Ana içeriğe geç

Dış Ticaret

Yurt Dışından Ürün Getirtmek Ve Gümrük Mevzuatı?

BaşlatanUAAWEBTarih26/10/2015 02:51:50Yorum5

İlk mesaj
Yeni Üye15 yazı
Merhaba,

Yurt dışı avrupa ve amerika menşeli oyuncak firmalarının bazılarıyla bayilik anlaşması gerçekleştirdim. Getirteceğim ürünler tek seferde 200-500$ arasında olacak bu ürünler bana hızlı kargo ile gönderilse ya da normal posta servisiyle %18-%20 vergisini ödeyerek ürünlerimi teslim alabilir miyim? Tek seferde 1 ya da 2 koli ürün gelecek koli içinde de 4-6 arası ürün olacak. Ya da bu siparişlerim de sorunlarla karşılaşabilir miyim? Ve de vergisini ödeyip alabiliyorsam ödediğim bu vergiyi ödemekte olduğum KDV den düşebilir miyim? Bu hususlarda deneyim sahibi kişiler geçmiş deneyimlerini ve önerilerini paylaşabilirler mi?

Asıl merak ettiğim ürün Türkiye ye geldikten sonra Hızlı kargo firmaları bana xxx tl de bize hizmet bedeli ödemelisin, ya da PTT bana ürünü çekmek için Gümrük Müşaviri bulmalısın tarzında bildirimlerde bulunur mu? İnternetten araştırıyorum DHL gibi firmaların hızlı kargo ticari gönderilerde alıcıdan binlerce TL talep ettiği durumlar oluyormuş gelen malın değerinden bağımsız. Bu hususta bilgisi olan var mı?
Izdıraba kul oldum

Yerleşim ALMANYA / KarlsruheMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
Yeni Üye16 yazı
en sağlıklı yolu bir gümrükçü ile danışman. aker gümrüklemeye ara yardımcı olurlar.
Hürmetlerimle,

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye28 yazı
Merhaba, gümrük müşaviri olmadan ithalat körlemesine oluyor, çok riskli geliyor bana. Bildiklerim, oyuncak ithalatında %18 kdv var, bunun dışında AB ülkeleri için gümrük vergisi yok ama ABD için %4,7 gümrük vergisi var. Bunu hesaplarınızda atlamayın. KDV'yi ödediğiniz KDV'den düşebilirsiniz ama gümrük vergisini düşemezsiniz. Ayrıca belki çeşitli fon kesintileri vardır, bakmak gerek. Esas olan, oyuncaklar tareks kapsamında, yani ithalatı denetim altında, ürün güvenliği denetimi yapılıyor. İthalat öncesi oyuncaktan numune verilip türlü kimyasal testlerden geçiyor. Özellikle plastik aksamları varsa çocuklara zararlı olup olmadığı araştırılıyor. Oyuncaklarda tareks için resmi gazete yazısını bu linkten okuyabilirsiniz: http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2011/12/20111230M3-11.htm
Ayrıca oyuncaklar hassas ürün kategorisinde başka denetimleride olabilir.

Bu sebeplerden ürün adresinize gelmez gümrükte kalır, belgeleri ***ürüp gümrükten almanız gerekir. Tabii bütün bunlar oyuncağın yapıldığı maddeye, pilli/elektrikli olup olmadığına göre değişir. En doğrusu bir gümrük müşaviri bulacaksınız, ürünün numunesini vereceksiniz, herşeyini söyler size. Tareks'e üyelik, belgelerin alınması ve gümrükten çekimi halleder.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye15 yazı

Bilgilendirmeleriniz için çok teşekkür ederim. Yakın gelecekte gümrük müşavirleriyle konuşacağım inşallah. Ürünler plastik motorlu olanlarıda var lakin ilk aşamadakilerin hepsi plastik olacak. Bunula beraber distribitörlük için görüştüğüm başka bir firmadan da aşağıdaki koşullar geldi:

Trade Term: FOB in USD
Payment: T/T in advance (30% within one week of receipt of signed PI, 70% two weeks prior to shipment)
Payment(OEM): T/T in advance (50% within one week of receipt of signed PI, 50% two weeks prior to shipment)
Shipment: Within approx. 70 days of receiving signed PI
*Estimated lead time to be confirmed upon receipt of order
*Depending on current inventory, goods may be ready for shipment sooner.
Port of Loading: Shantou and/or Shenzhen
MOA: 10,000USD in total.
*MOA for each item: USD 2,000
*Mixed loading of FCL is also acceptable.
* Orders only accepted in cartons.

Bu hususlarda dikkat etmeme gereken birşeyler var mı? Trade Term , Payment ve Shipment da, ya da alternatif benim açımdan daha iyi olabilecek neler önerilebilir?
Izdıraba kul oldum

Yerleşim ALMANYA / KarlsruheMeslek Mühendis
Üye177 yazı
Merhaba,

Dolandirilmamaniz icin kisitli vaktimde kisaca yazmak istedim. Fob gonderim var ve sizden TT odeme istiyorlar. O ulkeden nakliyeyi siz yapacaksaniz neden onden para gonderesiniz ki gidin fabrika ziyareti yapip yuklemesinde basinda durun. Gidemem diyorsaniz akreditifle odeme yapin Cif isteyin.
Özgür KALE
Founder - Foreign Trade Manager
academic Elevator & Escalator Technology
info@academic.com.tr
www.academic.com.tr

Yerleşim Türkiye / Antalya YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye1236 yazı
Ürünleri Avrupa'dan alıyorsunuz fakat menşei Çin (Yükleme limanı: Shantou/Shenzhen)... Bu durumda gümrükleme teslim limanında olur. Tüm gümrük vergi ve masraflarını siz ödersiniz. Eğer gümrük işlemleri Avrupa'da gerçekleşmiş olsaydı Türkiye'ye serbest dolaşım yoluyla (KDV hariç vergileri ödenmiş olarak) girebilirdi. Gümrük müşavirinden yardım almadan iş yapmayın.

@OzgurKALE işin özünü yazmış zaten. FOB teslimatta ne yüklendiğini bilemezsiniz, nakliye firmanız malı teslim aldığında satıcının sorumluluğu biter. Ürünleri yerinde kontrol edip, kendi elinizle yükleme imkanınız varsa FOB, FOT veya EXW teslim almanız sorun olmaz. Eğer gidip kontrol ve teslim alma imkanınız yoksa Çinde bu işi sizin adınıza yapan aracı Türk firmalar var. Denetim, ödeme, teslimat, yükleme hizmetlerinin tümünü sizin adınıza gerçekleştirebilirler. Elbette aracı firmanın da güvenilir olması gerekir. Yoksa aracı firma tarafından dolandırılabilir veya zarara uğratılabilirsiniz.

Çinli firmalar genellikle siparişle birlikte %30 kapora (/sipariş avansı) isterler. Kalanını da malı teslim etmeden hemen önce veya teslimatta talep ederler. Bu çalışma şekli dolandırıcılar için biçilmiş kaftan elbette. Her seferinde böyle olur demiyorum fakat olur ya parayı gönderirsiniz ondan sonra ne ürünler gelir ne de satıcıyı bulabilirsiniz. Büyük firmalar akreditif ile çalışır. Bu da her iki taraf için de daha emniyetli bir yöntemdir.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk