Bizim burada size önerimiz boş bir tarla alıp işe en başından başlamak. Ancak ozaman da şöyle bir sorun ortaya çıkıyor; tarla alımı sırasında bilgi yetersizliğinden dolayı gereksiz yere yüksek paralar ödenebilir. Konuyu bilen biri tarlayı gerçek fiyatına satın alabilir.
Bizim işimiz bu noktada da bitmiyor,
• Toprak analizleri,
• Tarlaya ve mevkiye uygun fidan seçimi ve alımı,
• Toprağın, tarlanın dikime uygun hale getirilmesi
• Ölçümleme, hizalama ve dikim elemanlarının temini,
• Sondaj yapılarak su bulunması
• Elektrik getirilmesi
• Etrafının dilenirse telle çevrilmesi
ve benzeri gibi daha birçok durumda gerçek fiyatlarla bu işlerin yapılması ve tüm bu işlemlerin tarafımızdan takip edilmesi. Yani “anahtar teslimi” zeytinliğimizin hazırlaması konusunda sizlere hizmet vereceğiz.
Soru: Benim bu işten sağlayacağım net kar nedir?
Yani şişirilmiş fiyatlarla gerçek fiyatlar ne kadar fark eder.
Cevap:Hesaplarımıza göre kimi durumlarda yarı yarıya bir fark söz konusu olmaktadır.
Soru: Zeytinlik için yer seçimini nerelerde yapıyorsunuz
Cevap: Genellikle zeytinin, belki de dünya üzerinde en iyi yetiştiği yerde yani Kıyı Ege, özellikle İzmir ve çevresinde
Soru: İlk yatırımımı ne kadar süre içerisinde amorti edebileceğim.
Cevap: Zeytin bahçeciliği, iyi bakım şartları altında 3 yıl içerisinde ürüne yatabilme yani mahsul verme özelliğiyle geri dönüşü yüksek olan bir yatırımdır.
Bir evin amortismanı 20 yıl ise zeytin bahçesinin 7-10 yıldır.
Ayrıca ev gibi eskime, kiracı problemleri yaşanmaz, aksine zeytin ağaçlarınız büyüdükçe hem tarlanız prim yapacak hem de geliriniz artacaktır. (bir birim fiyata aldığınız boş tarlanız, içerisinde 10 yaşında ağaçlar olsaydı beş birim fiyat edecekti)
Soru: Peki tarlayı yaptık diyelim. Fakat benim bu tarlayla ilgilenecek ne zamanım ne de bilgim var. Ne yapacağım?
Cevap: Böyle durumlarda biz yardımcı oluyoruz. Zeytin çok masraflı olmayan temel ihtiyaçlarınızı karşıladığınız taktirde karşılığını fazlasıyla veren, kuraklığa diğer meyve ağaçlarından daha dayanıklı bir ağaçtır. Eğer ilgilenemem derseniz kadromuz size dilediğiniz sürece bakım hizmeti vermekten de mutluluk duyacakt›r.
Soru: Emekliliğime 5 yıl kaldı, elimdeki birikimlerini gayrımenkule yatırıp, yaşlılık dönemimde rahat yaşamak istiyorum. Bir ev veya dükkan alıp kira geliri almaktansa neden zeytinliğe yatırım yapayım ki?
Cevap: Köylülerin çok güzel bir sözü vardır. “Ev tarla aldırmaz ama tarla ev aldırır”. Kendisini ancak 20-25 yılda amorti eden, eskiyen, kiracı derdi, vergi yükü olan bir yatırımı mı tercih edersiniz, yoksa 7-8 yılda yatırımı amorti eden, her sene artan verimiyle gelirinizi katlayan, ağaçlarınız büyüdükçe tarlanızın değerini (gayrimenkul değerini) yükselten, sizden sonra çocuklarınıza, torunlarınıza, kalıp isminizi yaşatacak bir yatırımı mı tercih edersiniz?
Soru: Ben tarlamın içerisine taş ev yaptırmak istiyorum. Mümkün müdür?
Cevap: Tabii ki mümkündür. Taş ev, ahşap ev bunların hepsini yapabiliriz.
Soru: 300 bin YTL param var ve ev almayı düşünüyorum. Ev almak yerine bir zeytinlik yaptırsam getirisi ne olur?
Cevap: Bu parayla bölge ve mevkiye göre 60 dönümden 100 dönüme kadar bir zeytinlik kurulabilir. 1 dönümde tercihe göre 20 ile 50 zeytin ağacı dikilebilir. Biz iki tercihten de minimumları seçelim yani en kötü durumda 1200 ağaç zeytinimiz olur. Bu ağaçlar 3. senede iyi bir bakımla mahsul vermeye başlarlar ve her sene bir önceki yılın iki katı artışla 100 kg verime ulaşabilirler. Yani 3-5 kg ürünle başlar, bir sonraki yıl 10 kg daha sonraki yıl 20 kg, 30 kg gibi yüksek artışlarla ağacın büyüyüp, genişlemesine paralel olarak mahsul verimi artar. Yani ortalama olarak yılda 50 kg verim alınırsa 1200 ağaç x 50 kg = 60 ton zeytin alırız ki 2007 fiyatlarıyla bu mahsulun değeri en az 100.000 YTL’dir. Evin kira getirisinin aylık (vergi hariç) 9.000 YTL olması gerekir bu durumda
Soru: Ben hazır verime geçmiş zeytinlik istiyorum.
Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?
Cevap: Önceden belirttiğimiz gibi satılık yetişmiş zeytinliklerin bazı sakıncaları vardır. Ancak iyi bir bakımla bakımsız zeytinlikler de sağlıklı ve verimli bir hale getirilebilir.
Size bu konuda da yardımcı olabiliriz.
Soru: Benim zeytin ekimine uygun, açık boş tarlam var. Oraya zeytinlik kurabilir misiniz?
Cevap: Tabii ki, gerekli incelemelerden sonra uygun olduğu anlaşılırsa bu hizmeti de size sağlayabiliriz.
Soru: Belli bir alt limitiniz var mı? Yani diyelim ki ben 5 dönüm bir zeytinliğim olsun istiyorum.
Bu mümkün müdür?
Cevap: Elbette mümkün. Ancak bir zeytinlikten para kazanmak istiyorsanız en az 30-40 dönüm olmalıdır. Küçük çapta yapılan zeytinlikler daha çok hobi veyahut amatör çaptadır. Zeytincilikte alan ne kadar büyürse birim masraf o kadar azalır. Su sondajı, elektrik gibi giderler 10 dönüm zeytinlikte de aynı masraftır, 200 dönüm de de aynı masraftır.
Zeytin Bahçesi oluştururken yapılacak masraflar ;
Tarla Tutarı: Alınan dönüm başı tarla sahibine ödenecek miktar.
Fidan: Tesis edilecek tarlaya dikilecek zeytin fidanları (sertifikalı olacak)
Fidan Dikim işçiliği
Sondaj: Su çıkartma işlemi
Elektrik: Yakındaki bir trafodan alma imkanı varsa kablo çekmek suretiyle eğer böyle bir imkan yoksa jeneratör vasıtasıyla
Tel, beton direk: Zeytinliğin etrafının tamamen tel ve beton direklerle kapatılması ve gerekli yerlere demir kapılar konması
Tesviye: Arazide gerekli görülen düzeltilmesi gereken yerlerde iş makinelerinin kullanılması
Damlama sulama sistemi: Ana ve tali borular kullanılarak tüm fidanların damlama metoduyla sulanmasını sağlamak.
Not: Hükümetin nisan ayında çıkarttığı bir kanunla yeni zeytin bahçesi tesis edenlere devlet 250 YTL dekar başına destekleme vermeye başlamıştır. Örneğin 100 dekar bir zeytinlik tesis eden bir vatandaş
gerekli belgeleri sunduğunda masraflarına karşılık.25,000 YTL hibe desteği almaktadır.
245 Dekar Zeytin Bahçesi için
10 Yıllık Projeksiyon
Not: Hesaplamalar 5000 Edremit(Ayvalık) tipi zeytin ağacına göre yapılmıştır. Dikim aralığı 7x7.
Projeksiyonumuzda 245 dönüm bir zeytin bahçesinin tesis edilmesi halinde, yıllar boyunca elde edilecek mahsul ve bunun karşılında yapılan giderlerin karşılaştırması mevcuttur.Bilindiği üzere zeytin, kısa vadede ürüne yatan ve de verdiği ürüne (kazandırdığı paraya) göre de az masraflı bir meyve çeşididir. Biz buradaki hesaplamalarda zeytin ağacının 4. senede mahsule yatacağını göz önüne aldık (3. senede de bakıma göre mahsule yatabilir) ve 4. senede her ağacın 5’er kilo zeytin verdiğini hesapladık Zeytin ağacı yaklaşık 15 yaşına kadar artan ivmeli bir verim gösterir yani 4 yaşında 5 kilo veren ağaç 5 yaşında en az 2 misline çıkartır bu verimini. Basit bir hesaplamayla 10. seneye kadar tarladan toplanan zeytin miktarı 915 tondur (günümüzde Edremit(Ayvalık) tipi zeytin hem sofralık hem yağlık olarak değerlendirilmekte özellikle yağı dünyanın en güzel yağı kabul edilmektedir), Bu 915 ton zeytin eğer istenirse hem sofralık olarak hem yağlık da kullanılabilinir. Tabii ki sofralık istenirse biraz daha fazla bakım masrafı ve işçilik gerekecektir ancak yağlık tipe göre getirisi daha fazla olacaktır. Misal olarak ;
915 ton zeytin sofralık olarak …. Kg fiyatı ortalama 2 YTL ..915,000*2 = 1,830,000.-
915 ton zeytin yağlık olarak ( 1/4 oranında yağ alındığı kabuluyle) 230 ton yağ elimize geçer, haziran 2006 fiyatlarıyla yağın tonu 3500 euro kabul edersek ….
230 ton * 3500 = 800,000 Euro gibi bir miktar ortaya çıkar ki bu iki rakamda zeytin bahçesinin ; bu tarlayı kurarken harcadığımız ilk yatırım maliyeti ve de 10 sene boyunca yaptığımız masrafları karşılayıp üstüne kara geçirdiğini gösterir üstelik şu anki fiyatlarla dekarına 5,000 ytl harcadığınız tarlanız gelişkin meyve veren ağaçlarıyla 15,000 ila 20,000 ytl etmekte bir başka deyişle 1,250,000 ytl ye malolan bahçenin değeri 10 yaşında 3,675,000 ila 4,900,000 ytl etmektedir. Bu hesaplamalardan da anlaşılacağı gibi oldukça karlı bir yatırım