hayırlı olsun, bende Kahramanmaraşlıyım yakınlık hissedip yazmak istedim :) aslına bakarsan bu soruya en iyi cevabı kendin verirsin, daha doğrusu öyle olması gerekir. piyasanın şartlarına ve kendi imkanlarınıza, avantajlarınıza uygun bir üretim ve pazarlama planı yapmanız lazım. nekadar çok tecrübeniz varsa bunu o kadar kolay yapabilirsiniz, yoksa sektörü araştırıp gözlemleyerek, son çare de deneyip yanılarak öğrenirsiniz. 3soru var;
1.ne üreteceğim?
2.kime satacağım?
3.kime satacağım?
bunun için şu sorulara cevap vererek bi plan yapabilirsiniz
ne üreteceğim;
makine-teçhizatım ne üretirken daha verimli?
personelim ne üretirken daha verimli?
makine-teçhizatım ne kadar üretirken daha verimli?
personelim ne kadar üretirken daha verimli?
hammadde alırken vadesi, yarı mamul yada mamul satarken vadesi nekadar, finans yapım ne üretip satmaya daha uygun?
hangi malın karlılığı yüksek?
hangi malın satışı kolay?
hangi malın satılmama riski az?
hangi malın satış sürekliliği var?
2.kime satacağım?
hangi müşterinin istediği malı üretebilirim?
hangi müşterinin satın alma şekli benim üretim sürecime uygun?
hangi müşterinin talep miktarı benim kapasiteme uygun?
hangi müşteriye satılabilecek fiyat beni tatmin eder?
hangi müşterinin ödeme şekli benim mali yapıma uygun?
3.nasıl satacağım?
hangi müşterim hangi yolla mal satın alır?(internet, mağaza, eş dost, ihale-teklif, kapıda ziyaret, atölyede)
hangi müşterimin satınalma önceliği nedir?(fiyat, ödeme şekli, sağlamlık-uzun ömürlülük, tasarım, kalite hissi, lüks hissi, moda, vaktinde bitirme - satın alma kolaylığı, satış sonrası teknik destek vs.)
bu maddelere hassasiyet oranı ne kadardır? bu özellikler nekadar artıp azaldığında müşteri satınalmaya karar veriyor yada vazgeçiyor
bütün bu konularda rakiplerimin performansı nasıl, zayıf yönleri neler, piyasanın sorunları nedir?
bu sorular arttırılıp azaltılabilir, bütün cevapları birbiriyle eşleştirerek en verimli görülen yolu belirleyeceksiniz
inşallah açıklayıvı olmuştur karışık geldiyse örnek de verebilirim