Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Yapacağım İş Etik Midir?

BaşlatanonurkoniksTarih28/07/2011 17:03:41Yorum11

İlk mesaj
Üye310 yazı
Herkese selamlar,

Sizden alışılagelenden farklı bir konuda görüş almak istiyorum.

Birkaç sene önce aklıma gelen bir iş fikrini hayata geçirmek için gerekli olan makinenin daha önce başkası tarafından patentinin alındığı öğrenmiştim ve fikir de doğal olarak yattı.

Fakat patentin sahibi iş fikrini henüz hayata geçirmedi. Son olarak bugün farkettim ki yıllık ödemesi gereken ücreti ödemediği için patent açığa düşmüş.

>>>Soru:
Şimdi ben bu patenti şahsım adına tescil ettirsem ve bu iş fikrinden yararlanmaya çalışsam bu etik dışı bir davranış olur mu? (Patentin şu an itibariyle geçersiz olduğuna hükmettim, belki yanılıyorumdur)

Yine buna benzer bir durum; tescil etmem gerektiğini düşündüğüm bir marka için birisi dükkan açmış. Markayı o da ben de tescil ettirmiş değiliz henüz.
O bu işten dükkan açarak para kazanıyor, bense internet sitesinin domain adına sahibim.

>>>Soru: Bu markayı da tescil ettirsem ve dükkan sahibine satmak istesem yahut bu markayla iş yapma hakkının bana ait olduğunu ve tabelayı indirmesi gerektiğini söylesem, sizce nasıl bir davranış içinde bulunmuş olurum?

Bu konuda arkadaşlarımın çoğu durumu fazla duygusallaştırdığımı ve abarttığımı, bunun ticarette yeri olduğunu ve gayet de etik olacağını söylediler.
Sizin de görüşlerinizi almak istedim.

Saygılar

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
11 yorum
Yeni Üye58 yazı
dogrudur bu uygulama yerinde olacaktır cünkü tescil kimdeyse pazar payıda onda olur
belinay kozmetiğ in sahibi kozmetikci

Yerleşim Türkiye / Trabzon
Üye488 yazı
patent araştırması 2 yıl sürüyor.
ayrıca marka ve isim tescili detaylıdır.,
aynı isimi farklı şekil ve logolarla tescil ettirebilirsiniz.
onun haricinde bir ismi logoyu ve uzantılarını komple tüm sektörlerde tek yetkili kullanımı benim olsun diyorsanız.
Bunun için çok ciddi büyük para yatırmanız gerekmektedir.
örnek:
Gönülkahvesi
Gönül kahvesi
Gönül cafe
Gönül Bahçesi
Gönül Çay bahçesi
Hepsi aynı anlama gelsede herbiri için ayrı tescil gerektirmektedir.
tümünü komple almak isterseniz ciddi para ayırmalısınız.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Reklam
Üye310 yazı

Yok, sadece bir alanda tescil ettirmek istiyorum markayı.
Patent ise alınmış, araştırmaları yapılmış sonra patent oluşmuş. Ama ödenmediği için düşmüş, aynı ürünün patentini ben canlandıramaz mıyım ödeme yaparak?
Yine mi aynı aşamalardan geçecek?

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Üye488 yazı
patent düştüyse alabilirsin diye biliyorum.
bundada vicdani açıdan bir sıkıntı olamaz.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Reklam
Üye347 yazı
:D

patent i düşmüş bir makina için yeniden patent alamazsınız maalesef,

çünkü patent için 1. şart yenilik kriteridir.
ve 1 yıl içerisinde herhangi bir şekilde halka sunulmamış olması gerekir. bu makina patent başvurusu yapılarak ve yayınlanarak yenilik kriterini aşmıştır.
kaldı ki eğer gerekli süreler içerisinde patent başvuru sahibi ücretleri yatırmadı ve patent düştü ise
artık bu buluşa konu olan makina yada ürün HALKA MAL OLMUŞ sayılır. yani herkes üretip, ticari olarak değerlendirebilir.
yani siz başvuru yapsanız bile, araştırma raporu X ile yani birebir aynısı olan eski başvuruya benzerliği nedeniyle YENİ DEĞİL olarak dönecektir.

