Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Topraksiz Seracilik İle İlgili Bilgi

BaşlatanteoshakerTarih27/12/2007 02:52:27Yorum34

İlk mesaj
Üye238 yazı
Merhaba,

Siteye yeni uyeyim. Uzulerek goruyorum ki sitenin 2/3 si bos, anlamsiz, dayanaksiz mesajlarla dolu. Buyrun size ici dolu bir fikir.

Bir arkadasimizin mesajinda topraksiz seracilik olmaz, ise yaramaz diyordu. Boyle mesnetsiz, dar goruslu ilanlara bakmayin. Habere tiklayin

http://www.hurriyet.com.tr/pazar/7909147.asp?gid=59&sz=37303

Mugla Universitesinin 2003 senesinde bu konuda calismasi olmus ponza madeni ile ilgili. Topraksiz olan baska yontemlerle uzun yillardir yurtdisinda zaten uygulaniyor. Talep de var bu urunlere..Genel olarak organik urunlere talep cok. Kaynak isteyene kaynak gosterilir.

Ben Yuksek muhendisim. Alanim malzemeler ama yuksek lisansim muhendislik ve teknoloji yonetimi uzerine. 7 aydir 170 uzerinde isletmeye is basvurusunda bulundum, bir tane is gorusmesine cagrildim. 31 yasindayim ve kendi isimi yapmaktan baska carem yok.

Izmir bolgesinde olan ve bu haberdeki olculerde veya olusturulacak sermayeye gore topraksiz sera kurmak icin ortaklik dusunen arkadaslarla konusmak isterim.

Bilginin temini icin bu haberdeki beyden, Ege Universitesinden bilgi alinabilir.

Buyukler zaten yapiyor, kucuk sermayelerle is yapilmaz diyenlere de ornek teskil edecek bir haberdir bu. Bos konusacagimiza is yapmamiz lazim.

Saygilarimla

Yerleşim Türkiye / IzmirMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
34 yorum
Yeni Üye9 yazı
manisa/alaşehirde böyle bir sera kuruldu . dünyada 4. olduğunu söylediler ve yurt dışından oldukca iyi talep alıyorlar. güzel fikir

Yerleşim Türkiye / Manisaala?ehirMeslek Esnaf
Üye639 yazı
Galiba Manisa-Turgutlu-Urganlı kasabası ile Urganlı kaplıcaları arasında kurulan serada bu nitelikte.
Bildiğim kadarı ile 49 yıllığına kiralanan bölge sadece 2 yılda kendini amorti etti.47 yıl kendine çalışacak.İşletmecisini şimdi hatırlayamıyorum.
gursoybalo
ya tozu dumana katarsın,yada tozu dumanı yutarsın.

Yerleşim Türkiye / ManisaMeslek Serbest meslek
Üye238 yazı

Allah kismet ederse ben de Izmir Narliderede Milli Emlaktan 3-4 donum bir arazi kiralayacagim topraksiz seracilik yapmak icin. Fikir uretmek guzeldir. Ancak oturarak hic bir sey olmuyor. Ise girmek lazim.

Üye204 yazı
Çaresizseniz Çare sizsiniz sözünün gerçekleşmiş hali. Yaşamak güzel hele topluma ışık tutan fikirleriniz dahada güzel saygılarımla.
*"Allah, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır; *

*yeryüzündeki kötü insanlar ise, kendi iradelerini hakim kılmak için Allah'ı kullanirlar."*
Hayat'ın kendisi risktir.
Krizler bazıları için fırsattır.
gıda,tekstil,emlak

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Tekstil
Yeni Üye20 yazı
Gördüğüm kadarıyla seracılık hakkında bilgi sahibisiniz "teoshaker" kardeşim. Biz Şanlıurfa'da, kendi köyümüze bir sera yapıyoruz şu sıralar. Keske çiçek yetiştirmeyi planlıyoruz, farklı bir teklifiniz, tavsiyeniz olurmu acaba sizin?
M.Hâzım Açanal

