Ana içeriğe geç

Gıda, Tarım Ve Hayvancılık - Özel

Ankarada Hayvan Çiftliği

BaşlatancalikayaTarih28/01/2016 12:43:12Yorum40

İlk mesaj
Yeni Üye10 yazı
Arkadaşlar Ankara-Nallıhan ilçesinde 15 dönüm kadar düz tarıma oldukça elverişli arazimiz var. Babadan dededen kalma. Ankara Nalıhan deyince çoğu insan bilmiyor bile. Nüfusu 15-17 bin arası. Ankaranın belkide en gelişmemiş ilçesidir. Genç nüfus çok az. Hem yerel istihdamı sağlamak hemde ticaret amacı ile tarım hayvancılık alanında iş kurmak istiyorum. Arazimiz hazır. 200.000 TL kadar bir sermayem var. Devlet teşvik hibe ve Kredilerine ayrıca Kosgeb e de başvurmayı düşünüyorum. Babam dedem hepsi hayvancılık ve tarımla uğraşmışlar. Fakat benim bir tecrübem yok. Paramı çöpe atma gibi bir şansımda yok. Atılacak tek kurşunum diyebilirim. Hem bir hayvan damı kurmak, damızlık hayvan yetiştiriciliği aynı zamanda da tarımsal faliyetler yapmak istiyorum. Yerel halkın tarımsal faliyetlerini toplayıp ihracat yapmak gibi düşüncelerim var. Sizin fikirleriniz neler?
*200.000 TL gibi bir sermaye ile yapılabilecek bir iş mi yoksa bu parayla daha başka yapılabilecek işler var onlara mı yönel dersiniz.
*Ankaranın iklim koşullarını göz önünde bulundurmak lazım. Mevcut arazinin rakımı 1500-1700 m arası.
*İşletme mezunuyum. Daha önce işletme tecrübelerim oldu fakat tarım ve hayvancılık konusunda tecrübesizim. Bunun ne gibi eksikleri olur?
FEYZULLAH KILINÇ
İSTANBUL

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Muhasebe
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
40 yorum
Üye1236 yazı
Arazinizde silaj yapımına uygun bitki ekimini gerçekleştirin. Mısır ve soya karışımı olabilir, araştırınız.
5 adet gebe simental ile başlayınız. Yakın zamanlarda 7, 8 bin tl/baş civarındaydı fiyatlar.
Yavru ile birlikte süt almaya da başlarsınız.
Günlük 20 litre/baş verim alabilirsiniz.
Kombine ırkların (et ve süt) içinde verimi en yüz güldürücü ve dayanıklı olan hayvanın simental olduğu söyleniyor.
Hayvanlar ve yavrular için uygun fakat minimum maliyetli barınakları inşa edin.
Ek besinleri, vitaminleri, aşıları, sağlık kontrollerini asla aksatmayın.
Ahır temizliği, sağım temizliği ve süt hijyenine dikkat ediniz.
Hayvan sigortalarını mutlaka yaptırın.
2 veya 3 yıl sonra 100 başlık ahır için hem banka kredilerine hem de TKDK desteklerine başvurun.

Hayırlı kazançlar.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye75 yazı
Kosgebe basvurmayın orası 200 bin liranızı alıp 500 bin lira borç takar.TKDK size göre örn. 100 bin liralık bir çiftlik kurdunuz 50 binini onlar ödüyor.

Yerleşim Türkiye / KütahyaMeslek Gyda
Yeni Üye10 yazı

Arkadaşlar yorumlar için teşekkür ederim. Kenan bey ben 10 15 baş arası başlamayı düşünüyordum. Yem maliyeti gibi bir maliyetim olmayacak 6 ay boyunca hayvanlar otlağa çıkarlar. Zaten aynı zaman da bi 20 dönüm kadar arazimizi de tarım için kullanıyor olacağız. Tarım konusunda da fikirlerinizi almak isterim. Hayvanları sağımlık için değil daha çok damızlık üretim için alıcaz ve bir veteriner ile anlaşıp gerekli sağlık kontrollerini yapıcaz tabiki.
FEYZULLAH KILINÇ
İSTANBUL

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Muhasebe
Yeni Üye41 yazı
Şu anda asla bulaşmayın derim.
Evren

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ticaret
Yeni Üye14 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bragi

Ne güzel demişsiniz, olur tabi bulaşmasın.
Sizin mesajınızın hemen üzerinde biyogaz tesisi ve daha da üzerinde kaç adet hayvan alınırsa ne olur, nasıl olur, sonuçları vb durumlar yazılırken sizin yorumunuzdan ne anlamak gerek?
Bakın burası nasıl bir platform, insanlar neden burada bilginiz var mı? Yoksa söyleyeyim mi?
Bilgi fikir ve tecrübelerin paylaşılması, belki ticari ilişkilerin kurulması için her gün onlarca paylaşım yapılıyor.
Lütfen faydalı olamayacağınız konulara yazıp da insanların vaktini almayın.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye41 yazı
Sayın abugraok iki yazı yazmışım digeri bu )

