Ana içeriğe geç

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık - Özel

Mantarcılık %100 Kar???

Başlatantute82Tarih24/12/2009 13:20:36Yorum45

İlk mesaj
Yeni Üye47 yazı
Arkadaşlar merhaba,
Ben 1 ton kompostun ne kadara mal olduğunu bilen arkadaşlar varsa öğrenmek istiyorum, yardımcı olursanız sevinirimm. 10 dönüm bir yerim var bunun içinde 400 m2 kapalı bir yer var, burada kredi cekip mantar üretimi yapmak istiyorum. Maliyet bilen arkadaşlar varsa lütfen yardımcı olun.

1 ton kompos için ne kadar sap ve ana materyal gider, ne kadar su harcarız ilaçlamalar kısacası maliyet 1 ton kompos...

Herkese teşekkurler.

Yerleşim Türkiye / KırklareliMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
45 yorum
Yeni Üye47 yazı
öyle her isteyen kompos yapabilseydi 10.000.000 euro yatırıp biz fabrika kurmazdık diye düşünüyorum...

bakınız www.freshmanmantar.com

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye1 yazı
Kompos yapabilmenin maliyeti 10.000.000 euro mu yani arkadaşım? Memlekette bir tek siz mi kompos yapıyorsunuz. tute82 adam gibi bilgi istemiş cevabı bu olmamalıydı.
Gemilerin Karada da Yüzebileceğini Görmek Mehmetlerden Birini FATİH Yapar.

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye3 yazı

Alıntıdır:Bahçe atıklarının doğal yolla çürütülerek organik maddece zengin bir ürüne dönüştürülmesine KOMPOST yapma ve bu ürüne de KOMPOST denir. Neden Kompost? Bahçenizde Kompost kullanarak * Daha az kimsayal gübre kullanırsınız, * Toprağınızın yapısını iyileştirirsiniz, böylece daha yumuşak ve su tutan gevşek bünyeli toprağa kavuşursunuz üstelik bedava olarak.

* Bahçe atıklarını parayla attırmaktan kurtulursunuz.
* Kompost yaparak, doğayı ve yaşadığınız çevreyi kendi atıklarınız ile kirletmemiş olursunuz. Atıklarınızı değerlendirmiş olursunuz.
* Kompost kullandığınızda Çiftlik gübresi kullanmanıza ciddi azalma sağlarsınız.

Kompost Nasıl Yapılır?

Sihirli Formül:

Kahverengiler + Yeşiller + Rutubet + Hava + Hacim = Kompost

"Kahverengiler" kuru materyaldir ve karbon kaynağı olarak nitelenir.

* Kuru yapraklar
* Odun talaşı ve yongası
* Saman
* Kağıt karton atıkları
* Budama atıkları

"Yeşiller" taze materyaldir ve azot kaynağı olarak nitelenirler.

* Kesilmiş taze çim
* Sökülmüş hastalıksız yeşil aksamlı bahçe bitkileri
* Yumurta kabukları
* Kahve çay atıkları
* Mutfaktan çıkan sebze meyve atıkları

Not: Azot kaynakları her zaman yeşil renkli olmak zorunda değildir.

Burada önemli olan çürümenin hızlı olması için bu materyalin boyutlarının küçük olması gereklidir. Çim biçildiği için zaten küçüktür ancak budama atıkları, kuru dalların yonga haline getirilmesi gerekir bunun için bir dal öğütücüsüne ihtiyacınız vardır, makaslanmış yeşil aksamlı bitkileriniz için makas ile doğramanız gereklidir. Şimdi bu kahverengiler ile yeşilleri ne kadar kullanalım ki bunlar kompostlaşsınlar. Burada pratik olarak 2 kısım yeşil 1 kısım kahverengi iyi bir kompost yapar.

"Rutubet" yeşil ve kahverengiler kompostlaşırken nem isterler bu nemi vermemiz gerekir, bunun için fıskiyeli hortum veya süzgeçli kova yardımı ile üzerlerini ıslatırız.

