Ana içeriğe geç

Çalışma Hayatı

Türkıye`ye Temellı Dönenler - Fikir Paylasimi

Başlatanleo1537Tarih03/04/2011 10:13:30Yorum100

İlk mesaj
Üye473 yazı
Syn arkadaslar,
Almanya ve benzeri ülkelerde yasayip, memlekete dönmek isteyen bircok arkadasimiz var.Coguda bu dönme kararini alabilecek kadar güvencede hissetmiyor kendini.Güven gelse bile birtakim celiskiler ne de olsa kaliyor...

Birtakim soru isaretlerine bir cevap bulmak amacli bu yaziya baslamayi düsündüm.

Su an TR ye dönmüs arkadaslarin fikirleri, dönmeyi düsünen arkadasslarimiza birebir örnek olarak daha faydali fikirler olacagini düsünüyorum.

Simdiden tesekkür ve saygilarimla

Levent

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Satış / Pazarlama
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
100 yorum
Üye286 yazı
yakinda dönecegim o zaman sorunuza cvp verebilirim:)
Rızkın 10 da 9 u Ticarettedir. Hadis-i Şerif

Yerleşim ALMANYA / StutgartMeslek Yleti?imci
Üye192 yazı
Şayet emekliyseniz geri dönme hakkınızı kaybetmiyecek şekilde gelin bir burada bir orada yaşayın derim,yok ben ülkemde iş hayına atılacağım diyorsanız gelin hemde bulunduğunuz ülkedeki bütün haklarınızı kaybedecek şekilde işlemlerinizi bitiripte gelinki anyayı konyayı görün derim.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Di?er
Üye473 yazı

bence de...Geri dönebilecek bir acik kapi birakmayi tavsiye ederim.
Hele ki; is kurmak isteyenler...öncelikle ailerini bulunduklari düzende birakip TR ye gelip, islerini kursunlar. Islerin gidisatina göre
ailelerini yönlendirsinler derim.
Is hayati deyince; hemen atilmayi tehlikeli görüyorum.
Ne is yapacaginize karar vermis olsaniz bile, önce TR e gelip birkac ay yasayin, buradaki piyasayi yasayin derim.
Izinde TR daha degisik görünüyor insana...ve...TR öyle bir hizla degismekte ki...buna TR dekilerin bile ayak uydurmasi bazan
güclükler yaratiyor...birakin gurbetcilerin gözünde olay daha da farkli...

Bu arada ben de dönme hazirliklarindayim...ALmanya da yasiyorum...

slmlar

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye38 yazı
merhaba

bende kıbrısta yaşıyorum ve artık dönmek istiyorum kendi işimi kurup biryerlere gelmek istiyorum fakat kesin karar veremedim gelsem dahi dönüş kapım açık harkes için hayırlısı olsun diyorum.

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GirneMeslek Di?er
Üye286 yazı
avrupayi böle gözünüzde sanki her havalanindan inene son model bmw oturmak icin süper ev ve hemen binlerce euro maas veriyorlar ya ondan böyle tr gelinde anyayi konyayi gör dersiniz.25 sene yasadim son 3 yildir almanyadayim buradan insanlari korkutmanin yada aklina süpheler sokmanin anlamini anlamiyorum.Gurbetciligin nasil bir sey oldugunu tatmadan fikir yürütmezseniz sevinirim.

Sizin sorunuza gelince uzun vadeli bir planim yok yapmak istedigim bir kac is var ama yüklü bir para ile dönmüyorum.Allah büyük deyip yola cikacagiz artik.Acliktan ne almanyada ne de tr kimse ölmüyor.Iyi bir maddiyata sahib olmak mutlu olmak anlamina gelmiyor.Eger kesin dönüs karari vereceksiniz sadece cesaretli olun ve akisina birakin kaybedecek bir seyiniz yoksa almanyada.Is kurmanizi tavsiye etmem önce tr de ki ticaret sistemini biraz tr de yasayin derim.

Son olarak tr dekilerin size ayak uydurmasini zaten beklemeyin.Zamanla alisacaksiniz zaten ve o zaman neden böyle düsündüklerini anlayacaksiniz.

