İlk mesaj
İş Kurma Ve Girişimcilik
Büyükbaş Hayvancılık Ve Et Üretimi
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
57 yorumA
Yeni Üye2 yazı
size tavsiyem bilen birini bulun ki öle biri olsun sıgırın dogdugunda nasıl kg tutacagını ve süt yapacagını ırkından ve duruşundan bilsin böyle kişiler var hayvana baktıgında kg tahmini olara 1 kg asagı 1 kg yukarı bilen kişilerle çalısın
şu anda hayvancılık ilerisi ısık getiren bir yatırım tavsiye ederim
a orhan
H
Üye450 yazı
Bugün bir buzağı 0-2 aylık 1200-1500 tl aralığında..12 aylık bir dananın aylık yem gideri ne kadar hiç araştırdınızmı?
Ziraat bankası ipotek olmadan kredi vermıyor..
Bununla beraber mezbaa açmak öyle kolayda değil çok ciddi bir yatırım maliyeti var..Avrupa birliği uyum kriterleri sonrasında kesim yerleri ile ilgili çok ciddi kısıtlamalar getirildi.
100 bin tl ile buyukbaş işine girilmez,ekonomik boyutlarda bır ısletme kurmak neredeyse ımkansız kredı kosulları ıle bıle..helede 2 ortak olarak..Haa koydesınızdır,hayvanı gudebılırsınız,yerınız vardır,bakımını kendınız yaparsınız o zaman bısıler olur ama yınede en az 15 aylık yemı kenara koyamazsanız yanı o sermayenız olmazsa batmak işten bıle degıl..
Besıcılık turkıyede hıcbır zaman zarar etmedı dıyebılırz.Kultur ırkı hayvanlar 15. ayda ıdeal ve ekonomık kesım agırlıgına ulasıyor..ıyı ısletmeler 15 ıncı aydan sonra hıc bekletmeyıp kesıme verıyor..
Buyuk bas hayvancılık ıcın yetersız neredeyse hıc sayılacak paranız kucukbas hayvancılık ıcın ıdeal rakamlarda..
Tarım kredi kooparatıfıne uye olursanız bır mıktardaha kredı alırsınız..bence kucukbası dusunun derım..
1 koyundan 2 senede 3 defa yavru alırsınız..bır merınos koyunu bır donemde ortalama 1,3-14 yavru yapar..
hasta koyunlardan,verımsızlerden adaklık vs satısı yapıp zaten az olan suru bakım masraflarını karsılarsınız..
merası ıyı bır yerden arazı bulursanız oldukca avantajlı olursunuz..
bır kuzu dogdukdan 4,5-5 ay sonra 35-40 kg a ulasırkı buda entansıf sartlarda daha ıyıye cekılebılır ve ıdeal kesım agırlıgıdır..yem masrafları cok dusuktur..
vs.. vs...
Hep soyluyorum yahu nedır bu buyukbasa olan merak bu sene 1 kuzu 700-800 lere satıldı..5 kuzu 4000 tl yapar..5 kuzunun bakım masrafı vs.sı sununu bununu hesaplayın bır buyukbas ıle kıyaslayın...
Temız bırde kesım yerı yaparsanız 4 duvar kapalı fayanslı..bırde 1500 e dolap ooooh mıs gıbı ıste sızın proje..Bırkac lokanta vs baglasanız aylık kesım yapıp versenız kasaptakı et fıyatına herseyını karsılar..vs.. vs.. vs...
... ... ...
D
Yeni Üye35 yazı
düşündğünüz sayı için sermayeniz yetersiz. 30 baş ile başlayın.
ayrıntılı bilgi edinmek isterseniz, tarım il müdürlüklerinden sizlere bilgi olarak destek sağlayabilirler. ayrıca AB Destekli tarımsal kalkınma ajansını da inceleyin. bakmayı bilmiyorsanız, mutlaka bu işi uzun zamandır yapanları çalıştırın. bir de yem konusunda, yem fabrikaları ile temasa geçerek ücretsiz danışmanlık kopaabilirsiniz.
B
Yeni Üye19 yazı
Hakan bey şu an istanbul'da maaşlı bir işte çalışıyorum ama inanın maaşla ancak geçiniyorsunuz para arttıramıyoruz bu sayede geleceğe yatırımda yapamıyoruz.ikimizde işin başında duracağız ve oraya taşınacağız Her insan hayatında bir defa olsun iş için en azından şansını dener başlar ya benmkide o adım olacak yakınımla 100 bin tl miz vr demştm bununla olmayacağını zaten biliyorum ön çalşma inşaat giderleri şirket kurulumu vs için başlngıçta kullanacağmz sermayedr bu asıl olan bizim için ziraat bankasından alacağımız kredidir.Aslında büyük bir işten bahsediyorum düşünün hayvanları alacağım besleyeceğim yeminide kendim yetiştirip kendim kesip kendim piyasaya süreceğim aşamalar zor görünsede hedefim üreticiden tüketiciye şeffaf bir işletme kurabilmek.ticaret bir risktir ama rızkın da 9/10 u ticarettedir bu yüzden bu işi her yönüyle severek yapmak istiyorum.Bu sebepledir ki bu işin her yönüyle artısından eksisine bilgisi olan arkdaşların yorumlarına ihtiyacım var Teşekkür Ederim.
H
Üye356 yazı
sayın bilselerdi34...
hayvancılık konusunda tecrübeli biri olarak size bende bir kaç tevsiyede bulunacağım nacizane...ilk önce şunu belirtmek isterim sermayesınız bu işe başlamak için çok az ama olaya şu noktadan bakarsasınız başkasının emri altında çalışacağınıza kendi işiniz aşınız olması çok iyi bu sizin için hayata tutunmaınız vede öz ğüven açısından çok iyi..ilk önce besi işine ğirmeyın derim lakin elinizde sermaye ahır kurmak traktör vs..vede hayvan için yeterli değil..önce süt işi yapın zaten 30 lt sür verecek inek ancak 10 tane alırısnız gerinlede ancak yem vs..önce nakit akışı olması gerekiyor azda olsa...ancak besi işine öz sermaye ğüçlenınce ğirin bu 3-4 bulur..noktada olsa başlamak çok şey başarmaktır..
saygılarla
hayvancılık konusunda tecrübeli biri olarak size bende bir kaç tevsiyede bulunacağım nacizane...ilk önce şunu belirtmek isterim sermayesınız bu işe başlamak için çok az ama olaya şu noktadan bakarsasınız başkasının emri altında çalışacağınıza kendi işiniz aşınız olması çok iyi bu sizin için hayata tutunmaınız vede öz ğüven açısından çok iyi..ilk önce besi işine ğirmeyın derim lakin elinizde sermaye ahır kurmak traktör vs..vede hayvan için yeterli değil..önce süt işi yapın zaten 30 lt sür verecek inek ancak 10 tane alırısnız gerinlede ancak yem vs..önce nakit akışı olması gerekiyor azda olsa...ancak besi işine öz sermaye ğüçlenınce ğirin bu 3-4 bulur..noktada olsa başlamak çok şey başarmaktır..
saygılarla
__HATUZE İÇ VE DIŞ TİCARET___
E-MAİL : hatuze@gmail.com / hasan@nimbusfood.com
GSM : +90 538 275 65 80 / 0532 152 93 05
www.nimbusfood.com
E-MAİL : hatuze@gmail.com / hasan@nimbusfood.com
GSM : +90 538 275 65 80 / 0532 152 93 05
www.nimbusfood.com
A
Yeni Üye71 yazı
Merhaba, yorumların devamını bende çok merak ediyorum....
H
Üye450 yazı
| Alıntı Yapılan Metin: |
Yazıyı gönderen - bilselerdi34 Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum Hakan bey şu an istanbul'da maaşlı bir işte çalışıyorum ama inanın maaşla ancak geçiniyorsunuz para arttıramıyoruz bu sayede geleceğe yatırımda yapamıyoruz.ikimizde işin başında duracağız ve oraya taşınacağız Her insan hayatında bir defa olsun iş için en azından şansını dener başlar ya benmkide o adım olacak yakınımla 100 bin tl miz vr demştm bununla olmayacağını zaten biliyorum ön çalşma inşaat giderleri şirket kurulumu vs için başlngıçta kullanacağmz sermayedr bu asıl olan bizim için ziraat bankasından alacağımız kredidir.Aslında büyük bir işten bahsediyorum düşünün hayvanları alacağım besleyeceğim yeminide kendim yetiştirip kendim kesip kendim piyasaya süreceğim aşamalar zor görünsede hedefim üreticiden tüketiciye şeffaf bir işletme kurabilmek.ticaret bir risktir ama rızkın da 9/10 u ticarettedir bu yüzden bu işi her yönüyle severek yapmak istiyorum.Bu sebepledir ki bu işin her yönüyle artısından eksisine bilgisi olan arkdaşların yorumlarına ihtiyacım var Teşekkür Ederim. |
Selamlar Sayın Bilselerdi34,
Benim söylemek istediğim büyük baş hayvancılık ciddi sermaye gerektiren bir iş.Ve malesefki ülkede tarım politikaları,standartları sürekli değiştiği için ancak sizin gibi bu işe sıfırdan temelden yatırım yapacak kişilerin ekonomik boyutlarda bir işletme ile ayakta kalması mümkün..
Bugün süt inekçiliği için tesis kuracağım dediğinizde en az 10- 15 bin tl arasında inek başına yatırım maliyeti var..yani 10 inek 100 - 150 bin tl,30 inek 300-450 bin tl lik yatırım gerektiriyor..
Ziraat bankası ipotek olmadan kredi vermiyor,helede daha önce bu işi yapmamış.köylü yada köyünde evinin avulusunda 1-2 başla yapmıyorsanız,kaldıki verdiği tutarlarda çok cüzi rakamlar..Yani ipotek olmadan kredi temin etmeniz imkansız..Bununla birlikte tutunki ipotek buldunuz,2 yılı geçirmeniz helede 2 ortakla çok ama çok zor..
Yemi kendim üreteyim dediğinizde şu dönemde elinizde araziniz,yeterli ekipmanınız ve iş gücünüz olmadan piyasadan daha pahalıya maal edersiniz yemi..Düşününki arazi kiraladınız,tohum parası,gübre parası,traktörünüz olacak,sürecek iş gücünüz olacak,sulamasını yaptıracak iş gücünüz olacak,sonra silaj makineniz balya makineniz olacak yoksa bunları kiralayacaksınız..
Yer kiralamak mantıklı değil anadoluda dönümü 500 tl den bile arazi bulursunuz..Marmarada dahil..
Çok ciddi gider kalemleri var..Siz en azından 1 yıllık süt için,besi için ise 1,5 yıllık yeminizi bu işin başlangıcında ahıra hayvanı koymadan yemi koymanız lazım..
Bu işte siz 200 bin tl daha kaynak buldunuz diyelim 300 bininiz var 300 bin de kredi temin ettiniz yine risklisiniz ilk 2 yıl damızlık satışı yapabilene kadar,ayakta kalmak zor ha bu 2 yılı geçirdikden sonra öylede böylede karada ölüm yok diyorum ben..Ben bu işe girecek olsam cebimde 300 bin tl olmalı,300 bin tl de kredi alırım..en azda 40 baş ile başlarım bu parayla..
Öte tarafta siz hayvancılığın karlı bir sektör olduğunu düşündüğünüz için girmek istiyorsanız,Sermayeniz gerçekten küçükbaş hayvancılık için ideal boyutlarda hatta iyi bir rakam diyebiliriz..Hemen hemen kar marjı bana göre aynı..Küçükbaş hayvancılıkta 6 ayda döndürebilirsiniz parayı..Bakımı daha az zahmetli..
Bir inek için 5 dönüm arazi lazımken bir 5 koyun için 1 dönüm yem ekmeniz fazlasıyla yeterli..
Ben sermayesi 50-100 bin aralığındaki kişiler için böyle büyük bir risk almayı önermiyorum..Risk büyük..Zahmetli..
Bu iş battığında elinizdeki alet adevat makine bina hurda..5 koyduysanız 1 e satamayabilirsiniz..
Küçükbaş hayvancılıkta ise 100 koyun için ahır vs. masrafı 1500-200 bin tl yi geçmez..
Büyükbaş hayvancılıkta kiraya vereceğiniz para ile toprağa yatırım yaparsanız,3-5 yıl işi döndürüp vaz bile geçseniz en azından arazi yatırımınız iyi kötü zararınızı amorti eder..
Paraya sıkıstıgınızda elınızdekı besı hayvanını kesıme vermek,yada satmak cıddı zarar verır,ama kısır verımı az koyunlardan adaklıktır kurbanlıktır bırkac tane satsanız en azından masraflarınız cıkar..
Helekı bu ulkede bu ıse baslarken en buyuk yanlıs olan,bına alet edevata yatırım yapacagınıza ana demırbas olan hayvana yatırımı yaparsanız cıddı para kazanırsınız..Kaldıkı sız 100 bın tl ıle bu ıse gırsenız bıle bence sakın elınızdekı paranın %10 undan fazlasını bına vs.alet edevata ye yatırmayın hayvana yatırın,3 hayvan daha fazla alın..
Sermaye kucukse kucukbaş,sermaye buyukse buyukbas.. :)
Umarım yanlış anlamazsınız..Ben bu durumlara cok uzuldugum ıcın kendımce tavsıyede bulunmaya ve yonlendırmeye calısıyorum..
Sayg..
... ... ...
Y
Yeni Üye63 yazı
Hakan beyin soylediklerini dikkate almanizi tavsiye ederim.
D
Üye133 yazı
Sermaye kucukse kucukbaş,sermaye buyukse buyukbas.. :)
Büyükbaş besi işi yapan arkadaşlarım var ve iki yıldır zarar ediyorlar nedense?Ayrıntıya girmeyeceğim fazla ve bencede Hakan beyin söylediklerine kulak verin..
Hatta ilk etapta küçükbaş hayvan ile başlayın,yanındada 3-5 dişi sığır besleyerek ve onlardan yavru alarak işi iyice öğrenin,riskleri,maliyetleri ve bakım zahmetlerini iyi analiz edin ve iyice karar verdikten sonra banka v.s. kredileri ile yatırımınızı şekillendirin.
Bir anda yüksek meblağlarda borca girmektense,ufaktan ve emin adımlarla yürümek en mantıklısı,Allah korusun ekonomik istikrar biraz sekteye uğrasa bundan en çok etkilenen üreticiler oluyor.
Allah yar ve yardımcınız olsun,başarılar diliyorum...
