arkadaşım merhabalar öncelikle kendimi yanıtayım ;Yüksek ziraat mühendisiyim ve adım koray
yapmak istediğin iş maliyet etkin üretim yapabildiğinde gayet karlı bir iştir, fakat her işte olduğu gibi bu işinde türlü sıkınıtıları olacaktır bilesin.
1.si üretim planlaması yapmalısın, bunun için işletmeyi ne kadar alana kuracağın, sermayenin ne kadarını barınak yapımına kullanacağın çok önemli.
2.si bu iş 50 hayvan aldım besledim sattım şeklinde olmaz, hem pazarda sürekli malının olması hemde işletim kolaylığı anlamında kademeli üretim yapmalısın.
Ayrıntısına girersek alacağın tosunlar en genç 4-5 aylık olmalıdır, ve etlik kesim ağırlığı yaklaşık 16-18aylıktır.
yani elinde 12 ay en az kalacak hayvanlar, tesisini ilk açtığında 20 tosun, ve her 3 ay da bir 10 tane yeni ekleyerek üretimde devamlılık sağlarsın.
gelelim bu işin maliyetine büyükbaş etcil karakterli hayvan günde 1,25-2kg arası kilo alır ve her 1 kilo ağırlık için tükeceği nitelikli yem miktarı 2,5-3 kg dır.(bunun yanında saman tüketimi de hesaba katılmamıştır)
her şeyi bir kenara bıraktığında asıl maliyetin bu yem miktarıdır ve yemi nerden ne kadara mal ettiğin kısmı seni karlı veya zararlı yapar.
500 tlye aldığın tosuna 12 ay yani 360 gün günde 5kg yem 5 kg saman yedirsen 1800 kg yem 1800 kg saman eder.
yemin kilosu 50 ila 60 kuruştan aşağı değildir. 20 kg saman balyasıda 10 tl olsa 50 kuruşta onun kg fiyatı olur.
700-800 kg canlı ağırlıkla kesime gelen hayvanın sadece yem maliyeti +tosun maliyeti toplamı 2300 tldir.
diğer girdileri saymıyoruz. 700 kg hayvanın kesimhane fiyatı 700*0,6*12tl= yaklaşık 5040 tldir bu bedel hayvan etmiktarı % değeri ile alakalı değişebilir.
Oluşturmaya çalıştığım modelde masrafları maksimize ettiğim dikkatini çekebilir, ama tarımsal faaliyette en kötüye göre pozisyon almak karlılığını garantilemek için önemlidir.
hayırlı işler