04/11/2015 :  11:00:50  Email   Değiştir   Alıntı   Sil    Yorumu Şikayet Et

3 kuşaktır bu işin içerisindeyiz. Şu anda fiyatlar alım için makul değil. Biraz daha beklemenizi tavsiye ederim. Konuyla ilgili bilgi isteyenlere yardımcı olabilirim kalpak_01@mynet.com) belki insanlar sizden daha ince eleyip sık dokur ve bu yazıyıda görür. damızlık birliği yönetim kurulu üyesiyim yirmi ineğe biyogazın komik olduğunu bilirim. İşi hiç bilmeden sektöre bulaşıp servetler kaybedenleri bilirim. Açıklayıcı oldumu? daha da detay isteyen olursa boş vaktimde cevaplarım.
Evren

Üye129 yazı
Bragi bey sizi iyi anliyorum iyi niyetinizden eminim ,, fakat malesef burda gercekleri yazmak pek mumkun olmuyo insanlara gercegi yazdinmi islerine gelmiyor, 10-15 inege bio gaz teklif eden , sacma sapan yazi yazip ogut veriyorlar , yol gosteriyorlar ama millet kimin ne oldugunu biraz gozunu acinca anliyorr
Yusuf

Yerleşim Hollanda / UtrechtMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye41 yazı
Sayım peker03 amacım kimsenin ham hayal peşinde koşmaması hayvancılık hakkında bildiklerimi yazsam burdan (mersinden) sayın çelikkaya'nın Nallıhan'ına yol olur. Kısaca değineyim.
# hayvancılığın içinden gelmeyen ( yöresel tabirle çocukken bokta yuvarlanmayan) bu işi ya pa maz. (Çok güvendiği biriyle ortaklık vs.den bahsetmiyorum

#neden? İşi bilmezseniz iyi damızlık alamazsınız. Dolayısı ile iyi inekleriniz iyi danalarınız yüksek süt veriminiz olmaz. İşi bilmezseniz veterineri ayrı rasyoncusu ayrı yemcisi ayrı kasabı ayrı sütçüsü ayrı çobanı ayrı tokatçısı ayrı ayrı sırtınıza biner öyle bir sürerki nasıl battığınızı anlamazsınız bile.
#bu iş kazandırmazmı? Kazandırır kardeşim ortalama %60 civarı sermaye karlılığıyla çalışıyorum. Ama nasıl
a. Mera olanağım var
b. Veteriner ahırıma girmez her tedaviyi kendim uygularım bazen çay çorba içmeye gelirler birbirimize akıl danışırız.
c. Hayvanlarım iklime uyum sağlamış ve yüksek verimli
d. Ben yörede damızlık satışında karınca kararınca yılların ismiyim ahırıma kötü mal girmez kötü mal çıkmaz başkası aynı düveyi 5 e satar ama millet benden gelir 7 ye alır.
e. Başkası sütü 1 tl ye verir ben iki frigolu araçla 2.4 tl den evlere 1.5 tl den işletmelere kuru madde ve yağ oranım iyi olduğu için artan sütümü 1.15 ten fabrikaya veririm.
f. Hayvanın içinden çıkmam sağımı kendim yaparım.
29 harf biter böyle.
Peki neden işimi büyütmüyorum? Her konuda olduğu gibi bu konuda da devletimizin bir politikası yok kardeşim. Sermayem yetersiz. 94 haycancılık krizini yaşamış adamım açılmam. Ortalamada kazandığın para hiç degişmez bu işte ama bu gün kredi vermek için elli takla atan banka yarın kredinizi yeniliyemiyoruz der bitersin. paritesi 0.95 ler de gezerken kesim fiyatı 24 tl diye kapıyı açacaklar tehdidiyle kalp hastası olamam. Bir sürü vs. Var. Ham hayal peşinde koşmayın çok niyetliysenizde sorun söyleyeyim. Sağlıcakla.
Evren

Üye1236 yazı
Türkiye'de gerçekleşen hayvan ticaret hacmi günlük yaklaşık 115 milyon USD olarak gerçekleşmektedir. (Ankara Ticaret Borsası verileri; değerlendirme/1Prof. Dr. Engin SAKARYA Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı, 2. Araş. Gör. Erol AYDIN Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi, Hayvan Sağlığı Ekonomisi ve İşletmeciliği Anabilim Dalı) (TÜİK Hayvancılık İstatistikleri. )

Her gün 115 milyon dolarını hayvan alımlarına yatıran zavallıların kafası hiç çalışmıyormuş ki beklemeyi akıl edemiyorlar.