Yerleşim Türkiye / ?anlyurfaMeslek Mühendis
Yeni Üye12 yazı
Deyerlı arkadaslar..
habercıler olayları en satafatlı yerınden yazıp cızıyorlar.oncelıkle toragın bol oldugu bu ulkede neden catı neden topraksız tarım. en basıt seranın yukseklıyı 3 metre tekkatlı evın yukseklıyı 3 metre desek toplam yukseklık 6 metre olur. boyle yukseklıkte sera ortusu nasıl cekılecek.hadı ortuyu cektık dıyelım.ruzgara fırtınaya sovuga karsı nasıl tedbır alacagız.bunlarıda gectık dıyelım domatesın marulun toptan fıatı nedır bılıyormusunuz. su an benım seramda 5000 marul var. hemen pazara cıkacak sekılde. sadece 1000 ytl ye satabılsem dunyalar benım olacak.domatese gelınce haftalık 300 kg cıvarında hasat edıyorum.temmuz 25 de dıkım yaptım.bugun ıtıbarııle 6 ay oldu. 1 ay daha devam eder.sonuc toplam 4ton domates en guzel fıat bu yıl ortalama 700 4*700=2800 hepsı bu pekı genel gıderler ...ama seracılık gercekten strese ıyı gelıyor.sımdılık bu kadar ..tüm arkadaslara sagılar..

Yerleşim Türkiye / AydynMeslek Di?er
Üye238 yazı
Ben haberdeki beyefendi ile temas kurdum. Gormege gidecegim yerini. Kendisi de buyur etti, bilgi veririm dedi, buyurun dedi.
Sizden ayni seyi istesek bin sikayet edersiniz, insani bu isten sogutmak icin. Kazanmadiginizi soylersiniz, ama nedense yillarca da yaparsiniz, her ne hikmetse.

Topraksiz seraciligin toprakliya gore avantajini heryerde soyluyorlar. Nadasa birakmana gerek yok diyorlar, koku, hastalik olmaz diyorlar, verim 2-3 kat diyorlar. Bunu soyleyen Ziraat ile ilgili universitelerin bolumleri. Topraksiz seracilik diye arastirin goreceksiniz.

Bu ise trilyonlar yatiran Turk firmalarinin ben size isterseniz isimlerini arastirayim, vereyim. Boylelikle siz kendiniz karar verirsiniz neden topraksiz seracilik tercih edildigini. Ben uzman degilim.

Üye238 yazı
Yusuf Bey,

Bize egrisi dogrusuyla su bilgileri verir misiniz?

1. Kac donum araziye kurulu seraniz?
2. Ustunun kapatilmasindan, sulama sistemine kadar bu seranizi hazir etmek icin yaptiginiz toplam masraf neydi?
3. Bugun bu masrafin metrekare olarak hesabini yapabilir misiniz? ( Sizin kullandiginiz malzeme nedir dis cephede?)
4. Kac kisi calistirmak durumunda kaliyorsunuz?
5. Her gun kac saatinizi ayirmak zorundasiniz?
6. Su anda ekili olan urunleriniz nedir?
7. Donumune ortalama mesela ne kadar domates aliyorsunuz? Marul aliyorsunuz?
7. Bunlarin ortalama satis fiyatlari nedir?
8. Kime satiyorsunuz o bolgede?
9. Yaptiginiz yatirim kac senede amorti etti?

Beyfendi, siz 10 senedir seracilik yaptiginizi soyluyordunuz. Yazdiklarinizdan satistan elde ettiginiz gelirin cok oldugunu soyluyorsunuz. Giderlerden bahsetmiyorsunuz ama sanki 100, 200 liraya bu isi yapiyorsunuz gibi. Bu mumkun mu? Bir insan 10 sene boyunca, sizin ifade ettiginiz gibi, dusuk karlara bu isi yapabilir mi? Spor olsun diye yapiyorsaniz o baska.

Hem topraksiz seracilik baska, toprakli baska. Zaten bu yuzden bunu lanse etmeye calisiyorlar. Yani benim cebimde 10bin YTL var. Bu haberi okumasam, bu beyfendiye telefon edip, gercekleri sormasam, konusmasam da sizi dinlesem, coktan ben bu isten vazgecmistim.

Ama gercek oyle degil. Ortada yasayan bir ornek var. Siz de merak ediyorsaniz, Aydin'dan Manisa'nin Saruhanli ilcesine gelin, bakalim, gorelim, inceleyelim.

Üye176 yazı
teoshaker...
sizi takdirle karşılıyorum. memleketimizde hiçbirşey yapamazsan gidip toprağını iyi değerlendir ve sadece ilk başlarda kanaatkar ol ..toprak hiçbir zaman ona bakan yüzü yere bakıtmaz.. sadece bunu iyi bilirim toprak hakkında. keşke çoğu da bunun farkında olsa. ve eminim türkiyenin ileriki yıllardaki tek çıkış kapısı toprağı olacak
istisnayım,,kaideyi bozarım

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ticaret
Üye148 yazı
Konu çok iyi çok sağolun ama bilgi bulmalıyız bu konu hakkında yardımcı olacak herkesten allah razı olsun!

Yerleşim Türkiye / YZMYRMeslek Ö?renci
Üye238 yazı
Obur, sen de Izmirlisin, ben de. Benim biraz param var. Sen de koyarsan bu topraksiz seracilik isini dusunelim derim. Ama memur gibi dusunursen zaten hic bi saey yapamazsin. ;)

Yeni Üye12 yazı
arkadaslar
elestırı ve yorumlarınız ıcın tesekur ederım.3 donum yerde seracılık yapıyorum.10 yıl once bu ıse baslamadan once sızlerın yaptıgı arastırmayı bende yaptım. salatalık üretimi yapan bır sarayı ugradım.1 dekar yerden günluk 400 500 kg yakın urun aldıgını gordum. o günkü satısın karsılıgı100 marktı.bu bolgedede bu ıs yenı baslamıstı. o günku sartlara gore cok ıyı cunku bızler hemen 2 dekar tesıs kurarsak sak gunluk 200 mark o güne gore super.ve ben terddut etmeden 1 ay gıbı surede 2 donüm sera kurdum. sadece ılk yıl hersey güzeldı 7 . 8 yıl hıc fıat artısı olmadıgı gıbı genel gıderler 30 kat arttı .ornek 20.20.20 dengelı bır gübre o gunlerde 2000 lıra ıken bugun 45 000 eskı hesaba gore...salatalık uzun ömürlü bıtkı .45 günde hasata baslıyorsun 90 gun devam ediyor. rakamları yuvarlarsak 90 ,200=1800mark iste o günku mantık..neden 2 dekar serayı 3 dekara cıkartık kaymakamlık tesıslerını buyult ıstıyen lere destek oldu .1 dekarıda oylece yapmıs olduk. neden devam edıyorsuna gelınce..1 dekar sera malıyetı plastık örtü 4.5 ton demir 1.20 ytl den 5000 ytl plastık ortü 2000ytl damlama sulama sıstemı 1500 ytl dekar malıyetı sadece malzeme 8500ytl bu ısı bıraktıgın zaman hurdacı kac para verıyor 1200ytl sonuc bu ..topraksız tarıma gelınce onun malıyetı bundan cok daha fazla oldugunu bılıyorum cunku sulama gübreleme bılgısayar kontürollü oldugundan.ayrıca topraksız tarım organık tarım anlamına gelmıyor....ama gercekten sıtrese ıyı gelıyor ben 10 yılda sunu ogrendım ve hıc unutmam cıfcının aklında 40 yıl varmıs. bu kelımeyı hangı cıfcıye sorsanız bılır.

sonuc ÜRETICILER BIRLIK DIYIL GENELDE EYITIM SEVIYESI DUSUK PAZARLAMA AMBALAJ KALITE ÜRETIM PLANLAMASI YOK . GENELDE ÖNCÜLÜK YAPACAK KİSİ VEYA KURUM YOK.

Üye238 yazı
Yusuf bey, bu isten kazanciniz nedir, bize onu soyler misiniz? Ben sirf tecrube olsun diye kalkip aydina gelmeye raziyim. Bize acik acik kazancinizi soyler misiniz?

Yeni Üye12 yazı
sayın teosheker ..
sızlere son 5 aylık bır hesap.2 dekar domates
fıde = 1300 ytl
calısan ıscı yaklasık= 2 kısı 400 ytl hergun calısılmıyor
topragın hazırlanması = 300 ytl
ılac =300ytl
gübre =350 ytl
enerjı =150 ytl
genel gorğmmez ler =~~200
toplam 2800 ytl
su ana kadar 3400 kg ürün aldım. ortalama 800 ytl den satıs yaptım tomlam 2700 ıste hesap ortada
ızmırdesınız aydına gelmenız gercekleri detaylı gormenız pekte pahalıya mal olmaz.ben bılgısayarı ıyı kullanamıyorum yoksa sıze resımlerımı gonderrırdım. ama yınede sızı beklıyorum.

Üye238 yazı
Anladim abi. Yani siz diyorsunuzki toprakli seracilik yapilacak is degil. Ben zararina serayi calistiriyorum diyorsunuz..O zaman siz yakinda kapatirsiniz serayi..Malzemeler 1200 YTL demistiniz di mi hurdaciya verseniz..Abi o zaman neden kapatmiyorsunuz, cunku hesabiniza gore hep zarar sizin isiniz artik.

Topraksiz seracilikta dediginiz gibi masraflar daha da yuksek. Ancak %300 verimlilik artisi old soyleniyor.. Ilac yok, kullanmiyorsunuz, gubre de yok.. Besinli su var..topragin hazirlanmasi diye bi sey de yok..Bilgisayarla besinli su verme islemi var..Abartilacak bi sey degil..Ayrica cok farkli seralar gordum, farkli dis cephe kaplamali..Sizin tecrubelerinize cok saygiliyim. Sizden ogrendigim su: Seracilik yapmayin, zarar edersiniz.

Bir de topraksiz seraciligi denemek lazim. Bakalim abi, ne cikacak.

Üye238 yazı
Ilanimi yenilemek istiyorum.
Ben Izmir'de ikamet eden ve Izmir icinde olmak uzere topraksiz seracilik isine girmek istiyorum. Bu konuda sermaye ve emek ortagi ariyorum.
Toplam maliyet asagi yukari 10.000 -15.000 YTL dir. Ilgilenenlerin benimle temasa gecmelerini rica ederim.

Üye639 yazı
EEEE!!!
SEN ORTAK ARAYINCA PROBLEM OLMUYOR BİZ ARAYINCA OLUYOR.
AKILLI ADAM SENİ.
AL O ZAMAN BİR TEKLİF DAHA SANA:
GEL 30 DÖNÜM BOŞ ARAZİMİZ VAR,İSTİYORSAN GEL ORADA YAP İŞİNİ BEN ANLAMAM SERADAN MERADAN.
YOL MASRAFINIDA HESAPTAN DÜŞERİZ,NASIL OLSA OTOBÜSLER İZMİRE ÇALIŞIYOR.
gursoybalo

Üye238 yazı
Senin ortak araman problem degil ki.. Hani 500bin YTL lik bir is olur. Kendi capina goredir, ki oyle. Ortak ararsin, sirket kurmak, alet edevat almak falan icin. Ama seninki gariban insanlari hedef aliyor. Sirketine degil de makinaya ortak ariyorsun. Valla aslinda ne yapmak istersen yaparsin. Ben sadece gorevimi yaptim gariban insanlari senden korumak icin. Ama umarim basedemeyecegin kadar ortak bulursun.

Teklifin icin sagol kardes.

Üye639 yazı
SEN BENİ ÜÇKAĞITÇI YADA DOLANDIRICI FELAN SANIYORSUN GALİBA.BANA BAK!
BEN MANİSA TURGUTLUDA OTURUYORUM.
BABAMIN ADI:YILMAZ BALO
AMCAM ADALELET BAKANLIĞI KANUNLAR DAİRE BAŞKANI:YUSUF SOLMAZ BALO.
TURGUTLUDA ALTINOLUK KUYUMCULUK EMANETÇİSİYİZ:0236 313 99 44
TURGUTLU BİRLİK OTOBÜS İŞL.:0236 31 31 342
URGANLI KASABASI:İBRAHİM ÜNLÜ KAYINPEDERİM.
BU SİTE SAKİNLERİ.İSTEYEN VARSA BENİ HER TÜRLÜ ARAŞTIRABİLİRLER.HAMDOLSUN ŞİMDİYE KADAR KİMSENİN RIZKINI YEMEDİK,TİCARET NASİP İŞİDİR.YA SANA NASİP OLUR,YA BANA.
BEN ORTAK ARIYORUM DEDİĞİM ZAMAN ŞARTLARINIDA YAZDIM
%50 MAKİNAYA,%50 KARA.
100.000 YTL LİK MAKİNA İSTERSİN 50.000İNİ YATIRIRSIN BEN SANA 100.000 YTL LİK MAKİNA PARKI KURARIM.İSTEDİĞİN YERE KURAR VE ÇIKAR GİDERİM.
AYDA BİR GELİR HASABINI DA ALIRIM.
SENİN DEDİĞİN GİBİ OLMUYOR O İŞLER.BAK CANIMI ÇOK SIKTIN.
3-5 YTL Sİ OLANDA TİCARET ERBABIDIR,300,000-500,000 YTL Sİ DE OLAN.
BEN TEKLİFİMİ SUNARIM,KABUL EDEN YATIRIMINI YAPAR ETMEYEN YAPMAZ.
ŞU AN
BİZİM KAPIMIZ HERKESE AÇIK.BEN KİMSENİN BOĞAZINA YAPIŞMADIM Kİ GEL ORTAK OL DİYE.BAK BAKALIM PİYASADA BU İŞİ YAPANLAR NASIL ÇALIŞIYOR???
YALNIZ RİCA EDİYORUM KONUŞURKEN SAYGI SINIRINI AŞMAYALIM.
gursoybalo

Üye238 yazı
SIKI CAN IYIDIR BALO. SENI PARA SIMARTMIS. SONRADAN GORME INSANLAR GIBI SENIN BU AKIL VERME ALISKANLIGIN. NEYSE, GENCLIGINE VERIYORUM. BUYUYUNCE ANLARSIN, AMA BU GIDISLE ZOR ASLANIM.

BABANIN YA DA SULALENIN SECERESINI VERMENE GEREK YOK. BU MEMLEKET NE SOYGUNCU ASIRI MUHAFAZAKARLAR GORDU. PARTILERI KAPATILDI, YENIDEN ACTILAR, SOYGUNA DEVAM ETTILER. SIMDI OGULLARINA DEVRETTILER. OYLE BIR DOYMAZLIK BU.
NE YUKSEK KADEMEDEN INSANLAR VAR HUKUM GIYMIS. CALMANIN DOLANDIRMANIN UN ILE, INANC ILE ALAKASI YOK. O BIR HASTALIK.
MAL HASTALIGI BU. LAFIM SANA DEGIL GENC KARDESIM. SADECE BANA ISIM SAYIM ARTISLIK YAPMA. HA EGER AILENI TANISTIRIYORSAN BENIMLE, EYVALLAH DERIM. MEMNUN OLDUM. HADI CANIM KARDESIM, SEN SIMDI ISINLE ILGILEN, BANA LAF YETISTIRME.

Üye639 yazı
BEN ANLIYACAĞIMI ANLIYORUM.
İŞ YAPMAK BENİ DEĞİL DE OKUMAK SENİ ŞIMARTMIŞ.
AİLEM LE SENİ TANIŞTIRMAYA TENEZZÜL BİLE ETMEM.SENİN İNSANLARA SAYGIN OLSA ADAM GİBİ CEVAP YAZAR KONUŞURDUN.
HADİ SEN İŞİNE BAK DİYECEĞİM AMA...SENİN İŞİN BURADA İNSANLARA ÇAMUR ATMAKTAN ÖTE BİRŞEY İFADE ETMİYOR.BEN İŞİME BAKAYIM,SAYGIDEĞER AKILLI ABİM.
BİRİLERİ KAZANIRKEN SEN BANA CEVAP YETİŞTİR İYİ Mİ?BU ARADA AKIL AKILDAN ÜSTÜNDÜR.SEN AKIL VERİRSİN BİZ KAZANIRIZ.ÖYLE İŞİNE GELMEYİNCE GENÇLİĞE VERİRSİN BÖYLE.
HERNEYSE GENE BEN SONRADAN GÖRME OLAYIMDA YETERKİ SEN PARAZİT YAPMA
gursoybalo

Üye238 yazı
CAMUR DEGIL BU. SADECE SEN VE ISIK ILE ILGILI INSANLARIN DIKKATLI OLMALARINI ISTIYORUM. BIR DE NETWORKING YAPAN EROL CORAPCILAR ILE ILGILI. BU KADAR. SIZDEN BASKA HERKES SU ANA KADAR SAMIMI.

Üye639 yazı
TAMAM O ZAMAN.SEN SAMİMİ OLANLARLA DİYALOG HALİNDE OL,O ZAMAN.NE BANA NE İŞIK A NEDE ÇORAP ÇIYA KARIŞMA.
SEN BANA NE YORUM YAZ NEDE BEN SANA.
BOŞVER,DEDİM YA;DELİNİN BİRİ KUYUYA TAŞ ATIYOR,BEN BABA PARASI İLE ŞIMARMIŞ *** ONU ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUM.
HERNEYSE
gursoybalo

Üye238 yazı
HADI GULE GULE KARDESIM.

