Çook uzun süredir siteyi beğenerek takip ediyorum. Faydalı yararlı bilgiler paylaşılıyor, bazen eleştiriler sınırları zorlasada genel olarak yapıcı katkılar yorumlar çıkıyor. Konuya geçmeden önce değerli vaktini okumak için harcayan ve yorum yapacaklara daha çok olmak üzere teşekkür ederim. :)
Ben bir yazılımcıyım, şu an piyasaya iş yapmıyorum, özel bir şirketin ERP yazılımını geliştiren ekipte yazılım uzmanı ve 2. proje yöneticisi olarak görevimi sürdürmekteyim.
Bu noktaya gelene kadar bir çok iş fikri aklımdan geçti şu an da tutacağına adım gibi emin olduğum bir kaç fikrim de var. Eskilere örnek vermek gerekirse kampanya takip merkezi sistemi gibi bir sistem düşünmüştüm bundan bir kaç yıl önce. Fakat hayata geçirecek 'cesaret' ve şu an ki kadar bilgi ve deneyimim yoktu. Şu an da aslına bakarsanız tam olarak yeterli olduğunu düşünmüyorum, yanılıyor da olabilirim ancak kendimi halen geliştirmem gerektiği kanaatindeyim. Bu fikri düşündüğüm dönemde birfikrinmivar.com üzerinden melek yatırımcı bulmak ümidiyle bir başvuru yaptım.
Belki duymayanlar olabilir kısaca açıklamak gerekirse; bu site üzerinden parlak fikirleriniz için başvuru yaparak fikrinizin hayata geçirilmesi vaad ediliyor. Gereken maddi manevi imkanlar sağlanarak. Buraya başvurdum ancak her nedense kabul edilmedi. Edilmediğine dair bir bilgi dahi alamadım uğraşmama rağmen. Bu süreyi takiben çok kısa bir süre sonra bu gün elinizi sallasanız çarpacak kadar fırsat kampanya siteleri piyasaya çıktı. Bu olağan üstü rastlantı bana biraz ilginç geldi. Bir başka fikrimde yine büyük bir firma tarafından 2 3 ay gibi kısa bir süre sonra hayata geçirildiğini gördüm.. Emin olabilirsiniz ki o dönemde kimseden yada başka birşeyden etkilenerek düşünmemiştim. Tamamen orjinal ve benim fikrimdi kesinlikle çalıntı değildi. Şunuda kabul ederek ancak onların verdiği güveni kaybederek bir daha başvurmamayı tercih ettim. Yılda bir defa seçmeler elemeler var yarışma oluyor ve kimseyede önermem işin aslı. Çok kısa bir süre sonra büyük bir firmanın sizin fikrinizi gerçekleştirdiğini görürseniz kesinlikle şaşırmayın yada! Bu da bir gerçek bence istatistiksel olarak, bir fikri 1000 kişi düşünür 7 kişi uygular/uygulamaya geçer 2 kişi başarır, istatistikmiş. Bende rastlantı olabilir diyerek o dönemi geçmiştim.
Şu anda danışmak fikir almak istediğim konu ise;
Bazı iş fikirlerim var tamamen yine bana ait ve getirisi yüksek olabilecek projeler. Ancak şöyle bir sorunum var tasarım konusunda yeterince iyi değilim. Sitenin kodların çok iyi profesyonel yazabiliyorum ancak tasarımda sıkıntı yaşıyorum. Bir yanda da şöyle bir durum var oturduğum bölgede çok büyük bir sanayi bölgesi var ikitelli - başakşehir bölgesi.
Bir tarafta kendi ürünümü yapıp satmam pazarlamam var bir tarafta da kapı kapı belki dolaşıp ucuz/pahalı wet sitesi, stok takip programı gibi programlar pazarlamaya çalışmak var. Birinde müşteri bana gelecek diğerinde ben müşteri bulmak için dolaşacağım. Pazarlama konusunda da epey sıkıntı yaşayacağımı düşünüyorum diksiyonum günlük yaşam için gayet düzgün en azından dışarıdan bakanların yorumu ancak gel gelelim birşey pazarlamak satmak en zor en uzak şey gibi geliyor :( belki girip bir kaç iş yeri gezdikten sonra o utangaçlığımı atabilirim ama yinede tedirgin oluyorum şu an düşündükçe.
Aradaki farklardan biride, sanayiye pazarlamaya-satış yapmaya çıksam hemen para kazanmaya başlama ihtimalim var. Biliyorsunuz ki bir kanun çıktı her iş yerinin iyi kotu bir web sitesi olması için. Bu çok büyük bir pazar ve o güne kadar teknolojiden bir haber olan bir çok irili ufaklı işletmenin mecburen teknolojiyle tanışmadıysa, tanışması içinde bir fırsat bir şekilde. (Gerçi o kadar uzak bir yer olacakğını sanmıyorum ancak birebir içinde olmamış olan çok olduğunu tahmin ediyorum)
Sormak danışmak istediğim sizce ne yapmam daha mantıklı. Yakın uzakta düğün olacak :) biraz zaman var ancak zaman çok çabuk geçiyor ve kendime çalışmak istiyorum. Yaşım 25 kendimi ailemi geçindirebilecek kadar, patronların kepçeyle kazanla kazınıp çalışanına kaşıkla verdiği bir ortamda 3 kuruşa kendimi kısıtlamak sınırlandırmak çürütmek istemiyorum açıkcası. Hele ki gerçekten kazanılanları görüp , verileni görüp üstelik sanayide ufak kobi denen küçük işletmeleri gördükçe kendimi daha da hırslanmış hissediyorum onlar yapabiliyor, yapılabiliyorsa bende yapabilirim bir eksiğim yok hatta artı sayılabilecek farklı bi cok sey var, eksik denebilecek belki de çevre var o da olmazsa olmazı, işi gotüreni aslında onunda farkındayım. Çevremde çok iyi yazılımcılarda var gittigidiyorda markaponda çalışmış onlarda açık birşeyler yapalımın peşinde fakat şöyle bir fark var ben microsoftun yazılımlarını kullanarak yani bilenler için .NET tarafında yazılım yapıyorum diğer çoğunluğu PHP tarafında yazıyor o yüzden orta yolu bulup buluşamıyoruzda. Şu an ne yapacağımı biraz şaşırmış kafası karışık ancak ivedi birşeyler yapmak isteyen biri olarak neler ? Ne önerebilirsiniz bana acaba? Ne yapsam daha mantıklı uygun olur ve tabiki sizce neden?
Saygılarımla
H. KILIÇ
no sacrifice no victory