Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Kuruyemişçi-tekel Açma Hakkında

BaşlatanAli ÖzkanTarih26/12/2014 19:24:19Yorum12

İlk mesaj
Arakdaşlar hepinize iyi çalışmalar bereketli kazançlar dilerim öncelikle.

Bundan yaklaşık 10 ay önce mevcut işimi eşimin doğumu sebebiyle devrettim. Bu zamana kadar hem eşimin yanında oldum hemde cepten yedim :) Bu zamanda fark etmemişiz ama mevcut paramızın çoğunu tüketmişiz. Bu tatlı heyecan belliki aklımızı başımızdan alıp bize hesabı kitabı unutturmuş.

Şimdi derdimi kısa keserek size şöyle anlatayım; dediğim gibi maddi olarak biraz sıkışığım. Az bir sermayem ve hali hazırda az çok gelir getiren bir yatırımım da var. Fakat günlük girdi sağlayacak ve ileride hem toptan hem parakende yapabileceğim bir iş daha istiyorum. Aklıma çerezci-tekel geldi.

Henüz ortaklı mı yoksa tek tabancamı yapacağıma karar verememiş olmakla birlikte durum şu şekilde. Açmayı düşündüğüm Caddede 4 zincir market(Migros vb) 7 kurumsal cafe(Don Kişot vb.) 1 sağlık sorunlarından devredilen 4 restoran-lokanta, 1 market(sayısalı var), 2 banka, 1 iddia bayi, 1 özel hastane, 2 park, 3 adet 1i kurumsal devasa unlu mamüller ve çok yakında 24 saat açık bölgenin en meşhur çorbacısı(7/24 açık). Hemen arkamızda haftanın 1 günü kurulan bir kapalı pazar ve dükkan adaylarıma çok yakın 1 resmi durak 1 adette doluş durağı ve 1 taksi durağı. Son olarak devretmeden önce bu cadde üzerinde oldukça spesifik bir iş için kullandığım aylık 5bin tl kira verdiğim bir mağazam vardı.

Şimdi sormak istediğim şu; Bu bahsettiğim mevkide ve yakındaki her yerde kiralar tahmin edersiniz ki çok abartı. 2 adet dükkan alternatifimiz var. ilki cadde üzeri taban alanı 40m2 bakımsız bir binada fakat direk pazarız girişinde olan ve dibinde taksi durağı olan 3 katlı bir yer. Aylık kirası 2000tl. Diğeri ise sıfır bina bodrum +2 kat ve tahmini 350m2 kirası 4000tl otobüs durağının tam arkasında.

Satış hedefim tekel(sigara-içki), Taze çerez, Meşrubat(cola yada pepsi grubu). Kahve çeşitleri, lokum ve çeşitli şekerlemeler. Her iki dükkanın önünde de ufakta olsa masa sandalye atılacak yer var. Yani ufaktan kahve servisi de yapabilirim.

Şimdi sınırlı sermayesi olan biri olarak(40bin dolayları) sizce hangi dükkanı seçmeliyim. Her ikisininde tutma tarihim 2 ay sonra olabiliyor. Zira biri boşalacak diğeri ise tamamlanacak.

Bireysel ve deneyimsel yorumlarınızı benimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Seçimi yaptıktan sonra işi kurulumu ile ilgili ayrıntılı bir günce hazırlamayı düşünüyorum, umarım sizlerin bu zamana kadar gösterdiğiniz faydaların bir kısmınıda ben gösterebilmiş olurum...

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Yayıncılık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Günceldir

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Yayyncylyk
iyi bir caddede hava parası vermeden bir yer bulmak çok çok zordur ,ben şu işi yap diye tavsiye edemeyecegim ancak daha önce yapmış oldugun işi yapmama nedenin nedir ? sonuçta bildigin iş her zaman daha güvenilirdir
bu arada
şimdi bir takım kişiler din iman edebiyatına başlar
bence takma

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er

adalı1 merhaba, cadde daha yeni hareketlenmeye başladı. Mesela bu bahsettiğim 7 cafeden 4 ü daha dekorasyonda. Migros 3 gün önce kapılarını müşterilerine açtı. Burasının cazibe merkezi haline gelmesinin başlıca sebeplerinden birisi bölgenin 2 önemli yolunu birleştiren bir köprü olması ve yeni açılan bir bulvarla direk havalimanına ulaşım sağlanması. Bu bölgedeki binaların bile %80'i 2 seneden daha yeni ve hala yeni plazaların inşaatları devam etmekte. Ne yazık ki hiç küçük dükkan yapılmıyor. Herkes banlaya verme derdinde.

Diğer işe tekrar girmememin sebebi devrettiğim kişinin hala sektörde olması ve karşılık yaptığımız sözleşme ve bizzat verdiğim söz. Zaten çok spesifik bir dal olan sektörüme geri dönersem muhtemelen ikimizde en iyi ihtimalle sadece geçinecek kadar para kazanırız. Ki adamdan devir için çok çok ciddi bir meblağ aldım. Şimdi karşısına rakip olarak çıksam hem onun tüm yatırımları ve emeği çöp olur hemde benim tüm güvenirnililiğim.

Son olarak kesinlikle ticaret konusunda din-iman parçalayanları taktığımı söyleyemem. Ticaretin dini değil ahlakı vardır benim için.

tabiiki din iman müslümanların meselesidir siz takmayın devam edin..!!! ateşe ne kadar dayanabilirsen o kadar yanaşın alan, satan, içen, taşıyan, aracı olan vs günaha girer benden demesi NOT: müslüman olanlara duyurulur diğerleri üzerine alınmayabilir (kimlik müslümanları sizi...!!!)
AYİNESİ İŞDİR KİŞİNİN LAFA BAKILMAZ...!