2013 yılında yayınlanmış şu videodakiler dünyada çok yaygın ve pratik bir biçimde kullanılan "Homemade biogas" uygulamasını yapmışlar... Ne kadar komikler ve nasıl da saçmalamışlar değil mi?
https://www.youtube.com/watch?v=rwgU0vabx7U

Keşke eskilerin dediği doğru olsaydı da it ürüse bile kervan yürüseydi.. :(

Kendiniz beceremiyorsunuz, bari insanların önüne takoz olmayın, yazıktır... :(

Yeni Üye41 yazı
Sayın kenan kablan amacım polemik değil ama izah istiyorsanız tic. Bor. Üyesi olarak hangi alim satımlarda mustahsil düzenleriz acıklayayım. Muhasebecim derki giriş yapmamız gerekiyor o zaman.sadece o zaman. Şirketlerle iş yaptığımda. Yoksa kimse devlete mera fonu + bizim için %1 diğerleri için %2 vermek istemez. Rakamın tahmini olduğunu Ve %90 ı kesimlik hayvanın kesimhaneye giderken iki üç el değistirmesinden bahsetmislerdir sanirim. (Kaynak vermediginiz icin bakamadım) ve bir metanın ticaret hacminin o metadan çok kazanıldığı anlamına geldiğini düşünmüyorum. (günlük milyar dolar seviyesinde imkb işlemlerinde herkesin her zaman kazanmadığı gibi) tabi kimsede düşünmemeli.
gelelim biyogaza. Sistemi Avusturya gezimizde yerinde inceleme şansı buldum. Internetten araştırdım bir çok veri şu an bile aklımda. Eğer ortalama günlük iki tl lik tüp bedeli için hayvan dışkısını taşıyıp varillere doldurup ocak yakacak kimse varsa ona boş vakitlerinde daha karlı ne yapabileceğine dair fikirler verebilirim. Ki yazık o cana. Ki bu deneysel bir calisma degilse gercekten komikler. Sistem devlet desteğinde olmasına rağmen yüz baş altı işletmelere önerilmez. Son cümleleri anlayamadım bana it yada boş konuşan diyorsanız takdir yazıları okuyanlarındır. Son cümle allah herkesi bilir.
Evren

Üye1236 yazı
" Aşağıda biyogaz ünitelerinin kurulabileceği yerler özetlenmiştir.
1. Küçük ve orta büyüklükteki tarım işletmeleri: Bu işletmelerde 6-25 m3 biyogaz üniteleri yemek pişirme ve ışıklandırma ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır."
----

"Yapılan tecrübeler sonucunda anlaşıldığına göre 3- 5 sığırı bulunan bir aile işletmesinde 8-10 m3'lük bir biyogaz ünitesi yardımıyla günde 1,5-2 m3 gaz ve yaklaşık 100 lt fermente olmuş gübre üretilmektedir."
----

" 1 m3 biyogazın sağladığı ısı miktarı 0.62 lt gazyağına, 1.46kg odun kömürüne, 3.48 kg oduna, 0.43 kg bütan gazına, 12.4 kg tezek'e, 1.18 m3 havagazına, 1 lt alkole, 0.8 lt benzine ve 2.2 K.watt/saat'lik elektrik enerjisine eşdeğerdir."
----

Kaynak:
_________

Ekoloji Dergisi,
Ekim-Kasım-Aralık 1994 / Sayı 13 / Sayfa 6, 7, 8
ÇİFTLİK GÜBRELERİNİN BİYOGAZ TEKNOLOJİSİNDE KULLANILMASI
Dr. Ahmet ALÇİÇEK E.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. İZMİR
Arş. Gör. Hüsrev DEMlRULUŞ Y.Y.Ü.Zİraat Fak. Zootekni Böl. VAN

Yeni Üye41 yazı
Kaynak matematik!
Ortalama bir ineğin canlı ağırlığı 600kg gübresi %5= 30 kg x alınması düşünülen hayvan 15= 450kg diye gider.

Bu işin türkçesi; dışkıları varillere doldurun 60 ila 120 gün arası bekleyin (enaz 300 dev varil gerek) düzenek kurun günlük aydınlatma ve yemek pişirme gideriniz olan iki tl hadi yanıldım 3 tl den kurtulun.

Ve tabi ticaret hacmi imkb örneğiyle ilgili bi suskunluk.
Allah için pardon deyin bitsin bu tartışma. Benim ekmek kapım bu iş memurluktan istifa ettim sıfırdan başladım 6 aile geçindiriyorum. her yeniliği her piyasa hareketini (global) takip ediyorum. İş bilenin kılıç kuşananın unutmayın. Ve yanlış yönlendirip kimsenin vebalini almayın.
Evren

Üye1236 yazı
Bakın sizden bahsetmişler bragi;

"7. Ülke genelinde modern hayvancılığa ve bölge koşullarına uygun fiziki altyapının
belirlenmesinde bilimsel kriterler dikkate alınmamaktadır. "

