Emekli Olunca Ne Mi Yapacaksınız? - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

Emekli Olunca Ne Mi Yapacaksınız?
 1 


akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  00:08:57   Yazarın websitesini ziyaret et Website  Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


Emekli Olduğunda Kiraz Yetiştirmeye Başladı, Şimdi İhaç Ediyor

Denizli'nin Çal İlçesine Bağlı Akkent Kasabasında, Emekli Olduktan Sonra Kiraz Yetiştiriciliğine Başlayan İskender Hakan, Yetiştirdiği Kirazları İhraç Etmeye Başladı. Bundan 5 Yıl Önce Kiraz Yetiştirmeye Karar Veren Hakan, 'Napolyon Bodur ve Yarı Bodur Cinsi Fideleri Toprakla Buluşturup Onları Sevgiyle Bakıp, Usanmadan İşçiliğini, Bakımını Yaptık.

Denizli'nin Çal ilçesine bağlı Akkent kasabasında, emekli olduktan sonra kiraz yetiştiriciliğine başlayan İskender Hakan, yetiştirdiği kirazları ihraç etmeye başladı. Bundan 5 yıl önce kiraz yetiştirmeye karar veren Hakan, ''Napolyon bodur ve yarı bodur cinsi fideleri toprakla buluşturup onları sevgiyle bakıp, usanmadan işçiliğini, bakımını yaptık. Toprakla uğraşmak zor fakat insan yaptığı işi severek yaparsa bu zorluklar güzelliğe dönüşüyor." dedi. Şeker Hastalığı Tedavisinde Yardımcı Bitkisel Ürünler

Napolyon cinsi kirazları, ihracatçı firmalara kilogramı 4 TL'den sattıklarını belirten Hakan, bu yıl ihraçlık kiraz üretiminde kalitenin iyi durumda olduğunu ifade etti. Diktikleri fidelerin 3 yıl gibi kısa bir sürede meyve vermeye başladığını belirten Hakan, ağaçlardan aldıkları rekoltenin her geçen yıl arttığını ifade etti. "Hiçbir zaman toplama işi bitti, bizim de ağaçlarla işimiz bitti demedik, toplama işi bittikten sonra hemen diğer yıla hazırlık yaptık o yüzden aldığımız ürün hem kaliteli oldu hem de ihracat tonajı arttı." diye konuştu.

Çal yöresinde bağcılığın yaygın olduğunu aktaran İskender Hakan, yörede yıllardır üzümcülük yaptıklarını, ama yurt dışına üzüm ihracatı yapamadıklarını belirtti. Üç beş yıl gibi kısa bir sürede yetiştirdikleri kirazları ihraç etmeye başladıklarını ifade eden Hakan, tarlalarında sulama imkanı olan vatandaşların vakit kaybetmeden kiraz yetiştirmeye başlamalarını tavsiye etti. Hakan, on dekarlık araziden yaklaşık 5 ton gibi ihraç yapılacak ürün aldıklarını ve bir kaç ton da iç pazarda satılmak suretiyle ürün aldıklarını aktardı. Geçen yıllarda diktikleri yirmi dekar napolyon cinsi ağaçlara da el emeğiyle baktıklarını ifade eden Hakan, onların da ürün vermeye başladığında 15-20 ton ihracat yapabileceklerini belirti. Hakan, kiraz ihracatında da napolyon cinsi kirazın önemli rol oynadığını söyledi.

(CİHAN) (Cihan Haber Ajansı) 21.06.2009

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  00:18:56 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bir kiraz bahçesi kurmak sandığınızdan daha ucuza çıkar. Yurtdışındaki ithalatcı buraya kadar gelip mahsulü bahçenizden dalında alır. Kiloya 5 liraya kadar fiyatlar sözkonusudur.

Kurduğunuz bahçede birazda teknoloji kullanırsanız bakım işleriniz çok kolaylaşır. Teknoloji derken büyük yatırımlardan bahsetmiyorum. Önceden planlayıp yavaş yavaş kuracağınız düzenler bunlar.

Sulamanızı , ilaçlamanızı ve gübrelemenizi biraz bilimsel yapıp baştan yurtdışında para edecek olan çeşidi yetiştirmek işin özü.

Ayrıca bomboş duran devlet arazilerinden de yaralanabilirsiniz. zaten bu işteki en büyük yatırım harcaması arzi bedeli olarak ödenecek. Buna gücünüz yoksa devlet baba bazı imkanlar sunuyor. Kredilerden yararlanamazsınız ama kiralık arazi ile başlangıç maliyetinizi çok ama çok aşağılara çekebilirsiniz. Kirazlar olana kadar da arazinin bir kısmında bölge halinde hemen değerlendireceğiniz yıllık , sezonluk ürünler yetiştirebilirsiniz.

Buraya bir baraka ve ufak bir havuz yapıp emekliliğin tadını çıkarabilirsiniz.

Gerçi piyasada para için kıvranan bir çok işadamının veya hayata yeni atılacak mütesebbisin de yapmasında bir engel yok.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  01:52:42 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Salihli, Kirazla Kalkınıyor



Manisa'nın Salihli İlçesinin Dağ Köyleri Olan Allahdiyen, Bahçecik ve Gökköy Kirazla Kalkınıyor. İhracata Yönelik "0900 Ziraat" Cinsi Kirazın Kilosu Boyutuna Göre 4 YTL'den Üreticiden Alınıyor. Allahdiyen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Aler, "Kiraz Köylünün Yüzünü Güldürdü. 1000 Ton Olan Üretimin 400 Tonu İhracata Gitti. Seneye Daha İyi Bir Sezon Bekliyoruz" Dedi.

Manisa'nın Salihli ilçesinin dağ köyleri olan Allahdiyen, Bahçecik ve Gökköy kirazla kalkınıyor. İhracata yönelik "0900 Ziraat" cinsi kirazın kilosu boyutuna göre 4 YTL'den üreticiden alınıyor. Allahdiyen Köyü Muhtarı Mehmet Ali Aler, "Kiraz köylünün yüzünü güldürdü. 1000 ton olan üretimin 400 tonu ihracata gitti. Seneye daha iyi bir sezon bekliyoruz" dedi. Prostat Tedavisinde Yardımcı Bitkisel Ürünler

Allahdiyen, Salihli'ye yarım saatlik mesafede bir dağ köyü. Köylünün geçim kaynağı ise başta kiraz olmak üzere meyve üretimi. 250 hanelik köyde çoluk çocuk herkes kirazın toplanmasına, alım merkezine ulaştırılmasına yardım ediyor. Herkes canla başla çalışıyor. Neden mi? Çünkü Salihli Kirazı olarak da bilinen iri boylu, dolgun etli, parlak koyu kırmızı renkli ve dayanıklı kiraz ihracatçılar tarafından büyük rağbet görüyor.

Haziran ayı başında başlayan kiraz toplama sezonu Temmuz'un ilk haftasına kadar devam ediyor. Köylü, bahçesinden topladığı "kırmızı altınları" sepetli motorlara doldurup, köy meydanındaki alım merkezlerine ulaştırıyor. Burada büyüklüğüne göre ayrılan kirazlara farklı fiyatlar uygulanıyor. 26 mm'nin üstündekiler ihraç edilirken, 24 mm ve altındakiler iç piyasaya veriliyor. En iri boylular, yani 32 mm çapındakiler 4,2 YTL'den alıcı buluyor. Bu büyüklükte ürün pek nadir çıkıyor ama 26 mm ile 30 mm arasındakiler 3,5 ile 3,7 YTL arasında satılıyor.

Muhtar Mehmet Ali Aler, kirazın değerinde satılmasından en çok memnun olanların başında geliyor. "Bu gidişle köyümüzde fakir kalmayacak" diyen muhtar, sevincini şöyle ifade ediyor:

"Köyümüz 250 haneli bir yerleşim birimi. Rakım 600 metre. Kiraz köyümüzde ilk olarak 1940'larda üretilmeye başlanmış. Köylünün geçim kaynağı meyvecilik olduğu için herkes kiraz üretimine büyük önem vermiş. 500 nüfuslu köyümüzde herkes kiraz üretimiyle uğraşıyor. Bir yıl boyunca bakımını ve sulamasını yaptığımız ağaçlarımızdan Haziran ayı boyunca nadide kirazlarımızı topluyoruz.

Bu yıl ortalama fiyat 3,7-3,8 YTL arasında seyretti. Geçen yıl 200 tonluk üretimimiz vardı, bu yıl 300 tona ulaştık. Sıcaklar aniden bastırınca ağaçlarda meyve tutumu azaldı. Böyle olmasaydı ihraçlık kiraz oranı daha da artacaktı. Ürünün yüzde 40'ını ihracata gönderebildik"

Salihli'nin diğer dağ köyleri olan Bahçecik ve Gökköy'de de 0900 Ziraat cinsi üstün kaliteli kiraz üretimi yapılıyor. Bu köylerle birlikte Salihli Kirazı üretimi yapan hane sayısı bine ulaşıyor. Üretilen toplam kiraz miktarı ise bin tonu buluyor. Allahdiyen'in köy meydanındaki alım merkezlerinde yaz boyunca hummalı bir çalışma yaşanıyor. Haziran boyunca kiraz hakimiyetinin sürdüğü alım merkezlerinde, takip eden aylarda ise şeftali ve vişne gibi diğer meyveler kasalara boşaltılıyor. Eylül sonuna kadar meyvelerin birinin saltanatı biterken, bir diğerininki başlıyor.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası'nın Türk Patent Enstitüsü'ne yaptığı Salihli Kirazı için coğrafi işaret başvurusunda gerekli işlemlerin tamamlanması için yürütülen süreç devam ediyor. Yapılan başvuru sonrasında Türk Patent Enstitüsü uzmanları ön incelemeleri tamamladı. Bundan sonra yasal prosedüre göre, başvurunun en yüksek tirajlı ulusal iki gazetede birer defa ilanına karar verildi. Coğrafi işaret başvuruları, ilan süresinden itibaren 6 ay boyunca bekleme sürecine girecek.

Salihli Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Talat Zurnacı, Salihli Kirazı için Oda olarak coğrafi işaret başvurusunda bulunduklarını belirterek, "Salihli'ye mal olmuş ve pazarda manavda Salihli Kirazı ismiyle satışa sunulan kirazımızın isim ve koruma hakkını alacağız. Tescil konusunda yasal sürecin tamamlanmasının ardından ürünümüzün değeri daha da artacaktır" dedi.

(İhlas Haber Ajansı)

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  01:58:22 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


EARLY BURLAT: Çok erkencidir. (24 mayıs) Meyvesi iridir. Meyve %25 oranında çatlama yapar.Yola dayanımı azdır.



VİSTA: Erkencidir .(31 mayıs) Ağaç verimi yüksektir. %3 oranında meyve çatlaması yapar .



STARKS GOLD (Beyaz kiraz) : Sofralık kalitesi iyi değildir. Sanayiye uygun bir çeşittir. 15 Haziran civarında olgunlaşır.



NOBLE: Geç olgunlaşır. (14 Haziran) Orta verimlidir. %5 oranında meyve çatlaması yapar.



