'recai4432' arkadasimin sorularina yanit vereyim.
Ürün satışı için bir şirketin kapısı kaç kere çalınmalı?
Bu isin standardi yoktur ama soz konusu musterinin sizden bikmasi o musterinin sonsuza dek kacirilmasi demektir, buna dikkat edilmeli. Hedef akilda kalmak ve ihtiyac aninda ulasilabilir olmak olmali. Eger her ziyaretinizde anlatabileceginiz mantikli bir seyler varsa ve urununuzun kar marjlari veya musterinin alim kapasitesi bir cok kere ziyaret etmeye degecek buyuklukteyse istendigi kadar ziyaret edilebilir.
Fazla ısrarcı olunursa ne olur?
Fazla israr belki yumusak karakterli musterilere 1-2 satisla sonuclanir ama musteri sizden ciddi olarak bikar. Tadinda birakmak ve rahatsiz edici olmamak lazim, satisin da bir ahlaki var.
Şirket yetkilisine ulaşmanın, vaktini heba etmemenin sırları nelerdir?
Benim hedefim ayda bir kez yani senede diyelim 12 kere bir firmayi ziyaret edeceginize, senede 1-2 kere ve mesela oglen saatinde ya da sabah erken gidip musteriye birseyler tanitirken onlara yemek, pogaca vs gibi ikramlarda bulunursaniz musterilerinizin hem aklini hem de midesini tatmin edersiniz. Sattiginiz urun nedir bilemiyorum ama en azinda birkac sicak pogaca, corek vs gibi birseylerle giderseniz sizin bir dahaki ziyaretinizi daha bir istekle bekleyeceklerdir. Ikram olayinin cok fazla kapilar actigina tanik oldum.
Şirkete çat kapımı gidilmeli, yoksa randevu ilemi gidilmeli?
Kesinlikle randevulu gidilmeli ama sektorune gore bazen cat kapinin gerektirdigi durumlar olabilir. Randevulu calisin, profesyonel olun. Uzun vadede cok faydasini gorursunuz. Eger mantikli bir gundeminiz varsa ve ufak tefek ikramlariniz da oluyorsa randevulariniz olumlu karsilanir. Eger isyerinin temposu cok degiskense ve randevu alinsa bile musteriyle iki laf edilemiyorsa cat kapi denenebilir ama o takdirde bile benim ilk tercihim sabah isletme acilmadan once ya da aksam kapandiktan sonra bir ikramla musteriye is saatleri disinda cekmek olur.
Artık doğru zaman doğru yer kalmadı dersek, etkili pazarlamacı, satışçı nasıl olmalı?
1. Guvenilir, dedigini yapan bir insan olmali
2. Musterisini satistan sonra unutmamali, maksat birkez satis cakip gitmek olmamali
3. Vaktini bos bos musteriyle geyik yaparak degil verimli ise yonelik sohbetlerle gecirmeli
4. Musterilerinin isine yarayabilecek sektorden ipuclari verebilmeli sattigi urune/hizmete katma deger ekleyebilmeli
5. Her satistan ileriye donuk bir soz veya referansla ayrilmali
6. Musterilerle ilgilenirken onlara ayirdigi kaynaklarin musterinin firmaniza kattigi deger (satis potansiyeli) ile orantili olmali
Bu liste daha cok uzar gider ama bir kac aklima gelen seyi yazdim size. Benim satis temsilcileriyle ilgili prensibim onlarin vaktini son derece etkin bir sekilde kullanmak prensibi uzerinedir. Satis temsilcisine her tur destek verilmeli, mumkunse satis anlaminda onlara katma degeri olmayan evrak, form vs gibi seylerin baskalari tarafindan yapilmasi saglanmali, hak eden satis temsilcilerinin sektorune gore degisir ama yuksek oranda para kazanmasi icin gerekli duzenlemeler yapilmali ancak bunu yaparken uzun vadeli musteri memnuniyeti gibi faktorler de gozonune alinmalidir.
Satiscidan beklentilerin son derece acik bir sekilde iletilmesi ve performansi dusuk olan temsilcilerin zaman icerisinde egitimlerle iyilestirilmeye calisilmasi ancak bunlara ragmen sonuc alinamiyorsa isten cikarilip beklentileri karsilayabilecek kisilerin ise alinmasi gerekir. Yani ozetle siz satisciyi tam tesekkullu bir komando gibi egiteceksiniz, eline en iyi malzeme ve ekipmani vereceksiniz, beklenti ve hedeflerini duyuracaksiniz ve performansini siki bir sekilde takip edeceksiniz. Hemen sunu da belirteyim eger maliniz kotuyse, yeterli destegi saglayamiyrsaniz ya da tesvik sistemleriniz kotuyse satiscilarinizin gunahina da girmemelisiniz. Satislarda problem varsa bunun kaynagi satisci olmak zorunda degildir.