TÜRKİYE HAYVANCILIĞI RAPORU
SORUNLAR, ÇÖZÜM YOLLARI VE POLİTİKA ARAYIŞLARI
OCAK 2013

HAZIRLAYANLAR
Prof.Dr. Hasan Rüştü KUTLU
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Adana

Prof.Dr. Aykut GÜL
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü, Adana

Prof.Dr. Murat GÖRGÜLÜ
Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü, Adana

RAPOR HAZIRLIK TOPLANTILARI KATILIMCILAR LİSTESİ
Prof.Dr. Vahit Kirişci TBMM Adana Milletvekili
Hüseyin Cerit Adana Damızlık Sığır Yetiş. Birliği Başkanı, S.S. Birkent
Koop. Başkanı-Adana
Alaattin Uslu Adana Damızlık Sığır Yetiş. Birliği Başkan Vek., S.S. Birkent
Koop. Başkan Vek.-Adana
Bedri Güneşer Sığır Besicisi-Adana
Caner Çay Süt ve Damızlık Hayvan Üreticisi, Çay-Süt, Adana
Kenan Pamukçu Adana Damızlık Sığır Yetiş. Birliği
Mustafa Söyler Adana Damızlık Sığır Yetiş. Birliği
Hasan Otay Adana Damızlık Sığır Yetiş. Birliği
Yusuf Geç Adana Damızlık Sığır Yetiş. Birliği
Alaettin Özkülahlı Adana Besi Yem San. Tic. A.Ş., Genel Müdürü
Hüseyin Sime Adana Besi Yem San. Tic. A.Ş. Yön. Kur. Üyesi
Abdulkadir Çalışkan Akyem Adana Yem San. Tic. A.Ş. Yön. Kur. Üyesi
Mustafa Önder Kölük Akyem Adana Yem San. Tic. A.Ş. Üretim Müdürü
İ. Mehmet Erel Tavaş Yem San. Tic. A.Ş., Genel Müdürü
İ. Serhan Serin Tavaş Yem San. Tic. A.Ş., Üretim Müdürü
Suat Erdemoğlu Tavaş Yem San. Tic. A.Ş., Satış Müdürü
Ekrem Uzun Garip Tavukçuluk Üret. Pazar. Ltd. Şti., Genel Müdürü
Dr. Özcan Yücelt Ekol Gıda Tarım Hay. Paz. A.Ş., Bölge Müdürü
Ömer Temel Vimar Gıda Tarım ve Hayvancılık A.Ş., Bölge Müdürü
Zeynel Alkanda Et-Balık Kurumu Müdürü-Adana
Abdullah Keskin Tarım İl Müdürü-Adana
Mehmet Güneyli Tarım İl Müdürlüğü-Adana
Dr. Ramazan Canhilal ICARDA-Suriye
Dr. Numan Kılıçalp Çukurova Tarımsal Araş. Enst. Adana
Dr. Mustafa Avcı Çukurova Tarımsal Araş. Enst. Adana
Zeynel Göçmez Çukurova Tarımsal Araş. Enst. Adana
Ertan Yazgan Çukurova Tarımsal Araş. Enst. Adana
Halil Kütük Zirai Mücadele Araş. Enst. Adana
Prof.Dr. Kemal Özkütük Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Adana
Prof.Dr.Hasan Rüştü Kutlu Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Adana
Prof.Dr. Numan Özcan Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Adana
Doç.Dr. Murat Görgülü Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Böl. Adana
Doç.Dr. Aykut Gül Ç.Ü. Ziraat Fak. Tarım Ekonomisi Böl. Adana
Ç.Ü. Ziraat Fak. Zootekni Bölümü Öğretim Elemanları, lisans, yüksek lisans ve doktora
öğrencileri

Yeni Üye41 yazı
Evet benim için toplanıp rapor hazırlamışlardı ocak 2013'te. Komik oluyor yazılanlar

birde şu var o listede ismi olan ç.ü. öğretim üyeleri başkanı olduğum köy tüzel kişiliğine ait merayı örnek seçmişlerdi. Islahını da beraber yapmıştık zamanında.

Biyogazla ilgili bir suskunluk 1
iş bilenin kılıç kuşananın 2
Ve tabi ticaret hacmi imkb örneğiyle ilgili bir suskunluk 2
Evren

Üye1236 yazı
İMKB örneğindeki suskunluğumun sebebi bu konudaki cahilliğinizi yüzünüze vurmak istemeyişimdendi.
Zira finans sektörü ile reel sektör arasındaki farkı bile bilmiyorsunuz. Reel sektördeki hasılat rakamlarını finans sektörü ile anlamaya çalışmak! Buna cevap verecek hatta böyle bir konuya dahil olmak isteyecek işbilir birisi olduğunu sanmıyorum...

Kaldı ki kendi ifadenizle kendinizi haksız çıkarıyorsunuz: Ben her işlemde müstahsil makbuzu düzenlemem demişsiniz. Yani bunu anlamı TÜİK resmi verileri olan günlük 115 milyon dolarlık tutarın daha da üzerinde bir alım satım gerçekleşiyor canlı hayvan sektöründe!

Matematik demişsiniz de oradaki durum da içler acısı. 10 m3'lük depo ile günlük 2 m3 biyogaz üretilebiliyor bilimsel araştırmasının açılımını "en az 300 dev varil" olarak yapmışsınız... Oysa 10 m3 (metreküp)'lük bir deponun ölçüleri 2 metre x 2 metre x 2,5 metre gibidir.

Günlük 2 TL'lik gaz ifadenizin 2 yönden yanlışı var:
1- İyi bir çiftçi günlük değil yıllık bütçe yapar,
2- Günlük 2 m3 biyogaz yıllık 6 bin 732 TL'lik benzine eşdeğerdir.

Umarım şimdi anlamışsınızdır hayvancılık işi ile ilgilenirken neden zorlandığınızı ve çevrenize bu işle ilgili sürekli olumsuz mesajlar verdiğinizi.

Not: Polemik olduğunun farkındayım ve bundan kaçınırım. Fakat bu konuda prensibimi bozuyorum ve sonuna kadar devam edeceğimi bilmenizi istiyorum. Buyrun şimdi klavye sizin.

Yeni Üye41 yazı
Bak kenan kablan kardeşim 5'te kalkıp sağım yapıyorum çoktan uyumam gerekirdi ama uykumu kaçırdın yarına bırakıyorum cevaplarımı. Ama bu yazılar burada durdukça birazcık araştırma yeteneğine sahip hiç kimse bilmediği konuda bu kadar atıp tutan birine bir şey danışmaz. Aşsız ekmeksiz kalırsınız. Silin gitsin yarına kadar. Evet hayvan çok alınıp satılınca çok kazandırır önermesi doğru vakti zamanında hollandalı kardeşlerimiz lalelerden çok kazanmışlardı alıp satarak. Yada 5 10 kişi sürekli birbirimize aynı malları satıp duralım. Ne dersiniz belki çok kazanırız? Ya neyse ne cevap vereyim ki daha size. Gidin istediğiniz hocayı bulun konuşun ben can sıkkınlığından değilde kara geçim diye 10 15 hayvana bu linkteki videodaki gibi gaz üretmek istiyorum deyin bakalım ne diyecekler. Yalnız çok üstelemeyin herkes benim kadar sabırlı değildir yüzünüze yap kardeşim iyi olur deyip arkanızdan başka şeyler söyleyebilirler. Sürekli olumsuz mesaj derken gamlı baykuş yapmışsınız beni bir mesaj yazdım ondada dedimki piyasa alım için uygun değil. Uygun diyende beri gelsin. Erdem başçısı ayrı ekonomi bakanı ayrı. Süt kaç para dana kaç para inek kaç para haberiniz varmı? Bunların oranlarıyla ilgili fikriniz varmı? Geçiniz beyefendi geçiniz ben kendimin değil ülkenin neden bu kadar zorlandığını bir kez daha anladım. Ağzı olanın konuşması, cahil olması cahillikte diretmesi yahu öyle değil böyle diyeni cahillikle suçlaması.
Sabah dedim ama aldınız cevabınızı.
Evren

Yeni Üye41 yazı
Ve üstelik verdiğiniz rakamın neresi hasılat şu değerde hayvan üretiliyor demiyorsunuz alınıp satılıyor diyorsunuz. Harbi komik. Üstünede ben cahilim. Hasılat ve Ticaret. Bi Vikipedi falan bakın fark ne diye.
Evren

Yeni Üye41 yazı
Bana hayvan alıp satmakla hisse alıp satmak arasındaki farkı açıklayan ekonomiste servetimi verecem yokmu bu arkadaşa cevap verecek kimse?
Evren

Üye1236 yazı
Ciro ve kârlılık arasındaki ilişkiyi öğreneceğim son insansın bragi. Yüksek ciro yüksek kâr demektir diyen olmadı, uyduruyorsun...
Fakat sen şunu diyorsun; 115 milyon dolarlık işlem yapanlardan daha akıllıyım, alım satım için beklerim.. Hayırlı işler derim sana...

Reel sektörde, hayvancılıkta, aynı hayvanların, aynı kişiler tarafından sürekli alınıp satıldığını mı iddia ediyorsun? Çok güldüm buna işte :D :D

Merak etme kardeşim, Murat Görgülü Hoca ile bir şekilde tanışma şansım oldu; olağanüstü çalışmalarından faydalanıyorum halen... Sizin meraya gelince beni sorarsan tanıyacaktır.

Senin gibi çok çiftlik yöneten adam gördüm, aynı kafayla devam eden çok çiftlik inceledim. Hep aynı dertlerden yakınıyorsunuz; süt fiyatı düşük, destekleme yok, kredi faizleri bla bla bla...