Üye167 yazı
Bu dönme işi çok garip , arkadaşım avustralyadan emekli olup döndü , şişliden lüx daire aldı ,
bir yıl dayanamadı , dairesini satıp tekrar , sidneye geri döndü , geçen msn den konuştuk , Ordada mutlu değil sıkılıyor ,
kesin dönüş değilde , tekrar gidip gelebilme hakları yok edilme meli , hani derler ya , 2 arada 1 derede ..
sonuçta : her iki değişik kültürde yaşayan kimselerde bu türden çelişkilerin olması gayet doğaldır ,
Ticarete sıra gelince : herkes en iyi bildiği Anladığı işe girmeli ...
herkese başarılar saygılar ..
herkese başarılar : )

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye473 yazı
size katiliyorum...
kültür farkliligina alisabilmek gerek...Insan kendi vataninda dahi kendini yabanci hissedebilir Ercan beyin arkadasina kolayliklar dilerim.

Soul size de hak veriyorum,
anyali koonyali argolari da birakalim arkadaslar...

Benim izlenimim:
Avrupadaki bircok vatandasimiz dönmeyi cidden düsünse de düsüncelerini hemen birakmalarigerekiyor. Sebep, coluk cocuk veya benim en cok duydugum sebep "ya kardesim döndün mü bol paran olacak söööle 200-500 euro"...kardesim diyorum...o kadar param olsa sorunum ne olacak ki...
Asil sorun su ben ce; insanlar dönünce ceplerindeki paraya güvenmek istiyorlar...kendilerine güvenmeyi düsünmüyorlar. Altimda Mercedes, yazlik kislik villam olsun diyorlar...söööle bvüyük bir isyerim olsun istiyorlar...hani millet ALAMANYADAN geldi desin hesabi....

O DEVIRLER GECTI, SIMDI TR DEKILER BIZE ACI**** BAKIYORLAR.

SOUL, haklisin cünki...Almanya da zorlanarak ay sonunu getiriyorsan TR de neden bu zorluga katlanmayalim...kendi vatanimizda.

slmlar
Levent

Üye274 yazı
ben dondum ucuzluk pazarı actım 6 gun oldu sımdılık ıyı
murat

Yerleşim Ermenistan / Toptan TedarikMeslek Tekstil
Üye183 yazı
Slm Arkadaşlar. Bu konuda herhalde en tecrübeli benim. 3 Sene önce Temelli dönüş yaptim. Pişmanmisin derseniz. Kesinlikle hayir, ama yanliş yaptiğim hareketlerden pişmanım. Ama döndüğüme kesinlikle hayir. Tavsiyem. Elinizde ne kadar para olursa olsun, ilk etapta hiç bir iş yapmamaniz , sadece aval aval sokaka sokak gezmeniz. 1 Sene hiç bir iş yapmassin 1000 Euro yeseniz 12000 Euro yapar. Ama karariniz sağlıklı olur diye düşünüyorum. Zaten düşünmeden bir işe girdiğinizde onun kat katini zarar ediyorsunuz. Ben burda yineden benim gibi yurt dişindan gelenlerle beraber takiliyorum. Onlarla beraber iş yapiyorum, onlarala daha iyi anlaşiyorum.
Şimdilik zamanim bu kadar devam edeceğim. Burda çalişmayana para yok :-)

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye38 yazı
SOUL arkadaşıma kesinlikle katılıyorum hep şu düşünce vardır doyduğum yer gibi ben mutlu olduğum yer diye düşünüyorum milyonlarca insan türkiyede yaşıyor ve herkes bir şekilde işini yapıyor ve hayat devam ediyor belki yurt dışında daha iyi kazanılıyor olabilir fakat şu kısa dünyada mutluluk ön planda olmalı ( parasız mutluluk olmaz) diyenleri duyar gibiyim arkadaşlar allah herkese akıl vermiş kullanmak için çalışın ve kazanın isteyen herkes başarabilir en kısa zamanda dönebilmek dileği ile hepinize bol kazançlı iyi günler.

