yaklasik 6-7 ay önce Alman Haber ve Belgesel N24 kanalinda Trüffel ( Trüf) üzerine kapsamli bir arastirma yaptilar ve bunu gösterdiler.
Ondan önce ve sonrasindada devamli bu konuyu gündeme getiriyorlar..
Daha cok Italya`nin kuzeyi ve Fransanin bazi kesimlerinde Domuz ve egitilmis Köpekler ile nasil toplandigini gösterdiler.
Fransada 2-3 tane Köyde bunun Bazari kuruluyor ve fiyatlarininda 1000€dan ( beyaz Trüf) basladigini söylediler.
Bu Program esnasinda ayni zamanda bu alanda uzman insanlarin görüslerinede yer verildi,Trüf mantarinin cok farkli sporlardan olustugu ve bunun yetistirilemedigini belirttiler ve fiyatlarinin pahali olmasida dogada az bulunmasindan kaynaklaniyor.
Trüf mantari cok aranan bir ürün ve bunu yetistirmek icin cok para harcadiklarindanda kuskum yok...
Bu demek degilki hicbir zaman bu ürün yetistirilemez!!!!
bekleyip görelim...önce kim yetistirecek ????
Ben bu konu üzerine bayagi bir düsmüstüm,Bundan 3 yil önce Elazigin bir köyünden yerel adi Domalan ( trüf ) olan mantarlardan yaklasik 1 kilo kadar getirtim ve burada toptan satisini yapabilirmiyiz diye Metro grup ile dahi görüstüm,ayrica Bayernde laborotuvarda incelettim,Türkiyedeki Trüf mantarinin türünün en kalitesizi oldugu ve parekende fiyatininda 30-40 € gecmeyecegini söylediler,ben bu fiyattanda satmayi teklif ettim,adamlar buna rahmen almayacagini belirttiler.
Kalan yaklasik yarim kilo Trüf mantari hala beninm derin dondurucuda duruyor.