Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Acil Para Kazanmak Üzerine Bir Yazı

BaşlatanhalimhasTarih18/12/2009 00:36:17Yorum13

İlk mesaj
Yeni Üye4 yazı
Çalışma hayatının belirli bir döneminde bir veya bir kaç kez herkesin başına gelmiştir; kriz dönemlerinde daha fazla hissedilir, büyüme dönemlerinde biraz seyrelir... Belki işsiz kalmışsınızdır, belki de ek gelir kaynaklarınız kurumuştur veya bir borç sarmalı içindesinizdir. İşte böyle dönemlerde herkesin aklında bir şeyler yapmak vardır. Öyle bir şey yapmalı ki, iyi para kazanıp bu kısır döngüden bir an önce çıkmalı diye düşünülür ve sabahlara kadar bunun için kafa yorulur. Sohbetlerin konusu, işte, evde, sokakta, lokantada, barda, meyhanede "Ne yapmalı" üzerine yoğunlaşır. Herkesin kafasında çok iyi bir iş fikri vardır "Ah" denir; "para olsa da şu işe bi girsek hayatımız kurtulur!" Ama para olmadığı için o işe girilemez, o işe girilemediği için para kazanılamaz, para kazanılamadığı için bir türlü o borç sarmalından çıkılamaz, günler birbirini kovalar, hayat akıp gider...

"Para olsa da girsek" işlerinde genellikle zenginin malı züğürdün çenesini yorar. Örneğin geçen gün bir arkadaşım Beyoğlu'nda falanca mekânın işe yatırdığı 400 bin lirayı 4-5 ay içinde geri aldığını anlattı. Bir başka ifadeyle, mekânın sahipleri bundan sonra her 4-5 ayda bir 400 bin lira kazanacaklardı. "Peki" dedim, "Senin 400 bin liran olsa böyle bir işe girer miydin?" Beklediğim cevabı verip "Hayır" dedi; "400 bin lira nakidim olsa böyle bir işe hayatta girmezdim..."

Bir kaç hafta önce Malcolm Gladwell'in bir konferans için İstanbul'a gelmesi vesilesiyle; yapılan bir işe emek ve zaman harcamanın öneminden, bir alanda ustalık kazanmak için sabır göstermenin gerekliliğinden söz etmiştim. Bu kez aynı konunun biraz daha değişik bir boyutuna değinmek istiyorum.

Türkiye'de çok yaygın olan az sermayeli veya hiç sermayesi olmayan, küçük girişimciler veya girişimci adaylarıyla ilgili bir durum; Sürekli bir mali sıkıntı içindesiniz, acil olarak paraya ihtiyacınız var ve bütün projeleriniz "yarın" para kazanmakla ilgili... Ben şimdiye kadar müthiş bir projeyi hayata geçirip "yarın" para kazanmaya başlayan birine rastlamadım desem yalan olmaz.

Uzun zamandır mali açıdan sıkıntı çeken bir arkadaşıma bir süre önce bildiği dil dolayısıyla uluslararası ticaretle ilgili bir iş önermiş ve bu alanda bir boşluk olduğunu, bu alana odaklanması durumunda 1-2 yıl içinde para kazanmaya başlayabileceğini söylemiştim. Aradan bir kaç ay geçti, işle ilgili sıkıntıları devam ediyordu. Bu süre içinde söylediğim işle ilgili bir girişimde de bulunmamıştı. Neden böyle bir işe girmediğini sordum; "O kadar bekleyemem, bana acil olarak hemen yarın para lazım" cevabını verdi. "Peki üç aydır 'yarın' para kazanabildin mi?" diye sorduğumda ise cevabı elbette "hayır" oldu. "İşte" dedim "üç ay önce bu işe başlasaydın belki 8-9 ay sonra para kazanmaya başlayabilirdin, oysa şimdi önünde yine en az bir yıl var ve yarın yine parasızsın..."

Eğer yeni bir işe girmek ve para kazanmak istiyorsanız, ama aynı zamanda sermayeniz de yoksa, size başarı için üç temel kural sayabilirim.

Birincisi; burada daha önce de sıkça tekrarladığım gibi hedefiniz "para kazanmak" olmamalı. Bir işin başarılı olabilmesi ve sizin o işten para kazanabilmeniz için öncelikle "yaratılan değer" önemlidir. Yani ilk sorunuz, "insanların neye ihtiyacı var veya olabilir? Ben onlar için nasıl bir değer yaratabilirim?" olmalıdır. Hemen yarın çok paraya ihtiyacınız da olsa "nasıl para kazanabilirim?" sorusu yerine bu soruyu sormalısınız.