5 gebe düve ile pilot uygulamaya girecek adama (hadi 15 olsun) satın almayın, bekleyin diyorsun... Görende 500 baş ile işe girişecek de uyarıyorsun sanacak. Nedir kardeşim 5, 10 düve parasına insanlar gidip tereddütsüz araba alıyor sadece keyfi için. Satarken 3, 5 zarar etsem de sorun değil diyor. Konu hayvan oldu mu bu nasıl bir anlayıştır ki hayvana verdiğiniz 1 kilo yoncayı bile çok görüyorsunuz; aman bir lira zarar etmeyeyim, dibindekileri de sıyırayım kafası anlaşılır gibi değil!

10 çiftçiden dokuzu aynı kafada... Kendi içmediği suyu hayvanlarına içirir, kendi hasta olduğunda en iyi hastaneye gider fakat hayvanı hasta olduğunda veteriner çağırmaz (Neden? çünkü bütün veterinerler sizi söğüşlemek için sırada bekliyor!!!!) kendisi basar antibiyotiği... Üniversiteler harıl harıl çalışma yapar, bütün dünyadaki gelişmeleri takip edip rapor hazırlarlar seninkinde bir afra bir tafra, "Hıh, ben kaç kuşaktır bu işi yapayorom (hay o kuşak boynuna dolansın:)) prof ne anlar benim kadar!"

İsraildeki simental günde 40 litre süt verir, bizimkiler en verimli zamanında ebu cehilliklerinden hayvanı kesime göndermek zorunda kalır... 20 litreyi zor görmektedir çünkü... Ha bir de meşhur avcı hikayesi gibi sürekli en iyi çiftçinin kendileri olduğunu, en yüksek verimi kendilerinin aldığını söylerler... Ve lakin acccayip zor bir iştir bu, onlardan başkası yapamazzz...

Geç kardeşim geç bunları...

Biz bu forumu 2001 senesinde kurduk.
O günden bu yana senin gibi neler geldi, neler geçti ki şimdi esamesi okunmuyor.
Gerçek hayattaki ezikliklerini, yetersizliklerini burada başkaları üzerinden tedavi etmeye çalışan çok rahatsız tip gördük.
Karşısındaki insanın donanımının ne olduğunu bile düşünmeden borsadan, müstahsil makbuzundan, katı atık fermantasyonundan bahsetmeye kalkan çok insan var, sen tek değilsin... Müptezel miydi o kelime neydi?

Yeni Üye41 yazı
5 10 gebe düveyle işe girecek evet 500 başla girmeyecek. Millet keyfine araba almayı bırak parti düzenliyor o paraya bir gecede yiyor. belki sadece bahşişi 5 10 mal parası. Ama adam şunu demiyor; benim durumum iyi 5 10 hayvan alıp pilot uygulama yapacam işi öğrenecem. Öyle derse bende dene derim. Adam tek kurşunum diyor. T.e.k.!
Başkada diyecek laf bulamıyorum. Ne derseniz deyin cevaplamıyorumda. Tiksindim konudanda üslunuzdanda sizdende
Evren

Üye1236 yazı
Sana reel sektör ile finans sektörünün farkını anlatmayı başarbilecek bir babayiğit olduğunu sanmıyorum... :D

Üye1236 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - abugraok
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bragi

Ne güzel demişsiniz, olur tabi bulaşmasın.
Sizin mesajınızın hemen üzerinde biyogaz tesisi ve daha da üzerinde kaç adet hayvan alınırsa ne olur, nasıl olur, sonuçları vb durumlar yazılırken sizin yorumunuzdan ne anlamak gerek?
Bakın burası nasıl bir platform, insanlar neden burada bilginiz var mı? Yoksa söyleyeyim mi?
Bilgi fikir ve tecrübelerin paylaşılması, belki ticari ilişkilerin kurulması için her gün onlarca paylaşım yapılıyor.
Lütfen faydalı olamayacağınız konulara yazıp da insanların vaktini almayın.

Üye1236 yazı
Haydi güle güle...

Yeni Üye72 yazı
Gayet mantıklı yorumlarıyla kendi yazılarını takip etmem gerektiğini düşündüğüm sayılı üyelerden olan Kenan Kablan bey bu konuda biraz geri çekilmeli bence. Üstte yazılan yazıların tamamını okumadım ama bir konuya değinmeden edemeyeceğim. Kenan Kablan Beyin günlük 115.000 usd işlem gerçekleşiyor dediği ülke Türkiye.

Benim kanaatimce Türkiye'de bunun on katı bile işlem gerçekleşse mantıklı bir işadamı buna itibar etmemeli. Çünkü bahsi geçen ülke Türkiye. Yani kobilerin %80'inin bir sene içinde ticari aktivitelerine son verdiği bir ülke. Bu ülkenin çoğunluğu bir iş yapmışsa o işin tersini yapsanız yani bragi beyin dediğini yapsanız daha karlı çıkma ihtimaliniz yüksektir bence. He ülkemi severim ama gerçekleride görmeliyiz bence.

