Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Web İşi, Sitesi

BaşlatanrepiTarih08/10/2012 10:55:33Yorum5

İlk mesaj
Yeni Üye49 yazı
Merhabalar,

Çook uzun süredir siteyi beğenerek takip ediyorum. Faydalı yararlı bilgiler paylaşılıyor, bazen eleştiriler sınırları zorlasada genel olarak yapıcı katkılar yorumlar çıkıyor. Konuya geçmeden önce değerli vaktini okumak için harcayan ve yorum yapacaklara daha çok olmak üzere teşekkür ederim. :)

Ben bir yazılımcıyım, şu an piyasaya iş yapmıyorum, özel bir şirketin ERP yazılımını geliştiren ekipte yazılım uzmanı ve 2. proje yöneticisi olarak görevimi sürdürmekteyim.
Bu noktaya gelene kadar bir çok iş fikri aklımdan geçti şu an da tutacağına adım gibi emin olduğum bir kaç fikrim de var. Eskilere örnek vermek gerekirse kampanya takip merkezi sistemi gibi bir sistem düşünmüştüm bundan bir kaç yıl önce. Fakat hayata geçirecek 'cesaret' ve şu an ki kadar bilgi ve deneyimim yoktu. Şu an da aslına bakarsanız tam olarak yeterli olduğunu düşünmüyorum, yanılıyor da olabilirim ancak kendimi halen geliştirmem gerektiği kanaatindeyim. Bu fikri düşündüğüm dönemde birfikrinmivar.com üzerinden melek yatırımcı bulmak ümidiyle bir başvuru yaptım.
Belki duymayanlar olabilir kısaca açıklamak gerekirse; bu site üzerinden parlak fikirleriniz için başvuru yaparak fikrinizin hayata geçirilmesi vaad ediliyor. Gereken maddi manevi imkanlar sağlanarak. Buraya başvurdum ancak her nedense kabul edilmedi. Edilmediğine dair bir bilgi dahi alamadım uğraşmama rağmen. Bu süreyi takiben çok kısa bir süre sonra bu gün elinizi sallasanız çarpacak kadar fırsat kampanya siteleri piyasaya çıktı. Bu olağan üstü rastlantı bana biraz ilginç geldi. Bir başka fikrimde yine büyük bir firma tarafından 2 3 ay gibi kısa bir süre sonra hayata geçirildiğini gördüm.. Emin olabilirsiniz ki o dönemde kimseden yada başka birşeyden etkilenerek düşünmemiştim. Tamamen orjinal ve benim fikrimdi kesinlikle çalıntı değildi. Şunuda kabul ederek ancak onların verdiği güveni kaybederek bir daha başvurmamayı tercih ettim. Yılda bir defa seçmeler elemeler var yarışma oluyor ve kimseyede önermem işin aslı. Çok kısa bir süre sonra büyük bir firmanın sizin fikrinizi gerçekleştirdiğini görürseniz kesinlikle şaşırmayın yada! Bu da bir gerçek bence istatistiksel olarak, bir fikri 1000 kişi düşünür 7 kişi uygular/uygulamaya geçer 2 kişi başarır, istatistikmiş. Bende rastlantı olabilir diyerek o dönemi geçmiştim.

Şu anda danışmak fikir almak istediğim konu ise;

Bazı iş fikirlerim var tamamen yine bana ait ve getirisi yüksek olabilecek projeler. Ancak şöyle bir sorunum var tasarım konusunda yeterince iyi değilim. Sitenin kodların çok iyi profesyonel yazabiliyorum ancak tasarımda sıkıntı yaşıyorum. Bir yanda da şöyle bir durum var oturduğum bölgede çok büyük bir sanayi bölgesi var ikitelli - başakşehir bölgesi.

Bir tarafta kendi ürünümü yapıp satmam pazarlamam var bir tarafta da kapı kapı belki dolaşıp ucuz/pahalı wet sitesi, stok takip programı gibi programlar pazarlamaya çalışmak var. Birinde müşteri bana gelecek diğerinde ben müşteri bulmak için dolaşacağım. Pazarlama konusunda da epey sıkıntı yaşayacağımı düşünüyorum diksiyonum günlük yaşam için gayet düzgün en azından dışarıdan bakanların yorumu ancak gel gelelim birşey pazarlamak satmak en zor en uzak şey gibi geliyor :( belki girip bir kaç iş yeri gezdikten sonra o utangaçlığımı atabilirim ama yinede tedirgin oluyorum şu an düşündükçe.