Büyükbaş besi işi yapan arkadaşlarım var ve iki yıldır zarar ediyorlar nedense?Ayrıntıya girmeyeceğim fazla ve bencede Hakan beyin söylediklerine kulak verin..
Hatta ilk etapta küçükbaş hayvan ile başlayın,yanındada 3-5 dişi sığır besleyerek ve onlardan yavru alarak işi iyice öğrenin,riskleri,maliyetleri ve bakım zahmetlerini iyi analiz edin ve iyice karar verdikten sonra banka v.s. kredileri ile yatırımınızı şekillendirin.
Bir anda yüksek meblağlarda borca girmektense,ufaktan ve emin adımlarla yürümek en mantıklısı,Allah korusun ekonomik istikrar biraz sekteye uğrasa bundan en çok etkilenen üreticiler oluyor.
Allah yar ve yardımcınız olsun,başarılar diliyorum...
B
Üye1359 yazı
Satılık Ziftin Olsun,
Selanik'ten Kel Gelir
Selanik'ten Kel Gelir
Z
Yeni Üye35 yazı
Hakan finans kardeşim valla kara bulut gibi çöktün üstümüze (aslında gerçekleride yazdıgına inanıyorum)hevesimiz kursamızda kalıyor bazı arkadaşlarında zarar ediyoruz yazdıklarını da samimi bulmuyorum benim yaptıgım araştırmalarda şu sonuca vardım ,babadan kalma degilde günümüzün teknolojisini kullanarak bilinçli yapıldıgında karlı bi yatırım gibi görünüyor bizler burda hep duyduklarımızı falanmış filanmış tarzında yazıyoruz bize bu işi yapan kişilerin aydınlatmasının bize daha faydalı olacagını inannıyorum hadi arkadaşlar lütfen klavye başına bizleri aydınlatın
B
Üye1359 yazı
Angus eti alıp sucuk / et / sosis vs gibi satış olarak değerlendirmek daha mantıklı. 8 TL al bilmem kaça sat. Hayvan bakımı ülkemizde nedense kolay geliyor millete :)
Satılık Ziftin Olsun,
Selanik'ten Kel Gelir
Selanik'ten Kel Gelir
B
Yeni Üye19 yazı
Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum.
Bazı arkadaşların söyleminden şunu çıkardım sermayen büyükse belli bir zaman dayanacak gücün varsa işi son teknoloji ve uygun tekniklerle yaparsan iyi de çalışırsan işin ehliyle de olursan bu iş kazanç getirecek geleceği olan devamlı bir iştir?Bence de Bizim milletimizde bu et, yoğurt sevdası varken hayvancılık çok kazançlı bir iş kolu olacaktır .Bu yüzden bizde profosyonelce yapmayı düşünüyoruz varmı arkadaşlar daha yorum alabileceğimiz bu işin içinde olan arkadaşlar yorumlarnızı beklıyorum.
Bazı arkadaşların söyleminden şunu çıkardım sermayen büyükse belli bir zaman dayanacak gücün varsa işi son teknoloji ve uygun tekniklerle yaparsan iyi de çalışırsan işin ehliyle de olursan bu iş kazanç getirecek geleceği olan devamlı bir iştir?Bence de Bizim milletimizde bu et, yoğurt sevdası varken hayvancılık çok kazançlı bir iş kolu olacaktır .Bu yüzden bizde profosyonelce yapmayı düşünüyoruz varmı arkadaşlar daha yorum alabileceğimiz bu işin içinde olan arkadaşlar yorumlarnızı beklıyorum.
M
Yeni Üye4 yazı
Dostum eğer ekilecek yerin ve hayvanları barındaracak yerin warsa 100 bin tlde kredi çekersen 40-50 büyükbaş için ideal olabilir şimdiden başarılar ve bol kazançlar
Tohum ek,vermezse toprak utansın!!!
O
Yeni Üye46 yazı
selamlar yeni konu açmaktansa buraya yazmak mantıklı geldi.......ziraat bankasının verdiği kredilerden (ipotek gostermek şartıyla yararlanmak istiyorum-besicilik için)hayvanlara bakacagım yer ise köyün hemen girişinde oldugundan kredi alamayacagım soylendi bu işlerden anlayan kişiler tarafından......Bu işin bi limiti varmı? yani on hayvanın varsa koyde bakabilirsin daha fazlası için köyun dışında işletme kurman gerekir gibi....
M
Yeni Üye4 yazı
Yazıyı gönderen - oy3er selamlar yeni konu açmaktansa buraya yazmak mantıklı geldi.......ziraat bankasının verdiği kredilerden (ipotek gostermek şartıyla yararlanmak istiyorum-besicilik için)hayvanlara bakacagım yer ise köyün hemen girişinde oldugundan kredi alamayacagım soylendi bu işlerden anlayan kişiler tarafından......Bu işin bi limiti varmı? yani on hayvanın varsa koyde bakabilirsin daha fazlası için köyun dışında işletme kurman gerekir gibi.... |
Tohum ek,vermezse toprak utansın!!!
Z
Yeni Üye35 yazı
Bildigim kadarıyla yaşam yerinden bir km uzagına ve en az on hayvan dan sonrakiler için kredi veriyorlar diye duydum.
E
Yeni Üye22 yazı
sayın @bilselerdi34 madem paranız az küçükten başlayıp büyütün derim ben ama 2 yıl para beklemeyin misal küçük hayvan pazarlarlarında ki şu kırma 1 yaşında danalardan alırsınız (şimdi oralarda bir yerlerde olurmu öle şey dendiğini duyuyorum :) ) inanın çok ucuza gelecektir fabrika yemi değil özellikle şeker fabrikalarından küspe alırsınız tonu 70 lira 10 ton aldın 700 lira kiraladığınız araziyi otlak olarak kullanırsınız hayvan başına 2.5 dönüm lazım çevrede un fabrikalarından kepeği daha ucuza alabilirsiniz birkaçta kırma inek alın onlar gelecek sene bize dana verecek 100binin yarısı bunlara gitsin 24 bini siz iki yıl kendinize harcayın kredi çekmeye gerek kalmadı ama ama ama en önemlisi tatil yok bayram yok devamlı hayvanlarla ilgilenilecek kokusu üstünüze sinecek onların dertlerine üzülüp kendi derdinizi unutacaksınız bu şekilde enkötü ihtimalle 2. değil 3. yıl kar etmeye başlarsınız
H
Üye450 yazı
Yazıyı gönderen - zirkon Hakan finans kardeşim valla kara bulut gibi çöktün üstümüze (aslında gerçekleride yazdıgına inanıyorum)hevesimiz kursamızda kalıyor bazı arkadaşlarında zarar ediyoruz yazıklarını da samimi bulmuyorum benim yaptıgım araştırmalarda şu sonuca vardım ,babadan kalma degilde günümüzün teknolojisini kullanarak bilinçli yapıldıgında karlı bi yatırım gibi görünüyor bizler burda hep duyduklarımızı falanmış filanmış tarzında yazıyoruz bize bu işi yapan kişilerin aydınlatmasının bize daha faydalı olacagını inannıyorum hadi arkadaşlar lütfen klavye başına bizleri aydınlatın |
Selamlar,
Sayın zirkon,
Sütaş üretici eğitimi veriyor,ayrıca birde yatırımcı eğitimi var..Üretici eğitiminde 3 gunluk egıtımın 2.-3. gununde yatırımcı egıtımınıde verıyor..Yatırımcı egıtımınde bu ısın yatırım malıyetı a dan z ye anlatılıyor..