LAMBERT: Çok geç olgunlaşır .(19 Haziran) Ağaçları verimli olup %18 oranında meyve çatlaması yapar. Yola çok dayanıklıdır.


ZİRAAT 0900: “Türk kirazı” unvanına sahiptir. Çok geç olgunlaşır. Hiç meyve çatlaması yapmaz. Napolyon Kirazıdır.
Meyvesi kalp şeklindedir, kabuğu kırmızı renkte olup olgunlaşma döneminde kırmızı-bordo rengine dönüşür. İri, tatlı, Parlak, sert ve suludur.
Ortalama meyve eni (geniş kısım) 20 mm. sap hariç meyve uzunluğu 21 mm. olup yaklaşık meyve ağırlığı 9–9,5 gram civarındadır.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  02:03:44 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ağaç Özellikleri
Ağaçları güçlüdür ve dikine büyüme sergiler. Kendine verimsiz bir çeşit olduğundan tozlayıcı kullanımını gerektirir. Ülkemizde oldukça yaygın olup; Napolyon Kirazı ve Dalbastı Kirazı olarak bilinmekle beraber ihracata yönelik satışlarda en önemli kiraz çeşididir. Orijini Anadoludur.

Meyve Özellikleri
Meyvesi kalp şeklindedir, kabuğu kırmızı renkte olup olgunlaşma döneminde kırmızı-bordo rengine dönüşür. Orta irilikte, tatlı, sert ve suludur. Ortalama meyve eni (geniş kısım) 20 mm. sap hariç meyve uzunluğu 21 mm. olup yaklaşık meyve ağırlığı 9–9,5 gram civarındadır.

Hasat Zamanı
Haziran ayının 3.haftasından itibaren hasat edilmeye başlanır.

Tozlayıcılar
Starks Gold, Lambert, Bigarreu Gaucher, Bing

Anadolu birçok meyve türünde olduğu gibi, kirazın anavatanı sınırları içerisindedir. Hazar denizi ile Karadeniz arasındaki bölge kirazın anavatanı olarak bilinmektedir. Ülkemizin hemen her bölgesinde kiraz yetiştiriciliği yapılmakta olup, üretilen kirazın hemen hepsi taze halde tüketilmektedir. Kiraz, ılıman iklim meyve türleri içerisinde meyvelerini en erken olgunlaştıran bir türdür. Kirazlar 5-6 yaşında verime geçerler, tam ve ekonomik olarak verime yatmaları 10-12 yıl alır. Ekonomik ömürleri 25-30 yıldır.

İKLİM İSTEKLERİ
Kiraz yazları çok sıcak olmayan, toprak ve hava neminin yeterli olduğu yayla özelliği gösteren 500-1800 m rakımı olan yerlerde yetişmektedir.

Kiraz bahçesi tesisinde dikkat edilmesi gereken hususlar :

1) Kiraz bahçesi rakım 500-1800 m olan yerlerde kurulmalıdır.

2) Bahçe toprağı analiz ettirilerek kiraz için uygun olup olmadığı belirlenmelidir.

3) Toprak yapısına ve iklim koşullarına uygun anaç ve çeşit seçilmelidir. Örneğin, kurak ve kireçli topraklarda idris anacı tercih edilmelidir.

4) Bahçeler tek çeşitle kurulmamalıdır. Tek çeşitle bahçe kurulması yetersiz döllenmeye veya hiç döllenmemeye sebep olmaktadır. Ben düşmeden hasada kadar olan sürede yağmur çatlaması zararına karşı tek çeşitle bahçe kurulmaması gerekmektedir. Her kiraz bahçesinde en az 4-5 çeşit bulunmalıdır. Çeşitlerin seçiminde ise birbirlerini dölleyebilir nitelikte olmasına dikkat edilmelidir. Döllenmede uygun çeşit seçiminin yanı sıra bahçede arı da bulundurulmalıdır. Genel bir oran olarak 9 bitkiden 8 tanesinin esas çeşit birisinin dölleyici olarak dikilmesi yeterlidir. Kiraz bahçelerinin tesisi aşamasında her çiftçinin zaten belirlediği temel bir çeşidi vardır. Bu şekilde bahçede bir çeşidin ağırlıklı olması da tabiidir.

Yalnız kirazda yaklaşık bütün çeşitler kendisiyle uyuşmadığı için, grup kısırlığı da söz konusu olabilmektedir. İyi bir verim için birbirini iyi dölleyebilir çeşitlerin bulunması, ekolojik faktörlerden kaynaklanan riskin azaltılması, 1,5 aylık bir süre boyunca pazara kiraz sunulabilmesi, hasatta işçilik v.b. gibi yönlerden dolayı sıkışmamak için iyi bir çeşit planlaması gereklidir. Türkiye'nin ihracat şansının en yüksek olduğu ve en popüler çeşit "0900 Ziraat" dir. İhraç edilen ülkelerde "Türk Kirazı" diye unvan almış çeşidimizdir.

5) Dikim sıklığına dikkat edilmelidir. Dikim, mutlaka dikim tahtası kullanılarak yapılmalıdır. Kiraz dikiminden önce arazi tesviye edilmeli ve 90 cm aralıkla dip kazanla Ağustos-Eylül ayında sürdürülmelidir. Kısmi taban suyu veya su birikme gibi problem oluşacak ise 40-50 m aralıkla hendekler oluşturulmalıdır. Fidanlar en uygun sonbaharda dikilmeli ve dikim sırasında çukurlara bir kürek yanmış ahır gübresi atılmalı veya 100 gr Triple Süperfosfat ile 100 gr Amonyum Sülfat dikim toprağına karıştırılmalıdır. Yamaç arazilerde baklava dilimi, sıra arası 5-6 m, sıra üzeri 3-4 m şeklinde olabilir. Taban arazilerde ise dikilen çeşide bağlı olarak sıra arası ve üzeri iyi havalanacak, güneşlenecek ve ağaç yan dalları birbirine girmeyecek şekilde dikilmelidir.

