| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - globald mertefoe ya hitaben : 1000 gazete bastın sana maliyeti 1 tl oldu:) 1000 gazeteyi 1 grafikere bin tl maaş verdin; maliyet 1 tl. 1000 tl ye bastırdın gazeteyi: oldu 2 tl. benzindi mazottu, telefon faturalarıydı. dagıtımla ilgili masraflarında oldu aylıksa 1 ay boyu gezdin tozdun..1 tl de ona koydun. oldu 3 tl. e bu işi evdenmi yaptın onu söylemedin. ofis kiraladınsa oldu sana maliyet toplam 4 tl. yazı var kışı var aklıma gelen ilk kalemleri yazdım... evdeki hesapla pazar hesabı uymayabiliyor. iyi fizibilite çıkarmanı tavsiye ederim... kimse ilk çıkardıgın gazeteyi dergiyi almaz hemen abone olmaz. 5 tl ye gazete satılmaz.. aylık gazete. 1 gazete satacan. 5 tl ye alırlar mı ??? 1 tl düşürse insan eğilip alıyor. helede bu devirde 5 tl gazete...
B.K.R ye hitaben ; 8 - 10 sayfa gazete çıkardın. 20 - 30 bin tl ciro yapıldı. 10 sayfanın tamamını tam sayfa reklam sattıgını farzeder isek ; 3 bin tl x 10 = 30 bin tl. maliyet hesabı yok henüz.. 30 bin tl gazeteden para kazanıldı hemde yerelden. bu paralar kazanılsaydı aylık yerel gazetede bugun yereller ulusal gazete olmuştu:) ulusalda tirahı günlük 400 bin 500 bin hatta bazan 1 milyon diyor mesela zaman gazetesi. çeyrek sayfa ücreti : 1500 tl'dir şuanda. Türkiye gazetesi : bin tl. hurriyet 2500 tl ye ilan basıyor ajanslar...
Sen demişsinki yayıncıların % 70 i büyük paralar kazanıyor. Bir önceki yazılarımı okumamışsın belliki. Türkiyedeki yayıncılara iyi bak. Sadettin saran ne yapıyor gazete çıkarıyor. gazeteden para kazanıyormu? hayır. ama neden çıkarıyor amme hizmeti içinmi? hayır elbette. güç için. fener bahçe baskanlıgına oynuyordu adam. Aydın doğan ne yapıyor gazeteler dergiler cıkarıyor. Para kazanıyormu ? hayır.. ne yapıyor? güç için kullanıyor. diğer sektörlerde 30 şirketinden para kazanıyor. Türkiye gazetesi para kazanıyormu reklamlardan? hayır. neden amme hizmetimi yapıyor? hayır. ihlas holding olarak 60 - 70 şirketi var. diger sektörlerinden para kazanıyor... Zaman. para kazanırmı? hayır. iyide niye çıkarıyor gazeteyi..? diger sektörlerini iştiraklerini inceleyiniz...
Arkadaşlar kısacası örneklerde verdim. Yayıncılık öncelikle gönül işidir. Sonrasında güç olarak kullanılır.
Yerel gazete sahibini ele alalım örneğin. Ne işine yarar yerel gazete bu adamın?
Bulundugu küçük muhitte; Belediye baskanını tanır.. ilişkiler kurar. kaymakamı tanır. öğretmenleri, müdürleri vs.. tanır. bölgenin ileri gelen iş adamlarını esnafını tanır. Nasıl tanır senelerce haber için bu insanlar ile görüşür haberlerini yapar vs.. O nsanlarda yerel gazete sahibi ile iyi ilişki içinde olmak ister. Çünkü elinde bir toplluluk vardır bu yerel gazetenin.
Sonra?
sonrası seçim olur parti adayları boy boy reklam verir oralardan kazanır. Bir inşaat iş olur ruhsatını kolay alır. Bir ihale olur ( yerelde ne kadar oluyorsa artık) bir satılık bi iş düşer, yada bir emlak dükkanıda açar gazete yanında e milleti de tanımıştır ordan kazanır. vsss. örnekler cogaltılabilir. Kısacası gazeteci gazetesini kullanır. Bu dünyanın kanunudur neredeyse...