Yani şuna getirmeye çalışıyorum mevzuyu. Günde şu kadar işlem yapılıyor bu kadar insan hiç mi işini bilmiyor diyorsanız. Bunu sadece kendi tezinizi savunmak için kullandığınız bir diyalektik olarak görürüm. Çünkü bahsi geçen ülke kitap okuma oranının yerlerde süründüğü bir ülke olan Türkiye. Yani bir Japonya veya Almanya'da yaşıyor olsaydık size hak verebilirdim. Fakat şu konumda bunu sadece kendi tezinizi savunma adına yaptığınız bir diyalektik olarak görüyorum. Bu arada yazılarınızı takip etmeye devam edeceğim diyebilirim. Sizin gibi mantıklı insanlara bu ülkenin ihtiyacı var. Eğer bu sitenin kurulmasında da öncülük ettiyseniz gerçekten tebrik ederim sizi. Tartışmayada bir son verilmesini dilerim.

Not: Sayfayı refresh yaptığımda tartışmanın zaten bittiğini gördüm. Böyle olması daha güzel olmuş.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Di?er
Üye1236 yazı
sayeed,

Sadece somut veri veya tecrübeye dayalı bilgimin olduğu konulara yazmaya dikkat ediyorum. İnsan her an hata yapabilir, çok iyi bildiği bir konu olsa bile. Bunun farkındayım. Nezaket sınırları içinde her konu konuşulabilir, hataları konusunda insanlar uyarılabilir. Ancak küstahlık, hakaret ve 'otorite benim' kibirliliği tahammül sınırlarını aşıyor, üslubu sertleştirebiliyor zaman zaman.

Sektörlerin milli hasıladaki paylarına itibar etmemek, sektör hacmini göz ardı etmek benim anlayabileceğim bir yöntem, bir öneri değil sevgili sayeed. Çünkü bu veriler iktisat kuralları içinde oluşturuluyor ve gerek yerli gerek yabancı yatırımcılarca birer kriter olarak değerlendirilmeye alınıyor. Şimdi elbette bunun neden ve nasıl işe yaradığını ciltler dolusu anlatacak değilim. İktisat teorileri yelpazesinde bir uçtan diğerine kadar nerede olursanız olun bu verileri dikkate almalısınız, yoksa hiçbir şekilde karar almanız mümkün olmaz. Ekonomi yönetiminde temel göstergelerdir bunlar. Eğer bu göstergelere bakmamalısınız, bunlara itibar etmemelisiniz şeklinde bir önermede bulunursan bunun sebeplerini "Çünkü burası Türkiye" açıklamasından çok daha derin bir şekilde ortaya koyabilmelisin.

Bir de şu konuya dikkat çekmek isterim. Türkiye, her ne kadar kendine has bir takım olumlu ve olumsuz özelliklere sahip olsa da okyanusun ortasında, halkı sadece hindistan cevizi ile beslenen bir ülke değil! (öyle olsa çok da fena olmazdı hani:)) 'küresel' kriz gibi bir takım terimlerin içimizi neden ürperttiğini de anlamak bu nedenle zor olmasa gerek. O 'küresel'in bir parçasıyız çünkü. Bizim dışarıyla yani dünya ülkeleri ile olan ilişkilerimizin varlığı, onların da bizle olduğunu gösterir. Ticari anlamda, ülkeler arasındaki ilişkiler neredeyse şirketler arası ilişkilere çok benzer bir hal almıştır artık. Kalite, fiyat, ödeme gücü, mali tablolar (ekonomik göstergeler) ülkeler arasındaki finans ve ticaret akışını doğrudan etkiler. Bu göstergeler veri kaynakları ve hazırlanış biçimleri ile tamamen şeffaf olmak zorundadır. Bir çoklarının zannettiği gibi, siyasi iktidarın canının istediği şekilde açıklayacağı veriler değildir. Uluslararası ticaret arenasında adamı topa koyarlar, milim hareket şansı tanımazlar yoksa...

O zaman şöyle bitirelim yorumumuzu, "eğitim şart!"... :)

Üye1236 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Peker03
Bragi bey sizi iyi anliyorum iyi niyetinizden eminim ,, fakat malesef burda gercekleri yazmak pek mumkun olmuyo insanlara gercegi yazdinmi islerine gelmiyor, 10-15 inege bio gaz teklif eden , sacma sapan yazi yazip ogut veriyorlar , yol gosteriyorlar ama millet kimin ne oldugunu biraz gozunu acinca anliyorr

Kim neymiş Peker03? Anlat, biz de bilelim bakalım 10, 15 ineğe biyogaz teklif eden, saçma sapan(!) bilimsel makaleler paylaşan birisi olarak neymişiz acaba...

Yoksa; 5 adet simental ile başlayın, işi öğrenene kadar büyük risk almayın şeklinde önerimiz mi rahatsız etti seni?