Yeni Üye15 yazı
selamlar bende seracilik yapmayi dusunuyorum izmirde ama detayli bir bilgim yok ama semayam var yani nasil isliyor bu isitem kisaca anlatabilirseniz sevinirim...
:)

Yerleşim Ysviçre / ZurichMeslek Di?er
Yeni Üye89 yazı
SAMSUNDA BU İŞİ YAPMAK İSTEYEN AMA ARAZİSİ, SERMAYESİ OLMAYAN BU İŞTE KENDİNİ YETİŞTİRMİŞ ASLANLAR GİBİ BERABER ÇALIŞIRIZ DİYECEK DEĞERLİ ARKADAŞLARIMIN HER TÜRLÜ AMA HER TÜRLÜ FİKRİNİ DİNLEMEYE VE BERABER YOLA ÇIKMAYA HAZIRIM... O BENİ GELİŞTİRSİN BERABER KAZANALIM... HER TÜRLÜ ÖZVERİYİ GÖSTERECEĞİME EMİN OLABİLİRSİNİZ.... SAYGILARIMLA...
Gaap Tekstil Gıda Uluslararası Taşımacılık İth. İh. Ltd. Şti.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye2 yazı
yusuf arkadaşımız yanlış hesap yaptı sanırım 2 dekarda 15.20 ton arası ürün alması lazım sattığı para ortada kazancı belli
dgn

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye2 yazı
SERA İŞİ YAPACAK KENDİNE GÜVENEN VARSA BERABER YAPALIM ÇİLEK ÖNERİMDİR
dgn

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye49 yazı
Topraksız tarımla ile ilgili ne zamandır araştırma yapıyorum.Ancak,arazinin olması yeterli değil.En önemli sorun seranın ısıtılması.En çok gider bununla ilgili.Bilimsel olarak 38. paralelin üstünde bu işi yapmak riskli.Ancak bunun üstündeki yerlerde termal kullanma olanağı varsa değerlendirmeye değer.Topraksız tarım yapılacak sera, mutlaka termal veya diğer doğal enerji kaynakları ile ısıtılmalı.Bu kaynaklar kullanıldığında verilecek kredi faizi de %10 daha düşük oluyor.Hibe almak daha kolay .
Ben bu işle ilgilenen arkadaşlardan böyle termal olanağı olan arazi biliyorlarsa değerlendirmek için paylaşıma açmalarını ve gerekirse ortaklaşa olarak bu işe ağırlık verilebileceğini söylemek istiyorum.Çünkü bu iş bayağı yatırım gerektiriyor.Ben de şahsen tek başıma bunu karşılayamam.Bu iş yalnızca sera kurmakla bitmiyor.Ek yatırım tesisleri de gerektiriyor.Birkaç dönüm için kurulacak sistemle ,10- 20 dönüm için kurulacak sistem temelde aynı.Sera alanı büyüdükçe maliyet azalıyor.İyi fizibilite edilmiş bir proje için Ayrıca AB hibeleri ve Tarım Bakanlığı kredileri alınabilir.
Ben diyorum ki bu iş için ortak olmak en iyisi.Profesyonel olarak yapılacak bir ortaklık bir çok sorunu çözer.
Eylem2009

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Mühendis
Yeni Üye13 yazı
selam arkadaslar seracilik cok zor ve riskli bir istir gorundugu kadar basit degil hali hazirda bu isi yapiyoruz bazi arkadaslar diyorki kazanmadigniz halde yapmaya devam ediyorsunuz cevap cok basit girdigi borclari odeyemediginden baskada yapacak bisi olmadigindan soyle soyleyeyim bizde 40 donum sera var ortalama donum basi sezonda 10000 tl baktignizzaman 400000 tl bir gelir gozukuyor ama yaklasik 25 isci yilda 50000 satilan mal dan kesilen komisyon60000 ekilen fide parasi 30000 ilac gubre25000 ve daha bircok gider elektirik yirtilan naylon urunu tasidigin kasalar derken 250000 masraf ama bu paralari ya avans olarak faizciden aliyorsun yada banka kiredisi hasil kelam banka ve faize calisiyorsun boylece bu isi birakamiyorsun olay budur tabiki para kazanilir ama kendi oz sermayanizle isi cevirecek parayla birde not urunu soguga vurdurusan yani don olayi iste ozaman o 400000 lik gelir hayal olur cduser 250000 ve sen hic bisey kazanmadan sezonu kapatir kiredilerini odeyemediginden yeni sezona daha borclu girersin iste boyle kisir bir dongudur daha cok yazabilirim ama kilavyeyle aram yok saygilar isiniz rasgitsin insallah

Yerleşim ALMANYA / BremenMeslek Serbest meslek