Üye286 yazı
3 sene bana sorsalardi inanin bende anyayi konyoyi görün derim arkadasa o yuzden hakli cünkü onun gözüyle görülen seyler sadece anya ve konya.Bir kac aya kadar kesin dönüs yapmaya niyetliyim sonucunu almanyaya gelmeden önce nasil bir hayat bekledigini bilmiyorsam gene ayni sekilde bilmiyorum cünkü kendi iradem ile burada bir seyler basardiysam kendi anavatanimda ve kendi dilimi kullanarak gene bir seyler basarabilecegime inaniyorum.Bence bu tamamen kiside bitiyor.tr binlerce euro para ile gidip orada yapamayan ve sifiri cok kisa sürede tüketen insanlar taniyorum.

Ünal 58 arkadasimiz bize güzel bir örnek ve kötü örneklerde illaki olucak sadece hangi örnege daha dikkatli baktigimiza bagli;)

Üye473 yazı
tskler arkadaslar...

1.Ünal kardesime basarilar diliyorum...
2.EFKA arkadasimin yazdiklari, beklemek-1 sene gezmek hakkindaki önerilerine 10000% katiliyorum...
kendi vatanimiz da olsa ayak uydurmak icin zaman tanimaliyiz kendimize...

Efka, ne is yapiyorsun???

Soul...ne is yapmayi düsünüyorsun arkadasim????

Ben, bir ise girmeyi ve elimdekini yatrmayi düsünmüstüm basta...simdi ise öncelikle 3-6 ay sadece gezmeyi düsünüyorum...anladigim is, araba al sat
ve ondan üc bes le mutfak masrafim ciksin basta yeter....

AGAAA kardesimin degindigi gibi....ac kalmayiz, iki günlük dünyada vatanda yasayalim...

Benim en güclü sebebim, 15 aylik oglum...büyüyecekse TR de büyüsün...burada yabanci mührüyle cebellesmesin.

saygi selamlarimla

Üye183 yazı
Slm. Leo Kardeş ben Bursada tekstil ürünleri ile uğraşiyorum, burda Ürün yapip Almanyaya gönderiyorum.
Temelli dönüpte Bursaya yerleşen varsa tanişmak isterim.

Üye183 yazı
Leo Kardes. Üretim yapip almanyaya satiyorum.

Üye192 yazı
SouL arkadaşım,evet Almanya kimseye altın tepside araba,ev,bol kazançlı iş sunmuyor,ben Almanyada 15 sene yaşadım,1983 yılında hasbel kader özel sebeblerden dolayı dönmek zorunda kaldım,gençliğim orada geçti,bu Türkiye öyle bir yerki,en yakın çocukluk arkadaşın bile işin işine para girdimi kendi menfaat ve çıkarını düşünmekte,Türkiye deki 100%99 insanlar ticarette iş ahlakından çok uzak,can ciğer arkadaşlarımın sayesinde elimdekinide kaybettim,öldümmü hayır fakat çok zor anlar yaşadım,yuvam bile dağıldı,kişinin elinde avucunda bir şey kalmayınca en yakını bile seni terkediyor...

ben kimsenin gelecekte zor durumlara düşmemesi için gelmeden evvel oradaki bazı haklarını kaybetmeden gelmelerindn yanayım,en kötü durumda geri dönme şansı olsun..

Almanya ne kadar zor olsa genede oralarda sıfırdan iş kurmak çok kolay,buradan daha fazla kazanma imkanı var,yeterki atılım yap,istediğin bankadan kredi almakta kolay,fakat buralarda kredi almak deveyi hendek atlatmak kadar zor...

geçenlerde gene bir arkadaşımız bu sitede yazmıştı,Türkiyede kaynakçılık yapacakmış,gelde gülme sanki bu ülkede kaynakçı yok,Türkiyenin gerçek iyi kaynakçıları yurddışında çalışmakta hemde aylıkları 3000-4000$ civarındada para kazanmaktalar,burada ne maaş alacak ???