Arkadaşlar ;
Demiyorum ki kesinlikle para kazanamazsınız. Demiyorumki bu işe girmeyin yapmayın..
Elbette pozitif düşünmek pozitif olmak lazım. Ama ticaret se konu kötü yanlarınıda hesaba katmak lazım...
Önceki yazılarımıda iyi okuyup etüt ediniz. Kesinlikle yapmayın girmeyin demedim. Hemen girin tabi cok güzel işte demedim.
Dedimki her defasında ; ilk haftadan ilk aydan para cepte görmeyin. En az 1 senenizi bu işe mutlaka ve mutlaka geri dönüşü olmasada 5 kuruş kazandırmasada sabırlı olarak verin... Sonrasında elbette para kazanırsınız. Ama güzel paramı bol paramı sizin için yeterli paramı bilemem...
Yayıncılık gönül işidir öncelikle tekrar hatırlatıyorum. Esnafa yeni çıkarmış bir gazeteyi hemen ***ürüp para diye tutturur iseniz( abone ol veya hemen reklam ver vs..) müşteriyi ürkütürsünüz.
Para için yapmadıgınızı görmesi inanması lazım. O zaman kendi gelir reklam vermek ister size.. Zaten dagıtımınızı sürekliliğinizi görürlerse iş tutar..
Yerel gazetecilikte; esnafın reklam işlerinden, kartvizit ve broşür basımlarından vs.. bir çok yerden para kazanırsınız. Çünkü grafikeriniz vardır ve matbacınız vardır. Esnaf size bu tarz işlerinide verecektir.
Ama ilk aylarda sakın sakın para diye koşturmayınn...
Not ; Bir tavsiye;
Günümüzde artık herşey internete girmişken, bütün hayat internette dönerken matba vs. ugrasacagınıza yerel habercilikle iligli internet sitesi açın. iha gibi cihan gibi aa gibi haber ajanslarında bölgenizle iligili yerel haberlerine yıllık aobe olmanız 300 - 500 tl lerde. Haberde size günlük en az 20 - 30 tane gelecektir. Bölgenizde bu ajansların haber kaynakları yok ise siz olun. o ajanslardanda para kazanırsınız... Googlede aylık 300 tl lik reklam.verseniz yemede yanında yat. sayfanız hiti baya bir artar. Ayrıca sticker bastırırsınız bütün apartman kapılarına yapıştırırsınız. Millet sitenize girer bölgenizde..
Bu şekilde maliyetiniz 10 da bire düşer. Tıkır tıkır banner parası toplarsınız. 1 haber scripti alırsınız güzel bir site kurarsanız. Haberlerinizide 1 gün de atıyorum 30 haber girersiniz. ama zamanlama ayarı yaparsınız. 1 haftada 2 şer 3 er haber atar sistem sitenize
Haftada 1 -2 gün haber işiyle ugrasır gerisini reklama ve esnafı gezmeye ayırırsınız..
İnterneti küçümsemeyin..zaten gazete cıkarsanızda internet sitesi açmayacakmıydınız?
Selamlar saygılar
|
Abartmadın mı biraz?
Ben gazete demedim hiç dergi dedim.
Dergiye de reklam olacak tabiki de. reklam geliri olacak bin tl grafik için mi? Kendim yapabilirim programlarını indirmiştim.
ofise gerek yok evimi ofis gibi gösterebilirim ^_^
Sonra ise dağıtım için benzin vb. dedin
Evet bir o var bir de basım. Başka ne masrafı olabilir ki?
Bir basım bir de dağıtım gerekli.
Dağıtımı da , biraz belirli alanları oluşturduktan sonra abone şeklinde ilerletirsem o da pek sıkıntı olmayacaktır. 30 gün boyunca arabada gezecek değilim ya :) Bir basımda gelirim bir de dağıtım da giderim ne yapıyorsun 30 gün boyunca.
Gazete olsa bile 10000 gazeteyi birisi 500 liraya çıkartırsın demişti. Kendisi de yapmış bir ara.
10000 adet gazeteyi çıkartıp mahallede esnaflara evlere kahvelere vb. dağıtıp reklam almak daha çok kazandırır gibi? Burada market rekabeti var bir marketle anlaşsam reklamınızı yapacağım desem reklamı alabilir miyim? :)