Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Pcb ( Printed Circuit Board) Üretimi Hakkında. . .

Başlataniskender07Tarih15/12/2009 09:17:09Yorum12

İlk mesaj
Yeni Üye13 yazı
Öncelikle herkese selamlarımı sunuyorum,
Siteye internette araştırma yaparken denk geldim.elektronik pcb üretimi yapan firmada ar-ge çalışmalarından üretim safhalarına kadar bir takım deneyimlerim oldu.fakat bu işi türkiye de ya da yurtdışında yapan profesyonel firmaların kalitesine yakın olmayı, üretim kapasitemizi yükseltmeyi, ürün çeşitliliğinin sağlanmasını, müşteri isteklerinin karşılanmasını, pazarlamayı vs. istediğimiz amaca ulaştıramadık.çok komplike araştırmaya dayalı ve yüklü bir sermaye gerektiren bir sektör ve bu sektörün içindekilerde ser verip sır vermiyorlar, bazı üretim danışmanlığı sağladığımız şirketlerde tam anlamıyla destek olamadılar ya da büyük menfaatler gözettiler. Tabi ki de sektör yapısı gereği teknolojik ve pahalı üretim bantları gerektiriyor ama biz kendi çalıştığımız şirketin sermayesi bünyesinde ki olanaklarla bir takım işler başardık fakat proseslerde ki bazı kalite kayıplarını engellemek bizi çok zaman aşımına uğrattı.

Öncelikle bu tür girişimde bununların karşısına çok büyük engeller çıkıyor.çok çalıştık fakat bir türlü istediğimiz bilgiye direk ulaşamadık ve kimse de bilgiyi bu şartlarda menfaatsiz genelde vermiyor. benim ricam sektördeki kişilerin pcb seri üretiminde ki fikirlerini bizimle paylaşmaları . KONIKS'de gördüğüm dayanışma ve bilgi alışverişleri ilgimi çekti. Bu kadar çok fikri ve bilgisi olanı bir arada görmek beni etkiledi, umarım herkes istediği hedefe ulaşmakta fazla zorluk çekmez...

SAYGILARIMLA

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
12 yorum
Yeni Üye10 yazı
http://www.dynamixtechnology.com/trainassem.htm faydalı bilgiler var. döküman satıyorlar. bu iş için türkiyede danışmanlara güvenme. tek yapacakları anlamadıkları bu konu üzerine internette araştırma yapmak. birde firmalarla görüşme yapıp bilgi almak isteyecekler sonucu sende biliyorsun. yurt dışında pcb üreten veya makinasını satan en az 5-10 yerle mutlaka mailleş bilgi koparmaya çalış. biri cevap vermezse biri verir.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Elektrik / Elektronik
Yeni Üye13 yazı
mustafa bey görüş ve önerilerinizi aldım.bu konuda yazı yazma lüksünü göstermişsiniz teşekkür ederim...bildiğiniz gibi Türkiye'de
teknoloji,bilişim,elektronik alt yapılı düşünceler ve yatırımlar hızlı ilerleme kaydedemiyor ve çeşitli zorluklarla karşı karşıya, bu sorunu birçok mühendis ve teknik arkadaşlar yaşamıştır.bu uygulama sorununu Türkiye şartlarında çok büyük destekler almadan aşmanız biraz güç durumda.ben isterdim ki teknik projeler ya da sanayi üretimlerinde ki zorlukları kolay aşabilsek.fakat bakıyorumda insanlar teknoloji/üretim proje ya da fikirleri ile değilde daha kolay alım-satım işlerine çoğunluk olarak yönelmişler.benim gönlüm bu alım satımların ihracata yönelik olmasıdır.bu beni üzsede, bu ülkede hala üretimle yanıp tutuşanlar olacak...dediğiniz gibi aslında bu sorunları ülkemizde değilde ÇİN gibi üretimde ön saflarda olanları tercih etseydik daha değişik boyutlarda olurduk eminim...

Yeni Üye13 yazı
terzioğlu ve mustafa beye katıldıkları ve ilgilendikleri için tekrar tekrar teşekkür ederim... global ekonomi çarkları teknoloji ve üretim sayesinde dönüyor.bazı milletler bu çarkların vazgeçilmez parçası olmayı hedefliyor...evet sayın terzioğlu 'ya biz?'...

Üye1714 yazı
Türkiye’nin toplam sanayi ürünleri ihracatında yüksek teknoloji ürün ihracatının payı 2005 yılı itibariyle yüzde7, Filipinlerin ise yüzde 94,5 ile zirvede yer alıyor. Onu yüzde 85 ile Tayvan onun arkasından da yüzde 84 ile Malezya’nın hakimiyeti görülüyor. Dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’nin ihracatında yüksek teknoloji ürün ihracatı yüzde 35 ile Çin’le aynı seviyede.

Biz teknoloji üretemeyen yoksul bir ülkemiyiz iskender?
Bu işte para var! - https://buisteparavar.com

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Yeni Üye13 yazı
hayır sayın terzioğlu biz sadece kolayı seçen bir ülkeyiz.kafası çalışan bir çok kişi var bu ülkede ve hak ettikleri yeri bulamıyorlar.çünkü ülkemiz teknoloji projelerine yatırım yapmaktan çekiniyor. üniversite ve okullarımızdaki uygulama proje imkanlarını kendi imkanlarıyla gerçekleştirmek zorunda kalıyor.üniversitelerimiz ve okullarımız araştırma ve uygulamaya yönelik yatırım yapamıyor ve yeterli alt yapıları yok...burada olduğu gibi her fikir teoride kalıyor .insanlar nasıl uygulamaya geçireceğini bilmiyor...dış ülkelerde teknoloji alt yapı araştırmalarının çoğunu üniversiteler üstlenmekte...mesela ülkemizde tıp fakültelerini , tıp okuyan öğrencilerin imkanlarına sunmuşlar.bu uygulama diğer teknoloji branşları içinde böyle olmalı.yoksa hep hayal kurarız sayın terzioğlu...

Editör5590 yazı
Ülkemiz sınırları içinde kalarak PCB imalatının pek bir iş yapacağını sanmam. Zira ülkemizdeki üreticilerin hepsi varolan, halk elinde kullanılıp kendini ispat etmiş ürünlerin imalat haklarını satın alarak veya benzerini taklit ederek yapıyorlar.

İçlerinde kullandıkları devre kartlarını da ya orjinal firmadan satın alıyor ya da uzak doğudaki dev firmalara sipariş ediyorlar.

Sonuç olarak çok basit bir imalatın bile PCB imalatına ihtiyacı yok.

PCB imalatatından para kazanabilmek için dünyaya hitap edecek bir tezgah kurmalı ve tanınabilmek sipariş alabilmek için dünya ile rekabet edebilmek gerekli. Bunu yapabilecek kapasiteniz olsa bile üretim yeri ülkemiz ise gene olmaz. Vergisi algısı az bir memlekete gitmek lazım.

tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye13 yazı
sayın akınselcuk görüşlerinize katılıyorum..tabiki de ülkemizdeki pcb üretimi yada kompenenti tamamlanmış kartların imalatını genellikle uzakdoğu firmalarına yaptırıyorlar bunların sebebleri fiyat farkı ve üretim zamanı olarak değerlendirilebilir..yalnız ülkemizde de ciddi pcb üretimi yapan ve ihraç eden firmalar birkaç tanede olsa mevcut...yalnız dediğiniz gibi rekabet yapabilecek konumda olmak ciddi yatırım gerektiren iş ve dediğiniz gibi ciddi yatırım gerekse bile hammadde tedariği, işcilik maliyetleri ,vergi vs. gibi konularda uzakdoğu firmalarıyla rekabet etmek şu an için söz konusu değil...en basitinden pcb hammaddesinin alımı zaten ülkemizde uzakdoğu firmalarından sağlanıyor....bizim burada ki tek avantajımız avrupa ülkelerin pcb üretimi adına uzakdoğu firmalarını değil avrupa firmalarını tercih etmeleri.sonuç olarak dediğiniz gibi ülkemizde bu işi yapmak biraz zor bir süreç...

Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Tabi ki de sektör yapısı gereği teknolojik ve pahalı üretim bantları gerektiriyor ama biz kendi çalıştığımız şirketin sermayesi bünyesinde ki olanaklarla bir takım işler başardık fakat proseslerde ki bazı kalite kayıplarını engellemek bizi çok zaman aşımına uğrattı.

Alıntı Yapılan Metin:
benim ricam deneyimli ustalarımız ya da abilerimizden pcb seri imalatında ki püf noktalara değinmeleri

Bu işin yegane püf noktası fonksiyonel baskı devreyi üretecek techizata sahip olmak. 2 hatta 3 katlı baskılar yüretebilmek, en ince deliklere köprü yapabilmek, bir haftada en az parçayla en fonksiyonel devreyi tasarlayabilmek, bütün bunları akıl almaz ucuzluktaki fiyatlara yapabilmek bunun yanısıra da ederinin 10 katına ihalelere girip alabilmek. Mecazi olarak çok kalın bir bilek lazım yani.

Pahalı ya da ucuz ama en iyisini en kısa sürede hatasız yapan tezgah düzeni.

Bunu en güzel o kotarır dedirtebilecek bir sıfat. Gerek ticari ve gerekse siyasi.

Gerektiğinde anlık yatırım yapabilecek bankasal güç.

İşin püf noktasından çok, dört beş kalın bacaklı betonarme alt yapısını gerek maddi gerek manevi oluşturulması lazım. Bazı bacakların para gücü veya makine edevatı ile pek alakası yok üstelik.

Dünyasal olmaya gerek yok , hatta ülke içinde de, büyüklerle işimiz olmaz derseniz o zaman küçük işletmelere , parakendeciye hizmet verirsiniz.

Ama yükü fazla parası az ve zorlu olur. En az 10 000 tane yaptığınızda işe yarayacak bir üretim için sizden 150 tane kart isterler.

Tasrladığınız bir devrenin sadece malzemesine para öderler üzerindeki beyinsel, bilgisel, hatta fikir hakları boyutundaki hizmet bedellerine akıl basmaz.

Büyümek isteyen küçük üretici olarak ya takımları giyip kulise balık tutmaya çıkacaksınız, ya da devlet dairelerinden iş kapmaya çalışacaksınız. Olmazsa hayalperest asansörcülerle köşe kapmaca oynamaya devam edeceksiniz.

Koç Akrep lerin kartlarını kendimi yapıyordur mesela ? Stratejik ürün ya. Toyota nın içindeki kartlar ? Aselsan fason iş vermez mi hiç ?

Öğrenci kardeşim sektör çok eğlencelidir ama sadece elektronik olarak. Para işin siyasi kısmından gelir. O kısmı da hiç eğlenceli değildir. Bu sektörde ya büyük olunacak ya da mümkünse hiç girilmeyecek.
tamnland.com

Yeni Üye13 yazı
Sayın Akınselçuk hiç mi umut yok. Yıktın İskender arkadaşı. :)

Ülkenin bilinen ekonomik ve siyasi yapısı içersinde yer edinme kaygısını tüm küçük ya da büyük işletmeler olarak yaşıyoruz. Hatta bırakın ticari kurulaşları bunu bireyler olarak yaşıyoruz. Hiz sahaya çıkmadan sahadaki zorluklardan bahsediyorsunuz. Bir çoğunda da haklısınız fakat bizlerin bu sisem ve düzen içersinde önce birey sonrada Ticari kuruluşlar olarak yer almak zorundayız. Bu bir yaşam ve hayatta kalma mücadelesidir.

Savaşmadan kaybetmek Gulyabaniden korkmak gibidir..
BySAYGUN

Yerleşim Türkiye / ÇorumMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye13 yazı
sayın sedataygün arkadaşımız sektörün bu gerçekleri üzerine yıkıldığım söylenemez.iş hayatında girişimlerinin ve hayallerinin olması muhtemeldir.yalnız gerçeklerden uzak olursak don kişot'tan farkımız kalmaz.sizinde belirttiğiniz gibi sektörün yaşadığı sıkıntılar vardır.ama bu sıkıntılar karşısında amacından yılmak en kolayı ve bence doğru değildir.profesyonel olarak her zaman amatör ruhunuzu kaybetmemeniz gerekir.yorumunuz için teşekkür ederim...sayın akınselçuk bey konu hakkındaki görüşleriniz katılıyorum.pcb sektörü gerçekten zor bir sektördür.yapılan işin o kadar çok teknik ayrıntısı var ki.. bunu bu işi yaptığınız müşterilere bile anlatmak zordur.sizinde bildiğiniz gibi kesinlikle hata kabul etmeyen ve geri dönüşü olmayan bir iş.. her müşteri için ayrı bir setup,ürün çeşiti,tasarım,üretim akışı,zamanlama vs. gerektiriyor ki Türkiye'de ki müşterilerin çoğu kararsız ve sıkıntılı müşteriler..her yapılacak işin başında ya da yapılması muhtemel tasarımlarda bir prototype vermeniz gerekli..ve ciddi firmalar ise sizinde belittiğiniz gibi bu işi yurtdışında çözmeyi tercih ediyorlar.yani işin kısacası sektörün bütün bu zorlukları pazarda kendini kanıtlamak çok uzun ve zorlu bir yol gerektirir ve bu iş ise hiçte eğlenceli değildir...sayın akınselçuk bey değerli görüşlerinizden ötürü teşekkür ederim...

Editör5590 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Sedataygun
Sayın Akınselçuk hiç mi umut yok. Yıktın İskender arkadaşı. :)
..........
Savaşmadan kaybetmek Gulyabaniden korkmak gibidir..

Sayın Sedatuygun, Her iki cümleniz de çok doğru !

İlk yazdıklarımı bir kaç saat sonra okuduğumda kendimi çok eleştirdim. Gerçekten moral bozucu olmuş. Genellikle aklıma yatmayan işlere bile olumlu yaklaşmaya çalışırım ama bu konuya çok ters yaklaşmışım fakat ne yazıkki samimi fikirlerim halen de bunlar.

Neden derseniz ben bu gulyabani ile bir 20 yıl geçirdim ve bu sektörden emekli olmaktan vazgeçtim. Sorun sektörde değil ülkenin sektörlere yaklaşımı ve ticari düzenlemelerin pek bulunmaması. Açıkcası bizim ülkede her sektör kendi başına nereye giderse gitsin yaklaşımı var. Ya da hiç bir yaklaşım yok !

Elektronik gibi bir sektörün bu ülkeden dünyaya patlama yapması gerek.

Bazı sektörler tesadüflerin de eseri ile canlanabilirken çok daha populer başka bir sektör gene tesadüflere bağlı olarak küçüldükce küçülüyor.

Ama bir işi aynı şartlarda on kişi yapar dokuzu mutsuz olurken biri büyür gider. Bu bakımdan hiç bir sektör çıkmaz sokak değildir. Denemek çabalamak gerek.
tamnland.com