Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Yerel Gazete Dergi Tecrübesi Olan Var Mı?

BaşlatanmuhammedsTarih20/02/2014 14:51:58Yorum101

İlk mesaj
Üye179 yazı
yerel aylık 16 sayfalık ticari amaçlı dergi çıkarmayı düşünüyoruz
16 sayfa yerine 32 sayfa mı yapsak daha uygun olur
konu olarak islami ağırlıklı olması uygunmudur
yoksa sıradan güncel konuları mı ele almamız gerekiyo
zaten yerel oldugu için haberlere yer verilecek ama agırlık reklam olması için fikriniz var mı
en önemlisi isim fikri olan varmı
ms

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Elektrik / Elektronik
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
101 yorum
Üye122 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - globald
mertefoe ya hitaben : 1000 gazete bastın sana maliyeti 1 tl oldu:) 1000 gazeteyi 1 grafikere bin tl maaş verdin; maliyet 1 tl. 1000 tl ye bastırdın gazeteyi: oldu 2 tl. benzindi mazottu, telefon faturalarıydı. dagıtımla ilgili masraflarında oldu aylıksa 1 ay boyu gezdin tozdun..1 tl de ona koydun. oldu 3 tl. e bu işi evdenmi yaptın onu söylemedin. ofis kiraladınsa oldu sana maliyet toplam 4 tl. yazı var kışı var aklıma gelen ilk kalemleri yazdım... evdeki hesapla pazar hesabı uymayabiliyor. iyi fizibilite çıkarmanı tavsiye ederim... kimse ilk çıkardıgın gazeteyi dergiyi almaz hemen abone olmaz. 5 tl ye gazete satılmaz.. aylık gazete. 1 gazete satacan. 5 tl ye alırlar mı ??? 1 tl düşürse insan eğilip alıyor. helede bu devirde 5 tl gazete...

B.K.R ye hitaben ;
8 - 10 sayfa gazete çıkardın. 20 - 30 bin tl ciro yapıldı. 10 sayfanın tamamını tam sayfa reklam sattıgını farzeder isek ; 3 bin tl x 10 = 30 bin tl. maliyet hesabı yok henüz.. 30 bin tl gazeteden para kazanıldı hemde yerelden. bu paralar kazanılsaydı aylık yerel gazetede bugun yereller ulusal gazete olmuştu:) ulusalda tirahı günlük 400 bin 500 bin hatta bazan 1 milyon diyor mesela zaman gazetesi. çeyrek sayfa ücreti : 1500 tl'dir şuanda. Türkiye gazetesi : bin tl. hurriyet 2500 tl ye ilan basıyor ajanslar...

Sen demişsinki yayıncıların % 70 i büyük paralar kazanıyor. Bir önceki yazılarımı okumamışsın belliki. Türkiyedeki yayıncılara iyi bak.
Sadettin saran ne yapıyor gazete çıkarıyor. gazeteden para kazanıyormu? hayır. ama neden çıkarıyor amme hizmeti içinmi? hayır elbette. güç için. fener bahçe baskanlıgına oynuyordu adam.
Aydın doğan ne yapıyor gazeteler dergiler cıkarıyor. Para kazanıyormu ? hayır.. ne yapıyor? güç için kullanıyor. diğer sektörlerde 30 şirketinden para kazanıyor.
Türkiye gazetesi para kazanıyormu reklamlardan? hayır. neden amme hizmetimi yapıyor? hayır. ihlas holding olarak 60 - 70 şirketi var. diger sektörlerinden para kazanıyor...
Zaman. para kazanırmı? hayır. iyide niye çıkarıyor gazeteyi..? diger sektörlerini iştiraklerini inceleyiniz...

Arkadaşlar kısacası örneklerde verdim. Yayıncılık öncelikle gönül işidir. Sonrasında güç olarak kullanılır.

Yerel gazete sahibini ele alalım örneğin. Ne işine yarar yerel gazete bu adamın?

Bulundugu küçük muhitte;
Belediye baskanını tanır.. ilişkiler kurar.
kaymakamı tanır.
öğretmenleri, müdürleri vs.. tanır.
bölgenin ileri gelen iş adamlarını esnafını tanır.
Nasıl tanır senelerce haber için bu insanlar ile görüşür haberlerini yapar vs..
O nsanlarda yerel gazete sahibi ile iyi ilişki içinde olmak ister. Çünkü elinde bir toplluluk vardır bu yerel gazetenin.

