Niye temizlik sektörü?
Nitelikli iş gücüne daha az ihtiyacı olan bir sektör, yemek şirketinde aşçının ustalık belgesi lazım, taşıma işinde A,B,C vs belgeleri lazım, oto tamir ev tadilat işi yapsak işi bilen bir ustanın eline bakacaksın, bu nedenle benim gibi kamu da çalışan üniversite mezunu biri için (belli bir konuda tecrübem yok,ustalığım yok anlamında) ideal oldugunu düşündüm. Kontrolunu yapabileceğim, işçinin özel bir bilgisine ihtiyaç duymadıgım bir sektör.
Ne temizliği yapacaksın?
Apartman temizliği, çöp toplama, mıntıka temizliği ile başlayacağım. Ev temizliği, inşaat temizliği, büro, ofis vs şu an düşünmüyorum. Alanımı daraltmış oluyorum belki ama başlangıç açısından en azından 6 ay kadar böyle devam edeceğim. Kendime 2-3 apartman bağladığımda en azından 1 ay boyunca onlarla çalışacağım ama ev ofis günlük iş oluyor, 3 gün sonra boş boş oturma ihtimalim var başlangıç için. Bir çeşit niche sektör diyelim.
-Sermayesi, dukkan durumu gibi dertleri minimize durumda, dukkanın işlek yerde, cadde üstünde olmasına hiç gerek yok müşteri dükkana gelipte alışveriş yapmayacak, ikili ilişkiler ve organizasyon ile mobil halledilecek işler. Sermaye olarak, pahalı makine vs gerek yok, işi çok küçümsememekle beraber vileda, deterjana bakıyor iş, sanırım 1000 tl ile 2-3 apartmanı 1-2 ay temizlerim.
Anneye işkurdan girişimcilik sertifikası aldırıp, kosgeb destegi ile başlamayı da düşünüyorum ama kamuda çalışan biri olarak prosedürler canımı sıkıyor, hiç ugraşmayayım diyorum.
İşin günlük başında durabilecek emekli babam,annem, nispeten ilgilenebilecek 30 yaşında kardeşim var.
Aklıma geldikçe karalarım, sizlerde görüş ve önerinizi paylaşırsanız sevinirim.