| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - samsunspor kosgebten benim genç girişimci desteğim vardı ama kullanmadım daha doğrusu parayı hemen alamıyorsun 8 ayı buluyor ayrıca çok uğraştırıyorlar projeyi beğenmiyorlar revizyon yapman gerekiyor danışman firma tutsan parayı kendin vermek zorundasın benim gibi bir çok insanda vazgeçti benim tavsiyem kendi emeklerinizle bir şeyler yapın devletten hayır yok
|
Projenin sunumu gerçekçi rakamlara sahip olacak. Bu sunum çok zor değil. Sabun satış dükkanı açtım deyip destek alamazsın. Girişimin en azından 24 aylık projeksiyonunu sunman gerekiyor.
Uygulamalı Girişimcilik Kursunu bir dünya yer verir olmuş. Çok verimsiz geçen ve hiç bir şey gösterilmeyen kurslardan çıkanların projeleride kabul edilmez tabi. Maddi desteği almak için ayakları yere basan bir projeyi sunmak gerek.
Kosgeb vermeyeceğm diye direnmiyor. Nasıl yardım ederim diye direniyor. Bunun içinde gerçekçi, rakamlara dayanan sunumlar talep ediyor.
Alınacak hibe tek kalem değil. İşletme sabit giderleri zaten 12 ay boyunca alınıyor. 15 binlik ekipman hibesi için makine aldığınız takdirde 8 ay bekleme söz konusu değil. Ama bu aşamada yaşanan yasal pürosedürler çok sıkıcı ve alınacak hibe miktarına lanet ettirir dereceden.
Danışman firmalara boşa para vermeyin. Kosgeb neleri talep ettiğini belirtmiş zaten. Kosgeb işletme sahibinin işi için biraz kafa yormasını istiyor.
Şu an kadar bir istatistiki bilgi olmamasına rağmen şunu belirtmeliyim ki; Kosgeb desteği almış bir kobi ilk 2 yıl içinde kapanmaz. Çünkü desteği aldıysa geçerli bir projeksiyonu vardır ve girişimin ilerlemesi mümkündür.
Girişimin gelişim aşamalarını rakamsal olarak sunamayan işletmeler destek alamayınca Kosgeb destek vermiyor deniliyor.
Zaten hibe olarak görünen miktarın alınması için zaten girişimcinin harcama yapması gerekiyor. Öyle al sana bu kadar para gibisinden bir hibe yok ki ortada. Ortaya sen 100 tl koyuyorsun kosgeg 60 tl sini sana geri ödüyor. Olay bundan ibaret. Ortaya para koymadan hibe yok. Hibe edilen miktarda çok büyük miktarlar değil zaten. Ekipman için alınan hibe bir araba parası bile değil. (15 bin tl)
Kosgeb desteği herkese vermiyor zaten. İşini masaya rakamlarla yatırabilene veriyor. Sabun dükkanını açacağı ilçenin nüfusunu bilmeyen, o ilçede kaç tane sabun dükkanı var bilmeyen işletme sahibi hibe mibe alamaz. Bu tür kişiler hibe alamayınca kosgeb vermiyor oluyor.
Kosgeb hibelerinin siyasetle yakından uzaktan alakası yok.
TV reklamlarında çıkan kredi reklamları bankaların adını duyurması için. Başvuran insanlardan %10 kişi ancak yararlanıyordur belki. Kredilerden yararlananlarda anormal değil normal vatandaş. Parası veya varlığı olmayana zaten kredi vermiyor bankalar.