bana gelince,Almanyadan sonra Afrikaya gittim,tekrar evlendim,emekliyim,Allah a şükür kimseye muhtaç değilim,eğer dönüş hakkımı kaybetmemiş olsaydım geri döner şu anki durumumdan 100 kat iyi pozisyonda olurdum,Almnayadaki 1980 senelerindeki maaşım net elime geçen 2700 marktı,mesleğim ise angelernte drahtweber...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Di?er
Üye286 yazı
valla arkadasim bende tr temelli gelmeden önce arastirdigim ve tr de yapmak istedigim bir is var oda Solar sistemler hakkinda bilgi sahibi olmak istiyorum.Günes enerjisinden elektrik enerjisine ceviren pv sistemlerini arastiriyorum ve gelmeden önce buradaki bir firma ile baglanti icerisine girmek istiyorum cünkü bu sektörün cok yakin zamanda tr de cok iyi yerlere gelecegine inaniyorum

Yeni Üye71 yazı
kardesim türkler tam 57 senedir almanyada ve 57 senedir su dönecegiz mevzusu bitmedi ..... benim diyecegim almanyada dogmus büyümüs orda okumus gelismis arkadaslar ...sizlere cok avami bir terimle gecmis olsun demekten baska bir sey gelmiyor aklima türkiyede iki lokma olursunuz ( ticaret konusunda ) artik aci gercekmi diyeceksiniz, hazin durumu diyeceksiniz yada dünyanin globalesmesiyle gerceklesen korkunc hizdan dolayi artik insanin doydugu yer degil sizler icin malesef dogdugu yer ,,olarak belirlenmistir hem o kadarda olaya vatan millet anafartalar acisindan bakmayin türkiyedeki vatandas cocugunu avrupada okutmak icin ic camasirini satacak nerdeyse ,,avrupadakide tek derdim cocugum türkiyede okusun diyor ""tabi burda herkezin kendi dogrusu gecerli ve hepsinede saygimiz var ,,ama gelin dogdugunuz,okudugunuz,doydugunuz yerden bu saaten sonra .su fikir fikir kaynayan dünya düzeninde .30-40 yilin sonunda birden vatansever damarinizin sizi dürtüklemesine bakmayin kalin artik orda ( gerci kaldinizda ) kabul edin sadece :) saygilar

Yerleşim ALMANYA / KasselMeslek Saty? / Pazarlama
Üye473 yazı
soul kardes...
bir arkadasim tr de bu isin üretimine giriyordu...ne durumda bilmiyorum su an...
Kendisi Günes enerjisi siyteminin ustasi gibi birsey...ondan aldigim bilgiler dogrultusunda sana bilgileri iletirim seve seve.
Düsündügün tema güzel, yalniz benim o arkadastan duydugum, bu ise cok büyük sirketlerin el attigi ve tr nin su anda bu sisteme hazir sayilmadigi...yani bu büyükler pusuda bekliyorlar ve su anda isin bürokratik yönlerini halletmeye calisiyorlar.
Modül imalati var TR de bildigim kadariyla.

TEK PAZ....haklisin bir konuda...yalniz, buranin durumunu sen de cok iyi ölcüp bicebilecek konumdasin ben ce...
Ekonomi diyoruz, globallesme diyoruz...ve sonuc almanya, portekiz, ispanya derken ortada...bu Euro dedikleri o kadarda saglam kalmayacak, bu almanya nin gücü bir yerde bitecek ve ....

her ailenin durumu kendine özgü ve kararida bu yöndedir bence...huzur neredeyse, orada daha iyi daha verimli calisip para kazanabilirsin ben ce...

slm saygilarimla
Levent

Yeni Üye38 yazı
leo kardeşim sana sonuna kadar katılıyorum.

tek paz.. arkadaş bu saatten sonra vatansever damarınız tutmasın diyorda bence giderken bile insanlarda o vatanseverlik vardı ve türk milletini yine dışarıya yönlerdirende sevgili devletim sağolsunlar şöyle ara sıra bakıyorum ve hayat türkiye de ne kadar zor düşünsenize asgari ücret 500-600 civarında yanılmıyorsam ve herkes bu parayı dahi alamıyor 500-600 tl aldığını varsaysak ki sigorta yok min 300 lira ev kirasi 100 elktirik su desek min 200 tl yle ancak birbirlerini yer insanlar ki bu büyük şehirlerde uçuk kaçık malesef ne veriyorlar ki ne istiyorlar. kimse keyfinden memleketini bırakıp gitmiyor yabancı memleketlere ikinci sınıf vatandaş muamelesi görmeye.