Sonra?

sonrası seçim olur parti adayları boy boy reklam verir oralardan kazanır.
Bir inşaat iş olur ruhsatını kolay alır.
Bir ihale olur ( yerelde ne kadar oluyorsa artık) bir satılık bi iş düşer, yada bir emlak dükkanıda açar gazete yanında e milleti de tanımıştır ordan kazanır.
vsss. örnekler cogaltılabilir. Kısacası gazeteci gazetesini kullanır. Bu dünyanın kanunudur neredeyse...

Arkadaşlar ;

Demiyorum ki kesinlikle para kazanamazsınız. Demiyorumki bu işe girmeyin yapmayın..

Elbette pozitif düşünmek pozitif olmak lazım. Ama ticaret se konu kötü yanlarınıda hesaba katmak lazım...

Önceki yazılarımıda iyi okuyup etüt ediniz. Kesinlikle yapmayın girmeyin demedim. Hemen girin tabi cok güzel işte demedim.

Dedimki her defasında ; ilk haftadan ilk aydan para cepte görmeyin. En az 1 senenizi bu işe mutlaka ve mutlaka geri dönüşü olmasada 5 kuruş kazandırmasada sabırlı olarak verin...
Sonrasında elbette para kazanırsınız. Ama güzel paramı bol paramı sizin için yeterli paramı bilemem...

Yayıncılık gönül işidir öncelikle tekrar hatırlatıyorum. Esnafa yeni çıkarmış bir gazeteyi hemen ***ürüp para diye tutturur iseniz( abone ol veya hemen reklam ver vs..)
müşteriyi ürkütürsünüz.

Para için yapmadıgınızı görmesi inanması lazım. O zaman kendi gelir reklam vermek ister size.. Zaten dagıtımınızı sürekliliğinizi görürlerse iş tutar..

Yerel gazetecilikte; esnafın reklam işlerinden, kartvizit ve broşür basımlarından vs.. bir çok yerden para kazanırsınız. Çünkü grafikeriniz vardır ve matbacınız vardır. Esnaf size bu tarz işlerinide verecektir.

Ama ilk aylarda sakın sakın para diye koşturmayınn...

Not ; Bir tavsiye;

Günümüzde artık herşey internete girmişken, bütün hayat internette dönerken matba vs. ugrasacagınıza yerel habercilikle iligli internet sitesi açın.
iha gibi cihan gibi aa gibi haber ajanslarında bölgenizle iligili yerel haberlerine yıllık aobe olmanız 300 - 500 tl lerde. Haberde size günlük en az 20 - 30 tane gelecektir.
Bölgenizde bu ajansların haber kaynakları yok ise siz olun. o ajanslardanda para kazanırsınız...
Googlede aylık 300 tl lik reklam.verseniz yemede yanında yat. sayfanız hiti baya bir artar. Ayrıca sticker bastırırsınız bütün apartman kapılarına yapıştırırsınız. Millet sitenize girer bölgenizde..

Bu şekilde maliyetiniz 10 da bire düşer. Tıkır tıkır banner parası toplarsınız.
1 haber scripti alırsınız güzel bir site kurarsanız. Haberlerinizide 1 gün de atıyorum 30 haber girersiniz. ama zamanlama ayarı yaparsınız. 1 haftada 2 şer 3 er haber atar sistem sitenize

Haftada 1 -2 gün haber işiyle ugrasır gerisini reklama ve esnafı gezmeye ayırırsınız..

İnterneti küçümsemeyin..zaten gazete cıkarsanızda internet sitesi açmayacakmıydınız?

Selamlar saygılar

Abartmadın mı biraz?
Ben gazete demedim hiç dergi dedim.
Dergiye de reklam olacak tabiki de. reklam geliri olacak bin tl grafik için mi? Kendim yapabilirim programlarını indirmiştim.
ofise gerek yok evimi ofis gibi gösterebilirim ^_^
Sonra ise dağıtım için benzin vb. dedin
Evet bir o var bir de basım. Başka ne masrafı olabilir ki?
Bir basım bir de dağıtım gerekli.
Dağıtımı da , biraz belirli alanları oluşturduktan sonra abone şeklinde ilerletirsem o da pek sıkıntı olmayacaktır. 30 gün boyunca arabada gezecek değilim ya :) Bir basımda gelirim bir de dağıtım da giderim ne yapıyorsun 30 gün boyunca.