2. kısımda ise,
diğer cevaplarda değinildiği gibi marka tescilinde logo vs. korunmaz.
sadece markaya konu olan ibarenin YAZI olan kısmı tescillenir.
ayrıca birde ANA İBARE dediğimiz bir unsur vardır.
diyelim ki GÖNÜL KAHVESİ tescilli, sizi GÖNÜLKAAHVESİ, KAHVESİGÖNÜL, GÖNÜL CAFESi vb ana ibaresi aynı olan markaları tescil ettiremezsiniz.

Marka tesciline ithaf edilen ilgili KHK ya göre, marka tescilinde, ilk gelen ilk alır, kuralı geçerlidir.
ama sizin başvurunuzun yayını sırasında markayı halihazırda tescilsiz olarak kullanan kişi sizin tescil başvurunuza itiraz edebilir.
diğer taraftan diyelim ki görmedi, ilgili belgelerle birlikte, markanızın feshi davası açabilir, ki çok uzun ve masraflı bir süreçtir

ama siz markayı alır almaz karşı tarafın tabelasını indirmek için hamle yaparsanız, onlarda sizin kötü niyetiniz ve rekabet hukuku açısından dava açmaya yönelebilirler.

benim tavsiyem, marka başvurunuz yapın, tescillendikten sonra 3 yıl kullanın, ondan sonra böyle bir hamle yapın.
siz bu markanın tescilinin sizde olması, bu markayı internet siteniz ve ticari hayatınız ile meşhur etmiş olduğunuz kriterleri cihetiyle MARKA HAK SAHİPLİĞİNİZİ güçlendirme olanağı bulacaksınız.

piyasada bilinen aksine logosu, harf karekterleri değişti diye benzer markalar tescillenmez.
sadece eğer markanın tek harf den ibaretse, diyelim ki S markanız var, bunun farklı yazı stilleri ile tescilleme imkanınız var onun dışında mümkün değil.

markanız bir logo kullanıyor, ve bu logoyu da değerli bulup tescil ettirmek istiyorsanız,
o zaman logo içerisindeki markanıza ait ibareyi MARKA TESCİLİ
bu markayı veya sloganı kullandığınız logoyu ise TASARIM TESCİLİ ile koruyabilirsiniz.

GELELİM ASIL konuya
yani ETİK meselesine,

burada başkasının kullanmakta ve tescil ettirmediği markayı kendiniz adına tescil ettirmeniz, bir müddet kullanıp, karşı tarafın dahi kullanmamasının sağlamanız mümkün
ama ETİK DEĞİL bence
benim tavsiyem gidin bu markayı kullanan ile konuşun, bende web sitesi, sende dükkan tabelası var, gel beraber ortak marka başvurusu yapalım, bu markayı ikimiz de kullanalım, biz ölürsek çocuklarımıza miras kalsın deyin.
bu bence en EHVELİ

patent li olup, patenti düşmüş ürünü artık herkes üretebileceği için ETİK açısından pek sıkıntı yok,
ama yinede ilgili başvuru sahibiyle konuşup bir helallik almakta, yada fikir paylaşımı yaparak makinayı bir ileriye taşımakta fayda var,

aynı konuda varupada patent başvurusu yapılmış, ama araştırma raporunda skıntı olması nedeniyle, aslında patentlenebilir olduğu
halde devam edilmeyerek patent başvurusu düşmüş bir aparat için, ilgili tasarımcı ve başvuru sahibiyle görüşerek olur aldım,
aslında üretebilirim,
hatta patentli olsa bile Türkiyede patent başvurusu olmadığı için üretebilirdim
ama iş etiği yada daha güzel ifadesi ile TİCARİ AHLAK adına onlara yazdım, onlardan fikir aldım, onlarda sadece çizim ve fikir halinde idi, eğer yapabilirsem avrupada pazarlamama da yardım edebileceklerini söylediler, ve şimdi içim rahat bir şekilde bu ürün için çalışıyorum.

Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Üye310 yazı
Hakankaya, çok teşekkürler bilgiler için.
Demek ki makine için para harcamama gerek kalmadı:)
Etik olup olmaması konusunda da düşüncelerinize saygım var.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Üye347 yazı
yukarıda değindiğim gibi
eğer siz patent detaylarını görüyorsanız, bu patentin yayınlandığı anlamına gelir,
ve yayınlanmış bir patent, dosyalanmıştır,
siz başvuru yapsanız, prosedürleri yerine getirseniz, ilgili araştırma raporunu ve inceleme raporunu talep etseniz
her iki raporda daha önceden yapılmış(düşmüş olan) başvuruya birebir benzerliği nedeniyle X notu olarak bildiğimiz, en kötü notu alacak ve patentlenebilirlik için yenilik kriterine sahip olmadığı yazılacaktır.
dolayısıyla siz sadece masraf yapmış olur, patenti alamazsınız.

