Aslında iyi kötü çalışan bir şirket için yıl sonu 700 lira çok bir para değil ama hesaba katılmamışsa çok gelir. Kasım ayında yıl sonu noter masrafımız olacak diye hesap etmek hazırlık yapmak gerek. Muhasebeci tutmak şirket için zorunlu bir olay. Bu durumda her ay muhasebeci ücretinin hesaba katılıp kira gibi telefon gibi önceden ayrılnması gerek. Vergi gibi muhasebeci kanalı ile maliyeye ödenecek paralar ayrıca hesaplanmalı muhasebeci ile diyalog içinde olunmalı. konuya böyle yaklaşmak bir şirketin işlerinin çok daha akıcı ve hatasız yürümesini sağlar. En azından mesul müdürün imza yetkilisinin bunları gayet güzel bilmesi gerekir.
İşletmelerde genellikle muhasebeci parasına en son sıradaki para gözüyle bakılır. Paranın kıt olduğu aylarda dönemlerde bazen vergi borcu bile ödenmez. Muhasebecinin hayatını bu şekilde kazandığı üzerinde pek durulmaz. Para akışının sıkıntılı olduğu işletmelere muhasebecinin daha az hassasiyet göstereceği önceliği parayı alabildiği müşterisine kanalize edeceği kaçınılmaz bir iştir.
Bir kere öncelikle kolay anlaşabildiğiniz yıldızınızın barışık olduğu diyalogların akıcı geliştiği muhasebeciler edinmelisiniz. Çünkü aynı işi bambaşka bakış açıları ile size farklı sunabilen muhasebeciler piyasada bolca vardır. Üstelik bu farklılıklar aynı mevzuat üzerinden ortaya çıkar. Her iş kolunda müşterisine, işini farklı farklı sunan esnaf mevcuttur.
Ben muhasebeci olsaydım müşterimin kendisinden para tırtıkladığımı düşünmesini istemezdim.
Ama gördüğüm en zor piyasalardan biri. Hiç bir muhasebeci sıkıntılı olsa bile müşteri kaybetmek istemez. Bu yüzden idare etme yoluna gider. İdare edebilmesinin mümkün olmadığı durumlarda da bir kanuni zorunluluğa sığınıp bir şekilde para çıkartmaya çalışır. Hakkı olanı alıyordur ama zan altında kalma pahasına . . .
Bunun tersi durumlar da az yaşanmıyor. İşletme güveniyor işlerim yürüyor sanıyor ama aslında yürüdüğü falan yok. Zamanla cezaları yedikce anlıyor. Muhasebeci işletme sahibi bunları bilmiyorsa parasını ödemiyorsa bana ne diyebiliyor.
Bu durumda iki konu var. Muhasebeci de bir esnaf. O zaman işletmenin muhasebecisini mağdur etmemesi gerek. Öte yandan muhasebeci de asli işini, ''hakketti onlarda'' zihniyeti ile küçük düşürmemesi gerek.
Muhasebecinin mağdur edilmemesi nasıl olur ? Para kıt işler bazen çok kötüleşiyor ama dükanı kapatacak kadar da kötü değil iyi kötü karnımız doyuyor bir para dönüyor diyorsanız paranın olduğu zamanlarda muhasebeciye fazladan çıkışlar yapar, üçbeş fazla ödersiniz. Böylece zor günlerinizde sizi idare etmesine krediniz olur. Zor günlerinize muhasebeyi ortak ettiyseniz iyi günlerinize de ortak etmelisiniz. Hiç ummadığı anda sizden gelen bir 50 lira bile size ileride idare edilecek 300 liralık kredi sağlar. Siz gene de 50 ye 300 verecek faydalara yatırım yapmanın peşinde olmayın olacaksa kendiliğinden olsun.
Muhasebeci sizi mağdur ediyorsa ikilemeyin başaka bir yere sekin. Kibarca, yolunu bulup, kavga etmeden. Ama bir şeyi de unutmayın, şirket sizin. Muhasebecinin değil. İş sizin işiniz ama bütün güvenceniz muhasebeciniz. Bu yanlış bir iş. Temel şeyleri parasıyla beraber bilmeniz gerek. Kimse bilen birine 50 liralık işi 300 liraya satamaz. Satmaz. Her şey yolunda iken beyanname atlıyor fatura karıştırıyor ise zaten işini iyi yapamıyor demektir terkedersiniz.
Şirket kuran bir kişilerin en azından imza yetkilisinin bazı prosedürleri mutlaka biliyor olması şarttır. Aksi halde banka hesabındaki para akışından da karar defterinde de bir sürü kural dışılığa istemeden de olsa karışır. Artık piyasa eskisi gibi değil. Ticaret yapan her firma her an bir şekilde bir yolsuzluğa karışabilir. Yolsuz birinden mal alması, satması taşeronu olması veya fazlaca telefon trafiğinde bulunması bile yeterli olabilir bazen. sahşi hesaptan şirket hesabına yapılan bir eft, havale veya tersi bir durumu açıklamak zorunda kalınabilir. İstemeden gayet masumane böyle bir duruma düşüldüğünde yav ben bu hesaptan bu hesaba karar almadan onay almadan havale yapamayacağımı bilmiyordum diyemezsiniz. Sırf bilgisizlikten kendi kendinizi üçkağıtcı durumuna düşürebilirsiniz. Çok da fazla olmayan bu tip kuralları bilmek bu yüzden önemlidir.