İkincisi; yaratacağınız veya yaratmayı hedeflediğiniz değerle yapabilirlikleriniz arasında bir uyum olmalı. Sermaye gücünüz yoksa kişisel donanımınız sizin en büyük sermayenizdir. Bunları önünüze koyup eldeki malzemeden ne çıkartabileceğinizi iyice ölçüp biçmelisiniz. Kişisel yetenekleriniz, eğilimleriniz, bilginiz, birikiminiz hep sermayenizin bir parçasıdır bunu unutmayın.

Üçüncüsü ise zamanı bir sermaye olarak kullanabilme yeteneğine sahip olmaktır. Eğer sermayeniz hiç yoksa, azsa veya yetersizse sermayenizin ikinci önemli bileşeni zamanınızdır. "Yarın para kazanmak" imkansız değildir, ama çoğu kez yalnızca hayal olarak kalır. Birinci maddede sözünü ettiğim gibi bir değer yaratmak için kendinize bir zaman tanımalı, o zaman içinde kendinize bir oyun kurmalısınız. Çinliler'in dediği gibi bin kilometrelik yolculuk ilk adımla başlar. İlk adımı attıktan belki altı ay, belki bir yıl, belki iki yıl sonra yarattığınız değerin size maddi bir geri dönüşü olabilir. Bugün yaşadığınız maddi zorlukların sizi yarınki hedefinizden vazgeçirmemesi, ısrarınızı ve inadınızı kırmaması, yolunuzdan saptırmaması gerekir.

Hatırlarsınız "gelecek de bir gün gelecek" sloganıyla bir emeklilik reklamı vardı. Gelecek gerçekten de her zaman gelir. Eğer iyi bir adım attıysanız gelecek geldiğinde bir iş inşa etmiş olursunuz. "Yok, bana mutlaka hemen para lazım" derseniz, gelecek geldiğinde muhtemelen hâlâ aynı durumda devam edersiniz

Kaynak:Dünya Gazetesi/Güventürk Görgülü
halimhas

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Satış / Pazarlama
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
13 yorum
Üye831 yazı
Teşekkür ederim paylaşımınız için,çok güzelmiş.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Serbest meslek
Yeni Üye71 yazı
bu sitede yazılı projelerinin % 99 undan daha başarılı olabilecek bir bilgidir. teşekkürler!
ben beni bırakırsam , sen beni bırakma YaraB

Yerleşim TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye25 yazı

Tebrik ederim arkadaşım , bu açılım ile hayalinde sürekli iş kurmayı düşünüp te bir türlü harekete geçemeyen arkadaşlara itici güç olmayı sağlamış olabilirsin.Şahsen benim düşüncelerimi değiştirdin.
Sağolasın

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Ula?ym / Ta?ymacylyk
Üye546 yazı
iyi yazmis bu gazeteci-arastirmaci arkadasta, girisimciligin bu demek oldugu konusunda bu kadar ahkam kesmesi ne kadar dogru olabilir ki ?

yazida diyorki arkadasima dil avantajini kullan bu iste su sekilde bir bosluk var 1-2 sene sonra para kazanabilirsin, iyi de ticaretin her seklinde bu asagi-yukari bu sekildedir, ustelik ticaretle istigal edenler cok iyi bilir pek cogu ilk bir kac ayda para kazanmaya baslarlar.nerede kaldi ki 1-2 sene. Simdi isin sacmaligi-kapali kapilar ardindan bakmaligi o ise bicilen ortalama gelir beklentisi senesi. BU dediklerini siz de bilirsiniz herkes soyler, pazarci emin dayi, bakkal nurettin, kasap sukru vs vs vs.

Kararsizlik en buyuk dusman, en kotu karar bile kararsizliktan daha efdaldir. Bakmayin siz bunlarin boyle yazdiklarina, is realiteye gelince hepsi apisip kalirlar, emin olun.

Sanirim moda tabirle janjanli kelimelerle cumleler kurmak ve bu yolla da insanlari etkilemek trendine bu arkadasta girmis demek
Nakipoğlu

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Üye2659 yazı
Sevgili khanofthesky ben janjansız bir kelime aradım fakat bulamadım :))

ATIN ÇOK KOŞANI DÜŞÜNEMEZ ÇOK DÜŞÜNENİ KOŞAMAZ:)) Düşünürken bir yandan koşmaya çalışmak lazım herhalde:))

Eğer sadece düşünmek yeterli olsa Dünyanın en zenginleri Ekonomi Profesörleri ve Filozoflar olurdu değilmi:))
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye546 yazı
Sn masal06 dikkatli bakmanizda fayda var bakin 3 madde siralamis hayatta basarili olmak yada ticari girisimde muvaffakiyet kazanmakla alakali. Simdi bunlari soyleyen benim bizim bildigimiz sanayici-isadami-buyuk esnaf-buyuk tuccar vs olsa anlarim da, bunu soyleyen sizin benim gibi bir sade vatandas, tek farki ekonomi gazetesi yazari. Diger paragraflara bakiniz dikkatlice ayni uslup devam etmis, basari saglamak icin sabirli-azimli-sebatli vs vs vs olmak uzerine, elindekilerle yetinmeyi vs vs anlatmis. Sanirsiniz guru. Iyi de sizin sahis olarak soruyorum bilmediginiz ne var bu yazinin icinde ?

O da ekmeginin pesinde, birsey yaziyor iyi kotu para kazaniyor da benim demek istedigim bunlari herkes cogunlukla ayni kelimelri kullanarak, bazilarini ufak degisikliklere uydurarak zaten soyler,,,, extra ne var ?

Sn masal06 umarim anlayabilmissinizdir ??????????
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Sn msal06

Benim cok ama cok nacizane tavsiyem dusunmeyi bu kadar hafife almayin. Dusunmeyi kestiginiz anda dusersiniz. Bakin dikkat edin dusunmek ile dusmek arasinda bu kadar kesif bir cizgi var, cok fazla,haddinden fazla dusundugunuzde de dusersiniz.
Nakipoğlu

Üye546 yazı
Unutmadan ayrica soyleyeyim ;

Mesela cok nadir durumlarda olabilir ama akliniza herhangi bir fikri gelebilir, bunu ya biryerlerden duymus,gormus,okumus yada aklinizda bulunsun nasihatleri esliginde almis olabilirsiniz, o zaman cok fazla dusunmeden gerekli sartlara da haizseniz o zaman akliniza ilk geleni yapin derim ben. Cunku pek cok durumda uzerinde cok fazla dusunulen bir seyin hayata gecme suresi de inanilmaz derecede dusuyor. Cunku akil-mantik her zaman en kotu senaryolari akla getiriyor, en berbat olani onunuze aliyorsunuz. Bu sebeple de inandiysaniz eger sadece is planiniz dogrultusunda uygulayin demek gerekiyor sanirim.

Simdi umarim biraz daha aciklayici olmustur ne demek istedigim ozellikle de yukaridaki yaziya yaptigim elestirim. Kimsenin icinde su aralar uyanmis olan girisimcilik ruhunu, ya da basina birden gelen girisimcilik perisini kacirmak istemiyorum, sadece herkesin bu turden bir yaziyi kaleme alabilecegini belirtmek istedim.

Eger forumda gercek anlamda motive edici yada amiyane tabirle gaza getirici bir seyler okumak isterse benim de bildigim birkac tane yazar var, ustelik onlar sadece yukaridaki gibi bir sayfa degil yuzlerce sayfa yazmislar, 3 madde degil belki 3000 madde siralamislar basari kazanma ile ilgili. Isteyen olursa isimlerini de yazabilirim ama herkes cok kisa bir aramyla eminim bu yazarlara kolayca ulasabilirler.
Nakipoğlu

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - khanofthesky
Sn masal06 dikkatli bakmanizda fayda var bakin 3 madde siralamis hayatta basarili olmak yada ticari girisimde muvaffakiyet kazanmakla alakali. Simdi bunlari soyleyen benim bizim bildigimiz sanayici-isadami-buyuk esnaf-buyuk tuccar vs olsa anlarim da, bunu soyleyen sizin benim gibi bir sade vatandas, tek farki ekonomi gazetesi yazari. Diger paragraflara bakiniz dikkatlice ayni uslup devam etmis, basari saglamak icin sabirli-azimli-sebatli vs vs vs olmak uzerine, elindekilerle yetinmeyi vs vs anlatmis. Sanirsiniz guru. Iyi de sizin sahis olarak soruyorum bilmediginiz ne var bu yazinin icinde ?

O da ekmeginin pesinde, birsey yaziyor iyi kotu para kazaniyor da benim demek istedigim bunlari herkes cogunlukla ayni kelimelri kullanarak, bazilarini ufak degisikliklere uydurarak zaten soyler,,,, extra ne var ?

Sn masal06 umarim anlayabilmissinizdir ??????????

Sevgili Khanofthesky aslında bu tip yazıların anafikri hep aynı.
Hani İletişimciler hep derler ya Ne yaptığınız Değil Nasıl Yaptığınız Önemli. Artık bu tarz yazılar bende farklı bir etki bırakmıyor:))
Eminim enazından koniks.com üyelerinin birçoğu artık bu tip yazıların anafikirlerini ezberlemişlerdir.
Asıl Sorun Uygulamada. Peki bunu kim çözecek?:))

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

'Keşke'Leri Sevmem !!

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - khanofthesky
Sn msal06

Benim cok ama cok nacizane tavsiyem dusunmeyi bu kadar hafife almayin. Dusunmeyi kestiginiz anda dusersiniz. Bakin dikkat edin dusunmek ile dusmek arasinda bu kadar kesif bir cizgi var, cok fazla,haddinden fazla dusundugunuzde de dusersiniz.

Yok yok düşünmeyi hafife almıyorum." ATIN ÇOK KOŞANI DÜŞÜNEMEZ ÇOK DÜŞÜNENİ KOŞAMAZ" derken oradaki "ÇOK" kelimesini unutmamak lazım

Bir yandan da Örneğin acıktığım veya susadığım zaman yemeği veya suyu hayal etmek açlığımı ve susuzluğumu gidermiyor.

Zaten yazında "haddinden fazla düşündüğünüzde de düşersiniz" demişsin katılıyorum.

'Keşke'Leri Sevmem !!

Üye2981 yazı
sakız çiğnerken de , koşulabilir mi ?

Yada koşarken sakız çiğnenirse, dilini ısırmak gibi bir tehlike var mı ? ( ya da yanağının içini ısırmak tehlikesi var mı?)

(:
ismail karagülle

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ymalat
Üye546 yazı
Sn masal06 tesekkur ediyorum size

Ayni fikirde olmamiz cok guzel, tabii ki birbirimizin fikirlerine karsi oldugumuz konularda olacak ama burada geldigimiz yer ayni. Sanirim sonunu dusunerek herhangi bir ise girmemek gerekiyor, ister basarili olun ister basarisiz farketmiyor ama sonu acaba ne olacak zanniyla bir ise basladiginizda ya ilk adimlarda ya da ortasinda birakiyorsunuz. Yada daha baslamadan birakiyorsunuz. Bu noktada da elimizde sadece o ise olan inanctan baska birsey kalmiyor gibi. Iyi de o zaman basarinin sirrini aciklamaya calisan insanlar neden hep cok calistik,cok ugrastik,geceleri gunduzlere,haftalari aylara kattik derler. Yani hele ki su zamanda herhangi bir ise sahip olan herkes elinden gelenin en iyisini-mukemmelini yapmaya calisiyor ben eminim. Cok calisiyorlar,cok didiniyorlar,cok ugrasiyorlar ama yine pek cogu makus talihlerini yenmekten oteye gidemiyorlar.

Simdi bazilari der ki allahin takdiri, o vermezse ne eylesin mahmut diyecekler, ben katilmiyorum bu sonuca. Sanirim bazilarinda kadere kayitsiz sartsiz teslim olmanin terennumu gibi geliyor bunlar bana.

Ben ise sadece sans faktoru ile biraz daha yumusatabilirim butun bu olaylari. Yeter ki sansiniz yaver gitsin, ister buyuk olun daha da buyursunuz ister kucuk olun buyursunuz, hep daha basarili olmaniz kacinilmaz olacaktir. Para da basarinin sonuclarindan biri olacagi icin para da kazanacaksiniz, sure veremem ama illa ki........

Yani sadece ilk yazida zikredildigi gibi sadece insanin elinde olan, insanin tasavvuruyla yapabilecegi seyler cok ama cok kisitli, bunlar soylensin-yazilsin-cizilsin-genis halk kitlelerine iletilsin ama insanin elinde olmayan faktorlerde yanisira daha onemli basliklarla mutlaka iletilsin. Bende bu zamana kadar bir suru kisisel gelisim uzmani yazari okudum ama hepsinin kitabinin sonunda hep tebessum ettim bunlar ya kendilerini kaybetmis ya da ne diyeceklerini bilmiyorlar diye.

Tamam hersey insanin elinde olabilir ama sonucu belirleyen esas faktorlerin hicbiri insana bagli degil.

Saygilarimla
Nakipoğlu

Üye157 yazı
sn khanofthesky ve masal06 sıze katılıyorum
e-broker

Yerleşim Türkiye / MersinMeslek Ythalat / Yhracat