6) Dikimden sonra tepe kesiminde acele edilmemesi gerekir. Bu işler gözler iyice kabardığında yapılırsa yeni oluşacak ilk kat dallar daha geniş açılı oluşur.

BUDAMA
Kirazlarda iki şekilde budama yapılır.
Bunlar;

a) Şekil budaması Kirazlara henüz fidan döneminden itibaren şekil verilmeye başlanmaktadır. Şekil budaması genellikle büyüme sezonu başında, dalların esnek olduğu Temmuz ayında yapılır. Kiraz ağaçlarının genellikle gençlik dönemleri uzundur. Bu nedenle ağaçlara şekil budaması uygulanırken bir yandan da meyveye yatırma işlemleri yapılır. Meyveye yatırma yan dallarda açı genişletilmesi, ağırlık asma, tahta veya kamış herek kullanma ile gerçekleştirilir.

b) Verim ve gençleştirme budaması

Verim budamasında, ağaç boylarının azaltılmasının yanı sıra yan dalların sayısı da azaltılarak ağaçların büyümeleri yavaşlatılır. Kiraz ağaçlarında 8-10 yaşından sonra budama yapılmadığı için yıllık sürgünleri kısalır. Bilinen kurallara göre sürgün gelişimi için kesimler uç noktalara ve yıllık sürgünlerdeki odun gözlerine uygulanır.

Ancak verimdeki kiraz ağaçlarında yıllık sürgünler 10-20 cm gibi olup bunlara yapılacak kesimler eski zayıf bir sürgün gelişimi sağlar. Bu nedenle yaptığımız uygulamalarda bu şekildeki yan dallar uçtan 50-100 cm' den kesilir. Bu kesimler sonucu 2-3 yıllık bu şekildeki dallarda mayıs buketleri ortasında yer alan odun gözlerinden kuvvetli yeni sürgünler oluşur. Bu sürgünler de meyvelerin daha iyi beslenmesine ve irileşmesine neden olur. Bu şekilde her yan daldan kesimler sonucu yeni 2-3 sürgün elde edilmiştir. Bu şekilde yaşlanmaya yüz tutan gelişmesi zayıflayan ağaçlar tekrar gelişme göstermektedir. Bu kesimler 2 yılda bir tekrarlanmalıdır.

GÜBRELEME
Kiraz bahçelerinde yapılacak bir gübrelemede mutlaka yaprak ve toprak analizleri yapılmalıdır.Kiraz ağaçlarının gübrelenmesinde pek çok faktör etkilidir. Bu faktörler; toprağın yapısı, bitkilerin yaşı, sulama miktarı ve sulama şekli, bitkilerin verim miktarı, anacın cinsi, bitkilerin genel gelişme ve kondisyonları, ahır gübresi verilip verilmediği v.b. Ortalama değerler verilecek olursa, dekara 2-3 ton ahır gübrelemesi uygundur. Verimdeki bir ağaca ortalama değer olarak her yıl, 2-3 kg Amonyum Sülfat, 1 kg Triple Süper Fosfat, 1 kg Potasyum verilmelidir. Verilme zamanı olarak fosforlu ve potasyumlu gübreler bölgesel iklim ve alışkanlıklara göre sonbahar veya erken İlkbaharda, azot uygulamaları ise erken ilkbaharda birinci dilimi, çiçek dökümünden sonra ikinci dilim ve hasattan sonra üçüncü dilim uygulanır.

SULAMA
Kiraz bahçelerinde sulama, fidan dikimindeki "can suyu" ile başlar. Sulama ben düşme dönemine kadar ilkbahar yağmurları ile olur. Kirazın çiçeklenme döneminde toprağın nemli olması istenir. Bunun yanı sıra yetişkin ağaçlarda kök boğazı çevresi sulanmamalıdır. Hasattan hemen önce çok su, meyve iriliğine kısmen etkisi olsa da, meyve eti sertliği ve tadı olumsuz etkilediği gibi ağaç sağlığı açısından da sakıncalıdır. Hasattan sonra da verilecek su yeni oluşan çiçek gözlerinin gelişimine de faydalı olacaktır. Sonbaharda da yağışlar az olursa kısmen sulama yapılmalıdır.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  02:18:58 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bodur kiraz kârlı yatırım

Kiraz bahçeleri iyi para kazandırıyor. Özellikle bodur ve yarı bodur fidanlar maliyeti düşürdüğü için daha çok kazanç getiriyor. Bodur ağaçlar daha erken yaşta meyveye yatıyor. 8 - 10 metreye kadar boylanan klasik ağaçlarla kurulan kiraz bahçesi 8. yılda dekara 300 kilo meyve verirken, 2.5 metreye kadar boylanan bodur fidanlarla kurulan bahçelerden 3. yılda 400 kilo meyve alınabiliyor. Klasik ağaçların 20 yıllık üretim toplamı dekara 8 tonu bile bulmazken, bodur ağaçların 10 yıllık toplam üretimi dekara 4 tona yaklaşıyor. Bodur ağaçların 20 yıl sonundaki toplam verimi ise dekara 20 tonun üzerine çıkarak klasik ağacın verimini üçe katlıyor.