"Hava" kompostlaşma havalı ortamda olur bunun için ara sıra hazırladığımız yığını havalandırmamız gerekir, böylece çürüme hızlı olur.

"Hacim" İyi bir Kompostlaştırma için 1 x 1 m boyutundaki hacim iyi sonuç verir.

Şimdi bu bilgilerimizle kompost yapmaya başlıyabiliriz;

Önce kompost hacmimizi yapalım bunun için en ucuz materyal tahtadır, Bunun için;

4 adet 8 x 8 x 100 cm

32 adet 2,5 x 10 x 100 cm boyutlarında keresete alınır ve kompost sandığı hazırlanır. Bu sandığı kendiniz kolayca yapabilirsiniz.

Kompost sandığı içine 2 kısım yeşil ki ben bunun için kesilmiş taze çimi öneririm, 1 kısım kuru yaprak veya yonga haline getirilmiş dal parçalarını karıştırıp sandığa doldururuz. sandığın tümünü aynı anda doldurmak kompostlaştırmada gereklidir, böylece atıklar kısa zamanda kızışır ve kompostlaşma süreci başlatılır, ilk 15 günde sıcaklık 60 celsius'e ulaşır bu arada kompost yığını nemli tutulmalıdır, yığın ne çok ıslak ne de kuru olmalıdır, bunu yığını elleyerek ıslaklığını kontrol edebililirsiniz. 15 gün sonra kızışma sonucu kompost hacminin küçüldüğünü fark edeceksiniz, bu anda yığın bir kerre dışarı alınıp karıştırılmalıdır karıştırma iyi bir havalandırmanın sağlanması için gereklidir. yığın tekrar sandığa yerleştirilir. Eksilen hacim için tekrar yükleme yapabilirsiniz.böylece 2-3 ay içinde kompostunuz hazırlanmış olur bunu bahçenize serebilir ve toprağınızın yapısını iyileştirmiş ve daha verimli bir yapıya kavuşturmuş olursunuz.

Aşağıda yetersiz sıcaklık nedeni ile olgunlaşması tamamlanmamış kompost yığınını göremektesiniz ama paniğe kapılmayın eğer ortama yeşil dediğimiz örneğin yeni kesilmiş çim ilave ederseniz kompostlaştırma sürecini tekrar başlatabilirsiniz.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda
Yeni Üye47 yazı
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^KINAMA^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
SAYIN TEKNO BU SİTENIN AMACI BİLGİ PAYLASIMI DEĞERLENDİRME SİTESİİ İNSANLAR BU SİTEDENN BİLGİ ALMAK VE PAYLAŞMAK İÇİN ÜYE OLUYORLARR SİZİN NE İŞ YAPTIĞINI VE NEKADAR MALIYETLEE İÇ KURDUĞUNUZ BENİ VE BİRR BAŞKASINI İLGİLENDİRMİYOR SİZ MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTINIZ DİYE İNSANLARI KINAYAMAZSINIZ SİZ YAPTINIZ BAŞKASI YAPAMAZZ EDALARINDAA BULUNUYORSUNUZZ LÜTFEN BİLGİLERİNİZ KENDİNİZE SAKLAYIN SİZİ KINIYORUMM...BİLGİ PAYLAŞTIKCA ÇOĞALIRR UNUTMAYINNNN...

Yerleşim Türkiye / KyrklareliMeslek Di?er
Yeni Üye47 yazı
PEHLIVAN TESEKKUR EDERİMMM MSN GONDERİRMİSİN DAHA DETAYLI8 GORUSEBILIRMIYIZ

Yeni Üye4 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tecnologin
10.000.000 euro yatırıp

10milyon€ way be... ben ilk yıl için 300binTL arıyorum iş fikrim de güzel, ilgilenirseniz konuşalım. mail adresim: mcanaltigul '@' gmail '.' com
MCA

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye51 yazı
Mrb, Tute82,

Tecnologin denen ukalanin dediklerine aldirma :-)

