Erdal bey, ben Ankara demetevlerde ana cadde üzerinde gayet işlek bir yerdeki pasaj içinde 2 büroyu neredeyse 10 sene önce almıştım.
Büro tipi 15-20 m2 alanlı biri ön diğeri arka cepheydi. Aynı kişideydi, yüksek kilometrede 2001 megane 1.6 16v sw ile değişmiştim. Tüm masrafım bir arabaydı.
Pasajda 1. katta olduğundan (üst katı para etmedi pek fazla ama alt kat para ediyordu ancak pahalıydılar) mülkiyet çok değerlenmedi. Yinede şu anda tanesi 15-20 bin liraya satılabilir ve kira getirisi (eski kiracılar mevcut) 200+200 lira. Kiracı bulmakta zorlanmadığımdan yaklaşık 10 yıldır bendeler.
Aldığım dönemde de kira getirisi yüksek gelmişti. Sanıyorum kira açısından yüksek ama mülkiyet açısından düşük olan yerler bulunabilir. Aldığım dönemde Dışkapı rus pazarı denilen yerde yer bakmıştım. Ama o dönem maliyeye yer sahibi kaydoluyor falan demişlerdi. Bir çeşit güvene dayalı kiralama söz konusuydu gibi hatırlıyorum. Pazar yerinin kira getirisi çok daha fazlaydı ama bana riskli gelmişti o zaman bana söylenenlerle. Detaylarını tam hatırlamadığımdan sizi yanlış yönlendirmek istemem. Pazar yeri sahibi arkadaşlar daha iyi yönlendireceklerdir mevzuat çerçevesinde. Pazar yerlerinden elde edeceğiniz kira getirisi daha fazla olacaktır.
Ben şu ara tüm gün boştayım, çalışmıyorum. Devren yer ve sıfırdan olmak üzere yer aradım ama doğru yerde satış için doğru yer kiralarını yüksek buldum. Bütçeme uygun değildi. 15-20 bin lirayla 2-3 bin liralık yer kiralamak yanlıştı. Birde dekor raf vs satışa uygun malzemelerde olası aksilikte zararım daha fazla olacağını düşünüp caydım.
Şu anda Kangooo- Doblo gibi araçlar alıp satış yapmayı düşünüyorum. Araç arıyorum bulamadım henüz. Forumdan 2-3 satış ve 1 hizmet aklıma yattı sizinle paylaşayım. Elbette farklı güzel şeylerde var ancak yapabilirim diye düşündüklerim bunlar. Diğerleri kötüdür bunlar iyidir demek konuyu açanlara bilmeden saygısızlık olur. Böyle anlaşılsın istemem.
Zeytin satışı hakkında yapanlardan bilgi aldım. Sağolsunlar 2 kişi özel olarak bilgilendirdi. Bunu yapmayı düşünüyorum. 1.000-1500 liralık zeytin kalanı araç maliyeti.
Buna ilave olarak koltuk yıkama işi aklıma yattı. Bununda sermayesi yaklaşık aynı ve zeytine ek olarakta yapılabilir. Zaten mevsim yoğunluğu bahar yaz ayı olduğundan salt bu işle kalınmaz.
Yine araçla esnaflara poşet, peçete, yazarkasa, pos cihazı rulosu vs gibi belli alandaki esnaflara bir nevi çok tükettikleri malzemelerin satışı. Bu konuyu detaylı incelemedim ama yapılabilir duruyor.
Ayrıca oto yıkamalara deterjan paspas cila fırça vs gibi tükettikleri ürünlerin satışı var.
Bunların haricinde halden yazın 4 ay meyve kalan aylar sebze satmak, bazı tekstil ürünlerini satmak gibi fikirleride benimsedim. Bunların pazar yerleri içinde veya çıkışında, mahalle aralarını vs. gezerek satış, bunları sizden toptan alıp perakende satacak olan yerlere satış, nihai tüketiciye satış gibi farklı satış türleriyle gelen peşin ve vadeli satış türleri mevcut ve pek çoğunu ek olarak yapabilirsiniz.
Biraz uzun yazdım. Umarım anlaşılabilir olmuştur.