Klasik kiraz fidanı ucuz, bodur fidan ise pahalı. Bir dekar bahçe için tanesi 8.5 milyon liradan 27 adet klasik fidan dikince fidan maliyeti, 230 milyon lira oluyor. Bodur fidanın tanesi ise 19 milyon lira. Dekara 50 adet bodur fidan dikildiği için, bir dekar kiraz bahçesinin fidan maliyeti 1.5 milyar liraya çıkıyor. Ama 20 yılda 20 tonun üzerinde ürün veren bodur kiraz bahçesi, 20 yılda 8 tona yakın ürün veren klasik kiraz bahçesinin gelirinin üç katı gelir getiriyor.

Uygun araziniz ve yeteri kadar paranız varsa hemen bodur kiraz bahçesi kurun. Bence tarım sektöründe en karlı yatırım alanı kiraz bahçesi. Eğer arazinize uygun doğru çeşit seçmiş iseniz, ihracatçılar kapınıza kadar gelip kirazınızı satın alıyorlar. Malınızı satmak için tahıl ve bakliyat çiftçisi gibi tüccar ya da diğer sebze - meyve üreticileri gibi kabzımal peşinde koşmuyorsunuz.

Buyrun hesap yapın.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  02:26:14 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bakın fidancının biri ne yapmış. İşleri o kadar büyütmüş ki ;

Yazın buradaki bahçelerinden satış yapıyor Avrupaya, kışın da aynı müşterisine kiraz satabilmek için gidip Arjantinden arazi almış ! Kışında orada ürettiği kirazı Avrupalı müşterilerine vermeye devam ediyor.

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/08/2009 :  02:31:17 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Bu da kirazcılığın en kötü hali bir okuyun bakalım.

Tokat’ın Kemalpaşa beldesinde Bahçeciliğe yönelen yöre halkı yaş meyve üretiminden memnun.

Toplam 90m bin dönüm arazinin % 80 meyve bahçesine çeviren Kemalpaşa belde halkı Bu yıl havaların yağışlı ve herhangi bir felakete uğramadığı için Kiraz üretiminden memnunlar. Tarım il Müdürlüğünün verilerine göre Tokat kiraz üretiminde 2008 yılında Türkiye’nin %3 nü karşılamış 6 bin ton kiraz üretimi yapmıştı. Bu yıl ise Türkiye’nin % 4 nü karşılayacağı tahmin edilerek 12 bin ton kiraz üretimi olacağını tahmin ediliyor.

Tokat’ın Kemalpaşa beldesinde ise Türkiye’nin en kaliteli kiraz üretildiğini, ancak aracıların üreticiden daha çok kazandığından şikâyetçiler.

Yurt içi ve yurt dışı pazarlarda yer alan Kemalpaşa Kirazı Bakkallarda, marketlerde 5 Liradan satılırken üretici den aracıların 1.5 Liraya aldıklarını dile getiren kiraz üreticilerinden Aliye Erdoğan “ Bu yıl kiraz üretimi çok iyi. Kemalpaşa kirazı kaliteli. Ancak üreticiler bizden daha çok kazanıyor.”

Muharrem Erdoğan da “ Bu yıl kiraz üretiminden memnunuz. Kiraz ürününden yüzümüz güldü. Bir dönüm bahçeden 15 bin lira gelir geliyor”.

Emekli ziraatçı olan Ali Erdoğan da “ Kiraz Ürün olarak çok iyi. Beldemizden günde 15-20 kamyon kiraz sevkıyatı oluyor. Marketlerde 5 lira olan Kemalpaşa kirazı aracı bizden 1.50 veya 1.60 kuruşa alıyorlar Kirazda kimin kar sağladığını hesap edin. Bir işçi günde 120 kilo kiraz toplayabiliyor. Günlüğü ise 30 lira. Kirazın zahmeti çok, maliyeti çok, geliri az” diye dert yandı.

Sevim Şen adındaki üretici kadında Kiraz toplamak kolay değil. Dalların üzerinde durmak tehlikeli ve ayaklarda ağrı yapıyor. Ama Ürün iyi olunca da insan her şeyi unutuyor. Bu yıl kiraz yüzümüzü yinede güldürdü” dedi.

Adem Şen de “ Ben bu yıl kiraz üretiminden memnunum.Yöre halkı meyveciliğe yöneldi. Gelirimiz Kiraz, vişne, şeftali, yani yaş meyve gelirimiz oldu” dedi.


Yeter Şen adındaki kadında Gübrenin ve maliyetin pahalı olduğundan söz ederek “ Kiraz iyi amam geliri çok az. Gübre fiyatlı, işçi pahalı. Yinede elde edilen üründen maliyetini kurtarabiliyoruz” dedi.

Kemalpaşa belde halkı Kiraz toplamada İç Pazar ve dış Pazar diye iki gurupta kirazı kasalıyor. Kemal paşalılar bu yıl Kirazdan yüzü güldü. Kirazın sonunu toplayan yöre halkı Umudunu vişne ve şeftali üretimine bağladı. Tarım il müdürlüğü verilerine göre Kemal paşa Kiraz dan en çok kazanan belde olarak biliniyor.Yöre halkı Üreticiliği de gelişi güzel değil Tarım il müdürlüğü gözetiminde yapıyorlar.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
okyufa
Yeni Üye

Toplam 98 yazı
26/08/2009 :  23:42:32  Alıntı
bende akkent kasabasındayım..ilginç bi tesadüf oldu:)

Yerleşim : Türkiye / Denizli  |  Meslek : Öğretmen
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
27/08/2009 :  00:20:20 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Akkent de tarım arazileri epey bölünmüş durumda. Ortada bir kasaba etrafı tarla bahçe dolu fakat parseller epey küçülmüş. Epey arazi olmasına rağmen dev tarlalar yok. Fazla bahçe de yok aslında çoğu tarla.