Yatırımcı egıtımını alanların %95 ı ertesı gun gelmıyor.
Bu iş öyle hevesle yapılacak iş değil..Aynı heves edip eve köpek alıp bakamayınca verecek yer aramaya bulamayıncada sokağa atmaktan farksız,hevesle buişe girilmesi..Köpeğe 500 tl para verıyorsun 1000 tlde masraf yapıyorsun onemlı degıl ama bu ısde cıddıpara yatırıyorsun.
Bu işte En büyük yanlışı zaten bu işi yıllardır yapan,hatta etrafında para kazandığı görünen kişiler yapıyor zaten,sizde yapan kişilerden medet umuyorsunuz..
Herkes işden ne kadar kar ederim,sütü kaça satarım krediyi nasıl alırım...Ulen once bır cıftlıge gıt gır ıcerı bır ıkı cıftlık gez,bakalım o kokuyu cekebılecekmısın :)..Al elıne bır gozlemle ne varne yok bir hesap yap bakalım ne kadar gıderı var bu ısın..
Süt geliri - yem masrafı = ohoooo super para..Onuda dogru durust hesaplayamayanda,dogru bılgı edınemeyen varda..Neysee... :)
Bugün 60 başlık işletme yılda damızlık satışı ile 25 binde kazanabiliyor,5 binde..
Hayal kurmak güzelşeyde birde gerçek var..Bu iş para istiyor..100-200 de değil..İnce hesaba girerseniz göreceksiniz bir ineğin yatırım maliyeti 14-15 binden aşağı düşmez..Ziraat bankasıda cebinde 100 bin olan adama 1 milyon ipoteğide olsa 300 bin kredide vermeyedebilir,ki vermemekde de haklıdır..
Ha kurdunuz işletmenizi,birde yeminizi hesaplayacaksınız kenara koyacaksınız oda ciddi bir para..50-100 bin orta çaplı bir işletmenin 3-4 aylık yem masrafı..
Haa 100-200 binle ne olur,köyde yeriniz iyi kötü bir damınız vardır,hayvanlara kendi gücünüzle bakma yada baktırabilme şansınız vardır,çöpten ekmek toplar,yayladan ot biçersiniz,pazardan atık sebze toplar getirir ineklere kıyarsınız oyle olur..
bir çiftlik için ruhsata ne kadar para gidiyor bilen varmı?Bir trafo kurdursanız projesi vs. si kaç para tutar?Bismillah dedin kazmayı vurmadan gider o para..
Ha bu işi ticaret olarak görüyorsanda,ben hayvanı seviyorum,bu işi yaparım zaman harcarım,ahıra girer çıkarım,arastırır ogrenırım,adam olmasa gırer ahırda gubrede kurerılır,yemde verırım dıyebılıyorsan o zaman nıye goz gore gore hayal kurup zamanını bosa harcayasın,aksıyon al kucubası arastır dıyorum ben..
... ... ...
H
Üye450 yazı
Yazıyı gönderen - OdiN Angus eti alıp sucuk / et / sosis vs gibi satış olarak değerlendirmek daha mantıklı. 8 TL al bilmem kaça sat. Hayvan bakımı ülkemizde nedense kolay geliyor millete :) |
Sayın Odin,
Kolay geliyor gerçektende..Çünkü kimse kendim bakacağım demiyor.. :)Herkes kar zarar tablosu çiziyor kendince,hayvanı tanıyım bakıyım nasıl beslenır nasıl saglıgı tutulur kımse sormuyor bıle..
Her forumda oho bakıcı önemli denetliyceksin,peşinde olcaksın,işi bilmeyen adam bulursan halin duman,adam çalar çırpar,bilmemne..Bakıcı coban senı batırırda cıkarırda..
Bu işin en büyük problemi bakıcı problemi deniyor,herkes de buraya dem vuruyor..Ama hesaplarkende bakıcı parası çoban parası 600 tl hesaplanıyor.. :)
... ... ...
H
Üye450 yazı
Yazıyı gönderen - bilselerdi34 Yorum yapan arkadaşlara teşekkür ediyorum. Bazı arkadaşların söyleminden şunu çıkardım sermayen büyükse belli bir zaman dayanacak gücün varsa işi son teknoloji ve uygun tekniklerle yaparsan iyi de çalışırsan işin ehliyle de olursan bu iş kazanç getirecek geleceği olan devamlı bir iştir?Bence de Bizim milletimizde bu et, yoğurt sevdası varken hayvancılık çok kazançlı bir iş kolu olacaktır .Bu yüzden bizde profosyonelce yapmayı düşünüyoruz varmı arkadaşlar daha yorum alabileceğimiz bu işin içinde olan arkadaşlar yorumlarnızı beklıyorum. |
Sayın bilselerdi34,
Bizim milletimizde bu et yoğurt sevdası varken bu işin geleceği var diyorsanız,ciddi anlamda siz çok yanlış yerdesiniz!
Türkiyenin 7 de biri nüfüsü olan gelişmiş ülkeler,Türkiye kadar et süt ürünü tüketiyor.Yani sizin çocuğunuz 1 kg et yiyorsa ordaki cocuk 7 katı yıyor..Bu o ülkenin gelişmişliğini gösteriyor.Bizde hızla gelişen bir ülkeyiz..Malsefki hiçde öyl et süt sevdalısı değil tam tersine özellikle sütü hiçmi hiç tüketmeyen bir ülkeyiz..
Kim burada hergün bir bardak süt içiyor?Zaten süt parekende süt olarak tüketilmediği için bu fiyatlar hop aşağı hop yukarı..Haberlerde de ızlemıssınızdır,okullara askerlere sut dagıtımı ıle ılgılı projeler yapılıyor..
Bu işin tüm problemlerıne ragmen memleketımızde gelecegı var,çünkü biz bu urunlerın uretımı konusunda da tuketımı konusunda da cok cıddı gerıyız ve aradakı fark gelısmıs ulkelerdekı ıle 7-9 kat daha az..Bu acık oyle kolay kolayda kapanacak gıbı degıl..
... ... ...
H
Yeni Üye31 yazı
Merhabalar, bir-iki haftadır aşağıdaki ön fizibite raporu üzerinde çalıştım, küçükbaş işinden pek anlamasamda araştırma sonucunda bu işin çok karlı olduğuna kanaat getirdim. Bu arada Ziraat Bankasında yatırım ve işletim kredisi %0 faizli ve 7 yıl ödemesiz... Çobanı bulursam bu işe gireceğim... :)
Umarım işinize yarar....
