maliyeti epey yüksek bir iş olduğunu söyleyebilirim.
Araç FORD TRANSİT DUCATO PEUGEOT BoXER tarzı açık kasa kamyonet, nereden baksanız 50,000 tl bunun üzerine ekleyeceğiniz mutfak ekipmanlarının olduğu kasa kısmı hiç abartmıyorum en az 150 bin tl tutarında. İşin maliye ve sağlık bakanlığı mevzuatlarına uygunluk belgesi de ayrı bir maliyet. Burada maliyeti düşürmek için mevzuatlara uygun karavan kısmı yaptırılıp çekici kısmı gerektiğinde kiralamak suretiyle 50,000 tl lik harcamadan tasarruf edilebilir.
Aslında burası işin kolay kısmı zor olan belediyeler ile olan sorunlar işi nerede yapacaksınız nasıl yapacaksınız ne yapacaksınız? Şehrin en işlek yerlerinde trafiği tıkamadan bir yer edinebilecek misiniz kendinize? Ben bu işte arkanızın sağlam olması yani bir dayınızız yoksa bu iş hayal olur gibi geliyor bana.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ymalat
Üye235 yazı
1. kosgeb desteği için daha önce üzerinize hiç bir ticari faaliyet için işyeri açılmamış yani yeni girişimci olmanız gerek..
2. kosgeb destek verir.. ama destek verir.. sizde araştırmışsınızdır..
3.onca olayı yakın zamanda yaşayıp yine de girişimci olmanız gerçekten takdir e layık .. son kalan 30 000 i de buna verirsek Allah göstermesin hastalık da vs de güvencemiz kalmayacaktır. Maaşlı iş hem para kazandırır hem de kafa dinletir size biraz ..

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Mühendis
Yeni Üye50 yazı
Bence burada yer alan bilinirlilik eğer anlaşma vs. yapmazsanız insanlar sizin oraya hergün gidip gitmemenize bakmayacak ve bilinirliliğinizi azaltacaktır. Bunu sağlamanız halinde birşeyi atlıyorsunuz insanlar en azından Türkiye gündüzleri lokantalarda yemek yiyor akşamları iş çıkışında evinde yemek yiyor bu yüzden öğlen için çok düşük bir ihtimal kalıyor tabi araç sayınız bunu telafi edebilir. Şöyle bir durumda var kosgeb bence size beklediğiniz bir yardımı sağlamayacak yani bu para sizin araç almanıza bile yetmeyebilir. Ayrıca birçok işletmenin belli bazı firmalarla anlaşması oluyor ve yemek işini orada hallediyor büyük oyuncular büyük miktarda yatırımla girmeyen kişiyi sizin fikrinizle olmasada kendi kurdukları sistem ile ezebilirler. Bence pazarın ilk olup olmamasına değil insanların güvenlerini sağlama sürekli gelmelerini sağlama istedikleri vakitte orda olmayı sağlama ve kalitede daha öncekinden fark yaratmanız gerekmektedir. Biraz fazla olumsuz oldu ama bahsettiklerimi daha iyi yaparsanız olmayacak bir durum değil.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ynternet
Yeni Üye94 yazı

Yerleşim / Tekirda?Meslek Turizm
Yeni Üye84 yazı
çok enteresan bir fikir gibi görünüyorda bizde en ufak boş alanı bina kaldırımlar otopark parklar motokuryelerin transit yolu olmuşken iş yapacak yerde arabayı nereye çekeceksiniz. adı seyyar degişik yerlere gidebilmesi gerekir örnegin istanbulda iş yapacak bir semtte varsayalım aracı çekip çok güzel satış yaptınız civardaki sabit işletmelerin buna tepkisi ne olacaktır. biliyorsunuz istanbulda iş yapılacak yerde semeri sırtınıza alıp hammalık bile yapamazsınız. Diger bir düşüncem biz şuanda toplum olarak her geçen yıl büyüyen internetten alışverişi kullanmaya onun tadına yeni yeni varmaya başlamışken yemegini masasının üstüne getiren bir kaç klavye hareketinden ne kadar kişi vazgeçecek henüz bu doyuma ulaşmadı. hevesinizi kırmak istemem bende şuanda sizin gibi ne işe el atsamda çeke senede bulaşmasam diyorum. allah yolunu açık etsin kardeşim

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Elektrik / Elektronik
Üye196 yazı
Ben de bu tarz bir iş düşünüyorum.
Maliyeti ve prosedürleri nelerdir , tecrübeli arkadaşlardan bilgiler bekliyorum.
Bana balık tutmayı öğrtin..!!

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye114 yazı
normalde mevzuata göre böyle bir imkan var gayri sıhhi işletmelerden istenen şartlar bellidir;
e) Gezici piliç ve köfte satış yerleri
Gezici satıcılık işkolu altında faaliyette bulunan sıhhî müesseselerin, sattıkları ürünleri muhafaza etmek için merkez depoları ve satış yapmak için özel ızgara kasalı araçları bulunacaktır.
Gezici satış aracı için aranacak şartlar şunlardır:
1- Et veya tavuğun pişirilmesini sağlamak üzere özel ızgara kasası bulunacaktır.
2- Kasa paslanmaz çelikten imal edilmiş olacaktır.
3- Araçta, yeterli büyüklükte buzdolabı ve jeneratör bulunacaktır.
4- Standartlara uygun 200 litreden fazla hacimli çift tanklı gaz tesisatı bulunacaktır.
5- Sıcak ve soğuk su tertibatı bulunacaktır.
6- Aracın yemek hazırlama ve satış yeri hijyenik olacaktır

gerekli izin yazın olursa süper bir iş ama eğer izin yazın olmazsa etrafda ki sabit mekanların şikayet ve tacizleri ve zabıta korkusuyla iş yapmak çok zor

araçla ilgili özel hizmet veren yerler var 4 metre boyunda tam teşekküllü bir büfe yada restaurant römork 25-35 bin lira arası mal edilir

mevzuat açık olmicak diye bişey demiyor ama bi tanıdık amca dayı olur izin belgesini cebe koyarsan ondan sonra zaten aracı her yere çek hayat sana güzel gibi bir durum oluyor bakalım araştırma ve çalışmaları derinleştirdikçe bişeyler ortaya çıktıkça paylaşır bilgi aktarırım

Üye385 yazı
bu iş için belediyeden nasıl ruhsat alacaksınız çünkü bu iş bildiğimiz seyyar satıcılık tek farkı tezgahta değil kamyonette yapılması
birde bi şey sorak istiyorum bunca yıl emek verdiğiniz işi zarar etmeye başladığınızda mallarınızı satmadan evvel bırakamadınız mı onca mal mülk heder olmuş gitmiş.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye53 yazı
mantıklı bi iş bence, bende takipteyim
ilk olarak fransada görmüstüm yıllar once.
yukardaki fotoda adam mmm donaldın yanına acmıs iş yapıyorsa , bu iş tutar
serdar

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Turizm
Üye195 yazı
merhaba öncelikle geçmiş olsun eşekten düşenin halinden eşekten düşen anlar 3/12/2014 tarihindede senin yaşadığın şeylerin birebir aynısını yaşadım insan boşluğa düştüğü zaman en saçma fikir bile cazip gelir insana yanlış anlama bu yapmak istediğin iş için değil yapmak istediğin iş kolu tutabilir fakat yerin sabit olmak kaydıyla bu şurda yarın burda oldumu fazla bir getirisi olmaz diye düşünüyorum birde bu iş öyle otuz binle ayağa kaldırılacak bir iş değil en az iki katına ihtiyaç var diye düşünüyorum
TURŞUCU ŞEVO

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Gyda
Üye114 yazı
http://www.erbakaravan.com.tr/site/?bufe-karavan,7

adresi takip edebilirisinz metresi 5250 tl civarı boşu içinin ekipmanını kesinlikle sıfır malzeme almanın hiç mantığı yok hurdacılar sitelerinde krom mutfak malzemeleri bedava sıfırları çok para çekecek arabanız varsa 30-35 arsı sistem çözülür önemli olan işin içine ambalaj katabilmek mibüsten dönme araçlar seyyar köfteci imajı veriyor ne kadar süsledik ve cağa ayak uydurduk herkesimin gelmesini sağlamak o kadar daha kolay yani kısacası mehmet le kezban gelirken afilli bişey olsun ki berke canla çisil su da gelsin öyle tarz bişey olmalı ve çok pahalı değil emin olun 40 bin liraya kralını yaparsın bence

Üye114 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - zzaxiss
bu iş için belediyeden nasıl ruhsat alacaksınız çünkü bu iş bildiğimiz seyyar satıcılık tek farkı tezgahta değil kamyonette yapılması
birde bi şey sorak istiyorum bunca yıl emek verdiğiniz işi zarar etmeye başladığınızda mallarınızı satmadan evvel bırakamadınız mı onca mal mülk heder olmuş gitmiş.
valla hiç başımıza birşey gelmeyecekmiş gibi davrandık hep keşke kenara birşeyler ayırsaydık akıl edemedik sonraki çırpınışlarda fayda etmiyor zaten külkedisi masalı gibi saat 12 oldu herşey bitti deyip geçiyorsun artık

Yeni Üye36 yazı
fikir güzel ama türkiyede tutmaz

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Turizm
Üye114 yazı
kalite ve güven hissi sağlam verildikten sonra imajda katılırsa olmicak diye birşey yok ama zabıta olayı sıkıntı vergi dairesi çözülür o sorun değil de zabıta işgüzarlık yaparsa sıkıntı bırakın başka belediyeyi memurdan memura bile fark olur sıkıntı yaşatacak tek birim zabıta bu işte prim vermek istemezler her yer seyyar araç olup kalacak diye ama bakıcaz bakalım gelişmeleri aktarıcam sizlere

Üye1236 yazı
Neden kiosk değil de kamyon?
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye4 yazı
İçtenlikle her konuda yardımcı olmak isterim. Özelden yada mail yoluyla bana ulaşabilirsin. Saygılar..

Yerleşim Malezya / Kuala LumpurMeslek Mühendis
Üye114 yazı
sabit olmanın diplomatik engelleri çok şöyle örnek vereyim mesela marketin önünde yaklaşık 150 metre bir yer vardı kapatmak istedik engel oldular belediye karşı çıktı ama yanlar kayar cam üzeri de açılır kapanır sistem yaptık kat maliklerinin izinine bile gerek kalmadan halloldu bizim ülkedeki diplomasi sissilesi bazen çok anlamsız işliyor sabit bir kiosk sorun olabilir ama bu tarz gezici bir organizma da emin olun vergi levhasını çakın pos makinasını koyun bir iki tanede artık paralı alınan kalite belgesi çakın araçta biraz görsel olsun kimse kıllanmaz o kadar adam düzen kurmuş derler zabıta falan ayıkıp gelmedikten sonra sıkıntı yaşanmaz zabıta içinde belediye içinden kıramayacakları bir tanıdığın olursa sirkede kurt yaşar gibi yaşarsın

Yeni Üye1 yazı
merhaba gençler tüm zorluklara ve risklere rağmen food truck işine girmeye çalışıyorum aracım tamamlandığı an görselleri paylaşacagım elin oğlu yapıyorsa bizde yaparız kimse umutsuz olmasın bence ilk kural kendimize inanmak
&

Yerleşim Türkiye / Adana
Yeni Üye12 yazı
Guzel fikir. 8yildir ben bu isin icindeyim. Birtakim izinler ve zorluklar mutlaka cikacakdir. Kolay gelsin

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye75 yazı
öncelikle geçmiş olsun abi.bence kosgebe basvurma.Senin bir mesleğin var.Heryerde iş bulursun.kosgebe basvurursan 5 parasız hiç yardımcı olmuyorlar hatta soyup soğana cevirirler.Bir kere arabaya destek vermiyorlar.Kendi paranla gir devam et abi.Yolun acık olsun bol kazançlar.

Yerleşim Türkiye / KütahyaMeslek Gyda
Üye114 yazı
araç hazırlıklarına başladım tadilat süreci bitince çalışmaya başlayınca foto paylaşıcam inşallah

Yeni Üye21 yazı
Durumunuz için üzgün ve konuya yakın takipteyim.Aracın kendisi kadar içinde satacağı şey de çok önemli bence.Pilav, köfte, tavuk, çorbadan ziyade önerim daha yaratıcı ve lokastonunuzda olmayan bir şeyler olabilir.Kaldıki bu yemeklerin servisi sunumu ekmek arasından diğer bir deyişle fast food dan fark gösterir.2 masa tabure ile belediye arasındaki mücadelenizdeki çözüm noktasını da 4 gözle bekliyorum.Dilerim çabalarınız sonuçları güzel olur.Allah yardımcınız olsun.

Yerleşim Türkiye / YstabulMeslek Ymalat
Yeni Üye1 yazı
Fikir cok güzel ve ben de bu yönde bir proje hazirlamayi düsünüyorum...Truck seklinde degil de karavan büfe olarak. Hem maliyeti biraz daha düsük olur diye düsünüyorum. Ben de bu konuda arastirmalarima basladim konsepti ve ürünü de belirledim. Seyyar olmak yerine sabit bir yerde olmasi daha mantikli geliyor. Tabi ki gerekli izinler alinabilme sikintisini asmak ayri bir olay...

Basarilar diliyorum...

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Mühendis
Üye114 yazı
arkadaşlar aracı aldım 1997 model iveco m29 otobüs aldım projeyi biraz detaylı yapacağım için büyük bir araç tercih ettim 17 metreküp olan en uzun panelvanlar bile yaklaşık 7-8 m2 alan sunduğu için büyük araç aldım aldığım aracın kullanım alanı 2 ye 6 yani 12 m2 çok geniş.
arac içinde bulunacaklar
1.5 metre ızgara
çay ocağı
tost makinesi
fritöz
pilav benvarisi
içicek dolabı
2 metre soğuk dolap
ev tipi buzdolabı
buz makinesi
bulaşık makinesi
set üstü 4 lü ocak
otomatik portakal sıkma makinesi
1 adet deepfreez dolap
aracın üzerine güneş paneli bağlatmayı düşünüyorum bazı elektrikli aletlerin hiç kapanmaması lazım
işlek bir mecrada duracağım için heleki yaz aylarında en iyi para bırakıcak şey su yaz sıcağında buz gibi suya 1 tl vermeye kimse itiraz etmiyor yarın birkaç foto paylaşırım

Üye114 yazı
araç ruhsatında özel amaçlı gıda aracı olarak geçicek ayrıca araç verğiye kayıtlı şirket adına tescilli olucak ve içinde yazar kasa ve sigortalı çalışanlar bulunacak