Merhaba arkadaslar,
bende forumunuza katilip fikir alisverisinde bulunmak isterim. Almanyada dogup büyüyen bir akademisyenim. 2009 senesinde Türkiyeye gittim ve 2011 senesine kadar bir süre özel sektörde birkac sirketde görevlerde bulundum.
Dönüs sebébimi kisaca aciklamak gerekirse:
Ekonomik, sosyal,hukuksal, kültürel olarak dislanmanin yaninda giderek sagliksizlasan bir topum yapisina sahit olmam ve icine girmeye zorlanmam idi. Bu argümanlar "das ist aber getürkt" gibi söylemler ile is yerinde irkci almanlarin planli saldirilarina maruz kalmanin yaninda, Alman orta ve üst kesimlerinden planli olarak giderek birbirinden koparilan ve gettolara hapsedilen bir yabancilar grubunun icerisine atilmaya kadar gider.
Benim kanimca konuya Türkiye konusundan bakmakdan ziyade yerlesilecek lokasyon/sehir daha fazla önem tasiyor.
Tabiiki Türkiye genelindeki sosyal atmosferin olumlu ve olumsuz ortak noktalarida az degil.
Hissetmis oldugum olumlu ortak yönler: daha fazla güleryüz ile diyalog, saglikli aile yapilari, yardimseverlik, daha genc bir topluluk.
Hissetmis oldugum olumsuz ortak yönler: aciliyet/sürat, vahsi materyalizm üzerine kurulmus insanlararasi diyalog, insanlararasi diyalogda resmi olmaya özenti, yer yer ve zaman zaman siddet olaylari, sosyal olarak güvensizlik ortami, asiri pahalilik, kültürel olarak özentiler, kisa vadeli isler ve devamli isyerini degistirmeye zorlanma...
Istanbul sehir olmakdan cikmis, bir trafik cehennemini andiriyor bence. Manzara yer yer müthis oldugu gibi . bir gezintiye ciksaniz 4 saatiniz yolda gecer. Güvenip bir restoranda yemek yemek bile cok zor, hem fahis/yüksek fiyatlardan ötürü, hem yediginiz yemegin porsiyonu ve kalitesi acisindan.
Olumlu yönleri ise: calismak icin potansiyel mevcut bence.
Bir arkadas Bursada yasadigindan bahsetmis idi. Bursa etrafinin yesilligi yönünden gözümü kamastirdi. Calisma olanaklarida mevcut bence. ancak kültürel acidan biraz faazla tutucu geldi bana. Hani o ünlü "Hey covboy, biz burada yabancilari pek sevmeyiz" söylemi vardir ya.
Diger arkadaslarin yazdigi gibi, bende Türkiyede en yakin irtibatlarimi Almanyadan veya diger Avrupadan dönen insanlar ile kurabildim. Almanyadaki Türkler hakkinda maalesef Türkiyede bile "kültürsüz, görgüsüzler" gibi söylemler mevcut. bazilari "siz neden Almanya ya uyum sagliyamadiniz" gibi saldirilarda bulundugu gibi, baskalarida anlayis gösterip hosgeldin diyorlar.
Benim kücücük beynime giren su arkadaslar: Almanya da alt, orta ve üst kesim Almanlar arasinda Türkler aleyhinde hem gizli veya acik bir görüsbirligi var ve bu ileriki tarihlerde degismeyecek gibi. Bazi sehirlerde ve eyaletlerde (Münih gibi veya Bavyera eyaleti gibi, Dogu Almanyada yasamak zaten bir Türk icin imkansiz bir olay bence) Türk olarak yasamak imkansiz gibi . Ve maalesef Almanyadaki Türklerin bir beraber hareket edebilme platformu ve bakis acisi yok. Tam tersine, Almanyadaki Türk toplumu arasindaki birbirinden kopukluk giderek büyüyor. Okulda, isyerlerinde, sokakta Türkce konusmak sonucunda "Almanca konus" diye bagiran irkcilar cogaliyor. "Pis Türkler" diye sokak ortasinda bagiran sarhos Almanlar baska bir bela, irkci bir düsünce yapisina sahip polis memurlari ve daha neler: kültürlerarasi diyalogun icerisine zehir atiliyor bence her gecen gün. Yabancilar yasasi demokratik olmakdan uzak. Okuduklarim ve duyduklarim dogru ise , Belcika ve Hollanda cok daha zor bir yabanci icin.
Isin kisasi, bizler kovuluyoruz arkadaslar ve gidebilenler istesede, istemesede gidiyor. Türkiyedeki arkadaslara vermek istedigim mesaj sudur:
Türkiyeden bakinca, Almanya insana ekonomik acidan güvenceli gelebilir, ancak o ekonomik güvence artik yok Almanyada.
Sizce( Türkiyedeki arkadaslara sormak isterim) Türkiyenin ekonomisi ne kadar kaygan? beni tedirginsizlestirende budur.
Bütün yazdiklarim benim hissettiklerimdir, ahkam kesmek istemem bu arada.