Ben Kazakistan'a Türkiye'den gıda ithalatı yapıyorum. Bakliyat konusunda mercimek, bulgur, nohut ağırlıklı çalışıyoruz.
Nasıl pazarlayacağın konusunda İstanbul'daki arkadaşlar daha iyi fikirler verebilir. Bende birkaç fikir vereyim.
Öncelikle Rami veya Mega Center da depo ve ofisin olursa iyi olur diye düşünüyorum. Eğer zincir marketlerle çalışmak istiyorsanız sanırım çok sıkı pazarlık yaparlar. Kar marjı düşük olur, ödemenizide nasıl yaparlar bilmiyorum, bilen arkadaşlar cevaplasın lütfen.
Ayrıca restoranlar ve toplu yemek şirketlerine pazarlayabilirsin. Yemek şirketleri vadeli mal almak isteyeceklerdir ama onlara yüksek fiyattan mal satıp 2-3 aylık çek alabilirsin. Ama çeklerini bankadan sordurursan iyi olur.
Bakliyatı daha çok Antep ve Mersin den çalışacaksınız. Benim tavsiyem bütün fabrikalardan fiyat alıp hangisi işinize geliyorsa onunla çalışın. Kendiniz paketleme yapmak isterseniz bir paketleme makinesi alacaksınız ama bence siz uğraşmayın, sadece marka tescili yaptırıp o marka ile ambalaj yaptırıp mal aldığınız yere paketletebilirsiniz. Çek defterinizi de elinize alıp vade imkanlarından da faydalanmaya çalışın ama önce önünüzü görüp ondan sonra bunu yapın.
İmkanınız varsa ülkemizin ithal ettiği bakliyatları da tespit edip kendiniz ithal edebilirsiniz. Bu konuda gümrük bir gümrük müşaviri ile görüşüp sürekli bilgi alabilirsiniz. Gümrük oranları, istenilen belgeler, hangi ürünlerin hangi aylarda ithalatı yasak oluyor gibi bilgileri alırsınız.
Biz Türkiye'ye buradan kurufasulye gönderiyoruz. isterseniz sizede yardımcı olabiliriz fasulye konusunda.
Sorunuz olursa buradan veya
bkosker@hotmail.com dan ulaşabilirsiniz.
Başarılar dilerim.