Gazete olsa bile 10000 gazeteyi birisi 500 liraya çıkartırsın demişti. Kendisi de yapmış bir ara.
10000 adet gazeteyi çıkartıp mahallede esnaflara evlere kahvelere vb. dağıtıp reklam almak daha çok kazandırır gibi? Burada market rekabeti var bir marketle anlaşsam reklamınızı yapacağım desem reklamı alabilir miyim? :)
Baki

Yerleşim Türkiye / KayseriMeslek Ticaret
Yeni Üye1 yazı
düşünmüş olduğun bu plan ile gazete çıkarmayı düşünüyorsan hiç yapma :) boşa zaman harcarsın..... önce kazanırsın sonra yatırıp kaybedersin.. yanlış düşünüyorsun bence biraz daha araştırmalısın.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Medya
Üye329 yazı

toz pembe hayal bunlar diye düşünmeden edemiyorum :)
zira bu işi sakaryada 1,5 yıl yaptım tanımadıgım iş adamı bürokrat vali belediye baskanı millet verkili oda baskanları... kalmadı
32+kapak yaptım ilk basım 1.000 adetti ilk iki üc sayı belediyeleri aldım fakat sonrası yürümedi.
baskı maliyeti + tasarımcı maliyeti uydurma bi dükkanın olmamalı müşterilerin ziyaret edebilecekleri bi ofis olmalı ekipman olmadı (ofis dayalı düşeli olmalı) o gider bu gelir derken....
elde kalan bir kaç kuruş

Yerleşim Türkiye / SakaryaMeslek Dany?manlyk
Üye329 yazı
bu arada gazete satmayı yada dergi satmayı unut :)
globalt arkadas doğru söylemiş
10.000 gazeteyi kim 500 liraya basıyomus ben matbaa işleri yapıyorum ve Türkiyedeki en ucuzlardan oldugumu söyleyebilirim
sen onun bunun lafına bakma kardeş :)
hep olumsuz yorumlar yaptık kurusa bakma ama en basit örnegi benim
ben yandım sen yanma 2,5 yıldır borçları yeni bitirdim

Üye122 yazı
Bu sitede birisi konu açmıştı ve demişti 10000 gazeteyi bedava bastırdım sonra 500 lira vb. vererek bastırdım diye.
10000 gazeye ne kadara çıkartılır ki?
Bir de 10000 gazeteye reklam koysak ne kadar reklam ücreti alabilirim :)
Gazete her gün değil de haftada bir çıksa sorun olmaz sanırım market reklamı koysam da sorun olmaz sanırım :))
Baki

Üye329 yazı
haftalık gazetelere kim neden baksın?
mesela sen bakarmısın?
haftalık gazete gerine aktüel dergi olabilir
gazete dedimmi adam dün olay olmustur onu görmek ister bi olayı bi hafta sonra görmek istemez
reklam ücreti nasıl alcan ? reklamları senin sınıflandırman lazım mesela 2*2 inc su fiyat ön kapan su fiyat arka kapak su fiyat tam sayfa yarım sayfa.... cok calısman lazım
10.000 gazeteyi kaca bastırırım diyosun gazetenin kalitesi ne?
gazete kac sayfa kac gram saman kagıdı mı istiyorsun?????....

diye giderrr durur ama en uygun mal edebilecegin 1.000 adet 12 sayfa (6 yaprak) birazda kaliteli olacak tabi 800-1000 liradan asagı degil tabii bir de tasarımı var ?

Üye122 yazı
Nasıl hesap yaptınız öyle :)
1000 gazete 1000 lira mı tutar? Tanesi 1 lira mı tutuyor? :D
Tanesi 1 kuruş tutsa 1000 tanesi 100 lira tutar.
Millet okusun diye değil ki sadece her daireye kahvelere işyerlerine berberlere bedava dağıtıcam haftada bir.
Cumartesi pazar günleri hem futboldan da koyarım :)
Reklam ücretleri olarak da bizim burada market rekabeti çok fazla var eğer konuşursam anlaşırsam güzel fiyatlara bağlayabilirim :)
Baki

Yeni Üye61 yazı
tanesi 1 kuruş tutsa derken eminim şaka yaptın değil mi :)hayır ciddiysen de şaka yaptım de lütfen :))
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - mertefeo38
Nasıl hesap yaptınız öyle :)
1000 gazete 1000 lira mı tutar? Tanesi 1 lira mı tutuyor? :D
Tanesi 1 kuruş tutsa 1000 tanesi 100 lira tutar.
Millet okusun diye değil ki sadece her daireye kahvelere işyerlerine berberlere bedava dağıtıcam haftada bir.
Cumartesi pazar günleri hem futboldan da koyarım :)
Reklam ücretleri olarak da bizim burada market rekabeti çok fazla var eğer konuşursam anlaşırsam güzel fiyatlara bağlayabilirim :)
Omega Reklam Matbaa Promosyon Ürünleri
0232 250 62 49

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Matbaacy
Yeni Üye61 yazı
ayrıca tanesi 1 kuruştan 1000 tanesi 10 lira yapar :))
0232 250 62 49

Üye122 yazı
Kaç kuruş tutacak ya 10 tane yaprak değil mi :)
Evet hesap makinemde sorun var sanırım yada ben yanlış işlem yaptım iki sıfır silince anladım hatamızı :)
Sizde çok dediniz 1 lira ne demek gazete için markette 30 kuruşa satılıyor ünlü markalar 1 liraya bastırıp dağıtım vb. 30 kuruşa mı satıyorlar :)))

tanesi 3 kuruş vb. çıkar bence dediğim gibi 10000 tanesi 250-500 lira tutar :D
Baki

Üye179 yazı
selamunaleykum mertefo kardeş senin dediğin gazeteler basın yayın ilan kurumundan trilyonları alıyorlar ayrıca reklamlardan
yani anlayacagın bi tek gazete satıp kazanmaya bakmıyorlar
ms

Üye122 yazı
Aleyküm selam anladım ama gazete bastırmak o kadar da pahalı olmasa gerek.
5000 tanesi 50-100 liraya gelir bence.
Biz bu işi yapmalıyız :)
100 liraya bastırırız haftalık gazete olarak 3-4 hafta dağıtımı vb. yaptıktan sonra ise Devamlı olduğumuzu kanıtlayınca insanlara
bir işletmeye gider ve şöyle deriz
- Biz 4-5 haftadır 10000 adet gazete dağıttık 10000 ve daha fazla insana ulaştık. İsterseniz işletmenizin reklamını yapabiliriz?
ucuz fiyata çok kişi görecek şeklinde söylersek ve gazetemizi gösterirsek sayılarını vb. Bence reklam veren çıkacaktır ^_^

Acaba 16 sayfalık bir gazete de kaç tane reklam koyma yeri olur ? Bu reklam ücretleri ne kadar olur sizce?
Baki

Yeni Üye62 yazı
Hocam yanlış anlama ama normal bi gazete yaklaşık 300 gram. Senin basacagın gazete 100 gram olsa 5000tanesi 500kg olur.
1 ton atık gazete hurdası 400 TL 500 kg atık gazetenin hurdası 200 TL olurken sen nasıl 50-100 Tl basacaksın ?? b

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Mühendis
Yeni Üye61 yazı
kusura bakma ama matbaa işi yapan biri olarak söylüyorum 5000 tane gazeteyi 50-100 liraya bastırman imkansız.büyük gazeteler gazeteyi 30 kuruşa satıyor fakat bu demek değilki maliyeti daha da ucuzdur.o firmalar gazeteyi maliyetinden daha ucuza veriyor fakat reklamdı basım ilan kurumuydu vs ile bu açığı kapatıp kâra geçiyorlar.sende bu mantıkla ilerlersen para kazanabilirsin.değilse sadece gazete satmayla para kazanamazsın bunu bil.ancak reklamla para kazanırsın
0232 250 62 49

Yeni Üye15 yazı
Bu işin üzerine bu kadar konuşmanızı anlamıyorum.Fiyat öğrenmek istiyorsanız bunun yolu çok basit.Birkaç matbaayı ararsınız fiyat alırsınız yada internetten matbaa sitelerine girersiniz bazıları fiyat veriyor sitelerinde bakarsınız öğrenirsiniz. Ben aradım 3-4 matbaayı 24 sayfa %60 renkli baskı 10.000 adet için 8.000 tl fiyat verdiler. Bu fiyat daha fazla araştırılarak belki daha uyguna bulunur ama ne kadar iner bu fiyattan bilemiyorum. Yani özellikle 5000 yada 10000 adet gazeteyi 100-200 yada 10000 tl ye nasıl bastırabileceklerini hayal ettiler bilmiyorum.Ben ortalama bir fiyat oluşturmuştum haftalık 10000 adet basımda. ortalama maliyet haftalık basımda yaklaşık 7000 ile 10000 tl arası. Siz sadece bu işin matbaa kısmını hesapla**** bu işi düşünürseniz yanılırsınız. bu işin matbaası + grafik + ofis +eleman kısmı işin maddi boyutunun en yüksek olduğu yer. Ama düzgün adam gibi haber yoksa reklamda yok demektir.İnsanların merak edip o dağıttığınız gazete yada derginin kapağını açmaları lazım. Yoksa kimsenin okumadığı yada okumayacağı bir gazete için firmalar niye reklam verip para harcasın.Vence bu işin mali boyutunu boşverin orası kolay matbaayla konuşur diğer konularıda araştırır fiyat belirlersiniz. Paranızda varsa o işe girersiniz. Bence önemli olan o gazeteyi insanlara nasıl okutacaksınız. Çünkü bu konuda iyi fikirler olursa bu işi yapacak arkadaşlarında bu işe inancı artar ve bir şekilde o maddi konular aşılır ve bu işe girilir. Yoksa bu işin matbaa kısmını konuşursunuz bir anlamı da olmaz bence.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Saty? / Pazarlama
Üye179 yazı
barışb kardeş sürekli okunurluk için ne gibi yol izlemeleyiz yayınlar ne ile alakalı olmalı
ms

Yeni Üye38 yazı
mertefeo38, Allah yolunuzu açık etsin bol kazançlar nasip etsin. İşin rast gitsin kardeşim..

Yerleşim Birle?ik Arap Emirlikleri / DubaiMeslek Ynternet
Üye122 yazı
@globald Amin ALLAH razı olsun kardeşim :) .

@barışb kusura bakayın ama yanlış yerden araştırdınız sanırım.
Bu sitede de birisi vardı hatta fikri ben ondan almıştım kendisi 10000 taneyi 500 lira civarına bastırmıştı. :)
Sizi kandırıyorlar bence giderim batmakta olan bir matbaadan daha ucuza da bastırabilirim. Biraz aklımızı kullanalım dimi.
Ofisi evim yaparım tasarım için ise gerekli programlar bende var yani fazladan kişi tutmama gerek yok.
Gazeteyi bedava dağıtacağımdan dolayı insanların mecbur ellerinde olacak o gazete.
Reklam fiyatları hakkında bilgi edinmek istiyorum sizden Lütfen imkansız gibi göstermeyin imkan yolları oluşturun.
Baki

Üye329 yazı
10.000 adeti ben 3 saatte basar gönderirim ertesi gün elinde olur 400 liraya basarım kargoda benden
reknli kuşe de yaparım tasarımı sana ait.
iban veririm hemen parayı havale edersin :)
sonra bir bardak buz gibi soğuk su içersin.

ya sacma sacma konusmayın
onca insan size söylüyo hala 10.000 adet 500 lira diyosunuz
hayal peşinde kosmayın
konu yeterince uzadı ve yeterli bilgiler verildi artık uzatılmasın
admin kilit diyorum (e yeter daaa)

Alıntı Yapılan Metin:

Bu sitede de birisi vardı hatta fikri ben ondan almıştım kendisi 10000 taneyi 500 lira civarına bastırmıştı. :)
Sizi kandırıyorlar bence giderim batmakta olan bir matbaadan daha ucuza da bastırabilirim. Biraz aklımızı kullanalım dimi.
Ofisi evim yaparım tasarım için ise gerekli programlar bende var yani fazladan kişi tutmama gerek yok.
Gazeteyi bedava dağıtacağımdan dolayı insanların mecbur ellerinde olacak o gazete.
Reklam fiyatları hakkında bilgi edinmek istiyorum sizden Lütfen imkansız gibi göstermeyin imkan yolları oluşturun.

Üye122 yazı
Sende da 10 tane yaprak 1 lira olur :)
Merak etme kendi yaşadığım yerdeki matbaadan anlaşma yapıp 500 e değil 250-300 e de bastırırım dursun konu buraya da yazıcam ;)
Baki

Üye179 yazı
aylık gazete içeriği hakkında fikir beyan edecek var mı
ms

Üye329 yazı
arkadaslar aylık gazetenin kimse yüzüne bakmaz.
onlarca yorum yapılmıs aylığı gectim haftalık bile artık iş yapmıyo.
es dost biraz destek veriyo hatır için oda en fazla üç sayıda destekler
mertefe hayaller olmadan yasayamaz insan bu hayallerle devam et :) bol sans

Yeni Üye15 yazı
Alıntı Yapılan Metin:

Ben bu konuyu detaylı araştırdım. Yerel gazetecilerle konuştum. Birçok yerden de hem fiyat aldım hem de bu işin maliyetini araştırdım. Birçok insan abartılı konuştu bir çoğu da olumsuz konuştu. Ben her şeyin ortalamasını çıkardım. Eğer dediğin gibi 10000 gazeteyi 500 civarına basılıyorsa senden ricam bana kim basacaksa iletişim bilgilerini ver ben hemen haftaya bu işe gireceğim. Benim hazırlıklarımın hemen hemen hepsi hazır. Birkaç küçük pürüz ve uygun fiyatlı matbaa hariç.
Ayrıca ben burada felaket senaryosu oluşturup insanları vazgeçirme gibi bir niyetim yok çünkü bende bu işi yapmak için ciddi ciddi araştırma yapıyorum. Sadece bu işin maliyetini araştırdığım için paylaştım. Benim bulgularım yanlıştır sen kendi yolunla devam edersin. Ama sana tavsiyem buradan aldığın bilgilere göre plan yapma. Kayserideysen kayserideki matbaaları ara fiyat al. Her matbaa gazete basamıyor zaten en fazla kayseri de 5-10 matbaanın bu imkanları vardır. İzmir de bile 20 civarında matbaa var. Bu arada dikkat etmen gereken bir nokta. Görüşeceğin matbaaların büyük bir kısmı makinem yok demeyecek. Bunlar aldıkları işlerin kendilerinin yapamayacağı kısmını büyük matbaalara yaptırıyorlar. Bunların fiyatları da diğer matbaalara göre yüksek oluyor.
Bu işi yapabilecek matbaalarla da bu işin grafik konusunu da konuş kendin yapabiliyormusun bence bi gör.
Ben hem gazetenin içeriği hem de reklam la ilgili daha detaylı bir araştırma yaptım bölgemle ilgili. Kimlerden nasıl reklam alabilirim gibi. Bazı firmalarla da ön görüşme yaptım. Fikrimi anlattım çoğu olumlu karşıladılar. Şu anda haftalık yapacağım gazete için 1 firmadan 1 yıllık reklam sözü aldım 3 firmadan da ayda 1 er defa olmak kaydıyla söz aldım.7 firmadan da ilk sayı için söz aldım. Ama bu firmalara gazeteyi oluşturduğumda ciddi bir sunum hazırlayıp gitmem gerekiyor. Bunlar orta ve büyük firmalar. Bu işi cidden yapacaksan bence matbaa ve parasal kısmını netleştir. Sana reklam kısmıyla ilgili yardımcı olurum hem fiyatlar konusunda hem de nerelerden nasıl reklam alabileceğin konusunda. Sana şöyle söyleyeyim bu işin en kolay kısmı reklam. Ama bunun kolay olabilmesi için iyi bir yerel gazete yapman gerekiyor.

Üye122 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - barışb
Alıntı Yapılan Metin:

Ben bu konuyu detaylı araştırdım. Yerel gazetecilerle konuştum. Birçok yerden de hem fiyat aldım hem de bu işin maliyetini araştırdım. Birçok insan abartılı konuştu bir çoğu da olumsuz konuştu. Ben her şeyin ortalamasını çıkardım. Eğer dediğin gibi 10000 gazeteyi 500 civarına basılıyorsa senden ricam bana kim basacaksa iletişim bilgilerini ver ben hemen haftaya bu işe gireceğim. Benim hazırlıklarımın hemen hemen hepsi hazır. Birkaç küçük pürüz ve uygun fiyatlı matbaa hariç.
Ayrıca ben burada felaket senaryosu oluşturup insanları vazgeçirme gibi bir niyetim yok çünkü bende bu işi yapmak için ciddi ciddi araştırma yapıyorum. Sadece bu işin maliyetini araştırdığım için paylaştım. Benim bulgularım yanlıştır sen kendi yolunla devam edersin. Ama sana tavsiyem buradan aldığın bilgilere göre plan yapma. Kayserideysen kayserideki matbaaları ara fiyat al. Her matbaa gazete basamıyor zaten en fazla kayseri de 5-10 matbaanın bu imkanları vardır. İzmir de bile 20 civarında matbaa var. Bu arada dikkat etmen gereken bir nokta. Görüşeceğin matbaaların büyük bir kısmı makinem yok demeyecek. Bunlar aldıkları işlerin kendilerinin yapamayacağı kısmını büyük matbaalara yaptırıyorlar. Bunların fiyatları da diğer matbaalara göre yüksek oluyor.
Bu işi yapabilecek matbaalarla da bu işin grafik konusunu da konuş kendin yapabiliyormusun bence bi gör.
Ben hem gazetenin içeriği hem de reklam la ilgili daha detaylı bir araştırma yaptım bölgemle ilgili. Kimlerden nasıl reklam alabilirim gibi. Bazı firmalarla da ön görüşme yaptım. Fikrimi anlattım çoğu olumlu karşıladılar. Şu anda haftalık yapacağım gazete için 1 firmadan 1 yıllık reklam sözü aldım 3 firmadan da ayda 1 er defa olmak kaydıyla söz aldım.7 firmadan da ilk sayı için söz aldım. Ama bu firmalara gazeteyi oluşturduğumda ciddi bir sunum hazırlayıp gitmem gerekiyor. Bunlar orta ve büyük firmalar. Bu işi cidden yapacaksan bence matbaa ve parasal kısmını netleştir. Sana reklam kısmıyla ilgili yardımcı olurum hem fiyatlar konusunda hem de nerelerden nasıl reklam alabileceğin konusunda. Sana şöyle söyleyeyim bu işin en kolay kısmı reklam. Ama bunun kolay olabilmesi için iyi bir yerel gazete yapman gerekiyor.

Benim mantık yürütüşüme göre kırsayiyede bile 50 krş versen sana 100 yapraklık defter veriyorlar.
16 sayfalık yani 8 yapraklık bir gazete ne kadar olabilir ki? Çok fazla kaliteli de olmak zorunda değil ben zaten düşünceme göre bedava dağıtacağım. Bedava olan gazete de kaliteli olsa ne olur olmasa ne olur düşüncesindeyim.

Reklam ücretleri ne kadardır ?
Yani gitsem bir iş yerine 10000 adet gazetede sizin reklamını yapayım desem kabul etse ücretlendirme konusu konuşurken kaç liradan başlamalıyım?
Bir de Bir de aklıma şöyle geldi bir safyasını hep ilan bölümü yapmayı düşünüyorum yani ev ilanları araba ilanları 100 liraya 200 liraya koyabilecekler. mahallemizin emlakcısı da olabilirim :)
Bence sizde böyle bir yer açın bir sayfa da böyle olsun daha kazançlı olabilir.

Bir de aklıma şöyle bir düşünce geldi mesela burada büyük market rekabeti çok. Konuşsam ve anlaşsam reklamını da Bir sayfayı ayırıp ürün fiyatlarını yazsam hatta ürünleri hakkında kısa bilgiler yazsam övsem biraz marketinin de fotosunu koysam ismini kocaman da yazsam 10000 gazete için marketten kaç lira almam gerek? :)

Ben sevdim bu işi başladığımızda iyi yaparsak üstüne düşersek yeni fikirler de koyarsak kazanabiliriz.

Baki

Yeni Üye61 yazı
bir gazetenin ortalama 1 sayfa kağıt ve baskı maliyeti 1,34 kuruştur.yani 16 sayfa bir gazetenin maliyeti 1,34x16=22 kuruştur.bu da demek oluyor ki 10.000 adet gazetenin sadece maliyeti 2.200 tl dir.ve bu maliyet sabah,vatan,milliyet gazetesinin maliyetler.düşünün ki bu gazeteler günlük 600-700 bin adet basılıyor.o yüzden 400-500 tl gibi hayaller peşinde gezmeye gerek yok.ve bu 2200 tl sadece maliyettir daha üzerine matbaacının kârı eklenmemiş hali.gerisini siz düşünün artık.
0232 250 62 49

Yeni Üye15 yazı
Arkadaşlar artık burada matbaa maliyetinin bir anlamı yok. Matbaa işi yapan yada kesin fiyat bilen birileri varsa onlar adres vererek fiyat belirtsinler. Zaten her ilde gazete basabilecek çok matbaa yok arar konuşursunuz fiyatı belirlersiniz çok basit. Bence burada gazete içeri ve bu gazeteye nasıl reklam alabiliriz gibi konularla ilgili konuşmalıyız. Çünkü sen iyi bir yerel gazete yapamazsan reklam alamazsın reklam alamazsan da gazetenin maliyetinin hiçbir anlamı yok. İyi bir gazete yapılır ve para kazandıracak reklam müşterileri bulunabilirse gazetenin tanesini 10 kuruşa yada 1 tl ye basmamız çok önemli olmayacak. Önemli olan bu işi yapacak olanlar için kaç lira para kazanacakları.

Üye179 yazı
aynen barışa katılıyorum içerik hakkında düşünce belirtelim birazdaa
ms

Üye179 yazı
içerik hakkında tecrübesi olan arkadaş varmı
ms

Üye567 yazı
Bu arkadaş resmen milletle kafa kırıyor ve insanlarda ciddi ciddi cevap veriyor. Arkadaş git sana yakın bir matbaada fiyat al gerçeklerle karşılaş. Senin dediğin gibi bu işler kolay olsa herkes çıkartır. Kayseri'de basından sorumlu savcıya git son bir yılda kaç gazete izin aldı kaçı ayakta durabildi sor yine şaşıracaksın.
Bu iş senin dediğin gibi bende tasarım programları var kendim yaparım demekle olmuyor. Program bulmaktan kolay ne var ? Gazete dergi tasarımlarının formatları var, o formatlarda göndermesen basamazlar. Hadi bunu da geçtik.
Haftalık gazete veya dergi haberciliği farklılık ister. Günlük olayları insanlar günü gününe, dakika dakika artık internette takip edebiliyorlar. Sizin haftalık gazete olarak özel haberler yapıp farklı olmanız lazım. Sorularınız da belli ki bu işle uzaktan yakından alakanız yok. Öyle internetten bulurum yapıştırırım demekle olmaz o gazete sadece kağıt zayiatı olur.
Reklam fiyatını burada kimse size veremez çünkü her bölgenin reklam tarifesi farklı. Reklam fiyatını o bölgedeki gazetelere bağlı. Kayseri'de rekabet çoksa gazeteler arasında reklam tarifesi zaten yerlerde sürünüyordur. Emin ol ki maliyetini bile kurtarmayabilirsin. Günlük gazeteler devletten ciddi oranda resmi ilan alıyor. Resmi ilan alman içinde 24 ay günlük çıkman, en az 5 sigortalı muhabir çalıştırman, gazetedeki reklam alanının yüzde 40'ı geçmemesi, attığın puntonun ölçüsünden kulanacağın fotoğrafın haberin bilmem yüzde kaçını geçmemeli gibi bir sürü detayı var.
Bunlar sadece bir kaç ayrıntı. Bu iş matbaaya 700 - 800 lira vermekle bitmiyor. Gazete haberdir, habercilik bilgin deneyimin nedir deme gereği bile duymuyorum. Bu işi ciddi yapacak biri burada bu kadar milletle kafa yapmaz. Hadi kolay gelsin.

Yerleşim Türkiye / Tekirda?
Üye122 yazı
İşi yapmak isteyen yapma yolu arar yapmak istemeyen ise bahaneler arar. Bahane arayan bulur yol arayan da bulur.
Biz yol arıyoruz sen yanlış yere geldin git bahaneler bul.
Yok onlar yapamamış bende yapamam yok onlar batmış bende batarım falan diye ticarette yok. Ben nice büyük firmaların kazanamadığı parayı küçük yerlerin
2-3 yenilikle kazandığını gördüm.
Eğer yıllık reklamı ayarlarsak mesela 1 yıl boyunca anlaşırsak. Böyle işletmeleri buldukca işimiz kolaylaşacaktır.
BİZİM SATAMAMA GİBİ BİR DERDİMİZ YOK. BİZ ORAYA EN KÖTÜ HABERİ DE KOYSAK MİLLET BAKIP GEÇECEK BİZİM MİLLET KOYUNDUR
HABERLERİ 5 DK OKUR KONUŞUR GEÇER. BEDAVA DAĞITACAĞIZ. GELİRİMİZ SADECE REKLAM VB. OLACAK.
Emin ol bir istatistik bir grafik koyduğumuzda eminim ki ciddiyeti arttıracak ve daha dikkat çekici olacaktır.
İnternet var ama gazete okuma keyfi farklıdır bunu zaman gazetesine abone olan bir arkadaşımın babası söylemişti sorduğumda.
O yüzden bence tek takılınacak yer Reklam alma ücreti vb.
Programlamada da bir sıkıntı olmaz olursa da çevremde programcılıktan anlayanlar var onlardan yardım alabilirim ama kendim yaparım.
2-3 yenilik de düşünüp bularak bence çok ekmek yeriz.
Haftada bir olmalı ki millet sıkmamalı mesela bir sayfayı ticaret sayfası yapabiliriz. Orada yeni iş fikirleri bazı blog yazılarından alıntılar
çok kazandıran iş fikirleri buradan aldığımız iş fikirleri vb. hem okuyucu kitlemiz çok çok fazla artar hemde daha önemsenen bir gazete olur.
Hemde orada satış yapabiliriz mesela araba yağı satılır vb. Hatta mahalleye reklam ile süt bile satarız reklamı kendimiz yapıp :D
Çok güzel düşünmemiz lazım fikirler söyleyin engeller söylemeyin Engeller aşılır. ;) .
Baki