Yeni Üye83 yazı
şimdi jan janlı bir şeyler yazmak lazım aslında ama malesef kelimelerin kifayetsiz kaldığı an bu andır.
aynı durumdan muzdarip biriyim dönsem ne olacak dönmesem ne olacak.....
17 yıllık profesyonel olarak mağazacılık sektöründe yöneticilik yaptım ancak 40 yaşında kimse birilerini işe almak istemiyor.ağaç yaşken eğilir değimi herhalde bunun için kullanılmış biz artık beşe on olduğumuzdan sadece inşaat malzemesi oluruz sanırım...
gidelim iş yeri açalım öyleyse amane profesyonel olduğumuz bir sektör bulup açmaya kalksak min sermaye 500.000 tl lazım şimdi diyeceksinizki küçük paralarlada işler olur diye küçük işlerle ancak günü kurtarırsın gelecek iöin planlama yapamazsın....
aslında kafamda bir düşünce var.....
eğer burda 20 kişilik bir talep görürsem bunu açıklayacağım...
taleplerinizi hem buraya hemde mail adresime gönderiniz

sertacakgul@gmail.com

Yerleşim Kuzey Kybrys TC / GirneMeslek Yöneticilik
Üye183 yazı
Slm. Benim yaşim 41 , 3 yaşinda Almanyaya gitmişim yaklaşık 3 seneden beride Türkiyedeyim. İki taraf içinde fikrim olur diye düşünüyorum. Almanayayida iyi biliyorum. Türkiyeyide 3 senedede bir şeyler öğrendim diye düşünüyorum. Bazi yorumlara hak veriyorum. Önceki yazilardada belirttim Türkiyede bile Almanyadan temelli dönen Arkadaşlarla daha iyi anlaşiyorum. Orda büyüyen Arkadaşlarin içi nasilsa dişida öyle diye düşünüyorum. Katilan vardir katilmayan vardir, saygi duyarim. İlk Türkiyeye geldiğimde 1000 tane Arkadaşim vardi şimdi 20 Arkadaşim var. Zeytin gibi hepsi elendi.

Ama yine tekrarliyorum. Pişmanmisin sorusunu soracak olan varsa. Çok sıkıntılı günler geçirdim ve arada bir yinede geçiriyorum. Ama kesinlikle pişman değilim.
Tek Türkiyedekı Almanyaya karşi olan sıkıntı. Sosyal güvenceniz yok. Yani işin yoksa para kazanmiyorsan aç kalırsın. Yani Almanyadaki gibi Arbeitsamta gideyim, Sozialamta gideyim gibi bir olay yok. Onun için her gün yeniden işe atilip çarkı çevirmeniz lazim.
Ama geleceğe bakarsam.. Türkiye çok iyi yerlere varacak diye düşünüyorum. Ve Türkiyeye yerleşme karari verdiğim için zamani gelince bazi Arkadalşlar beni bu konuda imreneceklerini saniyorum.

Yeni Üye38 yazı
arkadaslar

simdiye kadarki tum yorumlara bakilirsa bir sonuca varilamamis ve boyle gidecek gibide gorunuyor. Avrupadaki hayat sartlari hepimiz biliyoruz eskisi gibi degil ve aslada olmayacak. Giderek dahada kotuye gidiyor dahada gidecek. Belki avrupada haklar konusunda en ilerilerden olan Hollanda dayim ve burada bile her gecen yil bir cok haklarimizi aliyorlar. Minimum maas avrupadaki bir cok turkun aldigi maas. Ve onceki yorumlarda da soylendigi gibi bunun zar zor bile diyemiyecegim sekilde gecinmeye calisiyor insanlar. Su asama da hala bazi haklar var gibi gorunuyor ama bastada belirttimya her gecen gun kotuye gidiyor, Bu anlattiklarimin tam aksine de Turkiye her gecen gun daha iyiye gidiyor. 1980 lere degil daha 10 yil oncesine gore bile kiyaslasak buyuk ilerlemeler oldugunu buralardan bile soyleyebiliriz. Bunlarida dusunmek gerekiyor bence. Bir ulke hizla ilerliyor digeri tam tersine her gecen gun geriliyor. Bunun haricinde cocuklarimiz... Hollanda icin soyleyim, burada her turlu pislik serbest. Eroin ozel icme yerlerin bile var. Cocuklarimizi bunlardan nasil koruyabilecegimizi dusunuyoruz. Cinsellik hat safada, turkiyede hicbir sey yoksa mahalle baskisi var, burada hic birsey yok. Turkiyeye donusu sadece is para olarak dusunup ona gore karar vermek cok yanlis, burada siralayabilecegim 10 tane baska madde cikar , ama zaten cok uzattik diye dusunuyorum. Sonuc olarak donusu temelli donusu dusunecek olan arkadaslar sadece olaya para ve is olarak bakmasinlar.
tesekkurler