Böyle ukalalara bunun gibi sayfalarin yasaklanmasi gerekli.

bircok dikkat edilecek konular olsada Kompostu kendiniz hazirlaya bilirsiniz okadar zor birsey degil, googleden arastirin biraz.

http://www.champignon-zuercher.ch/html/champignons/substrat.html

http://www.champignon.hu/index.php?p=6

sayfalari google ile Tercübe edin anlamadiginiz konularda yardimci olurum

Yerleşim Türkiye / TekirdagMeslek Serbest meslek
Yeni Üye47 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tute82
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^KINAMA^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
SAYIN TEKNO BU SİTENIN AMACI BİLGİ PAYLASIMI DEĞERLENDİRME SİTESİİ İNSANLAR BU SİTEDENN BİLGİ ALMAK VE PAYLAŞMAK İÇİN ÜYE OLUYORLARR SİZİN NE İŞ YAPTIĞINI VE NEKADAR MALIYETLEE İÇ KURDUĞUNUZ BENİ VE BİRR BAŞKASINI İLGİLENDİRMİYOR SİZ MİLYON DOLAR YATIRIM YAPTINIZ DİYE İNSANLARI KINAYAMAZSINIZ SİZ YAPTINIZ BAŞKASI YAPAMAZZ EDALARINDAA BULUNUYORSUNUZZ LÜTFEN BİLGİLERİNİZ KENDİNİZE SAKLAYIN SİZİ KINIYORUMM...BİLGİ PAYLAŞTIKCA ÇOĞALIRR UNUTMAYINNNN...

haha :D kınamaymış. yapın canım karışan yok. türk insanının istedikten sonra yapamayacağı şey yoktur. astarı yüzünden pahalıya gelirse korkuteli ilçesinde ucuz kompos bulursun ordan araştır.

Yeni Üye47 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Fikret_19660
Mrb, Tute82,

Tecnologin denen ukalanin dediklerine aldirma :-)

Böyle ukalalara bunun gibi sayfalarin yasaklanmasi gerekli.

bircok dikkat edilecek konular olsada Kompostu kendiniz hazirlaya bilirsiniz okadar zor birsey degil, googleden arastirin biraz.

http://www.champignon-zuercher.ch/html/champignons/substrat.html

http://www.champignon.hu/index.php?p=6

sayfalari google ile Tercübe edin anlamadiginiz konularda yardimci olurum

:D EZİK

Yeni Üye47 yazı
AYRICA KOMPOSTUN KİLOSU 0,30 TL ALMAK İSTERSENİZ :D

Yeni Üye51 yazı
Bu arkadas izmirde kendi Kompostunu kendisi hazirliyor görüsün yardimci olur size.

MSN adressi apel.tr@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / TekirdagMeslek Serbest meslek
Yeni Üye47 yazı
tute82, patronunun parasıyla burada hava atmaya çalışanlara aldırma, onlardaki düşünce gücü ile zaten ancak bunu yapabilirler.

Kompost konusunu daha öncede biryerde okumuştum. Bir üniversite tarafından kompost üretimi için fizibilte raporu gibi bişeydi. İnternetten araştırırsan bulabilirsin sanırım.

Başarılar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye41 yazı
Techno ya katılıyorum. Evet, bu işin maliyeti (iyi bir tesis için) 10.000.000 euro yu bulabilir.
Ve arkadaşım sen daha ne kadar materyal katacağını bile bilmiyorsan, bunu yapman gerçekten zor. Kompostu boşver, mantarcılığı bile zor. Bir bilenle yola çıkmanı tavsiye ederim.
Almadan önce bizi arayın...

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye11 yazı
10 milyon euro luk tesisi olan biri bu kadar görgüsüz olamaz herhalde
sen yüksek ihtimal o tesiste işçisin sanırım o yüzden kendini ezik hissediyorsun ve egolarını tatmin etmek için insanlara ezik diye hitab ediyorsun.. burası egolarını tatmin edeceğin yer değil !!
ama çalışmak ayıp değil kendini ezik olarak görme techno kardeşim..
insanların düşüncelerine saygılı ol, 15 yaşındaki gösteriş meraklısı çocuklar gibi davranıyorsun...
Türkler para gibidir ışık tut içinde Atatürk yoksa sahtedir...

