Yaklaşık 10-15 gündür siteyi,forumları takip etmekteyim.Kendi iş fikirlerimide sizinle paylaşarak belki birkaç arkadaşın ilham meleği olabilmek vede sizin değerli yorumlarınızı dinlemek istedim.
Balıkesir’de büyüdüm. İşim sebebiyle küçük şehirlerde de yaşadım, 6 yıldır da İstanbul’da bulunuyorum.10 ülke gezdim. Gözlemlerime göre küçük şehirlerde kazanabilmek için o işi yapan ilk siz olacaksınız,veya çok farklı olacaksınız.Büyük şehirlerde ise aradan aracıları ve komisyoncuları çıkarıp direk satış yapacaksınız ayrıca yine yaptığınız işte ilk olacaksınız.
Mesela 6 yıl önce İstanbul’a geldiğimde Simit sarayı denilen dükkanlar dikkatimi çekti. O zaman aileme bu işin Balıkesir’de açarsak tutulabileceğini söyledim. Ancak tabi ki ailem tarafından gülünerek karşılandı “heryer simitçi dolu. kim alır ordan simit diyerek” geçiştirildi.Geçen sene annem bile işe giderken oraya uğrayıp simit aldığını itiraf etti.
Küçük şehirlerde yaşayanlar için ; İstanbul’da neler rağbet görüyor?Bu soruyu kendilerine sorup araştırmaları lazım. Şöyle kafamda kabataslak tasarladığım birkaç örnek verirsem;
Küçük şehirler için:
- Bardakta mısır = Eğer şehrinizde bulunmuyorsa günde 100 bardak satabilirim diyorsanız hemen şehrin güzel bir yerinde Belediyeden izni alın. İlgili firmadan da Franchising alarak bu işe başlayın. Birçok firmayla bu konuda yazışmalarımda en iyi teklifi CornCorn firması verdi. Franchising bedeli 5500 YTL (içinde standta var) mısır Kg:4 YTL. günlük 100 bardaktan Bir ayda yaklaşık 2000 YTL kar elde ediliyor.Diğer firmalar: Dailyfresh, Mısırane vb. Ayrıca firma ile ilişkiye girmeden kendi başıma bu işi yaparım diyorsan Pimaksan firması 3100YTL’ye stand kuruyor.yakında bardakta makarna çıkarıyorlarmış ancak tutarmı bilemiyorum.[Firmalarla hiçbir şekilde ilgim yoktur.güvenilirlik konusunda firmaları iyice araştırmanızı tavsiye ediyorum]
-Araç Muayene İstasyonu: Arkadaşlar bu iyi bir sermaye gerektiyor ama herşeye değer bence. Biliyorsunuz Araç Muayene İstasyonları özelleşti. Alan firma gezici ve sabit bayilikler açıyor. Eğer bulunduğunuz yer için bu hakkı alabilirseniz orada 20 yıl boyunca tek olursunuz. Firma=TÜVTURK
NOT:Balıkesir ilini almışlar bilgi.
- Biletix Bayi: Bu konuyu fazla araştırmadım ancak İstanbul’da artık nerdeyse otobüs biletleri bile Biletix tarafından satılacak. Bütün sosyal etkinlik biletleri buradan satılıyor.vede Büyükşehir statüsünde olupta Biletix bayisi bulunmayan olmayan iller var.(maç, sinema, konser vb.)
- Outlet mağaza: İstanbul’da herkes ünlü markaların outlet mağazalarına hücüm ediyor. Örneğin; bayram öncesi eşime Metrocity’de bir mağazada kaban alacaktık 130 YTL idi almadık, bayram sonrası gittik 90 YTL’ye aldık. 1 ay sonra bu mağazının Outlet mağazısına gittiğimizde kaban malesef 60 YTL idi. Markalı bir ürünün outlet bayiliği alınabiilinirse diğer marka satan bayilerin vay haline. Çünkü fiyat nerdeyse 2 katı oynuyor.
İstanbul için:
- Araba Reklam: Malum her yanımız reklamdan geçilmiyor, bu kirliliğe biz de ortak olsak. Mesela arabamız var ve hergün işe onunla gidip geliyoruz. Acaba arabamıza reklam vermek isteyen firma çıkar mı? En azından benzin masrafımıza ortak bulabiliriz diyorum.
- Manav Outlet: İstanbul iyi güzel de özellikle şu pazardaki meyve fiyatları insanı öldürüyor. Malum bu meyveler pazara gelene kadar 3-4 el değiştiriyor. Her gelen de komisyon koyunca 50 kuruşluk portakal oluyor 2 YTL. Hiç unutmam geçen yaz Balıkesirde köyde akrabamız bir traktör kasası kavunu 50 YTL’ye verdi. 1 hafta sonra İstanbul’da kavun pazarda 1 YTL idi. Örneğin portakal Antalya’dan direk kişilerden alınıp hiç aracı kullanmadan İstanbul’da satılamaz mı?
-Katalog Mağaza:İngiltere'de ürününü sadece katalogtan satan mağazalar vardı.Bizdeki gibi hiçbir şekilde ürünü mıncıklama şansın yok.Mağaza elindeki tüm ürününün bütün özelliklerini,fotoğraf,marka, model belirterek kataloğa yapmış bir form doldurup alıyorsun.özellikle yabancılar için turizm olan yerlerde bunun gibi bir mağaza açılabilir.
İnşallah bazı arkadaşlar için ilham kaynağı olabilirim. Yorumlarınız için şimdiden teşekkürler.
ÇOK KAZANMAK İÇİN RİSK ALMAN,RİSK ALMAK İÇİN CESARET GEREKİR.