Benim burada aklıma takılan tek konu Akkent in rakımı oldu. Akkent 850 metre civarında bir rakıma sahip bu rakım z900 napolyon kiraz için düşük. Ama ihraçlık kirazda yetişmiş. demekki bu çeşit o kadar da seçici değil. Peki Akkent te dolu sorunu yok mu ?

Yani Çal Akkent te bu başarıya uygun olmayan teknik detaylar var. Bu kitaplar ve yılların literatürüne çok bağlı kalmamak gerek, denemek gerek.

Hocam asıl memleket neresi ? Olmazsa alın oradan bir iki parsel emekliliğe çocukların işi hazır olsun.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
27/08/2009 :  00:40:52 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Hocam Akkent den Hançalar a giderken Akkent in çıkışında fabrika gibi bir şey var orası nedir ?
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
üretici
Yeni Üye

Toplam 11 yazı
11/07/2010 :  20:43:03  Alıntı
Benim babam da yine emekli olduktan sonra ve yine Denizli'nin bu kez başka bir ilçesinde (Honaz) 1500 rakımlı
20 dönüm araziye yarı bodur kiraz dikti. Mümkün olan tüm yenilikleri takip etmesine ve kaliteli ürün üretmesine rağmen hala
emeğinin karşılığı olacak kazancı elde edemedi..
Üretmek satmaktan çok daha kolay görünüyor şimdi gözüme.
Satan nasıl satıyor bir anlatsa...

Saygılar.

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Mimar
ercanerkan
Üye

Toplam 167 yazı
11/07/2010 :  22:05:43  Alıntı
İskender Hakan ı tebrik ederiz , istikrar demekki böyle bir şey , satamayan yurttaşlarımızada birileri bir ışık gösterse ,
üretici isimli üyemizin babası neden satamıyor acaba ?
merak ettim , japon fuji ve granny smith çeşitlerinin satışı iyide , ötekileri bilmiyorum....
herkese başarılar : )

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
yeşil
Yeni Üye

Toplam 77 yazı
26/07/2010 :  18:27:29  Alıntı
bence cıftcılık kolay degıl
urunden anlamak sulamak hastalıklarını bılmek ılgılenmek gerekıyor
bıde sosyal sorumluluk adına burdan tum uretıcılere zararlı zıraı ılaç kullanmamaları cagrısında bulunmak ıstıyorum 3 kurus kar yapacaksınız dıye ınsanların saglıgını tehlıkeye atmayın kırazları meyvelerı bebeler cocuklara yedırıyorum lutfen bunu unutmayın
ısın tıcarı kısmına gelınce uretıcılık ve cıftcılık molay degıl ama hıc yoktan ıyı bır ıs meslegı vs olmayanlar ıcın stressız ve rahatlatıcı bır ıs bence
ama emeklı bırı ıcın pazarlamacılık yapmak daha ıyı cunku yaslarıda ılerı oldugu ıcın daha cok guven verıyorlar musterıye bence

Yerleşim : Türkiye / İst  |  Meslek : Halkla ilişkiler
TBUDT
Üye

Toplam 187 yazı
26/07/2010 :  20:14:13 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
konyada nerde 4 tl ye napolyon
salihliyi bile 2,3 den aldılar.

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Ticaret
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
26/07/2010 :  20:40:05 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Konya da değil İstanbul halinde . . . Konya da hale 2 - 3 liradan kiraz satabildiyseniz mucizevi bir iş yapmış olursunuz.

Ancak gene yanlış anlaşılmasın İstanbul hali her daim 4 liradan kiraz almaya hazır ve nazır beklemez. Ayrıca her kiraz da 4 lira etmez. İyi bir çeşidin kaliteli bir şekilde yetiştirilmiş olması ve halde de o yaz fiyatın iyi olması gerekir. Ambalaj ve nakliyesinin düzgün yapılmış olması gerekir. Bu kaliteli ürünün yeteri kadar tonajda olması gerekir.

Bu bir pazarlama işidir. Dalda kendiliğinden yetişip hiç çaba harcamadan sizleri kazanca boğacak bir ürün yok dünyada. Belki bir tane vardır onunda bedeli ağır olur.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
TBUDT
Üye

Toplam 187 yazı
26/07/2010 :  20:48:17 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Yazı güzelde çok iç açıcı olmuş.
500 tane kiraz alıcısı varda istediğine sat. pazarlama zekan hangisine yettiyse ona git der gibi.
Yaabancılar mersin taşucundan girer. silifkede her ile ilçeye bir adam atarlar.
muta geldiğinde alıcı sayısı 6-7e iner
Ermeneğe gelir 3-4 kalır
hadim taşnette 2 ye düşer. konyaya ancak 1 tane kalsa kalır. insanlar ona vermeye mecbur kalır. oda unifruity
Silifkede napolyona 3tl dediler. ermenekte 1,5e indi. hadim taşkent 0,7-0,9 a kiraz verdi.
elöma olsa bekletsen kim iyi verirse veya arabaya doldurup ***ürsen istanbulda satsan ama bu kiraz
2 defa sandığa doldur boşalt cılkı çıkar çöpe gider. bekletemessinde. başyayladan kirazı doldurdum arkadaşıma hediye ***ürcem hastanede memur. 2 gün metro almadı sandığa yer yok diye.
bozkıra geldim 1 gün mahkemeden dolayı kaldım.
1 gün sonra kpnayaya vardım salihli kirazı çürüdü.

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Ticaret
cey5007
Yeni Üye

Toplam 4 yazı
01/08/2010 :  13:14:54  Alıntı
arkadaşlar 350 kök napolyon kiraz agaçlarım var dikeli bu sene itibarıyla 10 sene oldu hersene bütün ilaç ve budamsını yaptırıyoruz daha halan bir verim alamamışız durumdayız hep çepten yedik daha henüz bir şey alamdık rakım sorarsanız 540
bunun olmama durumunu bana izah edrmisiniz lütfen yardımcı olun

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Öğrenci
TBUDT
Üye

Toplam 187 yazı
01/08/2010 :  16:36:35 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
hocam kiraz budanırmı?
Bizim buralarda sadece ters ve hastalıklı dalları keserler. Budayan yok

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Ticaret
babil
Üye

Toplam 100 yazı
02/08/2010 :  11:14:36  Alıntı
benimde bir arkadaşım 7 sene önce tekirdağ malkarada dönümü 1000 liradan 30 dönüm yer alıp kiraz işine başlamıştı , 2 sene önce hesap yapmıştık 10. yıldan sonra her yıl 500 bin tl getirisi olacaktı , bu işi yapmak isteyen varsa malkara civarına gitsin , hem arazi ucuz ve kiraz için çok uygun ,

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Satış / Pazarlama
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
02/08/2010 :  15:46:12 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Kirazda şekil budaması , verim budaması ve meyve ağırlığının dallara eşit dağıtımını sağlayan çeşitli amaçlara yönelik budamalar vardır. Bunlardan başka boy ayarlayan tepe alma , ağaç sağlığıyla ilgili gerekli olduğunda yapılacak budamalar da olabilir.

Bir kiraz fidanının dikildikten 10 sene sonra hala meyve vermemiş olması normal bir iş değildir. Bir çok sebebi olabilir. Budamayı ilaçlamayı vesair diğer bakım işlerini başkalarının söylediğine göre yapıyor ve 10 senedir ağaçla ilgili hiç bir fikir oluşturamamışsanız bence kiraz fidanlarını artık köklemeli başka bir işe yönelmelisiniz.

tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
02/08/2010 :  15:53:42 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ya da danışmanlık yapan bir ziraat mühendisi bulup parada anlaşıp bahçenin nasıl adam olacağı üzerine konuşabilirsiniz. Ağaçların ne olacağını o size söyler.

Bulunduğunuz yere en yakın tarım il veya ilçe müdürlüğüne gidin danışın.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
HakanFinans
Üye

Toplam 450 yazı
02/08/2010 :  17:34:34  Alıntı
Sayın akın selçuk malesef kirazı 4 tl ye 5 tl ye satmak kolay iş değil...

Öncelikle kalibrasyon temizlik ve standartlara uygun paketleme yapılması gerekiyor.Birçok köy bunu yapamadığı için ihracatçılara veriyor ürünü,onlarda geçen sene bursa da 0,85 kurus fiyat vermişler..

O arjantinde bahçe kurup 4 mevsip kiraz sloganı ile Türkiye nin aslında modern meyvecilik konusunda yüz akı olan hakikaten bu konuda çok ciddi emeği olan firma bile köylüden 3-5 kuruşa alıp sırtından küfe küfe kazananlardan biri..

Devlet özellikle köy kooparatiflerine çok ciddi destek ve hibeler veriyor tarımsal ürünlerin depolanması,paketlenmesi,işlenmesi gibi konularda..Ah bir 3-5 köy bir araya gelip önce bir soğuk hava deposu tesisi,sonra paketleme üniteleri sonra da ihracat yapabilse...

Ya uygun yer bulamamaktan yakınıyorlar,ya kimsenin arazisini vermemesinden...Bir türlü birleşip yapamıyorlar sömürülmeye devam ediyorlar..

Ben hep söylüyorum şayet ciddi bir sermayem olsa yatrım yapacağım işlerden biri..
... ... ...

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Bankacılık-Finans
HakanFinans
Üye

Toplam 450 yazı
02/08/2010 :  17:51:49  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - cey5007
arkadaşlar 350 kök napolyon kiraz agaçlarım var dikeli bu sene itibarıyla 10 sene oldu hersene bütün ilaç ve budamsını yaptırıyoruz daha halan bir verim alamamışız durumdayız hep çepten yedik daha henüz bir şey alamdık rakım sorarsanız 540
bunun olmama durumunu bana izah edrmisiniz lütfen yardımcı olun


Verim almayı bırak yaş 35 yolun yarısı olmuş bile..Siz şayet aşılı fidan diye aldıysanız,bazı üçkağatçılar var bu konuda,ya orada aldatıldınız en başından yada çeşit olarak yanlış bir çeşit seçtiniz fidan olarak...Yada o bölgede bir hastalık var ve meyve oluşumunu engelliyor..
Siz erkencil bir tür tercih etmişsinizdir don çok fazla oluyordur bu bölgede dolayısı ile çiçek ölüyordur,geç olgunlaşan bir tür tercih edip bunun önüne geçebilirsiniz?

Çok merak ediyorum 10 senedir neden verim hala yok diye bir araştırma içine girdinizmi?Bulunduğunuz bölgede başka bahçe vs yokmu ?

Şayet sebebi bulabilirseniz devlet bodur ırklarda dekara 300 tl destekleme veriyor..3. yıldan itibaren verim almaya başlanıyor..Ayrıca mevcut bahçe tesisine aşılama yolu ile ırk ıslahında da yine dekara 250 tl iydi sanıyorum destekleme var..Hiç vakit kaybetmeyin bence...
Sayg..
... ... ...

Yerleşim : Türkiye / Bursa  |  Meslek : Bankacılık-Finans
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
02/08/2010 :  22:45:45 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Valla sayın HakanFinans bu cehalet sürdüğü sürece de hiç bir zaman sıradan bir üretici veya çiftci kirazına kendi başına 3-5 liralık kilo fiyatlarını yakalayamaz. oysa dünyanın bir yerlerinde hatta ülkenin başka bir yerlerinde kirazın kilosu 2 liradan daha fazla . . .

Dünyanın en verimli en zengin topraklarına sahibiz ama elin toprağı olmayan adamı işi bitiriyor. Ne diyeyim allah akıl fikir versin. İş bilenin kılıç kuşananın.

Tabiri caizse eğer ; Siyonistlerin işi filan da değil cehaletten başka bir sebebi yok.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
TBUDT
Üye

Toplam 187 yazı
03/08/2010 :  09:23:37 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Hocam her köye ziraatçi her ilçeye analizci projesi var.
Sizin o taraflarda ziraatçi yokmu
Bazı köyleri birleştirip 2-3 köye bir ziraatçı veriyorlar.
Yazık gencecik törpecik gençler muhtarlıklardan bir masa bir vitrin ne olur internet diye diye rezil sefi,l oluyorlar.
Bir masa sandelye yaptırıverin ***ürün size büyük bir aşk ile yardım edecek öncü olacaklardır.
Hocam
Bu ürünlerin satımında birde halkımız vergiden devletten kaçmak için illa aracıklara veriyor.
Oysa maliyeye bildirse bir fatura bastırsa gidip adesedir sincaptır marketlere satabialecek
Biliyorsunuz onlar faturasız almadıklarından köylülerin malını almıyor

Yerleşim : Türkiye / Konya  |  Meslek : Ticaret
ercanerkan
Üye

Toplam 167 yazı
05/08/2010 :  10:29:12  Alıntı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - TBUDT

Bu ürünlerin satımında birde halkımız vergiden devletten kaçmak için illa aracıklara veriyor.
Oysa maliyeye bildirse bir fatura bastırsa gidip adesedir sincaptır marketlere satabialecek
Biliyorsunuz onlar faturasız almadıklarından köylülerin malını almıyor


üreticiyede vergi varmı ? ben hiç denk gelmedim ,
zaten ne kazanıyorki vergi alınıyor ?
yazık , gerçekten çok yazık...
herkese başarılar : )

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Bilgisayar-Bilişim
windicator
Yeni Üye

Toplam 28 yazı
15/10/2010 :  14:38:45  Alıntı
Bende Bursada Derekızık köyünün yukarılarında (rakım ort. 1400 ) çilek bahçelerinin olduğunu biliyorum.Geçen sene yazın ramazanda çıkmıştım oraya biraz çilek topladık iftarda yemek için.Tabi bahçe sahibide yanımızdaydı. Çilek buranın havasını çok seviyormuş,çilek sezonu bitse bile burda kar yağana kadar çilek yetiştiğini söylediler bu yüzden yediveren diyorlarmış.Sezonda ve sonrasında özellikle İstanbula çok çilek gönderiyorlarmış.Fiyatı epey yüksek dediler ama fiyatını söylemediler.Çilekler kıpkırmızı ve tadıda gayet güzeldi.Bu işlerden hiç anlamam ama anlattıklarına göre ekimi ve bakımıda çok zor değilmiş.Zaten bu işi yapanlar hep köylüler ve çalıştıkları başka işleri var. Fakat yatırımcılara üzücü bir haber köylüler yabancılara arsa yada bahçe satışı yapmıyorlar.Belki başka yerlerdede yapılabilir bu iş.Konuya benzediği için paylaşmak istedim.
Gerçeklerin gücüyle kainatı bile fethedebilirim..



Yerleşim : Türkiye / Bursa
akinselcuk
Editör

Toplam 5590 yazı
16/10/2010 :  15:11:58 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Çilek çok arsız bir bitkidir. Birçok değişik şartta yetişebilir. Üstüne düşülür bilinçli bakımlar yapılırsa emeğin karşılığının en kolay alınacağı bitkilerden biridir.

Amma.... Ben yetiştirdim biri gelip iyi fiyat versin diye bekleyen bir yetiştirici iseniz her üründe olduğu gibi bunda da hüsrana uğranır.

Yetiştiricilik ve pazarlama hatta güncel donanımlı bir pazarlama beraber değilse iyi para kazanılamaz.

İyi, güncel, kaliteli pazarlama doğal olarak işlemeyi, depolamayı ve dış ticareti de gerektirir.
tamnland.com

Yerleşim : Türkiye / Türkiye  |  Meslek : Diğer
dilek1
Yeni Üye

Toplam 2 yazı
07/12/2010 :  17:53:19  Alıntı
slmlar yeni üye oldum ben adanada giyim üzerine bi yer açmayı düşünüorm istanbula gitcm haftaya fakat sadece merter bilgisi var elimde başka bişi yok ben gerçekten ordan mal temin edebilirmym yoksa orada espirisini yitirdi pazar malları mı satıor bilmiorm bu konuyla ilgilenen varsa hertürlü yardımı almaya hazırım:)

Yerleşim : Türkiye / Adana  |  Meslek : Diğer
hakinci
Yeni Üye

Toplam 5 yazı
31/01/2011 :  14:55:14  Alıntı
Başlık olarak içeriğinin daha kapsamlı olacağını düşünmüştüm. Kiraz iyi fikir olabilir gerçekten ama herkesin harcı değil. Başlığa uygun önerilerde bulunursanız sevinirim.

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Bankacılık-Finans
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

13.96 saniye.
12:35:16, 19 Şubat 2025, Çarşamba

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2025 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım