Merhaba koniks.com ve siz değerli arkadaşlar.
duman6 arkadaşım, İnternetcafe işletmek sende bilirsinki artık bol kazançlı bir iş olmaktan çıktı. Dükkan açmayı düşündüğünüz yer üniversite yakınındaysa olabilir pekala. Ama sadece cafeyle kalmayın bunun yanında bir mutfağınız olsun çay, tost, hamburger vb. satış yapın. Birde özellikle belirteyim bir parçakontör sitesiyle anlaşıp cama kocaman harflerle ''Parça kontör'' satılır yazısını muhakkak yazın ki üniversite öğrencisi malum tam kontör almaya fazla bir parası olmayacaktır.
Cd-DVD kiralama işi ise: Bu işin kaptı kaçtısı çok oluyor bunu göz önünde bulundurun. Üç beş kere kaparo verip cd kiralayan birisi size güvenini sağlamıştır her gelişinde havadan sudan sohbet eder, ''keyifler nasıl, havada epey açtı.'' zamanla size güvenini sağlayıp kaparosuz orjinal film alır ve bir daha getirmez o zararda sizin ogünkü tüm karınızı alt üst eder. Bundan ziyade psikolojik olarak insanlara güvenmemeye başlarsın, moralin alt üst olur. Birde şunu muhakkak aklınıza yazın ki cd işinde cd kopyalamaya! girmez isen çok büyük para kazanamazsın. Ve senden muhakkak istenecek olan malum cd leri temin edip satabilecekmisin. Satarsan belkide çok para kazanırsın satmazsan kendi kendini geçindirirsin. Bunların muhasebesini yapın kendi kendinize.
Gelelim Cafe-Fast food işletmeye. Bence senin kafanda yapmak istediğin asıl meslek fast-food. Kendinde son mesajında belirtmişsin zaten. Yerinde olsam hiç düşünmeden bu işi yapmaya karar verirdim.
Bakın ben senelerdir fast-food işi yapmaktaydım halen daha devam ediyor kardeşlerim yapıyor. Bir takım anlaşmazlıklar sonucu bu işten vazgeçerek işten anlamadığım halde üstelik ortak olarak Bilgisayar ve iletişim hizmetleri işine girdim. Ahh kafam..!! Hatta o günlerde koniks'e girip yardımda aldım buradaki arkadaşlardan (ama şu anda kayıt olduğum nicki unuttuğum için farklı bir nickle buradayım.)
Şimdi sorsanız ben bu işe girdiğime pişmanım. Keşke diyorum bildiğim işe girseymişim. Yani döner, tost vb. ayaküstü yemek yeme salonu açsaymışım.
Eğer bu işten anlıyorsan yap derim. Fakat hiç anlamıyorsan eğer ustaya, arkadaşa-başkasına güvenerek büyük hayallerle işe dalma derim. Ortak yapmayı düşünüyorsan kankardeşin bile olsa girme derim.
Basit bir hesapla bu iş kurulumuna ne kadar paran gider onu hesaplayayım kendi bildiğimce.
Boş dükkan başta orasını tadilat yaptırman gerekirse tadilat parasını aklında tut.
Paslanmaz Döner ocağı 2 tane (et ve tavuk) : 1.500 TL (ortalama)
Paslanmaz Hamburger ocağı: 500 TL
Fritöz (patates kız.) : 350 TL
Tam otomatik çay ocağı kazanı: 1500 TL
Derin dondurucu: 750 TL
Döner ocağı, hamburger, çay ocağı vb. lerinin altına koymaya tezgah paslanmaz veya mobilyadan) 1.000 tl diyelim.
Maliye, vergi, yazar kasa vb: 1.500 (Şahıs adına açarsan dükkanı açılış masrafların düşer)
Kendi zevkine göre bu masrafların yukarıya çıkma olsalığıda yüksek.
Şimdi bir kilo piliç etinden ne kadar yarım ekmek çıkar onu hesaplayalım.
Piyasada yarım ekmeğin içine 40 gr piliç eti koyan dükkana ''Ooo usta doldurmuş helal olsun'' gözüyle bakıyolar.
Bir kilo piliç eti (Göğüs)'nin kilosu Bursa'da 6.00 tl civarında.
1000 gr eti 40 gr'a bölünce = 25 tane yarım yapar. Bunun 5 tanesini ıstaka say, (İş olmadı tavuk döne döne kurudu yağı aktı vb.)
Bir kilo etten sana 20 yarım tavuk çıkar. Bunuda yarımını 1.50 tl'den versen 30 tl eder.
Günde en azından 10 kilo satsan: 300 tl eder.
Yukarıdaki hesaba göre fırıncıdan 100 tam ekmek alman gerek. Buda asgari 25 kuruştan 25 tl yapar. tüpü,gazı, domatesi, turşusu, ketçapı vb. de günlük 50 tl (aslında çok fazla söyledim:) olsa.
Kısacası 10 kilo tavuk döner sattığın zaman 300 tl cepinde
300tl nakit para kasanda
25tl ekmeği
50tl gazı, ketçapı, turşusu vb.
60tl tavukçuya verceksin. (10 kg tavuk parası)
--
--------
165tl kar
Ayrıyeten et dönerde koyarsın.. Ayrıca tost yapacaksın, hamburger yapacaksın, gözleme yapacaksın, patates kızartması, çay, kola, ayran, su vb. satacaksın.
Bunlarıda hesaplayacak olursan eğer işide biliyorsan vede sattığın ürünlerde kaliteden ödünç vermeden ve temizliğe-hijyenede özen gösterirsen güzel yerlere gelebilirsin. (Bir ayrıntıda: Piliç döner satacaksan muhakkakki bir ısıtıcı üzerindeki tencerede salça sosu içindedeki kekik ile beraber sıcak halde bulundurmalısın.Piliç döneri doyumsuz yapan bir ayrıntıdır bu.)
Birde dükkanının iş yapabilmesi için en önemli özellik bulunduğu mevkiidir. Mesela otobüs, taksi, dolmuş durakları karşısı-yanı vb. Yerin güzelse hiç korkmadan gir derim kardeşim. Nice insanlar var döneri akşamdan terbiyeye yatırmadan geldiği poşeti sabah açıp şişe takıyorlar o halde bile satılıyor.
Bir önemli noktada esnaflık kabiliyetin müşteri ilişkilerin. Mesela müşterilerinin önüne ''Buyur abi, buyur abla '' vb. karşılama cümleleriyle çıkma. İnsanlar artık bunaldı bundan. Onun yerine ''Hoşgeldin(iz) demenin sana çok büyük artı getirisi olacaktır. (dilersen ''hoşgeldin beyefendi- hanfendi- abi-abla'' de fakat buyur kelimesini sakın kullanma.) Paraya doymuş fazla bir beklentisi olmayan ''İsterse alır isterse almaz'' şeklinde düşünen işletmecilerden olma sen.
Yapacağın iş her ne olursa olsun senin için hayırlıysa olsun hayırlı değilse olmasın dileklerimle. Kafana takılan bir şeyi sorma ihtiyacanın olursa yardımcı olmaya çalışırım. Şimdilik hoşçakal.