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Serbest meslek
Arkadaşlar günceldir...

Konu hala günceldir arkadaşlar ;)

İlk yatırım tutarı düşük olarak hesaplandığından küçük esnaflığa, işi garantiye alarak başlamanın kolaycılığı olarak görüyor insanlar kuruyemişçiliği.
Demirbaş olarak da bir ısıtmalı tezgah, bir elektronik terazi, bir de yazarkasa alındı mı tamamdır. kuruyemiş ürünlerinden beşer kiloluk mini çuvallardan çeşitleme yapmak da çarkın dönmesi için yeterlidir. Eğer zaman / mekan / fiyat üçlüsü tutturulabilirse gıpta edilebilecek bir kar bırakan iştir.
Yalnız şunları iyi düşün ahmet amca ve mehmet dayı ile yüzgöz olacaksın. Yarısını verelim gerisi allah vadesi diye bir şey duyacaksın.
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
masa06 zaten en çok korktuğum şey bu veresiye-vade işi. Genelde veren taraf zarar ediyor gördüğüm kadarıyla. Aslında bunun önüne geçmek için otomasyon sisteminin ve sıkı bir takibi düşünüyorum ama mevcut fireleri yanlış hesaplamaktanda korkuyorum. Dediğin gibi küçük bir başlangıçla ciddi bir gelir kayanağına dönüşebelir çerez-tekel. Yeterki doğru yer ve kalite sunulsun, hem ürün gamında hemde hizemmette.

sn ali özkan bey tekel ve kuruyemiş işinde çok açılmadıgın taktirde para kazanmaman için bir neden yok düşüncesindeyim ,ancak seni zorlayacak olan zaman meselesi ve güvenlik,
şimdi;
sabah erkenden açıp gece geç saatlere kadar işin başında durabilecekmisin haftada 7 gün ? yada sana destek verecek güvenilir bir yardımcın olacakmı? tabiki bu eleman tutma ile olmayacagı eşin kardeşin vs güvenilir biri ile olacagını düşünüyorum neticesinde nakit ve sayımı zor olan bir sektör
güvenlige gelince avantacı .veresiye (asla veresiye vermeyeceksin tabiki) yada kafayı bulan serseri takımı ile mücadele edeceksin gerektiginde gece saatleri buna gücün azmin varmı?
bu bahsettiklerimi iyi düşün

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Sevgili adalı1 merhaba, öncelikle mesajın için teşekkür ederim. Bu güzel sitede boş konuşan kişiler kadar yardımı amaç edinmiş iyi yürekli insanlarında var olduğunu gösteren kişilerden birisiniz.

Dediğiniz gibi yardımcı olayı benimde ciddi olarak kafamı meşgul eden ve çokçada endişelendiren bir konu. Sırf bu yüzden güvendiğim bir dostumu ortak yapmayı düşünmekteyim ki normalde asla ortak iş yapmam. Abartı yatırıma bende karşıyım. Zira zaten mevcut bir işim ve gelir kaynağım var. Amacım kısa süre önce yine tek sepete doluşan yumurtalarımı tekrardan başka sepetlere aktarıp hem riskimi azaltıp hemde gelirimi arttırmak. Genel olarak çalışmaktan kesinlikle gocunmayan, çoğu zaman personelinden daha bilgili ve daha iş gören bir kişiyim. Lakin çocuk biraz beni değiştirdi. Onunla vakit geçirmek istiyorum ısrarla. 30 yaşında emeklilik triplerine girdiğim için ve diğer işim çok daha oturmuş bir düzene ve rahat bir yönetime sahip olduğu için biraz daha emek isteyen ve emeğimin karşılığını alabileceğim ve elbette bir kaç yıla ya devredeceğim ya da bayilik vereceğim bir iş istiyorum. Kuruyemiş işi buna sanki müsait gibi, yeterki işi öğrenip bağlantıları kurun akabınde gerisi sermayelik bir faktör?

ilk seçenekteki dükkanı tutma durumundasınız zaten...diğeri migros kadar.....2000 kira tabi,yüksek....sermayeniz 40 bin civarı....ben de yaptım bu işi,bundan 12 sene kadar önce...yalnız olmaz,kesinlikle...benim dükkan da tekel kuruyemişti.alkol vardı.size tavsiyem alkol koymayın.inanın hayrını görmüyorsunuz o paranın....çekirdekli kahve kavurun makinesi var,lokum,şekerleme,lokasyonu bilmiyorum tabi,bilumum çerez çeşitleri,çikolatalar,patlamış mısır....vb....eskiden sırf sigaradan kiran çıkardı,şimdi içen de azaldı....gerçi iyi oldu sağlık açısından....istanbulda pek yapılacak iş değil artık,yapanlar da eski,anacaddede.....siz antalyadasınız....kuruyemiş de kışın gider,sıcak sıcak...ısıtmalı dolapta...zaten sıcak bir bölge,alışkanlığı varsa halkın,olabilir elbet.....bir de bu işte ortaklık çok zordur....kuyumcuda olur,giyim mağazasında olur,misal....bu işte çok aklın kalır...ben bu yüzden bıraktım bu işi,yalnızlıktan....bir de alkol veresiyesi başıma dert oldu,yaşım 27 o zaman....yani...güzel bir tecrübe oldu....hayırlısı olsun diyelim....

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
bir de öyle asla veresiye vermeyeceksin diye bir şey yok...illaki oluyor.ki şimdi benim komşum sarraf,o bile veresiye veriyor....kaldı ki sigara,bir de alkol diyorsun....hele başlayın,öyle anlarsınız.....selamlar,başarılar..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf