Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Pazarlama Fikir Yardımı

Başlatanahmetdemirci53Tarih31/01/2012 18:01:16Yorum3

İlk mesaj
Üye104 yazı
Oğlum üniversite mezunu kosgebin girişimcilik kursunu bitirmiş.Biraz kendim biraz da kosgebin desteğiyle oğluma iş kurmak istiyorum.Kuracağım iş konsantre sıvı yeşil çay üretimi.Türkiyede sıvı yeşil çay( lıquıd green tea)üreten bir firma var .Fakat ben ziraat mühendisi olduğum ve sıvı yeşil çay ile ilgili geniş araştırmam olduğu için sıvı yeşil çayı kaliteli ve ekonomik bir fiyata üretebilirim.Benim sorunum ülkemizde tanınmayan bu ürünü( yani konsantre sıvı yeşil çayı )nasıl pazarlayacağımı nereden başlayacağımı bilmiyorum. .Reklam yapacak sermayem yoktur.Bu konuda tecrübesi olan arkadaşların değerli bilgilerinden faydalanmak istiyorum.
TEL:05385836435

Yerleşim Türkiye / RizeMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
3 yorum
Üye147 yazı
bence dediğiniz gibi olay reklamda bitiyor heleki yeni bir ürünse.

bayanların çay günlerine(altın günü fln) bayan eleman göndererek hem tattırıp hemde faydalarını anlatabilirsiniz
Fatih A. ZORLU / Antalya

"İnsanın doğarken ezanı okunur ama namazı kılınmaz. Ölünce de namazı kılınır ama ezanı okunmaz. İşte doğarken okunan ezan, ölünce kılınan namaz içindir. Hayat da ezanla namaz arası kadar kısadır.."

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Esnaf
Yeni Üye12 yazı
Merhaba Ahmet Bey,

Oğlunuz içinde, sizin içinde hayırlı olmasını diliyorum öncelikle. Kendimde bir girişimci olarak (ve kendileri de girişimci olan anne ve baba'nın oğlu olarak) naçizane şunları söyleyeyim.

Girişimcilikte başarılı nasıl olunur, herkes o şekilde başlar anlatmaya. Ama ben size girişimcilikte nasıl başarısız olunur, onu açıklamaya çalışayım öncelikle dilim döndüğünce.

Girişimcilikte BAŞARISIZ olmanın ilk ve en etkili yolu "benim şu konuda bir fikrim var", "ben şu konuyu çok seviyorum", "benim bu konuda bir uzmanlığım var" gibi cümlelerle yola çıkmaktır. Bu şekilde yola çıkan girişimciler çoğunlukla başarısız olurlar.

Sebebi de şu.

Başarısız girişimciler yazdığım şekillerdeki gibi düşünerek bir ürünü ya da hizmeti önce üretiyorlar.. Ürünü ürettikten sonra "yahu ben bunu nasıl satacağım, kime satacağım" diye araştırıyorlar.

Halbuki başarılı girişimciler ise öyle yapmıyor. Tam tersini yapıyorlar.

Başarılı girişimciliğin yolu: ÖNCE İNSANLARIN SATIN ALMAK İSTEDİKLERİ BİR ÜRÜNÜ KEŞFETMEKten geçiyor. Bir kelimenin altını çizmek babında tekrar etmek istiyorum: KEŞFETMEK.

Başarısız girişimciler kafalarında bir iş fikri YARATIYORLAR.. Başarılı olanlar ise piyasada herhangi bir konudaki açığı KEŞFEDİYORLAR.

KEŞFEDEREK yola çıkan girişimciler, önce pazarı bulmuş oluyor, ondan sonra da o zaten hazır olan pazara ürün sunuyor. Ki bu da başarıyı getiriyor ister istemez.

Yani esas nokta: "zaten hazır olan bir pazar ve ürünün buluşturulması" oluyor.

Önce ürün (ya da hizmet) oluşturup sonra "yahu şimdi ben bunu kime satacağım, nasıl satacağım" derseniz işte o zaman yukarda anlattığım başarısız girişimciler kervanında kendinize yer hazırlamış olursunuz. Başarısız girişimcilerdeki durum kendi iş fikrine, bu işin pazarını düşünmeden sevgi besleyip olayın ticari yönünü iyice hesaplamama durumu oluyor.

Örnek vermek gerekirse:
İnsanlar patates, salatalık soyarken zorlanıyorlar, bıçakla herkes ince ince kesemiyor, o zaman ben bu sorunu KEŞFETTİM, ben bu pazara bir ürün sunayım bu sorunu çözmek için diyip, bir aleti piyasaya sunuyor başarılı girişimciler (şu pazarlarda satılan jiletli patates soyacaklarından bahsediyorum).

Başarısız girişimcilerse, (mesela diyelim ki makine müh. olsun benim gibi) "ya ben makina müh. siyim.. makinaları seviyorum, robotları seviyorum.. benim küçük bir robot fikrim var, en iyisi ben kitapların kenarına takılacak, kitabın sayfalarını otomatik çevirecek bir mini robot geliştireyim" diyorlar.. (hani ben makineleri robotları seviyorum ya.. o yüzden bana süperr gözüküyor bu iş fikri, hiç düşünmüyorum insanların böyle bir ürüne ihtiyaçları var mı, böyle yeni bir ürün için bir PAZAR VAR MI? diye..)

Yani başarısız girişimciler olaya kendi yetenekleri, düşünceleri açısından yaklaşıyorlar, pazardaki (piyasadaki) bir ihtiyaçtan yola çıkarak değil.

Başarılı girişimcilerse tam tersine hareket edip önce PAZARI KEŞFEDİYORLAR.

İkimizde mühendis insanlar olarak benim size naçizane tavsiyem, mutlaka öncelikle temel girişimcilik, pazarlama ve satış teknikleri üzerine, çok olmasada en azından 2'şer tane kitap okuyup, en azından biraz bi temel edinmeniz olacaktır. Çok değil, insan bir girişimde bulunacağı zaman 15-20 kitabı 1-2 ayda okur. Bunu lütfen ihmal etmeyin, yoksa Amerika'yı yeniden keşfe çıkarsınız, zamanınız ve maddi kaynaklarınız boşa gider.

Belki sorunuzun tam yanıtı olmadı ama bu anlatmaya çalıştığım durum sıklıkla karşılaşılan bir durum olduğu için ister istemez uyarmak istedim hazır vaktim var ve forumda takılıyorken.

Sürçü lisan ettimse affola..

İş hayatınızda başarılar.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye104 yazı

Oguzz13 (Oğuz Bey) değerli bilgileriniz için teşekkür ederim.
TEL:05385836435

Yerleşim Türkiye / RizeMeslek Mühendis