Sayın gökhank,
Süt sığırcılığı işletmesi ile ilgili olarak hayvan başı yatırım tutarı min.10 Bin - 15 bin tl arasında modernizasyonuna göre değişiyor.Yani 10 baş 100 000-150 000 Tl ,100 baş 1000 000 Tl.-1500 000 Tl.
Süt hayvancılığında en büyük kalemlerden biri damızlık hayvan satışı.İşletme bu sebeble 2, yılından itibaren ciddi paralar kazanmaya başlıyor.Yani Buzağılarınız büyüyüp düve olduktan sonra satışından gelen gelirle..
25 lt süt veren bir inek yaklaşık sütünün 16-18 kg mını yemine ***ürüyor.Bir ineğin yem maliyeti düştükten sonra günlük karı 6-8 Tl arasında değişiyor.
Sizin için işin en kolay kısmı işletmeyi kurup inekleri koymak.. :)Sayın dedecif in söylediklerine çok ama çok dikkat çekmek istiyorum..
Hayvancılıkta bazı rakamlar var,bu iş çok ciddi para kazandırıyor,ancak işi doğru yaparsanız..
Hep aynı örneği veriyorum..Bu kısma dikkat ! Bir inek diyelimki 6 tl kar ediyor günde..Bir ineğe yem ağırlığı,süt verimi yaşı ve fizyolojik durumuna göre veriliyor.Diyelimki siz 25 lt süt veren bu ineğe 2 kg fazla yem verdiniz hayvan size sütü fazla vermiyor tam tersine sütünü yağa kesiyor.2 kg fazla yem,kg 0,55 kurusdan 1,1 tl, 2 kg da sütünü kesse 0,65 den 1,3 tl oradan kaybettiniz 2,4 tl gitti kaldı size 3,6 tl...Hadi birde bakıcınız dikkatsiz döktü saçtıiküflendirdi yemii...Bu şekilde kar etmek mümkünmü ???
Şayet işletmeniz 60 başın altındaysa değil..Yanlış yapılan hayvancılıkta anası danasını besliyordan öteye gitmez..En basit örnek sütten bişey kalmaz 60 buzağınızı satsanız 60 bin eder oda aylık 5 bin tl yapar..Fena değil..Ancak doğru şekilde yapılırsa bu 60 başlık işletme ayda 25 bin tl bırakır..
Bu sebeble önce tırnak hastalıklarından meme hastalıklarına kadar tüm şekliyle hayvanı tanımalı öğrenmeli sonrasındada işinizi sonuna kadar takip etmeli denetlemelisiniz..Doğru yerden doğru bilgileri edinmelisiniz..Sayg..
... ... ...