Aradaki farklardan biride, sanayiye pazarlamaya-satış yapmaya çıksam hemen para kazanmaya başlama ihtimalim var. Biliyorsunuz ki bir kanun çıktı her iş yerinin iyi kotu bir web sitesi olması için. Bu çok büyük bir pazar ve o güne kadar teknolojiden bir haber olan bir çok irili ufaklı işletmenin mecburen teknolojiyle tanışmadıysa, tanışması içinde bir fırsat bir şekilde. (Gerçi o kadar uzak bir yer olacakğını sanmıyorum ancak birebir içinde olmamış olan çok olduğunu tahmin ediyorum)

Sormak danışmak istediğim sizce ne yapmam daha mantıklı. Yakın uzakta düğün olacak :) biraz zaman var ancak zaman çok çabuk geçiyor ve kendime çalışmak istiyorum. Yaşım 25 kendimi ailemi geçindirebilecek kadar, patronların kepçeyle kazanla kazınıp çalışanına kaşıkla verdiği bir ortamda 3 kuruşa kendimi kısıtlamak sınırlandırmak çürütmek istemiyorum açıkcası. Hele ki gerçekten kazanılanları görüp , verileni görüp üstelik sanayide ufak kobi denen küçük işletmeleri gördükçe kendimi daha da hırslanmış hissediyorum onlar yapabiliyor, yapılabiliyorsa bende yapabilirim bir eksiğim yok hatta artı sayılabilecek farklı bi cok sey var, eksik denebilecek belki de çevre var o da olmazsa olmazı, işi gotüreni aslında onunda farkındayım. Çevremde çok iyi yazılımcılarda var gittigidiyorda markaponda çalışmış onlarda açık birşeyler yapalımın peşinde fakat şöyle bir fark var ben microsoftun yazılımlarını kullanarak yani bilenler için .NET tarafında yazılım yapıyorum diğer çoğunluğu PHP tarafında yazıyor o yüzden orta yolu bulup buluşamıyoruzda. Şu an ne yapacağımı biraz şaşırmış kafası karışık ancak ivedi birşeyler yapmak isteyen biri olarak neler ? Ne önerebilirsiniz bana acaba? Ne yapsam daha mantıklı uygun olur ve tabiki sizce neden?

Saygılarımla
H. KILIÇ
no sacrifice no victory

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Bilgisayar-Bilişim
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
Üye385 yazı
piyasaya çıkıp kapı kapı dolaşıp web site yaparım abi deme millete çünkü arkadasım yaptı deli gibi çalıştı yanında 2-3 kısı çalıştı sonuçta 2 yılda iflas etti nedeni ise yaptığı işlerin paralarını alamamak.
ben yazılım muhendislerıne her zaman saygım olmustur cunku hayatı kolaylastırıyorlar bence kafasız bır yazılım muhendısı kolay kolay olamaz gibi gelıyor bana bence netle alakalı bır ıs fıkrın varsa kendıne de guvenıyorsan onu yap benım tavsıyem şirketlerle uğrasıcağına halka hıtap et ınsanların nefsıne hıtap edersen para kazanırsın.(facebook -tweeter vs..)
ufak bır tavsıyem bence gunluk haytta olupta internette olmayan bır seyı web uzerınde hayta gecırebılırsen guzel para kazanırsın.
100 tlye bıle web sıtesı yapıyorlar artık.
başarılar dılerım

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ticaret
Üye234 yazı
Türkiye'de bence birçok insanın kullanmak isteyebileceği şu 2 alan var:

1- Internette Tanışma/Flört
2- Internette Alım/Satım

Diyeceksiniz ki, bu alanlarda zaten şu var, bu var... Var da var evet ancak bekar ve ticaretle uğraşan biri olarak çoğunun bizzati kullanıcısıyım, ona dayanarak söylüyorum: bence hepsi çöp yığını.

1- InternetteTanışma / Flört: Deyince akla hemen cinsellik, suistimaller, sorunlar, ahlaki yansımalar geliyor değil mi? Bence sorun onlar değil. Onlar toplumla ilgili sorunlar. Benim ilgilendiğim sorun, tanışma/flört alanındaki "Internet Sorunu" Örnek: Facebook var değil mi, ne işe yarar o açıdan FB? Koskocaman sıfır. Haa meet'n'people gibi, yeni kişilerle tanışma uygulaması var Facebook'un ancak o nihayetinde bir FB uygulaması ve içine girdiğinizde kafanıza uygun yeni insanlarla tanışmaktan çok FB'in bir uygulamasının bir piyonusunuz sadece. Türkiye'den site isimleri vermek forum kurallarına aykırı mıdır, aykırı ise sonradan editleyeyim veya moderatör editlerse alınmam: Siberalem ve Yonja diye siteler var, güya tanışma flört amaçlı... SA 'de profillerin önemli oranı "fake" ve çoklu profiller (tek kişinin, çeşitli amaçlar için açtığı birden fazla profiller) almış başını gitmiş SA'ın bu karambolde tek düşündüğü "paralı senelik üye" toplamak. 1 sene paralı üyesi oldum oradan biliyorum. Yonja da da benzer şekilde.

Yani şöyle sorun var: Gerçek hayatta olduğumuz/istediğimiz şeyin Internette OLMAMASI ya da tam tersi.

Bu sorunu ÇÖZEN site var mı? Türkiye 'de yok ancak Almanya'da myflirt.com diye bi sitede bu tür sorunlar YOK ve o yüzden olsa gerek son yıllarda fevkalade büyüdü, bizzat takip ettiğim için biliyorum. myflirt.com 'da profilinizi açarsınız, ve istediğiniz üyeye serbestçe mesaj atabilirsiniz, Türkiye'de SA'de aynı şeyi yapabilmek için senelik paralı üye olmak zorundasın. Myflirt.com 'da Internetten mesaj atmak ücretsiz ancak SMS için ücret istiyor ki o da kredi sistemiyle; 5AVRO'luk kredi alıyorsun istediğin zaman kullanıyorsun,Skype 'daki kontör sistemi gibi yani. Yani yine senelik paralı üyelik yok. İnsanları parasal kıskaca almıyor, serbest bırakıyor.

2- Internette Alım/Satım: Dikkat edin "Alım Satım Sitesi" demiyorum, çünkü bu işte Site 1. planda olmak zorunda değil. Yıllar önce... inanmayacaksınız belki taa 1998'de Koç Holding'te çalışıyorken, bilgisayarı olan her çalışanın Microsoft Exchange Server'ın klasörler dizini vardı ve oraya alıp satmak istediğiniz şeylerin ilanını verebiliyordunuz! Serbestçe! İstediğiniz süre boyunca ilanınız kalıyordu! Kimse karışmıyor, onay ve komisyon yoktu! 1998 ve 1999'da birçok şey satmıştım oradan! Sıkıntısız, alan memnun satan memnun. Ortada site ve hatta çalıştığım Koç firmasının kendi websitesi dahi yoktu! Şimdi Sahibinden ve GittiGidiyor var ancak komisyon üstüne komisyon, şart üstüne şart. İlan yayınlandı yayınlanmadı, 1 ay geçti yayından kalktı, 1 haftada satamadın tekrar ilan gir. Tüm bunlar insana 1998'i arattırıyor! Nitekim.. birçok insan o yüzden bunlara bulaşmıyor. İnsanların istediği sıkıntısız bir Internette alım/satım. Bunu hayata geçirebilecek bir girişim çok iş yapar.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Üye122 yazı

bende uzun yıllar yazılımla uğraştım c# , asp, .NET fakat netin kaymağını yiyenler genelde yaratıcı fikri yürütenler oldu gelelim senin konuna yazılım dışarıdan bakıldığı gibi kolay bir iş değil yüzlerce satır kod yazıp bunu birde işliyorsun üstüne tasarım yapıyorsun bugün zaten css css2 gibi kodlarla tasarımını giydiriyorsun aslında bir yazılımcı için çok zor bir konu değil ben her ikisinide yaptım, bir arkadaşımız demiş ki piyasada 100 tl ye site yapanlar var evet var ama çoğu çalıntı veya açık kaynak kod kullanılarak yapılmış siteler, bizim halkımız net kullanıyor hatta yeri geldimi twitter facebook uzmanıymış gibi atıp tutuyorlar fakat 100 tl ye web sitesinin olup olmayacağını bile bilmiyorlar sen kalkıp adamın ayağına gidip işte abi ben şu kadar fiyata bu siteyi yapıyorum dersen adam az da olsa kulaktan dolma bilgisi varsa sana diyeceği şey e kardeşim başkaları 100 tl ye site yapıyor sen niye pahalısın ?? bizde internet kültürü arkadaşlık ve alışverişten ibaret.Eğer bu işi ciddi anlamda yapacaksan ilk önce kendi programlarını yazmakla başla ve diğer rakiplerinin eksiklerini görerek artı olarak programa doldur bilmiyorum sadece web mi yapıyorsun ama web işinde de bir kaç tasarım ve site yaparak online satış yapabilirsin bir kaç sağlam müşteriden sonra zaten insanlar sana gelirler.Web olarak php yaparsın (ucuza gelir) .NET olarak programlama yaparsın (pahalı olur) ama sağlam olur fakat önce zeminini hazırla : ) kolay gelsin

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye234 yazı
Bence Internette her ne yapılırsa yapılsın, sonuçta mesele insanların istediği şeyi yapmakta bitiyor.

İlk mesajımda bahsetmediğim teknolojik ayrıntılardan bahsedeyim:

Siteler mobil cihazlarda da çalışmalı. Bu açıdan mobil uygulama ve çatılar / mobil uyumluluk önem kazanırken klasik çatılar önemden düşüyor. Web uygulamalarında API özelliği çok önemli hale geldi ve Ruby / Python gibi diller daha çok kullanılmaya başlandı. Masaüstü uygulamalarda Mac ve Linux ortamlarına ilgi arttı, çünkü Mac OS ve Linux kullanan bilgisayarlar arttı. iPhone ve iPad'in katalizörlüğüyle Mac resmi dili Obj-C bir anda tavan yaptı. Ve tüm bu esnada Microsoft 'tan sonra Intel gibi bir dev de yavaş yavaş gözden düşmeye başladı cunku piyasada yaygınlaşan Tablet bilgisayarlar Intel değil ARM tabanlı işlemciler kullanmaya başladı, sebebi ise çok düşük elektrik tüketimine rağmen HD Videoları dahi oynatabilmesi.

Yenibir uygulama / websitesinin kullanıcıları / ziyaretçileri bağlayabilmesi için insanların istediği şeyleri yerine getirmesi kesin şart, bahsetmiştim değil mi?

"Viber" diye bir mobil uygulama var mesela bilmem duydunuz kullandınız mı, cep telefonunda mevcut cep numaranla VoIP ile bedava görüşme yapmanı sağlıyor. Ben bunu isterim arkadaş. Günde bazen 10 kere aynı kişiyi cepten arıyorum her arayışta kontör yazıp faturamı kabartırken, 10 kere aradığım kişiye "Viber kullan" dedim, Viber kullanmaya başladı, masraflar azaldı. Günde 1000 kere de arasam fatura 0TL, bunu kim istemez ki?

Yani sonuç; herkesin kullanmak isteyeceği şeyi yaparsan herkes onu kullanır.

antalyameet.com'a baktım bir uğraşı göstermişsiniz ancak bahsettiğim asıl şeyden uzak.

Aynı anda hem çok serbest ve gerçek olacak ve aynı zamanda Spammer, Fake Profile geri planda bırakılacak. Ayrıca, bu tür sitelere girdiğimiz zaman karşımıza çıkan Gösterişli Profil ön planda olmayacak, TV programında, GAzete Dergi sayfalarında manşete çok güzel ve ilgi çekici şeyler koyarlar, bakar eğlenirsiniz. Ben bana uygun arkadaş bulmamı kolaylaştıracak bir sistem hayal ediyorum.

Diaspora adında açık bir sistem var; henüz denemedim ancak onun gibi açık ve bir websitesi gibi merkezi olmayan sistemler bu hayali gerçekleştirebilir. Torrent ağı gibi. Google gibi merkeziyetçi websiteleri, telif haklarından insanlara geçirmeye çalışan şirketler Torrent gibi teknolojik nimetlerden rahatsız ve ellerinden geldiğince o tür şeylerin önünü kesmeye çalışırlar. Yani bu tür girişimlerde bazı politik zorluklar da olacaktır.

Ve alım satım sistemi. Sadece satılık değil "alınık" denilen ilanların da olabileceği. Merkezi websitesi olması şart değil. Bu türde uygulamalar için .NET, php ve hazır uygulama çatıları yetmez, üstüne yepyeni tasarımlar yapılıp, yepyeni kodlar oluşturmalı. Oldukça yenilikçi, açık bir girişim hem teknik açıdan hem de gerçekteki kullanımı açısından...

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Ticaret
Yeni Üye49 yazı
Merhabalar,

Değerli yorumlar, öneriler, tavsiye ve eleştiriniz teşekkür ederim öncelikle. Burada ki amaç kesinlikle tamamen kişisel kendimi kurtarmak değil, konuyu yazıları okuyan herhangi bir kişinin bile etkilenerek,ona esin kaynağı olması bile benim için başlı başına bir kıvanç ve onur duyarım, bilmesem bile.

Kendimden NOT: Başkasına akıl verirken ben bunu neden düşünmedim, düşünmediğim dediğim çok olmuştur çoğu zaman. (: Tekrar teşekkürler..

Her mesaja anınında cevap vererek konunun bir konu etrafında sürüncemede kalmasını istemediğimden yazılan her mesajı defalarca okuduktan sonra yazmamın, diğer fikirlerede daha açık şeffaf olabilmesi için daha doğru olacağı düşündüğümden iyice irdeleyerek yazıyorum.

Küçük bir şahıs firması kurarak -ki ana bilgi kaynağı olarak yine forumdan öğrendiğim kadarıyla çok kolay olduğu bir çok yerde anlatılıyor tarif ediliyor- sanayi tarafına çıkıp kapı kapı dolaşarak kullanılabilecek bir program yada web sitesi satışı gerçekten çok makul görünüyor yanlız konuyu açarken bahsettiğim gibi maalesef pazarlama yapabilecek kabiliyetim maalesef yok :( veya ben öyle gördüğüm için yapamayacağımı düşünerek gerçek denemede de yapamayabilirim açıkcası bundan hiç emin değilim :( Fakat böylesine büyük bir pazarıda es geçmek gerçekten içime sinmiyor işin aslıda. Çünkü nerdeyse oturduğum sitenini kapısına kadar sanayi siteleri var, belki başakşehir bilen vardır az buçuk ne demek istediğimi anlayabilir yada google maps'den başakşehir 'e bakarsanız yanındaki duran kocaman pazarı sanayi sitelerini çok rahat görebilirsiniz.

İrili ufaklı işletmelere iş yaparak belkide bu işi tam anlamıyla rahat bir şekilde kurtaramayacağımı aslında bende düşünüyorum bunu deneyen ve 2 kez deneyerek şirket açıp kapatan bahsettiğim çevremden bir arkadaşımda var. Kendiside pek önermiyor aslında ama belkide uygun iş-iş gören-iş üreten modelini kuramadığından olabileceğine nedense inanıyorum. Ve yine çok haklısınız, bu gün Programcılığın p'sinden anlamayan bir çok kişi web sitesi yapıyoruz diyerek ve 100 lira gibi rakama yaptıklarını söyleyerek, işten anlamayan biri için çok uygun fiyata kişileri bence bir nebze tamamen ticari çıkarları uğruna zedeliyorlar, kandırıyorlar. Rekabet anlamında gerçekten şartlar çetin ancak bunu gidilen yerde güzel etkileyici bir sunum ile farklar anlatılarak ve sıcak samimi zaten olması gerektiği gibi kesinlikle işi gücü cebindeki cüzdanındaki para değil - eğer o kişi onu düşünüyorsa zaten gider 50 liraya 100 liraya yapar yaptırır - derdi kaliteli hizmet üretmek vermek olacağı anlatılabilir gibi mesela, belki aklıma gelemeyen farklı şekillerde de bu geliştirilip yürütülebilir. Ancak dediğim gibi uzun vade de bu işin gerçekten zor ve süreklilik arz edeceğine kanaatimde pek yok gibi. Gider 10-20-30-40-50-100 kişiye satarsınız insan ile uğraşmak bence bu dünyada en zor şey, biri beğenmeyecek diğeri paranı emeğinin karşılığını vermeyecek dediğiniz gibi vs. vs. herkesi maalesef kendim gibi düşünüyorum fakat artık öyle olmadığını iyiden iyiye kavradım bu her ne kadar beni üzsede bu konuda maalesef yapabileceğim birşey elimden gelmiyor bazılarının hamuru,sütü gerçekten bozuk eminim..
Teşekkürler sayın @zzaxiss ve ryucel

