Marhaba,
Benim yanimda bir ara Nigdeli bir arkadas calisti.
Bu arkadas yanimda calisirken buradada (Almanya) hurdacilik yapmak düsüncesi ile yanimdan ayrildi ve kücük bir kamyonet alip toplamaya basladi. Cünkü kendisi Türkiyede Mersinde babasi ile birlikte hurdacilik yaptigini cok iyi parasi oldugunu aynisini buradada yaparim düsüncesindeydi..
Ama 2 ay sonra birakmak zorunda kaldi. Sebebini sordugumda her ne kadar belediyeden vs izinler almis olsa bile. Bu isi yapanlar bütün sehir ve mahalleleri parsellemisler. Yani kendi basina gidipte filan yerin cöpünü ben toplayim, hurdasini ben alayim diyemiyorsun. Büyük kavgalarin oldugunu, bilakis Romanya ve Polanyadan gelen toplayicilarin cirkefce davranarak yeni toplayicilari mühitlere sokmadigini anlatti.
Türkiyedeyken hurdacilik yaptiklari dönemde mahalle, mahalle demir bakir vs ne bulurlarsa topladiklarini acik bir alana biriktirdiklerini daha sonrada topluca sattiklarini iyi para kazandiklarini ama Türkiyedede ayni Almanyada oldugu gibi her istedigin mahalleye kafana göre gidip toplayamadigini izinin, belgen olmus olsa dahi toplamak istedigin yerin daha önce ki toplayicilari ile büyük sorunlar yasayabilecegini, kavgalar ile sonuclanacak olaylar vs anlatmisti.
Bu gibi etkinlikler sizi etkilemeyecekse aslinda güzel bir is.
Ama her nekadar güzelde olsa, bunu yapmisken 5-10 tonla kazanmanin biraz zor oldugunu fark etmemiz gerekiyor.
Siz mesajlarinizda toplayicindan alip, direk satin aliciya vermek arzusundasiniz. Bunun icinde anladigim kadari ile 20-30metre kare bir yeriniz var.
Bence hangi ise girersek, girelim önce PAZARINI bularak, hazirla**** mümkünse SÖZLÜ degilde yazili ÖN anlasmalar yapilarak girilmesi en saglikli olandir.
Hedefiniz ciplak gözle kilo basi 0,10kurus kazanmak. Aslinda cok güzel bir rakam. Eger ki daimi ciddi bir alici bulsaniz ve aylik en az 25 ton kagit tedarik ederseniz 2.500TL gibi bir rakam cikiyor. Kücümsenmeyecek bir rakam ama kendiniz bu isi ek olarak düsüngüdünüze göre yaninizda muhakkak birini calistiracaksiniz. Calisacak kisi ne kadar aylik isteyecek vs. O zaman 25 ton yetmeyebilir.
20-30metre kare bir yere ne kadar hurda kagit toplayabilirsiniz bilemem. Ama ciddi alicilar, 5-10 ton ile ilgileneceklerini pek sanmiyorum. Alsalar bile hedef ettigininiz 0,10 kurusluk kar marjini vermeyebilirler. Belki 0.05 kurus gibi daha az kar teklif ederler. Buda zaten ek is olarak yapmak istediginiz icin isci marsafinizi bile karsilamayabilir. Bunun gibi etkenleride düsünmenizde fayda var düsüncesindeyim.
Anladigim kadari ile bu is icin.
1 Pres makinasi.
1 Forklif makinasi
1 Kücük Kamyonet yeterli gibi görünüyor.
Kisa bir arastirma yaptim. Pres makinasi kullanilmis olarak 10.000TL civarinda.
Mini Forklifler 6.000TL civarinda.
10.000TL de kücük bir kamyonet alsaniz.
20.000TL gibi bir yatirimla bu is cözülebilecek gibi.
Eger ki gercekten ayda 25ton ve insaAllah 100ton toplaya bilirseniz 20-30 metre kare yer yetmeyecegi gibi yeni makinalara ihtiyac duyabilirsiniz.
Kulaga her nekadar hos gelsede, sunuda unutmamak lazim. Bu rakamlari ve kazanci ancak AL GÜLÜM-VER GÜLÜM.
Uygulamasi ile elde etmek mümkün gibi.
Türkiyede hatirsinaslik cok, bugün git yarin gel hic bitmiyor. Ticari ahlak konusunda biraz sorunluyuz.
AL GÜLÜM-VER GÜLÜM olmayincada kücük esnaf ve bilakis ise yeni baslayanlar cok cabuk kayip edebiliyorlar.
Cok kisi büyük hevesle kücükte olsa is yapabilme arzusu ile atilimlar yapiyor, ama maalesef en cokta bu kücük atilim yapanlar iflas ediyor.
Bunun gibi etkenleride muhakkak göz önüne almakta fayda var.
Herseyden önemlisi, ancak ciplak gözle 25ton satarsam 2.500 TL kazanirim hesabi yapilmamali.
Görülen ve görülmeyen bir cok masrafi hesaplamak ona göre davranmak gerekiyor.
Birinden duymustum adam kacak elektirik kullanmayinca kazanamazsin gibi bir ifade kullandi!
Vallahi agzim acik kaldi. Adam resmen kul hakkini calmazsaniz kazanamazsiniz der gibi.
Bu tür insanlarada denk gelirseniz isiniz cok zor olabilir. Adam bastan kendisini HIRZIZLIGA odaklamis ki, gerisini siz düsünün.
InsaAllah basarili olursunuz,
Sessizligi, konusanlardan ögrendim.
Hayat bütün tercübeleri yasayacak kadar uzun degildir.
Onun icin baskalarinin, tercübelerinden´de istifade edin.