PROJE HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Koyun Çeşidi
Cins Akkaraman Kıvırcık Sakız
Dişi Ağırlık (kg) 40 - 45 50 - 55 30 - 50
Yükseklik (cm) 65 64 - 66 63 - 86
Laktasyon (gün) 140 - 150 140 - 180 180 - 200
Süt verimi (Lt/Laktasyon) 40 - 55 90 - 100 150 - 170
İkiz doğum oranı (%) 4 - 5 10 - 20 80 - 100
Yapağı verimi (kg) 1,5 - 2 1,5 - 2,5 1,5 - 2
Lüle Uzunluğu 8 - 12 8 - 12 6,5 - 20
Elyaf çapı (mikron) 29 - 35 30 - 35 24 - 40
Temiz Yapağı Oranı (%) 62 - 70 60 - 65 50 - 70
Kuyruk Ağırlığı (kg) 4 - 6 2 - 3 3 - 5
Piyasa şartlarına göre en uygun cinsin Kıvırcık olacağı öngörülmektedir, ancak nihai karar ağılın kurulacağı köylerdeki çobanla ortak alınacaktır. Gebe koyun ve koçlar, çevre köylerden temin edilecektir, bulunamaz ise Tarım Köy İşleri veya diğer kurumlardan istenecektir. Koyunlar 2-3 yaşlı ve damızlık nitelikli, 200 adet Koyun ve 15 adet ergin koç olacaktır. Projeden elde edilecek erkek kuzular 1 yaşlı toklu olarak kurbanlık v.b şeklinde pazarlanacak, dişi kuzular sürüyü geliştirmek için işletmede tutulacaktır. Bu şekilde dişi kuzular İşletme kapasitesini arttıracaktır.
BESLENME PRENSİPLERİ
Koyunlar, ağız yapısı itibarıyla büyükbaş hayvanların yararlanamayacağı kısa boylu çayır- mera otlarına rahatlıkla ulaşır. Bu alanlardan yararlanılamayan kış aylarında koyunlar ağılda besleneceklerdir. Bölgemiz şartlarında 7 Ay merada, 5 ay ağılda besleme uygun olacaktır. Besleme programı ve gerekli yem miktarları şöyledir:
1 Adet Koyun/Koç Beslenme programı
Yem Miktarı (kg/gün) Süre (gün) Toplam Yem (yıl/kg)
Kaba Yem 2 150 300
Kesif Yem 0.3 365 110
Mera Yemi 3 215 645
Tuz 9 gr. 150 1,3
1 Adet Dişi/Erkek toklu Beslenme programı
Kaba Yem 1,5 150 225
Kesif Yem 0,25 365 91
Mera Yemi 2,5 215 538
Tuz 9 gr. 150 1,3
1 Adet Kuzu Beslenme programı (3-12 ay)
Kaba Yem 1 60 60
Kesif Yem 0,2 270 54
Mera Yemi 2 215 430
Tuz 7 gr 60 1
1 Adet Kuzu Beslenme programı (0-3 ay)
Başlangıç Yemi (hafta/kg) Büyütme Yemi (hafta/gün) Toplam Yem (3 ay)
Kaba Yem 8 42 23
Kesif Yem 7,5 11,5 19
Koyun ve toklu başına yıllık tüketilen yem miktarı (kg) aşağıdadır.
Koyun Toklu Kuzu
Kaba Yem 300 225 60
Kesif Yem 110 91 54
Mera Yem 645 538 430
İşletmenin 5 yılda tüketeceği yem miktarı aşağıdadır.
1. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Koyun/Koç 215 64.500 23.650 138.675
Toklu
Kuzu 200 12.000 10.800 86.000
2. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Toklu 100 22.500 9.100 53.800
3. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Koyun/Koç 300 90.000 33.000 193.500
Kuzu 300 18.000 16.200 129.000
4. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Toklu 150 33.750 13.650 80.700
5. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Koyun/Koç 350 105.000 38.500 225.750
Kuzu 350 21.000 18.900 150.500
İŞLETMENİN 5 YILLIK SÜRÜ PROJEKSİYONU
1. Yıl 2. Yıl 3. Yıl 4. Yıl 5. Yıl
İşletme Satış İşletme Satış İşletme Satış İşletme Satış İşletme Satış
Koyun 200 200 300 100 300 100 350 150
Dişi Toklu 100 100 150 150
Erkek Toklu 100 100 150 200
Dişi Kuzu 100 100 150 150 175
Erkek Kuzu 100 100 150 150 175
Koç 15 15 15 20 20
Toplam 415 515 715 770 870
Satılan 100 200 250 350
Ölümler (%2) 2 3 3 4 5
5. yılın sonunda sürüde 350 koyun, 150 Dişi toklu, 175 dişi kuzu, 175 erkek kuzu, 20 koç olacaktır.
5.yıla kadar sürüden 900 hayvanın satışı yapılacaktır, 17 hayvanında ölümü öngörülmektedir.
Kuzulama oranları en düşük orandan hesaplanmıştır, sakız cinci koyun olursa rakamlar iki katına çıkar.
PROJE GİDERLERİ
SABİT YATIRIM GİDERİ
Adet Birim Fiyat Toplam
Ağıl İnşaatı 1 25.000 25.000
Çoban Barınağı 1 20.000 20.000
Koyun Alımı 200 800 160.000
Koç Alımı 15 900 13.500
Köpek alımı 2 150 300
Donanım Alımı 1 10.000 10.000
Elektirik-su 1 1.000 1.000
Toplam 229.800
İŞLETME GİDERLERİ
Personel gideri : aylık 1.500 TL. (sigorta vs. dahil)
Genel işletme gideri : Muhasebe, elektrik, su vs.
Nakliye gideri : Yem ve satılık hayvan nakliyeleri
Veteriner gideri : Senelik vurulacak aşı vs.
Kesif yem gideri : Fabrikadan alınacak yem, 0.5 Tl/kg hesaplanmıştır.
Kaba yem gideri : Köylülerden tedarik edilecektir, fiy, yulaf kepeği vs.
Beklenmeyen giderler :-
PROJE GELİRLERİ
a) Süt Geliri:Koyunların laktasyon süresi 150 gün olarak alınır. Normal bir laktasyonda Koyun başına 100 kg süt alınabilir.
b) Hayvan Satışları : Bölgemizde 1 adet Koyun 700 TL, kasaplık erkek toklu 650 TL.dir. (hesaplama 500 TL üzerinden yapılmıştır)
c) Yapağı Geliri: Yıllık Koyun/Koç ve Toklu için 2 kg, kuzu başına 1 kg yapağı alınır. 1 kg yapağının fiyatı 2 TL dir.
d)Gübre Satışı: Ağıldan yılda ortalama 40 ton gübre alınacağı düşünülmüştür. Gübre fiyatı 2.000 TL/ton alınmıştır.
e) Kalıntı (Artan) Değer : 5. yılın sonunda elde kalan sürü değerinden, proje başında alınan damızlıkların sürü değerinin çıkarılması ile bulunan değerdir.
Projeksiyona göre 5. yılın sonunda 350 koyun, 20 koç, 150 dişi toklu ve 300 kuzu kalıntı(Artan) değer olarak Gelirler Kalemine işlenir.
Ayrıca yapılan ağıl ve diğer yapılar ile donanımlarda gelir kalemine işlenir. Bunlar 150.000 TL olarak yazılmıştır.
İŞLETME GELİR-GİDER TABLOSU
Gelir Kalemleri 1. Yıl 2. Yıl 3.Yıl 4.Yıl 5.Yıl
Süt Gelirleri 10.000 10.000 15.000 15.000 17.000
Hayvan Satışları 0 50.000 100.000 125.000 175.000
Yapağı Gelirleri 1.500 2.000 3.000 3.000 3.500
Gübre Gelirleri 8.000 10.000 12.000 13.000 15.000
Kalıntı Değer 0 0 0 0 585.000
TOPLAM 19.500 72.000 130.000 156.000 795.500
Gider Kalemleri 1. Yıl 2. Yıl 3.Yıl 4.Yıl 5.Yıl
Sabit Yatırımlar 229.800
Personel Gideri 18.000 19.000 20.000 21.000 22.000
Genel İşletme 2.000 3.000 4.000 4.000 4.000
Nakliye Gideri 1.000 2.000 2.000 2.000 2.000
Veteriner Gideri 3.000 4.000 4.000 4.000 4.000
Kesif Yem 17.225 20.000 22.000 24.000 30.000
Kaba Yem 8.000 10.000 10.000 10.000 10.000
Beklenmeyen gider 3.000 4.000 4.000 4.000 4.000
TOPLAM 282.025 62.000 66.000 69.000 76.000
5 yıl sonunda elde edilecek toplam gelir : 1.173.000 TL.