Sayın @omero72 sizi tebrike ederim gerçekten profesyonel olarak bu işi irdeleyen ve büyük ölçüde olayı çözen birisiniz bence ve ufkunuzu genişletirseniz sizinde başarıla olacağınız kanaatindeyim ve bu anlamda Sayın @yakorank 'da aktif olarak sizi takip ettiğini söyleyebilirim. İyi yada kötü birşeyler yapmak gerçekten çok önemli, biraz mükkemmeliyetçi biri olarak bunu ceremesini hala çekiyorum ama şundan eminim bir an önce iyi yada kötü bir adım atmak gerek hemde hiç zaman kaybetmeden zamanla mükemmele yaklaşacaktır o 'azimle' devam ettiğiniz sürece..

-'Başarıyı kovalama mükemmeli kovala, yakaladığında da başarı artık seni kovalayacak'- Biraz geçte olsa izleme şansı bulduğum 3 idiots dan ufak bir alıntı. Fırsatınız olursa bu biraz uzun ama harika denebilecek hint filmini kesinlikle izlemenizi tavsiye ederim. Belki bir çoğumuzun bildiği şeyleri bu sefer amerikan yada Türk kaynaktan değilde bir hintliden görmek duymak hoşunuza gidecektir. Yapımcısı oyuncusuyla ülkenin en iyilerinin hazırladığı , hint danslarının eşlik ettiği güzel bir yapıt :) imdb puanıda 8.3 ile oldukça iyi bir noktada.-

Kısa bir 'es' sonrası.. :)

Türkiye'de hatta bunu bölgesel olarak kısıtlamamak gerek bence genel olarak tutabilecek birkaç fikir var bencede her zaman: Bunlar arkadaşlık siteleri insanın doğası gereği, tabiki bunun farklı modelleri türleri olabilir. Ciddisinden gayri ciddisine kadar bu bir çok insanın bence 'temel' ihtiyaç gibi gördüğü şey. İnternet ile yemek gezmek vs. çok bağdaştırılamaz belki ama en iç içe olabilecek akım 'sosyalleşmek' gibi görünüyor.
Ve eğlence yani daha doğrusu oyun ve türevleri eğlenceli veya sadece zaman geçirmek için oyun veya hatta oyun olmak zorunda da değil zaman geçirme aracı olabilecek ama bu alanda oyunlar çok ciddi konuma sahipler ve tabiki alım satım veya iş gören/fayda sağlayacak diğer birçok ücretli ücretsiz araçlar. Bahsettiğiniz gibi bir GG ve sahibinden vs.

Program yazmak gerçekten meziyet gerektiren bir iş, bu iş bana sürekli bir havuz problemini çözmek gibi geliyor ve bu da benim zaten hoşuma gidiyor. Tasarım konusunda belki dışarıdan bir şekilde çevreden tanıdıklar vasıtasıyla aracı bulunur ve yazılan program giydirilir. Müşteri farkında değildi fakat aslında işi yapan o kımıl kımıl buton değil butonun arkasında yazan kodlardır ama genel olarak insan hep o ışığa kapılır. Önemli olan iç güzelliği derler ya harbiden öyle arkadaş :) dışıda güzel olsun tabiki ama içi fena olanı daha çok istemezsiniz bence :)

Aslında şu an 'konuşurken' yazarken hem bu sanayi hemde diğer gerçekten kendi ürünüm diyerek geliştirip kapı kapı dolaşarak satmak yerine kendini pazarlayacak kaliteli işler konusunda aklımdan gerçekten farklı şeyler geçiyor. Öncelikle genel bir analiz yapılabilir. Genel olarak bir işletmede asgari ne yada neler olması gerekli gibi ve zorunluluk seviyeleri belirlenip bir skala hazırlanıp bunların üretimi ile başlanabilir.
Örneğin:
Web sitesi zorunlu: Her işletmeye web sitesi yapılabilir-geliştirilebilir danışmanlık hizmeti verilebilir bu konuda. Seviye Kırmızı
Telefon rehberi veya stok takip programı. Sanayi olduğu için mecburen bir girdi ve çıktı var.Ham madde girişi ve ürün çıkışı (hizmet üretenlerde olabilir ancak genele kıyasla çok azdır). Telefon rehberi web tabanlı bir hizmet uygulama olabilir kişiye özel mobil bir site üzerinde rehberinizi kaydedin güvenlik garantisi verelim ve istediğiniz anda istediğiniz yerden ulaşın mesela, telefonunuz yanınızda olmadığında dahi vb. Bakınız şu an biraz mantıklı geliyor aslında bu fikir. Android içinde ufak bir uygulama yazılarak senkronizasyon vs. sağlanabilir güzel olabilir. Bu konuda ayrıca bir beyin fırtınası yapabilabilir. :) Bu iki programın seviyesi kırmızı ve turuncu arası olabilir
Daha sonra sipariş takip programı gibi bir program olabilir vb. vb. ve bunun seviyeside biraz daha düşük gibi.. Neden olmasın... Ah işte yapmak sorun değilde gidip satmak.. satmaya çalışmak :(

Viberi bende kullandım hatta telefon rehberi konusunda belki bağlantı bile yapılabilir viber ile arayın gibi ve belkide kendi viberimiz,whatsapp ımız yazılır niye olmasın.
Alım satım sitesi ile ilgili çok haklısınız sahibinden de son zamanlarda mümkün olan herşeyden para kazanmaya çalışıyor gördüğüm kadarıyla ve orayı kullanan bir çok kişinin bugun yarın çıkacak başka ücretsiz bir siteye akın etmesi bence hiç uzak görünmüyor.

'Alınık' fikride fena değil gibi, gerçekten böyle bir site -muhakkak vardır ama- bilinen bir site yok sanırım en azından ben bilmiyorum. Bu konuda da çalışma yapılabilir fikir geliştirilerek olgunlaştırılarak. Bir ihale açılır satılan gibi.. en uygunu veren verebilen ürününü satar fakat burada sanki büyükler yani işin tersini yapanlar sanki pek müsade etmez gibi geliyor ama neden olmasın adam akıllı bir sistem kurup denemedikten sonra nerden bilebiliriz değil mi?

Ve web tarafıdan kendi ürünüm işim diyebileceğim sanal kitap işim var aslına bakarsanız daha onlarcası var ama konuyu açarken bahsettiğim o 2 - 3 ay sonra tanıtımı yapılan reklamları dönen fikirdi. Bununda o büyük firma yani idefix tarafından mail ile bana bildirilmesi , gördüğümde yaşadığım şok gerçekten enteresandı.. Şu an hala bu konuda birşeyler yapılabileceğinide düşünüyorum. Nasıl ki FB konusunda bu alanda herşey bitmediyse, vaktinden FaceB den önce bir çok sosyal ağ platformu vardı bir anda aradan sanki hiç yokmuş gibi fırladı farkı sayesinde hala bu alanda da yapılmamış şeyler olabileceğine inanıyorum. Son nokta olsa zaten biz yazılımcılar işimizi gücümüzü bırakalım kapılan koltuklara köşelere küselim :) ama bu da insanın doğasına aykırı bence zaten bir çok iş kolunda da işler böyledir bencede. Aslında asıl mesele olmayan, yapılmamış şeyi yapmak bence. Ancak bu şekilde uzun vade de bir uğraş ve başarı yakalanabilir. angry birds 'ü yazan kişiler bundan önce onlarca oyun denemesi yapmışlar mesela, pes etmemeyide bilmek gerekli sanırım..
no sacrifice no victory

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im