Yerleşim Hollanda / ArnhemMeslek Ythalat / Yhracat
Üye473 yazı
Arkadasim HAVVANA...
sana katiliyorum, duygusal davranmamak gerekiyor...Sosyal güvenceden tut diger unsurlarida göz önüne alip her sahis kendine ve ailesine
göre karar vermesi gerekiyor.
Bu arada...bu forumda bir sonuca gelinmesi gerekmiyor, önemli olan fikir alis verisi...

bir alinti arkadaslar:
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerinden yaptığı hesaplamalara göre, yıllık ortalama yüzde 5 büyüme hızıyla halen 1 trilyon 119 milyar dolarlık SGP-GSYH’si ile Türkiye, 2010 itibariyle satın alma gücü paritesiyle gayri safi yurtiçi hasılasını (SGP-GSYH) 1 trilyon 330,1 milyar dolar olan Kanada’yı 2014 yılında geçebiliyor.Türkiye, yıllık ortalama yüzde 7 büyümesi halinde de şu andaki İspanya ve Kanada’yı 2013, İtalya’yı 2017, Brezilya, İngiltere ve Fransa’yı 2020, Almanya’yı 2025, ABD’yi ise 2048 yılında geride bırakabilecek.

saygi selamlar

Üye183 yazı
Arkaşalar. Benim acizane fikrim. Temelli dönmek isteyen Arkadaşlar . Evli iseniz , yurt dişindaki düzeninizi bozmadan Türkiyeyeye gelip yapmak istediğiniz işi iyice araştirip ilk adimlari atın. En azindan yillar sonra keşke deneseydim dememeniz için. Almanlarda bir söz var. '' Wer nicht wagt der nicht gewinnt'' Yani inşallah düzgün tercüme derim Türkçem çok iyi değil, Risk etmeyen kazanamaz diye..
Yani Risk olmadan Ticaret olmaz, olsa idi her kes yapardi. Ama yinede Fikrim olarak Yurt dişi bağlantili bir iş yaparsaniz daha iyi olur diye düşünüyorum. Bu benim fikrim.

Üye183 yazı
Benim yaşadiğim sıkıntılarai göz önünde bulundurarak en mantıklısı böyle olmasi gerektiğini düşünüyorum. Birde tanimadan hiç bir kişi ile ortaklaşa işe girilmemesini öneririm. Proje Ortakliği ola bilir, amma Şirket ortakliği asla derim. Kendi yaşadiğim tecrübelere dayanaraktan.

Üye183 yazı
Leo Kardeş Allaha Şükür. Çorbayi kaynatiyoruz. Anladiğim kadar Almanyadasin ve temelli dönmeyi düşünüyorsun ??

Üye473 yazı
evet efka...
ama, benim de bir tavsiyem daha olacak...

Ben ce bir sene bekleyin...TR nin durumu o zaman tam netlesir...derim#

Üye473 yazı
evet Efka biladerim...kismetse 2 seneye felan dönmeyi düsünüyorum...
kismet...buralarda kalmam...

Üye183 yazı
Allah her şeyin hayirlisini nasip etsin her kese. Ama dediğim gibi her şeyi düşünerek yapmak gerekir. Aniden karar vermek her zaman iyi olmuyor.

Saygilar
Ali Karagöl

Üye473 yazı
Ali kardes...msn e kaydedersen görüsürüz arada bir...aynisi diger arkadaslara da gecerli...
slmlar