Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Pazarlama & Satis Sorulari Olanlar

BaşlatanAnatoliaVenturesTarih26/01/2012 20:36:51Yorum40

İlk mesaj
Yeni Üye22 yazı
Arkadaslar,

Kendi kuracagim bir isletmeyle ilgili pek cok sorular sormaktayim ve yazanlar sagolsun faydali oluyorlar. Ben de bilgim olan konularda ihtiyaci olanlara elimden geldigince yardimci olayim.

Turkiye ve ABD'de pazarlama ve satis stratejileri uzerine 2003 yilindan bu yana danismanlik hizmetleri veriyorum. Daha oncesinde cesitli cok uluslu firmalarda pazarlama ve is gelistirme gorevlerinde bulundum. Genellikle musterilerim orta ve buyuk olcekdeki isletmeler ve pek cok sektorden firmayla calistim diyebilirim.

Ozellikle kucuk isletmeleri kuracak kisilerin danismanlik hizmetlerini profesyonel olarak karsilayamayacagindan yola cikarak ihtiyaci olan arkadaslara elimden geldigince yardim etmek istiyorum.

Asagidaki iki konuda sorulari olanlar varsa cekinmeden yazsinlar:

1. Bir isletmeniz/urununuz/hizmetiniz var ama satislariniz istediginiz kadar iyi degilse,

2. Yeni bir sirket kurma hazirligindasiniz, sektore karar verdiniz ama piyasada kendinizi nasil tanitacaksiniz, musteri sayinizi nasil artiracaksiniz diye surekli dusunuyorsaniz,

Bana yazabilirsiniz. Firsat buldukca sorularinizi cevaplamaya calisirim. Benim de bu topluluga bir katkim olur.

Saygilarimla.

Yerleşim ABD / BostonMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
40 yorum
Yeni Üye22 yazı
'kitcode' arkadasimin sorularini yanitliyorum.

Basinizdan gecen durum icin once gecmis olsun diyorum. Malesef ticarette kaybetmek de var, ama yilmayin, cesaretinizi de kaybetmeyin. Hangi ise girmeye karar verirseniz verin analizinizi iyi yapin. Saglam adim atin.

Otomat isine gelince ben bu isi biraz daha buyuk boyutta yapan kurumsal bir firmayla bir donem calismistim ama yurtdisinda oldugu icin Turkiye ortamina yonelik cok fazla cikarimda bulunamayabilirim. Ancak ben sizin yerinizde olsam bu yatirima nasil bakardim onu anlatayim size.

Ilk bilmeniz gereken bu otomat isinin potansiyelinin Turkiye'de oldukca fazla oldugu. Ikinci bilmeniz gereken de bu isle ilgilenen cok fazla otomat ureticisi veya ithalatcisi firma oldugudur sanirim. Sektore sizin gibi isletmeci olarak girmek isteyen cok ama cok insan var bunu da bilmeniz lazim. Aslinda bunu genelleyip nisbeten az bir sermaye ile girmenin mumkun oldugu buyume egilimindeki her sektor icin soyleyebiliriz. Hal boyle olunca sizin rakiplerinizden bir farkinizin olmasi lazim. Sermayeniz ne kadar biliyorsunuz. Bu sermaye ile hangi isler yapilir bunu detaylica dusunun ve karsiniza cikacak her turlu yatirim opsiyonu icin detayli bir inceleme yapin.

Otomat isi ile ilgili sunlara bakin mutlaka:

- Otomat firmasi secimi: Piyasadaki butun firmalarla gorusun (basit bir google aramasi yapin en az 20 tane uretici/ithalatci ismi goreceksiniz). Bu firmalarla birer gorusme ayarlayin ve onlara calisma prensiplerini, pazarin buyuklugunu, kendilerinin rakiplerden farkini, satis stratejilerinin neler oldugunu, sizin gibi kisilerle hangi sartlarla calistiklarini, ne tip desteklerde bulunduklarini, teknik servis olanaklarini ogrenin. Bunlar icin standart bir anket hazirlayin. Butun firmalarla gorustukten sonra urun olarak en iyi kim, ticari olarak en basarili olabilecek kim vb kritere gore kendinize ilk 3 firmayi belirleyin. Bu firmalarla yapacaginiz gorusmeler sirasinda rekabetin durumunu da anlayacaksiniz.

- Hedef musteri kitlenizin belirlenmesi: Piyasada pek cok musteri grubu var. Bunlardan bazilarinda rekabet fazla, bazilarinda da az. Ornegin okul ve isyeri kafeteryalari, alisveris merkezlerinde rekabet kiran kirana. Askeri tesislerde ise inanilmaz bir potansiyel ve islem hacmi var. Benzer sekilde daha pekcok musteri kitlesi sozkonusu, ofisler, marketler vb. Hangi alanda rekabet azsa o alana bakmak lazim.

- Satis tahminleri, kar zarar hesaplari: Hesabinizi kitabinizi iyi yapin. Bu is beklediginizden daha zor bir is olabilir. Varsayimlarinizi pembe gozlukle yapmayin.

- Pilot uygulama: Hangi firmayla anlasacaksaniz once pilot uygulama icin 3-4 aylik gecici bir kontrat yapin ve bu zaman zarfinda teknik ve urun destegi bekleyin. Kendinize 3-4 ay zaman bicin ve sanki bu ise full time girmis gibi satisa baslayin. Bu surec cok zorlu gececektir ama bu surenin sonunda kendinize donup ben bu isi yapmali miyim diye bir sorun.

Sizin girisimci fikrinizi yok etmek istemem ama ben bu ise girmezdim. Sizin kendi kararinizi vermeniz lazim benden etkilenmeyin.

Size iki tane fikir vereyim:

Bu sitede yazilari cikan cesitli icat ve urunlere sahip pek cok girisimci var ve bunlarin pek cogunun ortak sikintisi yeterli sermayelerinin olmamasi. Sirf benim actigim bu foruma bile baksaniz 2-3 kisi dikkatinizi cekecektir. Kendileriyle temasa gecin ve ortaklasa calismayi dusunun. Urun onlardan, pazarlama icin gerekli sermaye sizden seklinde ortakliklara girebilirsiniz. Bunu neden oneriyorum, cunku ne isi yaparsaniz yapin orjinal olan, rakiplerden bir farki olan birseyler yapin diye. Pek cok orjinal fikri olan arkadas var bu sitede ve ben isbirliklerinin nice basarilar getirdigine sahit oldum bu gune kadar.

Diger fikrim de size farkli gelebilir ama evde hasta bakimi hizmeti kurmaniz. Inanilmaz bir potansiyel var bu iste ve pazarda bu isle ilgili yeterince girisim mevcut degil henuz. Biraz arastirin ve kendiniz gorun.

Saygilarimla.

Yerleşim ABD / BostonMeslek Dany?manlyk
Üye131 yazı
Yanıtınız için çok teşekkür ederim. Bu kadar detaylı inceleyeceğinizi düşünmediğim için sadece satışa odaklanmıştım. 1. Ürün muadilleri ile karşılaştırıldı. Şu an piyasadaki tüy azaltıcı diye reklamı yapılan 10 üründen 7'si bizim sitemizde yazan bilgileri kopyalayıp kendi ürünlerine yapıştırmış. Ayrıca da ürünleri hiçbir işe yaramıyor, bizzat kullanıcılar ile temas kurdum. 2. Ürünüm yeni çıkmadı, yalnızca ben şu an üretim kısmından çıkıp satış kısmına geçtim. Ürün ilk çıktığında sizin bahsettiğiniz deneme gruplarını sanal ortamda oluşturduk. Yani her yıl 2 kez 100'er kişilik bedava numune yolladık ve bir kadın forumunda aldıkları tüm sonuçları gün gün paylaşmalarını istedik. Sonuç başarılı :) 3. Ambalaj ve etikette de sıkıntı yok hatta yakın zamanda o konuda da yeni bir güzelleştirmeye gittik. Ben de yurtdışından yeni döndüğüm için şu an bana kalan acil sabit toptan alıcılar bulmak. Bunun üzerinde yoğunlaşmaya çalışıyorum. Tekrar çok teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye13 yazı

Sn Anatoliaventures benim size soracak sorum malesef yok, ancak emek edip yazdığınız cevaplardan fikir anlamında ilham aldığım şeyler olduğu için teşekkür edemeden geçemedim. Elinize sağlık

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret
Yeni Üye7 yazı
Yorumunuz için çok teşekkürler.Aslında benim düşüncem otomat işinde az yatırımla hedeflediğim kazancı yakalayabilmekti.Önerilerinizi de mutlaka değerlendiricem.Saygılar.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Tekstil
Yeni Üye22 yazı
'mterdem' arkadasima tesekkur ederim. Az da olsa yardimim olabiliyorsa ne mutlu bana. Ciddi emek ve sermaye harcayip bir girisim kurmak icin cabalayan pek cok arkadas var. Kimsenin emegi bosa gitsin istemem o yuzden ben de vaktim yettigince ve dilim dondugunce yardimci olmaya calisiyorum. Tekrardan sagolun.

Yeni Üye49 yazı
merhaba ;
Ben Adana'da yaklaşık 10 yıldır başka bir firmada devam ettirdiğim çevre güvenliği işini(telçit,dekoratif panel çit,tel örgü) işini 2012 itibariyle kendim kurarark faaliyete başladım. eski müşterilerimden tabiki ufakta olsa işleri aldım. ancak 1 aydır piyasada yaprak kımıldamıyor. Ancak boş durmayayım diyerek küçük broşürler alarak ziraat firmaları , apartmanlar ve fabrikalara internet üzerinden ve elden dağıtarak kendi reklamımı yapmaktayım. Bulunduğum cadde üzerinde sadece benim gibi çalışan 2-3 firma var.Sizce pazarlamayı daha etkin sonuçlandırabileceğim ne yapmalıyım.İnternet sitemi de açtım buradan da ulaşmaya çalışıyorum.
vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye22 yazı
'barisil' arkadasim dogru adimlari atiyorsunuz. Aklima gelen iki oneri soyle:

Bolgenizde arsa satisini yogunlukla yapan emlakcilari tespit edin ve kendileriyle anlasin. Yeni arsa satisi gerceklestirdiklerinde musterilerini size yonlendirsinler siz de bunun karsiliginda kendilerine belirli bir komisyon verin. Emlakcilar musterilerine sizden bahsederken yaptiginiz isin kalitesinden filan bahsetsinler bir de sizin ozel ikram indirim yapabileceginizden bahsetsinler. Bu konuda iki tane maliyetiniz olacak:

1. Emlakciya vereceginiz komusyon
2. Musteriye vereceginiz indirim

Bunlarin bir kismini fiyatiniza yansitabilmeniz lazim yoksa zarar edersiniz.

Diger aklima gelen de bolgenizdeki karakollardan hangi apartmanlarda, evlerde hirsizlik yasandigina dair bilgi talep etmeniz. Size bu bilgiyi verirler mi bilmiyorum ama bunu cesitli sekillerde ogrenebilirsiniz. Bu bilgiyi aldiktan sonra sozkonusu apartmanlarin yonetici veya kapicilarini ziyaret edip sozkonusu apartmanin guvenligini artirmak icin neler yapabileceginizi anlatin. Hatta mumkunse bir guvenlik kamera sistemi satan firmayla isbirligi yapip onlarla beraber bu ziyaretleri yapmanizda fayda var. Ondan sonrasi sizin becerinize, yonetimin ilgisine ve butcesine kalmis.

Kolay gelsin.

Musterilerine sizin kendilerine ileteceginiz belirli bir yuzde indirimi oTabi bu komisyonu oyle bir ayarlayin ki musteriye vereceginiz fiyat

Yeni Üye49 yazı
merhaba ;
sayın AnatoliaVenturesverdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye9 yazı
Merhaba, bir kırtasiyemiz var, bazı yayınların bayiliğinide yapıyoruz.
Yalnız internet sitemizden pek faydalanamıyoruz. Sitemiz mevcut ama internetten nasıl bir pazarlama yapılabilir? Kazanç getirir mi? Yoksa sadece firma tanıtımı için mi olmalı bir kırtasiye dükkanı için? Bayilik gereği okullar, öğretmenler ilgi alanımızda, satışları artırmak için neler önerirsiniz? Ne gibi şeyler yapmalıyız?
Teşekkür ederim..

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Ö?renci