5 yıl sonunda oluşacak toplam maliyet : 555.025 TL.
FİZİBİLİTE : 1.173.000 / 555.025 = 2.11
Fizibilitenin ( Fayda-Masraf oranı)nın 1 den büyük olması projenin mali açıdan rantabl olduğunu gösterir.
Umarım işinize yarar....
PROJE HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER
Koyun Çeşidi
Cins Akkaraman Kıvırcık Sakız
Dişi Ağırlık (kg) 40 - 45 50 - 55 30 - 50
Yükseklik (cm) 65 64 - 66 63 - 86
Laktasyon (gün) 140 - 150 140 - 180 180 - 200
Süt verimi (Lt/Laktasyon) 40 - 55 90 - 100 150 - 170
İkiz doğum oranı (%) 4 - 5 10 - 20 80 - 100
Yapağı verimi (kg) 1,5 - 2 1,5 - 2,5 1,5 - 2
Lüle Uzunluğu 8 - 12 8 - 12 6,5 - 20
Elyaf çapı (mikron) 29 - 35 30 - 35 24 - 40
Temiz Yapağı Oranı (%) 62 - 70 60 - 65 50 - 70
Kuyruk Ağırlığı (kg) 4 - 6 2 - 3 3 - 5
Piyasa şartlarına göre en uygun cinsin Kıvırcık olacağı öngörülmektedir, ancak nihai karar ağılın kurulacağı köylerdeki çobanla ortak alınacaktır. Gebe koyun ve koçlar, çevre köylerden temin edilecektir, bulunamaz ise Tarım Köy İşleri veya diğer kurumlardan istenecektir. Koyunlar 2-3 yaşlı ve damızlık nitelikli, 200 adet Koyun ve 15 adet ergin koç olacaktır. Projeden elde edilecek erkek kuzular 1 yaşlı toklu olarak kurbanlık v.b şeklinde pazarlanacak, dişi kuzular sürüyü geliştirmek için işletmede tutulacaktır. Bu şekilde dişi kuzular İşletme kapasitesini arttıracaktır.
BESLENME PRENSİPLERİ
Koyunlar, ağız yapısı itibarıyla büyükbaş hayvanların yararlanamayacağı kısa boylu çayır- mera otlarına rahatlıkla ulaşır. Bu alanlardan yararlanılamayan kış aylarında koyunlar ağılda besleneceklerdir. Bölgemiz şartlarında 7 Ay merada, 5 ay ağılda besleme uygun olacaktır. Besleme programı ve gerekli yem miktarları şöyledir:
1 Adet Koyun/Koç Beslenme programı
Kaba Yem 2 150 300
Kesif Yem 0.3 365 110
Mera Yemi 3 215 645
Tuz 9 gr. 150 1,3
1 Adet Dişi/Erkek toklu Beslenme programı
Kaba Yem 1,5 150 225
Kesif Yem 0,25 365 91
Mera Yemi 2,5 215 538
Tuz 9 gr. 150 1,3
1 Adet Kuzu Beslenme programı (3-12 ay)
Kaba Yem 1 60 60
Kesif Yem 0,2 270 54
Mera Yemi 2 215 430
Tuz 7 gr 60 1
1 Adet Kuzu Beslenme programı (0-3 ay)
Başlangıç Yemi (hafta/kg) Büyütme Yemi (hafta/gün) Toplam Yem (3 ay)
Kaba Yem 8 42 23
Kesif Yem 7,5 11,5 19
Koyun ve toklu başına yıllık tüketilen yem miktarı (kg) aşağıdadır.
Koyun Toklu Kuzu
Kaba Yem 300 225 60
Kesif Yem 110 91 54
Mera Yem 645 538 430
İşletmenin 5 yılda tüketeceği yem miktarı aşağıdadır.
1. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Toklu
2. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
3. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
4. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
5. Yıl
Adet Kaba Kesif Mera
Koyun/Koç 350 105.000 38.500 225.750
Kuzu 350 21.000 18.900 150.500
İŞLETMENİN 5 YILLIK SÜRÜ PROJEKSİYONU
1. Yıl 2. Yıl 3. Yıl 4. Yıl 5. Yıl
İşletme Satış İşletme Satış İşletme Satış İşletme Satış İşletme Satış
Koyun 200 200 300 100 300 100 350 150
Dişi Toklu 100 100 150 150
Erkek Toklu 100 100 150 200
Dişi Kuzu 100 100 150 150 175
Erkek Kuzu 100 100 150 150 175
Koç 15 15 15 20 20
Toplam 415 515 715 770 870
Satılan 100 200 250 350
Ölümler (%2) 2 3 3 4 5
5. yılın sonunda sürüde 350 koyun, 150 Dişi toklu, 175 dişi kuzu, 175 erkek kuzu, 20 koç olacaktır.
5.yıla kadar sürüden 900 hayvanın satışı yapılacaktır, 17 hayvanında ölümü öngörülmektedir.
Kuzulama oranları en düşük orandan hesaplanmıştır, sakız cinci koyun olursa rakamlar iki katına çıkar.
PROJE GİDERLERİ
SABİT YATIRIM GİDERİ
Adet Birim Fiyat Toplam
Koç Alımı 15 900 13.500
Köpek alımı 2 150 300
Toplam 229.800
İŞLETME GİDERLERİ
Personel gideri : aylık 1.500 TL. (sigorta vs. dahil)
Genel işletme gideri : Muhasebe, elektrik, su vs.
Nakliye gideri : Yem ve satılık hayvan nakliyeleri
Veteriner gideri : Senelik vurulacak aşı vs.
Kesif yem gideri : Fabrikadan alınacak yem, 0.5 Tl/kg hesaplanmıştır.
Kaba yem gideri : Köylülerden tedarik edilecektir, fiy, yulaf kepeği vs.
Beklenmeyen giderler :-
PROJE GELİRLERİ
a) Süt Geliri:Koyunların laktasyon süresi 150 gün olarak alınır. Normal bir laktasyonda Koyun başına 100 kg süt alınabilir.
b) Hayvan Satışları : Bölgemizde 1 adet Koyun 700 TL, kasaplık erkek toklu 650 TL.dir. (hesaplama 500 TL üzerinden yapılmıştır)
c) Yapağı Geliri: Yıllık Koyun/Koç ve Toklu için 2 kg, kuzu başına 1 kg yapağı alınır. 1 kg yapağının fiyatı 2 TL dir.
d)Gübre Satışı: Ağıldan yılda ortalama 40 ton gübre alınacağı düşünülmüştür. Gübre fiyatı 2.000 TL/ton alınmıştır.
e) Kalıntı (Artan) Değer : 5. yılın sonunda elde kalan sürü değerinden, proje başında alınan damızlıkların sürü değerinin çıkarılması ile bulunan değerdir.
Projeksiyona göre 5. yılın sonunda 350 koyun, 20 koç, 150 dişi toklu ve 300 kuzu kalıntı(Artan) değer olarak Gelirler Kalemine işlenir.
Ayrıca yapılan ağıl ve diğer yapılar ile donanımlarda gelir kalemine işlenir. Bunlar 150.000 TL olarak yazılmıştır.
İŞLETME GELİR-GİDER TABLOSU
Gelir Kalemleri 1. Yıl 2. Yıl 3.Yıl 4.Yıl 5.Yıl
Süt Gelirleri 10.000 10.000 15.000 15.000 17.000
Hayvan Satışları 0 50.000 100.000 125.000 175.000
Yapağı Gelirleri 1.500 2.000 3.000 3.000 3.500
Gübre Gelirleri 8.000 10.000 12.000 13.000 15.000
Kalıntı Değer 0 0 0 0 585.000
TOPLAM 19.500 72.000 130.000 156.000 795.500
Gider Kalemleri 1. Yıl 2. Yıl 3.Yıl 4.Yıl 5.Yıl
Sabit Yatırımlar 229.800
Personel Gideri 18.000 19.000 20.000 21.000 22.000
Genel İşletme 2.000 3.000 4.000 4.000 4.000
Nakliye Gideri 1.000 2.000 2.000 2.000 2.000
Veteriner Gideri 3.000 4.000 4.000 4.000 4.000
Kesif Yem 17.225 20.000 22.000 24.000 30.000
Kaba Yem 8.000 10.000 10.000 10.000 10.000
Beklenmeyen gider 3.000 4.000 4.000 4.000 4.000
TOPLAM 282.025 62.000 66.000 69.000 76.000
5 yıl sonunda elde edilecek toplam gelir : 1.173.000 TL.
5 yıl sonunda oluşacak toplam maliyet : 555.025 TL.
FİZİBİLİTE : 1.173.000 / 555.025 = 2.11
Fizibilitenin ( Fayda-Masraf oranı)nın 1 den büyük olması projenin mali açıdan rantabl olduğunu gösterir.
S
Yeni Üye14 yazı
sayın h.calıs ilgi paylaşımınız için tşk.çok güzel bi yazı olmuş bende süt besiciliği için araştırma yapıorum onun içinde bi çalışmansı olan arkadaşımız varsa bilgi paylaşımında bulunmasını rica ederim.
herkese başarılar dilerim
herkese başarılar dilerim
say34
Z
Yeni Üye35 yazı
Sayın hakan finans bizi bu günde aydınlattıgın için teşekkürler . Süt işletmeciliginin zor oldugunu bu işe besiyle başlamanın daha faydalı olacagını düşünüyorum kuralacak tesisin ileride süt işletmeciligine dönüştürülecek şekilde ayarlanabilir olması sanırım faydalı olur.Sayın Say34 tarım tv de güzel egitici bir kanal tavsiye ederim.
H
Üye450 yazı
Yazıyı gönderen - zirkon Sayın hakan finans bizi bu günde aydınlattıgın için teşekkürler . Süt işletmeciliginin zor oldugunu bu işe besiyle başlamanın daha faydalı olacagını düşünüyorum kuralacak tesisin ileride süt işletmeciligine dönüştürülecek şekilde ayarlanabilir olması sanırım faydalı olur.Sayın Say34 tarım tv de güzel egitici bir kanal tavsiye ederim. |
Selamlar,
Bende tam tersini düşnüyorum..Besicilik kültür ırklarında 15 inci ayında diğerlerinde 24 ayında ideal kesim aralığına ulaştırmaktadır.Dolayısı ile uzun soluklu,yüksek gideri olduğu halde kısa vadede geliri olmayan bir iş..Yani sıfırdan başladığında 15 aylık yem paran ve diğer işletme giderlerin cebinde olmalıki yapabilesin döndürebilesin bu işi..
Bugün şartlarında bir danaya 5-6 tl günlük yem masrafı ile 1-1,4 kg kg aldırmalısın gnlük..Yani 5-6 tl harcayaksın hayvan 1 kg alsa cebine o günkü etin kg fiyatı girmiş olacak..
Öte yandan daha az kg aldırdığında,yada hayvan kg kaybettıgınde de zararın o sekılde yansıyacak..
Süt işletmesinde iyi kötü aylık bir süt gelirin olacak en azından masrafları karşılayabilmek adına..
... ... ...
H
Üye450 yazı
Sayın h.calıs,
Çok teşekkürler paylaşımınınız için...
Fizibiletinize bir şey eklemek isterim..Bir hayvana verilen yem miktarı,vs.si cinsine ağırlığına yaşına o bölgedeki meranın kalitesine göre değişir.
Bununla birlikte hayvan ırkı ile ilgili verilen verim bilgileride yine bakım ve diğer stres faktörlerine göre değişir.Yani bir koyunun bir laktasyonda 100 kg süt veriyor olması sizin o hayvan ırkına ait dürünüzden o verimi alabileceğiniz anlamına gelmiyor..
Bu nedenle ciddi bir yanılma payını bırakmak,Bu işlerle ilgili maliyet hesaplamasından önce siz bu hayvanın bakımını yapabilecekmisiniz,bu hayvanın bakımı ıle ılgılı sartları saglayabılecekmısınız,bununla bırlıkte dogru ısgucunu bulup dogru sekılde yonetebılecek,buna zaman ayırabılecek kontrolunu saglayabıecekmısınız onemlı olan bu..
Bır kuzu 4,5-5 ayda ıdeal kesım aralıgına ulasırken sız o kuzuyu 6 - 7 ayda da o agırlıga ulastıramayabılır,hatta sartlara zamana gore dogru zamanda pazarlama sansını kaybedebıırsnız..
Bu işin para kazandıgı ik iki daha dört..İllaki kazanılıyor..İllakı cıddı bır rantı oldugu ıcın bu kadar ılgı var..bu kadar konusuluyor..
Onemlı olan bu ısı yapabılecekmısınız,bu hayvanın verım ozellıklerıne ulasabılecekmısnız..
Sayg..
Çok teşekkürler paylaşımınınız için...
Fizibiletinize bir şey eklemek isterim..Bir hayvana verilen yem miktarı,vs.si cinsine ağırlığına yaşına o bölgedeki meranın kalitesine göre değişir.
Bununla birlikte hayvan ırkı ile ilgili verilen verim bilgileride yine bakım ve diğer stres faktörlerine göre değişir.Yani bir koyunun bir laktasyonda 100 kg süt veriyor olması sizin o hayvan ırkına ait dürünüzden o verimi alabileceğiniz anlamına gelmiyor..
Bu nedenle ciddi bir yanılma payını bırakmak,Bu işlerle ilgili maliyet hesaplamasından önce siz bu hayvanın bakımını yapabilecekmisiniz,bu hayvanın bakımı ıle ılgılı sartları saglayabılecekmısınız,bununla bırlıkte dogru ısgucunu bulup dogru sekılde yonetebılecek,buna zaman ayırabılecek kontrolunu saglayabıecekmısınız onemlı olan bu..
Bır kuzu 4,5-5 ayda ıdeal kesım aralıgına ulasırken sız o kuzuyu 6 - 7 ayda da o agırlıga ulastıramayabılır,hatta sartlara zamana gore dogru zamanda pazarlama sansını kaybedebıırsnız..
Bu işin para kazandıgı ik iki daha dört..İllaki kazanılıyor..İllakı cıddı bır rantı oldugu ıcın bu kadar ılgı var..bu kadar konusuluyor..
