Biz deniz kenarında sezonluk olarak açık.
sezon başladı, biz işe yeni giriştik. boya badana derken 1 haftada hurda yeri adam ettik, bu hafta içinde biz çalısırken bile, içecek içmeye müşteri geliyordu.. düşün daha masa örtümüz bile yoktu :) çarçabuk yaptık herşeyi.
Biyerde başlamak gerekmiş hakikaten, başlamassan olmuyormuş. bunu biliyordum ama daha da anlamış oldum.
2.5 bin lira sezonluk kiramız vardı. en fazla 3 ay çalışacaktık biz. 2.5 çalıştık. Arayada ramazan girdi. ramazan bayramı sonu 1 gün actık kapattık.
Açmamız keyfiydi. 2 öğretmen 2 öğrenci girdik. maksat deniz kenarı hem eğlence olsun, hem tatil yapalımdı.Kalırsada 2 kuruş ne ala.. 5 bin harcadık + 2,5bin kira = 7.5 bine patladı.
dükkanı 1 kere gördük. Olurmu olmazmı derken, sadece içecek satarız diye girdik. Dedik tost yapalım, baktık az geldi, köfte, patales kızartması ekledik.. Kesmedi kahvaltı menüsü yaptık. Baktık bişeler eksik.. tabi bu arada eti ülker arabaları yeni açtığımızı görmüş bişe lazım mı diye soruyorlar.. Geleni boş cevirmek olmaz biraz biskirem, biraz hanımeller derken 3-4 biskivi, 2 çeşit kekimiz oldu..
Bunları alma nedenimizin ilki dükkanda yicek bişeler olsunda bizde otlanalımdı :) 2. sebep ise bazı müşteriler çayın yanında yicek aparatif bişeler varmı diye sormaktaydı..
Sadece içecek derken, bu vesileyle yiyecekte satar olduk, baktık bide büfe olmuşuz :) Tam olarak ne olduğumuzu bizde anlamadık. Gelen müşteriler telefonla konusurken x cafedeyim, x deyim, x çay bahcesindeyim, x büfenin ordayım diyordu :) biz tabelaya sadece x yazmıştık.. ne üdüğü beli olmadığı için sonuna bu ifadeleri yazmadık :) (x gerçek isim değil..)
Yerimiz merkezden uzaktı. Yürümeye kalkarsanız, 20 dakikadan önce ulaşamassınız. ki en yakın nokta. sırf bi uğramak için 1 saat yol gelip sonra gidenlerin arkasından acaba ben burası için gelirmiydim ordan derdim. Genelde millet arabayla gelip giderdi. 5 plastik yuvarlak masamız vardı. Yeri geldi boş kaldı yeri geldi altımızdaki sandalyeyi verdik, yeri geldi müşterileri doluluktan içeri alamadık. Ufacık ve lüks olmayan yerde rezerve bile yaptık bi çok kez :)
Hoştu doğrusu.
Çadır aldık. Orda kaldık, sahilde yattık, her bulduğumuz yere büyük puf attım yattık.. duş almaya eve gittik sadece. 1.5 ay sabah açtık, gece 1-2 de kapattık. ramazan bayramıyla beraber dükkanı kapatana kadar kepenk indirmedik. 24 saat olduk. 2 gündüz - 2 gece bu aralarda karma olarka vardiyalı calıstık.
Günlük bereket versin, 400 en kötü, ortalama 1000-1100 yeri geliyor 2000 liranın üstüne çıkıyorduk.
tabi biz hergün bu kadar büyük para girişi görmemişiz daha, öğretmenler bile aydan aya anca görüyor bu kadar parayı :)
cepte tomar topar para :) (çok kazananlar gülmesin :)) 3- 3.5 bin kasadan harcamışızdır şahsi meseleler için + 4 kişi ve misaferleri 2,5 ay dükkandan besledik,+ 1 bin lirayı bulan sigara masrafını da eklesek iyi olur.
ramazanın son gecesi, bayram için 1 gün dükkanı kapattık. 1 gün bayramlaşıp, 2. gün dükkanı actık baktık ki kimsede heves kalmamış :) bir iki gün çalışşıp, erzağımızı depo edip, arabamıza bindik. Tatil için egeye indik. 1 hafta hergün bi şehre gittik, toplam 3 bin lira filan harcamışız. Döndük dükkanı topladık, kalan az miktardaki malı masaları 750 liraya başkasına sattık. olay bitti.
Kapama nedenimiz, işi hem sezonluk düşündüğümüzdendi, hemde dükkan sahibiyle anlaşamamızdı.. belki dükkan sahibiyle anlasabilseydik, devam edebilirdik..
Ancak olmadı.
Anlaşmazlık dükkan sahibinin her şeye karısmasıydı.. (evi dükkanın arka tarafındaydı)
Devam etseydik 5 bine devredebilirdikte.. uğraşmadık doğrusu..
Masrafı cıkarttık, bunca harcamayı yaptık, üstüne 2 bin filan cebimize kaldı.
7.500 lirayı cebimize koyup gittik, dükkan açtık, işlettik, ceketimizi alıp cıktık.
Parayı bankadan kredi çekerek karşıladık.
Şimdi bakıyorumda, aylık 850-900 lira kira vermişiz oraya. uzak bakımsız, daha ne yapcağımızı bile bilmeden, ufacık yere.Çay satmak için.
Şimdi adam akıllı işyeri acmaya kalksam 900 lira kira gözümde büyür. ayıptır söylemesi oha derdim.
Okadar olumlu tepki geldiki biz bile şaşırdık. Düzgün ışığımız yoktu. Müdavin olanlar sürekli geliyor ama dükkanın ismini bile bilmiyorlardı.
Tabelacı biri ücretsiz tabela yaptı bize :) artık çok uzaklardan farkedilebiliyorduk :)
Sizi batırmayacak bir parayla, hem para hem deneyim, hem çevre yaptık. batsak ne olurdu, 4 kişi 12 taksit borç öderdik :) Değermiydi değerdi.. teccübe..
Aslında yazarken forumda daha öncede dükkan hakkında yazdığımı hatırladım.
Ancak brstskn arkadaş sorunca, benimde yazasım varmış onu giderdim.
Konunun da sapmasını istemem doğrusu. Ancak bi vesile yazım faydalı olursa sevinirim.
işiniz gücünüz rast gitsin.