'kitcode' arkadasimin sorularini yanitliyorum.
Basinizdan gecen durum icin once gecmis olsun diyorum. Malesef ticarette kaybetmek de var, ama yilmayin, cesaretinizi de kaybetmeyin. Hangi ise girmeye karar verirseniz verin analizinizi iyi yapin. Saglam adim atin.
Otomat isine gelince ben bu isi biraz daha buyuk boyutta yapan kurumsal bir firmayla bir donem calismistim ama yurtdisinda oldugu icin Turkiye ortamina yonelik cok fazla cikarimda bulunamayabilirim. Ancak ben sizin yerinizde olsam bu yatirima nasil bakardim onu anlatayim size.
Ilk bilmeniz gereken bu otomat isinin potansiyelinin Turkiye'de oldukca fazla oldugu. Ikinci bilmeniz gereken de bu isle ilgilenen cok fazla otomat ureticisi veya ithalatcisi firma oldugudur sanirim. Sektore sizin gibi isletmeci olarak girmek isteyen cok ama cok insan var bunu da bilmeniz lazim. Aslinda bunu genelleyip nisbeten az bir sermaye ile girmenin mumkun oldugu buyume egilimindeki her sektor icin soyleyebiliriz. Hal boyle olunca sizin rakiplerinizden bir farkinizin olmasi lazim. Sermayeniz ne kadar biliyorsunuz. Bu sermaye ile hangi isler yapilir bunu detaylica dusunun ve karsiniza cikacak her turlu yatirim opsiyonu icin detayli bir inceleme yapin.
Otomat isi ile ilgili sunlara bakin mutlaka:
- Otomat firmasi secimi: Piyasadaki butun firmalarla gorusun (basit bir google aramasi yapin en az 20 tane uretici/ithalatci ismi goreceksiniz). Bu firmalarla birer gorusme ayarlayin ve onlara calisma prensiplerini, pazarin buyuklugunu, kendilerinin rakiplerden farkini, satis stratejilerinin neler oldugunu, sizin gibi kisilerle hangi sartlarla calistiklarini, ne tip desteklerde bulunduklarini, teknik servis olanaklarini ogrenin. Bunlar icin standart bir anket hazirlayin. Butun firmalarla gorustukten sonra urun olarak en iyi kim, ticari olarak en basarili olabilecek kim vb kritere gore kendinize ilk 3 firmayi belirleyin. Bu firmalarla yapacaginiz gorusmeler sirasinda rekabetin durumunu da anlayacaksiniz.
- Hedef musteri kitlenizin belirlenmesi: Piyasada pek cok musteri grubu var. Bunlardan bazilarinda rekabet fazla, bazilarinda da az. Ornegin okul ve isyeri kafeteryalari, alisveris merkezlerinde rekabet kiran kirana. Askeri tesislerde ise inanilmaz bir potansiyel ve islem hacmi var. Benzer sekilde daha pekcok musteri kitlesi sozkonusu, ofisler, marketler vb. Hangi alanda rekabet azsa o alana bakmak lazim.
- Satis tahminleri, kar zarar hesaplari: Hesabinizi kitabinizi iyi yapin. Bu is beklediginizden daha zor bir is olabilir. Varsayimlarinizi pembe gozlukle yapmayin.
- Pilot uygulama: Hangi firmayla anlasacaksaniz once pilot uygulama icin 3-4 aylik gecici bir kontrat yapin ve bu zaman zarfinda teknik ve urun destegi bekleyin. Kendinize 3-4 ay zaman bicin ve sanki bu ise full time girmis gibi satisa baslayin. Bu surec cok zorlu gececektir ama bu surenin sonunda kendinize donup ben bu isi yapmali miyim diye bir sorun.
Sizin girisimci fikrinizi yok etmek istemem ama ben bu ise girmezdim. Sizin kendi kararinizi vermeniz lazim benden etkilenmeyin.
Size iki tane fikir vereyim:
Bu sitede yazilari cikan cesitli icat ve urunlere sahip pek cok girisimci var ve bunlarin pek cogunun ortak sikintisi yeterli sermayelerinin olmamasi. Sirf benim actigim bu foruma bile baksaniz 2-3 kisi dikkatinizi cekecektir. Kendileriyle temasa gecin ve ortaklasa calismayi dusunun. Urun onlardan, pazarlama icin gerekli sermaye sizden seklinde ortakliklara girebilirsiniz. Bunu neden oneriyorum, cunku ne isi yaparsaniz yapin orjinal olan, rakiplerden bir farki olan birseyler yapin diye. Pek cok orjinal fikri olan arkadas var bu sitede ve ben isbirliklerinin nice basarilar getirdigine sahit oldum bu gune kadar.
Diger fikrim de size farkli gelebilir ama evde hasta bakimi hizmeti kurmaniz. Inanilmaz bir potansiyel var bu iste ve pazarda bu isle ilgili yeterince girisim mevcut degil henuz. Biraz arastirin ve kendiniz gorun.
Saygilarimla.