Onemlı olan bu ısı yapabılecekmısınız,bu hayvanın verım ozellıklerıne ulasabılecekmısnız..
Sayg..
... ... ...
H
Üye450 yazı
Birde birşey daha eklemek isterim,Cebinizde bir miktar paranız ve ipotek verecek kısmen hayvan bakacak yeriniz vs yoksa ziraat bankasında da kredi yok..Fizibilite ile şunla bunla kredi almanın imkanı yok yani..
Bununla beraber,kredı konusunda sıkıntı yasayanlar kucuk sermaye ıle ıs yapacak yerı olan tarlası olanlar da tarım kredı kooparatıfı ıle gorusebılır..Bana gore oradan kredı talebınde bulunmak daha avantajlı ve kolay..Bunla bırlıkte yeterkı borcunuzu odeyın ama 2 sene sonra odeyın yıne kredı verıyorlar..
Bununla beraber,kredı konusunda sıkıntı yasayanlar kucuk sermaye ıle ıs yapacak yerı olan tarlası olanlar da tarım kredı kooparatıfı ıle gorusebılır..Bana gore oradan kredı talebınde bulunmak daha avantajlı ve kolay..Bunla bırlıkte yeterkı borcunuzu odeyın ama 2 sene sonra odeyın yıne kredı verıyorlar..
... ... ...
H
Üye450 yazı
SABİT YATIRIM GİDERİ
Adet Birim Fiyat Toplam
Koç Alımı 15 900 13.500
Köpek alımı 2 150 300
Birde yine küüçük sermaye için,
100 koyun ıcın agıl malıyetı = 700 -1000 tl... (ŞANTİYE ÇADIRI ALIRSIN,ŞU İNŞAATLARDA YATAKHANE OLARAK KULLANILANLARDAN,ALTINA SARI KUM DOKERSIN)Hiç gidipde ağıl için tonla para harcamak mantıklı degıl..Önemlı olan uygun sartları saglamak..Luks gorunum ıyı gorunum herhangı bırsey ıfade etmıyor hayvan ıcın..Altı ustu kurumu..
Çoban evi = 2500 - 3000 TL..Adam dagda evınde mısafır agırlıyca vs.degılya..Coban barınagı olacak..Barınacak orada..Bır Yaşam konteynerı alırsın tuvalet banyolu 2500-3000 tl..Yıne 5060 m2 bır tek kartlı yıgma bınade 5-6 bın tl yı gecmez..Kaldıkı ona bıle gerek yok dıyorum ben..
Bu masraflarla 50 tane fazla hayvan al daha ıyı..Hatta 100 kuzu al buyut sat 5 ay sonra...
Adet Birim Fiyat Toplam
Koç Alımı 15 900 13.500
Köpek alımı 2 150 300
Birde yine küüçük sermaye için,
100 koyun ıcın agıl malıyetı = 700 -1000 tl... (ŞANTİYE ÇADIRI ALIRSIN,ŞU İNŞAATLARDA YATAKHANE OLARAK KULLANILANLARDAN,ALTINA SARI KUM DOKERSIN)Hiç gidipde ağıl için tonla para harcamak mantıklı degıl..Önemlı olan uygun sartları saglamak..Luks gorunum ıyı gorunum herhangı bırsey ıfade etmıyor hayvan ıcın..Altı ustu kurumu..
Çoban evi = 2500 - 3000 TL..Adam dagda evınde mısafır agırlıyca vs.degılya..Coban barınagı olacak..Barınacak orada..Bır Yaşam konteynerı alırsın tuvalet banyolu 2500-3000 tl..Yıne 5060 m2 bır tek kartlı yıgma bınade 5-6 bın tl yı gecmez..Kaldıkı ona bıle gerek yok dıyorum ben..
Bu masraflarla 50 tane fazla hayvan al daha ıyı..Hatta 100 kuzu al buyut sat 5 ay sonra...
... ... ...
H
Üye450 yazı
Bırde sayın hcalıs,
Iyı bır damızlık koyunun,laktasyonda bakım yem gıderı entansıf sartlarda, hayvanın yas,sut ve tek kuzu 2 kuzu olmasına gore,ve bolgeye gore 25-35 tl arasında degısır.Mera bu gıderı % 50-70 kalıtesıne ve coban becerısıne,ve bolgeye gore azaltır..
Iyı bır damızlık koyunun,laktasyonda bakım yem gıderı entansıf sartlarda, hayvanın yas,sut ve tek kuzu 2 kuzu olmasına gore,ve bolgeye gore 25-35 tl arasında degısır.Mera bu gıderı % 50-70 kalıtesıne ve coban becerısıne,ve bolgeye gore azaltır..
... ... ...
H
Yeni Üye31 yazı
Merhaba,
1. Bunun bir ön fizibilite raporu olduğunu belirtmiştim .
2. Kurulacak bölgeyi yazmadım ama size şu kadarını söyleyim yem hesabını yaparken, bölgedeki profesyonellerden ve akademisyenlerden destek aldım.
3. Ağılın, yapağı ve süt sağımı için elektriğe ihtiyacı olacak, çadıra elektrik alınamayacağına göre ağıl kurulması gerek, burada resim yüklemedim ama planları vs. hazır, öyle ahım-şahım bir şey değil ancak çobanın iş yükünü azaltacak bir yapı. Bunu yapmazsanız bu sayıda sürü için sağımıda düşünürseniz bir çoban yetmeyebilir.
4. Çoban için uygun şartları sağlamazsanız çok daha fazla maaşla işe alırsınız ki toplamda bu daha maliyetli bir çözümdür. Çalışana uygun mekan sağlamak onun ve sizin mutluluğunuz içindir . Kaldiki elde kalacak bu mekanlar projeksiyon sonrasında para edecek mekanlardır.
5. Kredi konusunda haklısınız ipotek olmazsa hiç bir krediyi alamazsınız. Fİzibilite ile kredi alınamayacağını biliyorum, Ziraat Bankası çalışanıyım :)
Saygılarımla...
1. Bunun bir ön fizibilite raporu olduğunu belirtmiştim .
2. Kurulacak bölgeyi yazmadım ama size şu kadarını söyleyim yem hesabını yaparken, bölgedeki profesyonellerden ve akademisyenlerden destek aldım.
3. Ağılın, yapağı ve süt sağımı için elektriğe ihtiyacı olacak, çadıra elektrik alınamayacağına göre ağıl kurulması gerek, burada resim yüklemedim ama planları vs. hazır, öyle ahım-şahım bir şey değil ancak çobanın iş yükünü azaltacak bir yapı. Bunu yapmazsanız bu sayıda sürü için sağımıda düşünürseniz bir çoban yetmeyebilir.
4. Çoban için uygun şartları sağlamazsanız çok daha fazla maaşla işe alırsınız ki toplamda bu daha maliyetli bir çözümdür. Çalışana uygun mekan sağlamak onun ve sizin mutluluğunuz içindir . Kaldiki elde kalacak bu mekanlar projeksiyon sonrasında para edecek mekanlardır.
5. Kredi konusunda haklısınız ipotek olmazsa hiç bir krediyi alamazsınız. Fİzibilite ile kredi alınamayacağını biliyorum, Ziraat Bankası çalışanıyım :)
Saygılarımla...
Bu internet sitesinde, kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Gizlilik Prensiplerimiz