:D
patent i düşmüş bir makina için yeniden patent alamazsınız maalesef,
çünkü patent için 1. şart yenilik kriteridir.
ve 1 yıl içerisinde herhangi bir şekilde halka sunulmamış olması gerekir. bu makina patent başvurusu yapılarak ve yayınlanarak yenilik kriterini aşmıştır.
kaldı ki eğer gerekli süreler içerisinde patent başvuru sahibi ücretleri yatırmadı ve patent düştü ise
artık bu buluşa konu olan makina yada ürün HALKA MAL OLMUŞ sayılır. yani herkes üretip, ticari olarak değerlendirebilir.
yani siz başvuru yapsanız bile, araştırma raporu X ile yani birebir aynısı olan eski başvuruya benzerliği nedeniyle YENİ DEĞİL olarak dönecektir.
2. kısımda ise,
diğer cevaplarda değinildiği gibi marka tescilinde logo vs. korunmaz.
sadece markaya konu olan ibarenin YAZI olan kısmı tescillenir.
ayrıca birde ANA İBARE dediğimiz bir unsur vardır.
diyelim ki GÖNÜL KAHVESİ tescilli, sizi GÖNÜLKAAHVESİ, KAHVESİGÖNÜL, GÖNÜL CAFESi vb ana ibaresi aynı olan markaları tescil ettiremezsiniz.
Marka tesciline ithaf edilen ilgili KHK ya göre, marka tescilinde, ilk gelen ilk alır, kuralı geçerlidir.
ama sizin başvurunuzun yayını sırasında markayı halihazırda tescilsiz olarak kullanan kişi sizin tescil başvurunuza itiraz edebilir.
diğer taraftan diyelim ki görmedi, ilgili belgelerle birlikte, markanızın feshi davası açabilir, ki çok uzun ve masraflı bir süreçtir
ama siz markayı alır almaz karşı tarafın tabelasını indirmek için hamle yaparsanız, onlarda sizin kötü niyetiniz ve rekabet hukuku açısından dava açmaya yönelebilirler.
benim tavsiyem, marka başvurunuz yapın, tescillendikten sonra 3 yıl kullanın, ondan sonra böyle bir hamle yapın.
siz bu markanın tescilinin sizde olması, bu markayı internet siteniz ve ticari hayatınız ile meşhur etmiş olduğunuz kriterleri cihetiyle MARKA HAK SAHİPLİĞİNİZİ güçlendirme olanağı bulacaksınız.
piyasada bilinen aksine logosu, harf karekterleri değişti diye benzer markalar tescillenmez.
sadece eğer markanın tek harf den ibaretse, diyelim ki S markanız var, bunun farklı yazı stilleri ile tescilleme imkanınız var onun dışında mümkün değil.
markanız bir logo kullanıyor, ve bu logoyu da değerli bulup tescil ettirmek istiyorsanız,
o zaman logo içerisindeki markanıza ait ibareyi MARKA TESCİLİ
bu markayı veya sloganı kullandığınız logoyu ise TASARIM TESCİLİ ile koruyabilirsiniz.
GELELİM ASIL konuya
yani ETİK meselesine,
burada başkasının kullanmakta ve tescil ettirmediği markayı kendiniz adına tescil ettirmeniz, bir müddet kullanıp, karşı tarafın dahi kullanmamasının sağlamanız mümkün
ama ETİK DEĞİL bence
benim tavsiyem gidin bu markayı kullanan ile konuşun, bende web sitesi, sende dükkan tabelası var, gel beraber ortak marka başvurusu yapalım, bu markayı ikimiz de kullanalım, biz ölürsek çocuklarımıza miras kalsın deyin.
bu bence en EHVELİ
patent li olup, patenti düşmüş ürünü artık herkes üretebileceği için ETİK açısından pek sıkıntı yok,
ama yinede ilgili başvuru sahibiyle konuşup bir helallik almakta, yada fikir paylaşımı yaparak makinayı bir ileriye taşımakta fayda var,
aynı konuda varupada patent başvurusu yapılmış, ama araştırma raporunda skıntı olması nedeniyle, aslında patentlenebilir olduğu
halde devam edilmeyerek patent başvurusu düşmüş bir aparat için, ilgili tasarımcı ve başvuru sahibiyle görüşerek olur aldım,
aslında üretebilirim,
hatta patentli olsa bile Türkiyede patent başvurusu olmadığı için üretebilirdim
ama iş etiği yada daha güzel ifadesi ile TİCARİ AHLAK adına onlara yazdım, onlardan fikir aldım, onlarda sadece çizim ve fikir halinde idi, eğer yapabilirsem avrupada pazarlamama da yardım edebileceklerini söylediler, ve şimdi içim rahat bir şekilde bu ürün için çalışıyorum.