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Grafiker
Yeni Üye47 yazı
SAYIN İHRACATCI BEN MANTARIN NASIL YETİŞTİĞİNİ BİLİYORUMM 2006 DA GUNLUK 100 KG MANTAR CIKARTIP MARKET VE PAZARCILARA VERİYORDUMM ŞİMDİ KOMPOSTU KENDİM HAZIRLAYIP YAPMAK İSTİYORUM....

Yeni Üye63 yazı
bu tecnologinde kim yahu ne dandirik adamlar girmeye başları siteye sayın akınselçuk buraya bi çeki düzen verse iyi olur.
Y. Emre YILDIZ

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Turizm
Yeni Üye58 yazı
Insanlar bir garip..Bir artis..
Bir konu hakkinda fikrin varsa paylasirsin,yardimci olmaya calisirsin..Bilgin yoksa da moral verirsin ya da okursun cevap yazmazsin..
Adam tesis kurucam kac para gider diye sormamis..Sorulari duzgun okuyup duzgun cevaplayabilirsiniz,zor degil.
Bu tip yaklasimlar oldugu zaman agzima ne gelirse soylemek istiyorum bazen..Ama bosvermek en guzeli..
Konuyu acan arkadas,kusura bakma fikrim yok benim..Ama buraya yazmak yerine keske googlede aratip ogrenmeye calissaydin..En azindan moralin bozulmazdi..
Kolay gelsin,basarilar..
Fikir yaydan çıktı bir kere..

Yerleşim Türkiye / PekinMeslek Ö?renci
Üye124 yazı
yav bu iş gerçekten çok zahmetliymiş duyduğuma göre.
Honoré de Balzac

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Yeni Üye41 yazı

Bildiğinizi belirten bir ibare göremedim mesajınızda. O nedenle yazdım. Biliyorsanız, buyrun güle güle yapın. Bize hayırlı olsun demek düşer. Bu arada İthalatcı, ihracatcı olamadık henüz :)

Üye124 yazı
merak ettim kompost nedir.
Honoré de Balzac

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Esnaf
Yeni Üye3 yazı
Sn. Tute Sadece 1 yerden alıntı yaptığım yazıyı burda yayınladım konu hakkında malesef bilgim yok.Teşekkürler

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Gyda
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - balzac
merak ettim kompost nedir.

Hoşafın koyusu komposto diye geçer. Kompostoyu insanlar içer.

Sap saman, böcek börtü kompostosunu da organik tarımda bitkiler, mantarcılıkta da mantarlar içer.

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - tute82
1 ton kompos için ne kadar sap ve ana materyal gider, ne kadar su harcarız ilaçlamalar kısacası maliyet 1 ton kompos...
Herkese teşekkurler.

Mantar için kendi kompostunu kendin hazırlayabilirsin mümkün tabi ama artık tam randımanlı amaca uygun kompostlar hazır satılıyor. Mantarcılık için özellikle yeni başlayanlar için başlangıçta hazır kompost kullanmak şiddetle önerilir.

Mantarcılığa başlamadan önce nereye ne şekilde satacağını bir planla. Ayrıca ne kadar otomasyon o kadar yüksek verim.

İnternette oldukça sağlam kompost tarifleri bulabilirsin tabiri caizse zibil gibi tarif dolu.

Bu işler ilk başladığında saman balyalarına melas karıştırırlardı. Artık bin çeşit çürük materyal var.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Editör5590 yazı
Klasik kültür mantarları ile % 100 kar biraz zor. Ama olmaz da değil senin piyasadaki durumun, kurnazlıkların, uyanıklık durumun, iş bitirme kabiliyetin belirler bunu.

Ama trüf mantarı gibi özel çeşitler var. Bunları yetiştirebilirsen çok kabiliyetli bir satış uzmanı olmasanda iyi paralar kazanabilirsin.

Klasik mantarda ticari kabiliyet para kazandırır. Ürün yetiştirmesi çok zor değildir uzman olsan da satıcılığın zayıfsa işe yaramaz. Özel çeşitleri yetiştirmesi zordur herkes yapamaz ama yapabilince uyanık satıcı olmaya gerek kalmaz. Uyanık olan çok çok kazanır uyanık olmayan sadece çok kazanır. Burada yetiştiricilik önemlidir. Kaliteyi yakaladı isen zaten müşteri gelir seni bulur.
tamnland.com

Yeni Üye20 yazı
Teknolojin senin Freshman dan olduğunu hiç düşünmüyorum böyle bir firmanın bu kadar amatör ce reklam cabası içinde olacağını sanmam

mademki fresh ten olduğunu iddia ediyorsun o halde biraz detaylı bilgi verir bilgi sahibi olduğunu kanıtlardın bizde sana ve firmana karşı saygı ve hayranlık içinde olurduk

arkadaşımızın yapacağı yatırımla kendi yatırımını kıyaslaman çok acemice

başarısızsınız .
TuNavy

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - balzac
yav bu iş gerçekten çok zahmetliymiş duyduğuma göre.

Bugün başla internetten bilgi araştırmasına yarın mantarcının uzmanı olursun. Eskiden bir üniversiteye gidilir kitap falan sorulurdu. Şimdi internet var. Eğer internet bilgilerini süzmeyi becerebilirsen çok yararlı bilgiler çıkar.

Yetiştiricilikte uzmanlık bir yılını alır ama.

Sonrası satabilmek.
tamnland.com

Editör5590 yazı
Evde Kompost Yapımı Denemesi
İkinci haftasını tamamlayan kompost malzememiz hazır hale gelmek üzere. Yaklaşık 30 kilo kompostumuz olacak. Geçen hafta yıllık izinde olmanın avantajını kullanarak hemen her gün kovadaki malzemeyi karıştırma şansı buldum.

Geçen hafta başında kompost malzemesinin ısınması durdu. Kompost sürecinin tamamlanması için henüz erken olduğu için birşeylerin yanlış gidiyor olduğunu düşündüm. Karıştırmak üzere yere döktüğüm malzemenin gereğinden fazla ıslak olduğu dikkatimi çekti ve kovadaki malzemeyi ya**** birkaç saat güneşlendirdim. Bu işlemi iki boyunca tekrarladım. Üçüncü gün kompost kovasındaki malzeme yeniden ısınmıştı.

Bugün kompost kovasında küçük bir çukur açarak ısısını kontrol ettim, çok ısınmamakla birlikte malzeme hala ısınmaya devam ediyor. Bugün, yarın kompostum hazır hale gelecek.

Her pazar günü biçtiğim çimleri, toprak, karton parçaları ve kuru yapraklarla karıştırarak küçük kompost kovamda yeni sürece başlıyorum.

Deniz kıyısında oturmanın avantajını kullanarak yeşil deniz yosunlarını, talaş ve toprak ile karıştırarak yeni bir kompost denemesine başlamayı planlıyorum. Tabii yosunları sürece başlamadan önce yıkararak deniz suyundan arındıracağım.

Kompost yapımı süresinde yaşadığım bazı olayları sizlerle paylaşmak istiyorum.

* Çevremdeki bir çok kişi (2-3 ay öncesine kadar ben de dahil) kompostun ne olduğunu bilmiyor. Özellikle mutfak atıklarının kokuşmadan nasıl "toprağa" dönüştüğünü anlamakta zorlanıyorlar. Geçen hafta mutfakta bir naylon poşet içinde biriktirdiğim salatalık, marul yapraklarını kompost kovamın içine dökmeden poşeti ile birlikte kovanın yanına bıraktım. Veee unuttum. İki gün sonra poşeti açtığımda poşetin içindeki malzemenin sulanarak çok kötü kokmaya başladığını gördüm. Demek ki keramet, kompost kovasının içinde gerçekleşiyor.

* Kompost konusunu anlattığım Almanya'da doğup, büyümüş bir arkadaşım; "Ee ne var ki bunda, Almanya'da kompost olabilecek malzemeyi ayrı bir yere dökerdik ve bir kompost tepesi oluştururduk, zaman zaman bu tepeyi karıştırırlardı." dedi. Almanya geçmişi olanlara kompost konusunu sorduğumda kimse kompost ne demedi.

* Meyvelitepe'de anlatıldığı gibi "kompost" yapmayı deniyorum dediğim birçok kişi "komposto" yapmayı denediğimi düşündü.

* Kompost yapımı denememi "Kaç liralık malzeme ki, ne uğraşıyorsun, al gitsin." yaklaşımı ile değerlendiren materyalist bir kitleyi, görmezden geldim.

* Toprak solucanlarının kompost oluşum sürecini hızlandırdığını okuduğum için kompost kovalarımda yaşayacak kadrolu solucanlar edinmeye karar verdim. İlkbahar aylarında toprağı bellediğimde hemen her belde üç, beş solucan görürdüm ama bu aylarda sertleşen toprakta bel yapmak ile uğraşmak istemedim ve yol üzerinde sıklıkla gördüğüm balık yemi satan dükkanlardan birine girdim.
- Toprak solucanınız var mı? dedim
- Hangi balığı avlamak istiyorsun abi?
- Aslına bakarsan balık avlamak için kullanmayacağım, besleyeceğim onları.
Satıcının, nasıl yani? bakışını karşılıksız bırakmamak için devam ettim.
- Toprak solucanları kompost (gözlerinden neden bahsettiğini anlamadığını anladım ama üstelemedim) oluşum sürecini hızlandırıyor, onun için besleyeceğim onları dedim.
Şaşıran satıcı, "yok bulamazsın toprak solucanı satan bir yemci" dedi.

Sen öyle san, elbet biri satıyordur dedim ve dükkandan çıktım.

Yukarıdaki diyalogların benzeri üç, dört yem dükkanında daha yinelendi, ben yemcilerden ümit kestim, şimdilik tembellik yaptığım için bel ile solucan da aramıyorum.

Alıntı :
Devamı için buraya git. http://alternatifyasam.blogspot.com/2009/07/evde-komport-yapm-denemesi-3.html

Burada denenen toprakta organik ürün yetiştirmek için hazırlanan kompost.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.main-board.net/alternatif-tip/287365-mantar-yetistiriciligi.html

Bu adresde de mantar kompostu hazırlanması ile ilgili bilgiler var.

Tarım sitelerine üye ol takip et. Bireylerin sakınmadan vereceği bilgileri bulabilirsin.

www.agaçlar.net adresi de bir diğer bilgi deposudur.
tamnland.com

Yeni Üye41 yazı
Arkadaşlar mantarı tamam herkes üretir. İnternette tarifi v.s. leri var. Fakat önemli olan hastalıklarla nasıl başa çıkabileceğini bilmek. Nette göründüğü kadar kolay değil, bizzat şahit oldum. Yüksek ziraat mühendisi, mantarcılığın üstatlarından Ahmet Hoca var eskişehir'de. Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde eğitimler verildi halka mantarcılıkla ilgili. Bir kaç tane eğitime ve pratiklerine şahit oldum, oradan biliyorum az çok. Yapın, deneyin kimsenin şevikini kırmak istemem ama kaybetseniz de bütçenizi zorlamayacak çapta başlayın derim.
Bu sözlerim konuyu açan arkadaşa değil, o işi biliyormuş zaten...

Yeni Üye41 yazı
Evet Selçuk beyin dediği gibi kompost ile mantar kompostu çok farklı şeyler. Normal kompost bilgim, mantar kompostuna göre daha iyidir. Gerek üretim, gerekse satışı açısından. Mantar kompostunu çok az bilirim.
Sorularınız varsa elimden geldiğince cevaplamaya çalışırım.