ama eğer bahsi geçen, düşmüş başvuru patent değilde ulusal FAYDALI MODEL başvurusu ise, bu başvuru şeklinde araştırma raporu vs. olmadığı için, birtakım yeni başvuru yolları bulunabilir.
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye97 yazı
değerli dostum o kadar uğraşmış o zaman sende patent ücretini yatır ikiniz adına tescil ettir beraber yola devam edin ama nasıl olur
ykbayramoglu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye1 yazı
patent konusunda öncelikle bir önceki patentin durumunu inceleyin. taksiti yatmadığı için patent şu anda hükümsüz ama incelemeli bir patente raporunun olumsuz gelme ihtimaliyle böyle yapılmış olabilir. Eğer durumu patent olmaya uygun ise yine dökümanları inceleyin. Patente en büyük özellik
yenilik kriteridir bu doğru, ama bu demek değildir ki siz makinada değişiklik yapamassınız. Makinaya yeni bir özellik ekleyin, sanayiye uygulanabilir olsun, artık bu konuda sizinde bir patentiniz olacak. Aslında alınan yeni patentlerin çoğu yeni bir şey bulmaktan çok, daha önce bulunana yeni özellikler eklemek üzerine dayanmakta. Bu durumda önceki patentin hükümsüz olmasından dolayı sizin patentiniz üzerinde hak iddaa etme ihtimlide bulunmamakta.

Marka konusunda başkasının kullandığı markayı tescil ettirebilirsiniz. Daha doğrusu başvurabilirsiniz. Fakat bu size koruma sağlamaz. Markayı daha önce kullanan taraf bu kullanımı ispat ederse,marka tescili olup olmadığına bakılmaksızın, sizin markanızın başvurusunu, tescilden sonra ise mahkeme yoluyla tescilinizi iptal ettirebilir. O yüzden bu yola başvurmamanızı öneririm.

Daha öncede bahsedilmiş aynı ifadenin çeşitli şekilleri marka olarak tescil edilebilir. Fakat buna aslen gerek yoktur. Marka kanunu şunu söyler, iki ifade ve/veya logo kullacıların algısında birbirine karıştırılmasına yol açıyorsa red nedenidir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye53 yazı
fikri ilk önce senin cevbaplarını yorumlayım gerçi forum açılalı çok olmuş ama inceleyenler içinde bilgi olsun marka tescilinde gönülkahvesi ni gönül kahvesi veya gönül cafe veyua gönül kafe gibi farklı şejkillerde alamazsın burda ön planda olan gönül sektör isimlerimlerini tescil edemezsin gönülkahvesi tescilliyken sen gönül cafe yi alamazsın . ki burda eğer sen yeni bir işletme kurdun hemen tescilledin dğer kişide 15 yıldır bu ismi kullanıyo ve tescillemmiş sen dedin markanı kalıdr ben tescilledim bu markayı dedin mahkemeye verdin 15 yıllık işletme sahibi markasını alır niye çünkü faaliyet var süreklilik ve şunu unutma yasa oalrak marka tescil zorunluluğu yok. patenti alınmış bir ürüne tekrar patent alamazsın sadece faydalı model alabilirsin
Şahin GÜR
Genel Koordinatör

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye628 yazı
Onur konunun etik v.s ile ilgili takılman gereken hiç bir durum yok kesinlikle güveniyorsan almalısın.

Bahsettiğin tescil durumu alanındır, ve etiktir, tescilini almayana hiç bir şekilde ayıp etmiş olmazsın

Sen bankaya yatıracağın parayı sanırım kendi hesabına yatırılması için talimat veriyorsun. Yoksa vezneye gidip de '' para sizde kalsın ben bir ara gelir alırım'' demiyorsun değilmi ??
Ticari olarak para kazanıp ta tescilini almamak Dangalaklıktır.

Bu arada Koniks in editörleri ile başım dertte bir sürü yazımı ticari bile olsa yayınlamıyorlar, fikir düşünce yazılarından vazgeçtim. Biraz daha AKİL adamlardan oluşan, okuduğunu anlayan hiç olmazsa Lise mezunu seviyesinde algılama yeteneğine sahip birileri ilgilense bu işlerle çok iyi olacak sanırsammmmm.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat