Ekonomi Bakanlığının başlattığı Çayda Gözetim uygulamasına göre artık her firma çay ithal edemeyecek. Çay ithal etmek isteyen firmalara Ekonomi Bakanlığına bağlı İthalat Genel Müdürlüğü’nden Gözetim Belgesi alma şartı getirildi.
Ekonomi Bakanlığının, 16 Mart 2013 tarih, 2013/2 sayılı tebliği ile başlatılan gözetim uygulaması yapılacak çay ithalatlarında ton başına;
Yeşil çay (fermente edilmemiş) (3 kg’yi geçmeyen hazır ambalajlarda) 4550 ABD Doları,
Diğer yeşil çaylar (fermente edilmemiş) 2500 ABD Doları,
Siyah çay (fermente edilmiş) ve kısmen fermente edilmiş çay (3 kg’yigeçmeyen hazır ambalajlarda) 4550 ABD Doları,
Diğer siyah çaylar (fermente edilmiş) ve kısmen fermente edilmiş diğer çaylar 2500 ABD Doları,
Paraguay çayı (maté) 3000 ABD Doları vergi uygulanıyor.
Ekonomi Bakanlığı 2013/ 2 tebliğinde çay ithalatında gümrük vergilerinin CIF değerinin üzerine % 145 gümrük vergisi uygulamasından vazgeçip ton başına gümrük vergisi alma uygulamasını başlatması, bu ürünlerin ithalatında sahte satın alma faturaları ve/veya ithal edilen menşei ülkeleri devletlerince damping uygulamaları olup olmadığı tespit edilecek. Bir bakıma yeri üreticilerimiz biraz nefes alacak.