Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Emlakçı Olmak

BaşlatanatatolgaTarih14/12/2009 11:37:05Yorum38

İlk mesaj
Yeni Üye16 yazı
Sevgili koniks ziyaretçileri, ben emlak piyasasına girmek istiyorum. Deneyimim sadece afiş asmakla sınırlı. Ben daha özgürce yapmak istiyorum bu işi. Bunun için konuya hakim arkadaşlardan bilgi almak istiyorum. Emlakçı nasıl olunur? Bu işi yaparken nasıl davranış biçimleri gerekli? Piyasadaki diğer rakiplerle bilgi ortaklığı ne derece güvenilir? Piyasanın güvenilirliği nedir? Satılık veya kiralık yapılar bulmak için nasıl bir hareket tarzı belirlenmeli? Şu anda aklımdaki temel sorular bunlar. Bundan sonraki sorularım yorum yapan arkadaşların bilgisiyle birleştiğinde daha derin olacak umarım. Şimdiden herkese teşekkür ederim.

Saygılarımla.
atatolga

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
38 yorum
Yeni Üye21 yazı
masal06 isimli arkadasın söledikleri çok doğrudur.Ben 3 ay önce beylikdüzü remax firmasında işe başladım sisteme dahil olabilmek için eğitime gitmenin şart oldugunu sölediler 806 tl eğitim parası ödedim 1 haftada sertifika verdiler sonra 300 tl daha sisteme giriş parası istediler 1106 tl ile sisteme dahil oldum sonra bez afis yaptırmalsıın dediler 3 kiralık 7 satılık 10 afiş yaptırdım Topkapı'da 120 tl verdim,sonra fotograf makinası aldım 250tl,laptop mecbur dediler 850tl laptop aldım remaxın sisteminde müşteriyi kendin bulmalısın bu yuzden dışarıda gezmek insanları arayıp evlerini senin satmana ikna etmek zorundasın aldatılma yaşamamak için ise sözleşme yapmaya ikna etmelisin tüm bu zorlukları yaşarken arabanla devamlı seyir halinde olacagın için harcadığım benzin parasını hesaplayamadım bile.Eğitimde üzerinde durdukları ana tema bölge seçimidir herhangi bir bölgeyi belirleyen danışman tabiri caiz ise o bölgede yatıp kalkacak ve orada yasayan insanlar onu zamanla tanıdıktan sonra evlerini satmasını veya kiralamasını isteyeceklermiş,miş diyorum çünkü bu sistem bence cok zor hele bu ülkede ha bu arada el ilanı ve kart bastırdım 120tl verdim bastırdıgım el ilanlarında "evinizi almak satmak ve kiralamakmı istiyorsunuz o zaman beni arayın" şeklinde bir yazı yazdım sıra geldi bunları dağıtmaya beylikdüzünü bilirsiniz genelde 15 er katlı binalar dedim posta kutularına tek tek atarım binalara girmeye çalışıyorum görevli geliyor hooop dio ilan yasak,başka bi binaya gidiyorum kapısı kilitli kartlı giriş sistemi var arabaların sileceklerine koymaya basladım bende hatta bir ara migrosun otoparkına girdim orda cok araba var diye hepsine tek tek ilan yerleştirdim baktım uzaktan birisi koşarak geliyor beyefendi dedi gelen görevli: telsizden mesaj geldi ilanların hepsini geri toplamalısın toplamazsan ben toplarım çöpe atarım.Haydaaaa dedim moral yerlerde tabii daha sonra sahibinden satılıkları arayayım bari diye düşündüm ve satılık olan evleri tek tek aradım alıcı müşterilerimin oldugunu evlerini satabileceğimi söledim inanın 100 den fazla evin resmini cektim internete verdim ilanını ama ne arayan var ne soran çünkü sahipleri de vermiş aynı ilanları ayrıyetten baska emlakçılarda vermiş sonunda anladım ki bu iş bu şekilde yapılmaz bir kere müşteriye evinizi satmamı istermisiniz diyen tonla emlakçı var ve satıcılarda genel kanı olarak ne kadar cok emlakçıya verirsem o kadar kolay satılır evim düşüncesi hakimdir.İllaki emlakçılık yapacagım diye düşünenlere tavsiyem merkezi bir yerde küçük bir dükkan tutup 1 masa 2 koltuk telefon pc ile baslasınla bu işde para kazanmak ayaga gelen müşteri ile olur bence ve sana gelene sözleşme yaptırabilme şansın daha yüksektir minimum sözleşmede 3 aylık olur zaten bir evin satılabilirliği satışa çıktıktan ilk 6 hafta içinde belli olurmuş eğitimde anlatılanlara göre ilk 6 haftada sattın sattın.
Bilgi paylaştıkça çoğalır..

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Üye305 yazı
Bende yeni başlıyorum bu işe; daha önce farklı bir iş yaparken bireysel olarak deneyimlerim olmuştu. Arkadaşımın 1 senedir var olan emlak ofisine ortak olarak başlayacağım. Güçlerimizi ve çevremizi birleştirerek daha büyük bir kitleye, kurumsal olarak hizmet vermek istiyoruz. Burada değerli fikirlerini tüm koniks ailesiyle paylaşan arkadaşlarıma çok teşekkür ederim. Koniks okul oldu artık bizim için. Saygılarımla...
Ticaretin sadece iki basit işlevi vardır: pazarlama ve yenilik
Peter F Drucker

girisimci41@hotmail.com

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Emlakçy
Üye215 yazı

emlakçılık, insanlara başkasının mülkünü satmak kiralamak değildir bence..emlağı alıp satan kiralayan vs emlakçı olur..zamanla kendinin girmediği işi başkasına pas ettiğinde alırsın komisyonunu..birde mal sahiplerinden komisyon falan istenmez..hele bu zamanda hiç istenmez..adamın malıyla iş yapıp bir de komisyon almak zaten baştan kadük kalıyor..

Yerleşim Türkiye / YstMeslek Tekstil
Üye351 yazı
hiç katılmıyorum kusura bakmayın arkadaşlar. Mal sahibinden çatır çatır alınır komisyon hemde en tatlısını mal sahibi verir afedersinizde sanki satılacak ev mi yok neden mecburum ki ben adamın evine o olmaz başkası olur kafanızı kaldırıp bi bakın 100 lerce satılık var 1 mahallede ha komisyon vermezse satmam evini satabiliyorsa denemesi bedava versin sahibinden.com a denesin görsün kaç ayda satılıyor evi kaç kişi bakıcı kaç kişi alıcı görsün bakalım. Sözleşme imzalatırsın işine gelen verir evini gelmeyen vermez alıcıya yer gösterme evrağını imzalatmadan para beklersen çok beklersiniz. ama attırırsan imzayı merak etmesin kimse o işin kaçarın yok bugün vermezse yarın verir.
Ama başta dediğimi tekrar diyecem "en güzel komisyon alıcan değil satıcıdan alınır"

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Saty? / Pazarlama
Üye473 yazı

Arkadaslar,
uzun bir pazarlamacilik tecrübeme dayanarak, emlakcilik yapmayi düsünüyorum. Uzun süre arastirmaktayim. maalesef son zamanlardaki sorunlardan dolayi, su an icin bu meslege baslamanin dogru olup olmadigini sizlerle paylasmak isterim...yardimci olursaniz sevinirim, simdiden tesekkürler...selamlar

Yerleşim Türkiye / DeMeslek Saty? / Pazarlama
Üye2659 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ramco1903
hiç katılmıyorum kusura bakmayın arkadaşlar. Mal sahibinden çatır çatır alınır komisyon hemde en tatlısını mal sahibi verir afedersinizde sanki satılacak ev mi yok neden mecburum ki ben adamın evine o olmaz başkası olur kafanızı kaldırıp bi bakın 100 lerce satılık var 1 mahallede ha komisyon vermezse satmam evini satabiliyorsa denemesi bedava versin sahibinden.com a denesin görsün kaç ayda satılıyor evi kaç kişi bakıcı kaç kişi alıcı görsün bakalım. Sözleşme imzalatırsın işine gelen verir evini gelmeyen vermez alıcıya yer gösterme evrağını imzalatmadan para beklersen çok beklersiniz. ama attırırsan imzayı merak etmesin kimse o işin kaçarın yok bugün vermezse yarın verir.
Ama başta dediğimi tekrar diyecem "en güzel komisyon alıcan değil satıcıdan alınır"

Emlakçının yapması gereken görevi basitçe şudur;

1.emlakçı alıcı ile konuşur
2.emlakçı satıcı ile konuşur
3.emlakçı sayesinde alıcı ile satıcı biraraya bile gelmeyebilir (bu nokta önemli)
4.emlakçı pazarlıkları yapar, iki taraf içinde uygun koşulları sağlar.
5.emlakçı daire alım satımı yapıyorsa alıcıya bilgileri yine doğru temin eder.
6.ticaretin sonuna kadar ilgilidir. satış işlemi yapılırken bile tapuda bulunur taraflara yakınlık kurar. işlem sonucu hakettiği parasını anasının helal sütü gibi alır gider.

işte ben bu emlakçıyı alnından öperim .

Peki ülkemizde emlakçılık nasıl yapılıyor dersiniz :) Birçoğumuz enaz bir kez Emakçı ile iletişime geçmişizdir İşin kitabi yöünden daha çok pratik yönü aşağıdaki gibi işliyor :)

Satıcıysanız Emlakçıya gidiyorsunuz yada Aıcıysanız Satılık dairenin camından ilanı arıyorsunuz Emlakçı sizi alıcı veya satıcıyla tanıştırıyor. "Abi bu evi al iyi edersin hem bu evin almazsan talibi çok 1 ay sonra bu evi bu fiyata bulamazsın "deyip bırakıyor.

Örneğin 100bin tl ye anlaşıyorsun. emlakçıyla hadi yarın görüşürüz olayı kesinleştirirz diyip gidiyorsun. Tapuya gidilme zamanı ise Emlakçı alıcıya ve Satıcıya bir komisyon sözleşmesi imzalatıp Tapudan çıkışta " 3000 tl mi alayım abi" diyor

Malesef Türk emlakçı piyasası genellikle böyle. "bizim emlakçılara göre emlakçılık tamamen parmakla yeri göstermekten ibarettir."
Zira bu işlemden sonra fatura kesenini gören varsa 1 adım ileri gelsin :) (Kesenleri tabiiki ayırıp tenzih ediyorum)

Arkadaşlar gerçekçi olmak lazım Teorik olarak Emlakçıarın Taşınmazlarla ilgili hukuki bigilerede vakıf olması gerekiyor. Ancak birçoğuna DASK hakkında bilgi , Şufa Hakkı filan deseniz size anlamsızca bakarlar :)
Valla Pazarlığı ben yaptıktan sonra , satış için uygun ortamı ben sağladıktan sonra, alıcıyı ben ikna etmeye çalıştıktan sonra sadece parmakla evimi gösterecek hiç bir emlakçıya komisyonda ödemem sözleşmede imzalamam gerekirse alıcı da gayrimenkulümü almasın Çünkü Para kolay kazanılmıyor.
Bu işten parayı kazanmak için Üretmediği Tüketmediği için taşın altına satıcı ve alıcı kadar belkide daha fazla elini sokmak zorunda Emlakçı
"BEDAVA PEYNİR SADECE FARE KAPANINDA OLUR"

"Zirvelerde Kartallar da bulunur, Yılanlar da. Ancak birisi oraya süzülerek, diğeri ise sürünerek gelmiştir. Önemli olan nereye gelmiş olduğunuzdan çok, nereden ve nasıl geldiğinizdir."

ßeLki Sandığınız Kadar Ukala,
ßeLkide Tahmin Edemeyeceğiniz Kadar Mütevaziyim
ßiraz SakLıyım ßazen YasakLıyım Kimseyi Örnek ALmam
Kimseye Örnek OLmam Arkama ßakmam 'AsLa' Demem
'Keşke'Leri Sevmem !!
ELeştiri DinLerim Nasihat DinLemem

Şüpheciyim ama kuruntu yapmam Kendimle çelişebilirim ama kafama takmam Dalga geçerim ama kırmam Ciddiye alırım ama kapılmam Huzur veririm ama söz vermem Sahip olurum ama ait olmam....

Yerleşim Türkiye / SamsunMeslek Saty? / Pazarlama
Üye216 yazı
Emlakçılıkta Başarılı Olmak İsteyenlere Tavsiyeler
Emlak sektörü ve inşaat firmaları bu kadar konut üretmesi, İnsanların emlak yatırımı yapmalarına rağmen bazı emlak ofisleri ve gayrimenkul danışmanları iş yapamadığını satışların olmadığını dille getiriyorlar. Birileri iş yaparken ve iyi paralar kazanırken neden bazıları iş yapamazlar? Emlakçı her şeyden önce alım satıma aracılık eden bir görüşmecilerdir. Satacağı Emlak’ın özelliklerini, müşterinin ihtiyacını ya da sorununu bilmenin yanı sıra, alıcı ve satıcıyı ikna ederek satış yapabilmelidir.

İyi bir müzakereci olmanın gerektirdiği temel niteliklerin başında temiz ve düzenli giyim, doğru sözü doğru zamanda söyleyebilme yeteneği, doğru değerlendirme, emlak ve emlak mevzuatı hakkında gerekli ve yeterli düzeyde bilgiye sahip olma gelmektedir. Olumlu düşünen, konuşan ve güvenilir güler yüzlü, kendine güvenen, pazarlama ve satış konularında yetenekli olmalıdır. Kısaca farklı olmalıdır aynı zamanda bilgili olmalı ki insanlar ona danışma gereği görsünler.

İyi Bir Emlak Danışmanın Yapması Gerekenler;

·Bizzat görmediğin bir gayrimenkullü satışa sunma. Bilmediğin, incelemediği bir emlakı satamazsın.
· Mal hakkında sorulabilir her soruya cevap verecek kadar bilgi sahibi ol.

· Düşüncelerini bir kâğıda yaz, bazı müşteriler dinleyerek değil oku**** daha iyi anlarlar.

· Müşterilerin dili ile konuş. Onları sakın küçümseme.

· Müşteri kendi açısından avantajlı görmediği bir malı ne alır ne de satar. İyi bir sebep

Göstererek müşteriyi ikna edebilirsin.

· Yalan söyleme ve yanlış bilgi verme. Müşterilerin çoğu aldatılma endişesi taşırlar.

Yalanın yakalandığı anda müşteriyi kaybedersin.

· Müşterilerle sakın tartışmaya girme. Haklı bile olsan büyük bir olasılıkla satış şansını

kaybedersin.

· Mümkün olduğu kadar kısa sürede müşteriye emlaki göster. Aynı emlaki satın almaya karar verecek kişi birden fazla ise (karı koca gibi), onların hepsine birden emlakı göster. Onlarla ayrı ayrı görüşme yapma.

· Azar azar zaman ayırarak çok sayıda müşteri ile görüşüp hiç satış yapamama yerine birkaç müşteri üzerinde yoğunlaş.

· Nazik bir dille konuş ve müşteriye soru sorma fırsatı ver. Konuşma sırasında ne zaman durmak gerektiğini bil.

· Zaman kazanmak ve mesafe almak için telefondan yararlan. Konu hassas ve önemli ise kişisel görüşmenin daha iyi olduğunu unutma.

· Müşterilerin çoğu, işi yoğun olan insanlardır. Onların zamanını israf etme.

· Rakiplerinden korkma. Akıllı ve gayretli çalıştığın sürece emlak pastasından payını

Alabilirsin.

· Hiçbir varsayıma dayanma. Kendine olan aşırı güvenin, satış fırsatlarının çoğunu kaybettirir.

· Konuşmak ve kendini anlatmak yerine müşteriye acık uçlu sorular sorarak ne aradığını tam öğren

· Zamanın büyük çoğunluğunu müşteri adayları bulmak için ayır, Müşterilerin istediği gayrimenkulleri bul.

· Alıcı ile satıcıyı buluştur ve aralarında anlaşma sağlanması için ikna et.

· Pazarlama ve satış konularında çalışmalar yap.

· İnternet sitesi ve ilanlarda doğru bilgi vermek yollu ile insanlarda ilgi uyandır.

· Bölgende sevilen, tavsiye edilen biri ol.

· Çevre yapamaya önem ver, Sosyal ağları satış için değil çevre yapmak için kullan.

· Gayrimenkul kanunlarına hâkim olarak gelişmeleri takip et.

· Ekip kur ve ekibi motive ederek yönet, Onlara yol göster yardımcı ol. En az 4 kişilik ekip olsun böylece ekibin itici gücünden yararlanırsın.

· Kendini ve ekibini güncel konularda bilgilendir ve kültür bakımından zengin olursanız müşteri ile ortak konuşacağınız konular çok olur.

· Gelen müşteriyi satış yapamasan da güler yüzle karşıla ve uğurlarken kapıya kadar çıkın o almasa size başka birini tavsiye eder.

· Bölgesindeki gayrimenkulleri doğru fiyatlandırma yapacak kadar rayiç bedellerini bilmeli

· Emlak satışından sonra belediye ve tapu işlemlerini kendileri takip etmelidir.

· Portföy alırken ekspertiz raporu tutun ki Değerinin üzerinde fiyatlı gayrimenkulleri kabul etmeyin.

· Kaliteli fotoğraf makinanız ve bir de metreniz olmalı.

· Kabul etiğiniz portföyün ipotekli olup olmadığını, oturum iznini, net ve brüt alanı, inşaat durumunu ve imarını belediyeden öğrenin.

· Ve en önemli konu mal sahipleri neden bir emlak ofisi ile çalışması gerektiğini ve onlara sağlayacağınız faydaları anlatarak farkınızı ortaya koymalısınız.

· Emlak satacak olanların ofisinize gelmesini beklemeyin onların ayağına siz gidin.

· Açılış ve Kapanış saatleriniz beli olsun, kesinlikle telefonlara bakın ve geri bildirim yapın·

Danışmanlık yaptığım emlak firmalarında, yada bazı ziyaretler sırasında gözlemlediğim iki büyük hata var bunlardan biri genelde sosyal ağlarda dolaşarak iş yapmaya çalışan internet cafe tarzı emlak ofisleri Diğeri kafeterya tarzı sohbetlerin bol olduğu bir ofis olarak karsıma çıkıyor. Genelde her zaman bunlar piyasanın durgun, işlerin olmadığını, konut faizlerinin yüksek olduğunu, konutların pahalı olduğunu ifade ederek dert yanıyorlar oysa iş yapmak isteyen emlak danışmanları sürekli dışarıda olmalı ki piyasada olan bitenden haberi olsun.
Sizlerin daha varlıklı olmanız için işletmeniz den daha fazla kar sağlamanıza doğru yatırım yapmanıza yardım ediyorum

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Dany?manlyk
Üye216 yazı
Arkadaslar sorusu olanlar abitgulistan@gmail.com e posta gönderirlerse yardımcı olurum.
Sizlerin daha varlıklı olmanız için işletmeniz den daha fazla kar sağlamanıza doğru yatırım yapmanıza yardım ediyorum

Yerleşim Türkiye / HatayMeslek Dany?manlyk