Yeni Üye72 yazı
Başta dediğiniz "küstahlık, hakaret ve 'otorite benim' kibirliliği tahammül sınırlarını aşıyor, üslubu sertleştirebiliyor zaman zaman" sözünüze yüzde yüz katılıyorum. Zaten konunun bu denli uzamasının sebebini de açıklıyor bu cümleniz. Zira hafife alınabilecek bir insan olmadığınız yazdıklarınızdan zaten anlaşılıyor. Fakat üstünüzden birde böyle böyle saçmalıyorlar denmesi sizi kızdırmış olmalı ki (yüzde yüz haklısınız). Yani iyi olmayan bir insana bile iyi değilsin denmesi onu kızdırıyorsa sizin gibi mantıklı, bilgili birine bu sözlerin söylenmesi yani hak etmediğiniz halde bu sözlerin size söylenmesinin sizi kızdırması gayet normal. Konunun bu kadar uzamasının sebebi de sizi bu kadar kızdırmış olmalarıdır diye düşünüyorum. Ve zaten sizin gibi birinin bu konuda bu kadar uzun durması tartışmayı da uzatması bundandır diye düşünüyorum.

Herneyse benim bahsettiğim konuya da uzun uzadıya cevap vermişsiniz. Bahsi geçen rakamlara veya verilere neden itibar etmemiz gerektiğini anlatmışsınız ve hatta bu rakamların güvenilirliğinden de bahsetmişsiniz hükümetin bu rakamları uyduruyor olmayacağından vs. uzun uzadıya bahsetmişsiniz ama ben gayet basit bir şey söyledim. Burada bahsi geçen rakam ülkemiz vatandaşlarının yaptığı ticaret. Yani ülkemiz vatandaşı bunu bunu yapmış hepsi mi saçmalamış derseniz hepsinin değil ama çoğunun saçmalamış olabileceğini söyleyebilirim. Zira bende sizin dediğiniz verilerden birini söylüyorum. Açılan işletmelerin %80'i bir yıl içinde kapatıyorsa bu ülkede iş yapan veya ticaretle uğraşan veya uğraşmak isteyen insaların çoğunun öyle basit değil hayatlarını ilgilendiren ve hatta ömür boyu kendilerine geçim sağlayacak işlerinde veya hayatlarında diyelim çok ciddi bir hata yaptıklarını gösterir. Ve yukarıda bahsi geçen rakam resmi veriler olsa gerek. Yani bu ülkede çoğu işletme veya dükkan diyelim vergi levhası çıkartmadan dükkanlarını kapatıyorlar. Yani resmi olmayan rakamlara bakarsak nerdeyse %95'in başarısız olduğu bir ülkede bu ülke insanları böyle yapmış hiçbiri mi işini bilmiyor derseniz. Cevabı ben değil yukarıdaki yüzde 95 başarısızlığı gösteren verilere bakarak verebiliriz :)))

Esasında siz çok kuvvetli bir tezle ortaya çıkmışsınız. Biraz basit bir şekilde ifade ediş tarzıyla 'bu kadar insan bu işi yapıyor yanlış mı yapıyor kardeşim' demeniz gayet normal fakat ülke bizim ülkemiz olunca bunun üstünde biraz daha düşünülmesi gerektiği kanaatindeyim. Yoksa sizin dediğiniz de gayet güzel bir tez onu ilk yorumumda da belirtecektim fakat belirtme ihtiyacı duymadım galiba. Dediğim gibi gayet güzel bir tezle gelmişsiniz fakat yine dediğim gibi ülkemiz bir Almanya bir Japonya olsaydı bu tarz tezler çok daha fazla işe yarardı ve hatta çok daha fazla geçerli olurdu bu tip tartışmalarda :))) yani demem o ki bir Japonya da yaşıyor olsaydınız aynı tartışmaya girebilirdiniz ve o zaman üstteki rakamları veriyor olsaydınız zaten siz haklıydınız kimsenin uzatmasına gerek kalmazdı ama sizin şanssızlığınız bu ülkede doğmuş olmanız :))) aslında bu ülkede doğmak şanssızlık değil bence büyük şans ama yanlış zamandayız diye düşünüyorum :)) Herneyse saygılarımı sunuyorum Kenan Bey.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Di?er
Yeni Üye41 yazı
Bak sayeed kardeşim ifşa olmayacak olsa sana o günlük ticaret hacminide açıklarım kimler nasıl malı ***ürüyor anlarsın ama bir illegal iki kimse ekmeğinden olmasın.
Not; kenan kablan sana yazmadım ve yazmayacağımda başkası anlatırsa anlatsın sana neyin ne olduğunu ben cahille sohbeti kestim.

Üye1236 yazı
Yahu bragi, sen aslında kızılacak değil gülünecek bir insanmışsın hata etmişim. :))) "sana yazmadım" diyerek bana yazan enteresan bir insan... :D

Saygı bizden sayeed. selamlar.