Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Eskişehirde İş Kurmak

BaşlatanDuman6Tarih09/05/2009 17:59:09Yorum17

İlk mesaj
Yeni Üye3 yazı
Öncelikle selamlar herkese.

Elimde 30-35 bin civarında nakitim var.Eskişehirde bir iş kurmak istiyorum.2 üniversite olduğu için burada öğrenci baya bir çok.Gelenleriniz yada burada oturanlarınız bilir.Şehir merkezi öğrencilerden kazanıyor hep.Aklıma cafe fastfood tarzı birşey geliyor ama bu parayla altından kalkabilirmiyim emin olamıyorum.işlek bir caddede kiralar 2 in ile 6 bin arasında değişiyor.Bunun dışında internet cafe yada ps3 salonu da aklıma geliyor.Cd-Dvd kira satış işi de baya tutuyor burda ama dediğim gibi bu parayla en doğru işi yapmak istiyorum.Daha önceden hiç bir tecrubem yok dükkan açmak işletmekle ilgili ama kurnaz ve zeki biri olduğumu düşünüyorum üstesinden gelebileceğimi düşünüyorum.Lütfen okuyan herkesden bir yorum yada bir fikir bekliyorum.Özellikle cafe sahipleri cevapsız geçmesinler fikirlerini paylaşsınlar şimdiden teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / EskişehirMeslek Öğrenci
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
17 yorum
Yeni Üye23 yazı
internet cafe acmayı düşünürsaniz bu sistemi öneriyorum size. 15 adet

ASUS M3N78-VM Nvidia 8200 AM2+ DDR2 1066MHz VGA HDMI Anakart 159 TL
2Gb (2Gb) Plat. Ed. 1066MHz CL5 Dual Kit Ram 70 TL
500GB 16MB SATA2 7200RPM HARDDISK 104 TL
BLACK VALUE PACK 2.0 klavye mous 34 TL
PK635K A4TECH Webcam 30 TL
321-027 350W AIRDU CT MidT ATX SİYAH KASA 72 TL
Phenom X3 8650 2.3Ghz 2MB L3 Cache 65nm CPU (HD8650WCGHBOX) 158 TL
HD3850 512Mb GDDR3 256Bit Ekran Kartı (11121-42-20R) 139 TL
OEM MS WINDOWS XP PROFESSIONAL TÜRKÇE 270 TL
19" 190V9FB Lcd Monitör PHİLİPS 256 TL
SNOPY SN-4388 MULTIMEDIA COMPUTER HEADSET 9 TL

Vatanbilgisayar.coM ' dan hesap'lanmışTır....

Bilgisayardan anLamıyorsanız Lütfen bu işe giRmeyiniz....
TİCARETTE GÖZÜNÜ KARARTMAYAN BİGÜN NAMERDE YÜZÜNÜ KARARTIR

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Y?siz
Yeni Üye6 yazı
hocam iyi günler ankara da 1000 m2 kapalı alanlı 450 m2 bahçeli çarşım var. içinde 22 tane kiracı var. ayrıca 250+450 m2 fast-food katı var. ortak arıyorum. düşünürseniz<görüşelim. ismim nazım tel:0,554,4159398 saygılar...

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Yöneticilik
Yeni Üye3 yazı

aLy0328 öneriniz için teşekkürler fiyatına göre güzel bir makina olur.İlgi alanım pc internet ps3 felan olduğu için anladığım işler üzerine bi iş yapmak istiyorum.

hiperaktif70 önerin için teşekkürler fakat eskişehir içinde yapmam gerekiyor işi buradan ayrılamıyorum..

başka fikirleri olan varsa paylaşırsa sevinirim kafe fastfood sahipleri özellikle

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Ö?renci
Yeni Üye3 yazı
Merhaba koniks.com ve siz değerli arkadaşlar.
duman6 arkadaşım, İnternetcafe işletmek sende bilirsinki artık bol kazançlı bir iş olmaktan çıktı. Dükkan açmayı düşündüğünüz yer üniversite yakınındaysa olabilir pekala. Ama sadece cafeyle kalmayın bunun yanında bir mutfağınız olsun çay, tost, hamburger vb. satış yapın. Birde özellikle belirteyim bir parçakontör sitesiyle anlaşıp cama kocaman harflerle ''Parça kontör'' satılır yazısını muhakkak yazın ki üniversite öğrencisi malum tam kontör almaya fazla bir parası olmayacaktır.

Cd-DVD kiralama işi ise: Bu işin kaptı kaçtısı çok oluyor bunu göz önünde bulundurun. Üç beş kere kaparo verip cd kiralayan birisi size güvenini sağlamıştır her gelişinde havadan sudan sohbet eder, ''keyifler nasıl, havada epey açtı.'' zamanla size güvenini sağlayıp kaparosuz orjinal film alır ve bir daha getirmez o zararda sizin ogünkü tüm karınızı alt üst eder. Bundan ziyade psikolojik olarak insanlara güvenmemeye başlarsın, moralin alt üst olur. Birde şunu muhakkak aklınıza yazın ki cd işinde cd kopyalamaya! girmez isen çok büyük para kazanamazsın. Ve senden muhakkak istenecek olan malum cd leri temin edip satabilecekmisin. Satarsan belkide çok para kazanırsın satmazsan kendi kendini geçindirirsin. Bunların muhasebesini yapın kendi kendinize.

Gelelim Cafe-Fast food işletmeye. Bence senin kafanda yapmak istediğin asıl meslek fast-food. Kendinde son mesajında belirtmişsin zaten. Yerinde olsam hiç düşünmeden bu işi yapmaya karar verirdim.
Bakın ben senelerdir fast-food işi yapmaktaydım halen daha devam ediyor kardeşlerim yapıyor. Bir takım anlaşmazlıklar sonucu bu işten vazgeçerek işten anlamadığım halde üstelik ortak olarak Bilgisayar ve iletişim hizmetleri işine girdim. Ahh kafam..!! Hatta o günlerde koniks'e girip yardımda aldım buradaki arkadaşlardan (ama şu anda kayıt olduğum nicki unuttuğum için farklı bir nickle buradayım.)
Şimdi sorsanız ben bu işe girdiğime pişmanım. Keşke diyorum bildiğim işe girseymişim. Yani döner, tost vb. ayaküstü yemek yeme salonu açsaymışım.
Eğer bu işten anlıyorsan yap derim. Fakat hiç anlamıyorsan eğer ustaya, arkadaşa-başkasına güvenerek büyük hayallerle işe dalma derim. Ortak yapmayı düşünüyorsan kankardeşin bile olsa girme derim.
Basit bir hesapla bu iş kurulumuna ne kadar paran gider onu hesaplayayım kendi bildiğimce.

Boş dükkan başta orasını tadilat yaptırman gerekirse tadilat parasını aklında tut.
Paslanmaz Döner ocağı 2 tane (et ve tavuk) : 1.500 TL (ortalama)
Paslanmaz Hamburger ocağı: 500 TL
Fritöz (patates kız.) : 350 TL
Tam otomatik çay ocağı kazanı: 1500 TL
Derin dondurucu: 750 TL
Döner ocağı, hamburger, çay ocağı vb. lerinin altına koymaya tezgah paslanmaz veya mobilyadan) 1.000 tl diyelim.
Maliye, vergi, yazar kasa vb: 1.500 (Şahıs adına açarsan dükkanı açılış masrafların düşer)
Kendi zevkine göre bu masrafların yukarıya çıkma olsalığıda yüksek.

Şimdi bir kilo piliç etinden ne kadar yarım ekmek çıkar onu hesaplayalım.
Piyasada yarım ekmeğin içine 40 gr piliç eti koyan dükkana ''Ooo usta doldurmuş helal olsun'' gözüyle bakıyolar.
Bir kilo piliç eti (Göğüs)'nin kilosu Bursa'da 6.00 tl civarında.
1000 gr eti 40 gr'a bölünce = 25 tane yarım yapar. Bunun 5 tanesini ıstaka say, (İş olmadı tavuk döne döne kurudu yağı aktı vb.)
Bir kilo etten sana 20 yarım tavuk çıkar. Bunuda yarımını 1.50 tl'den versen 30 tl eder.
Günde en azından 10 kilo satsan: 300 tl eder.
Yukarıdaki hesaba göre fırıncıdan 100 tam ekmek alman gerek. Buda asgari 25 kuruştan 25 tl yapar. tüpü,gazı, domatesi, turşusu, ketçapı vb. de günlük 50 tl (aslında çok fazla söyledim:) olsa.
Kısacası 10 kilo tavuk döner sattığın zaman 300 tl cepinde

300tl nakit para kasanda
25tl ekmeği
50tl gazı, ketçapı, turşusu vb.
60tl tavukçuya verceksin. (10 kg tavuk parası)
--
--------
165tl kar

Ayrıyeten et dönerde koyarsın.. Ayrıca tost yapacaksın, hamburger yapacaksın, gözleme yapacaksın, patates kızartması, çay, kola, ayran, su vb. satacaksın.
Bunlarıda hesaplayacak olursan eğer işide biliyorsan vede sattığın ürünlerde kaliteden ödünç vermeden ve temizliğe-hijyenede özen gösterirsen güzel yerlere gelebilirsin. (Bir ayrıntıda: Piliç döner satacaksan muhakkakki bir ısıtıcı üzerindeki tencerede salça sosu içindedeki kekik ile beraber sıcak halde bulundurmalısın.Piliç döneri doyumsuz yapan bir ayrıntıdır bu.)
Birde dükkanının iş yapabilmesi için en önemli özellik bulunduğu mevkiidir. Mesela otobüs, taksi, dolmuş durakları karşısı-yanı vb. Yerin güzelse hiç korkmadan gir derim kardeşim. Nice insanlar var döneri akşamdan terbiyeye yatırmadan geldiği poşeti sabah açıp şişe takıyorlar o halde bile satılıyor.
Bir önemli noktada esnaflık kabiliyetin müşteri ilişkilerin. Mesela müşterilerinin önüne ''Buyur abi, buyur abla '' vb. karşılama cümleleriyle çıkma. İnsanlar artık bunaldı bundan. Onun yerine ''Hoşgeldin(iz) demenin sana çok büyük artı getirisi olacaktır. (dilersen ''hoşgeldin beyefendi- hanfendi- abi-abla'' de fakat buyur kelimesini sakın kullanma.) Paraya doymuş fazla bir beklentisi olmayan ''İsterse alır isterse almaz'' şeklinde düşünen işletmecilerden olma sen.

Yapacağın iş her ne olursa olsun senin için hayırlıysa olsun hayırlı değilse olmasın dileklerimle. Kafana takılan bir şeyi sorma ihtiyacanın olursa yardımcı olmaya çalışırım. Şimdilik hoşçakal.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Esnaf
Yeni Üye3 yazı
Tosedam, uzunca yazmış olduğunuz yorumunuz için teşekkür ederim aklıma baya fikirler soktunuz. Dükkanı tutmayı düşündüğüm yer bir alışveriş merkezinin 100 metre ilerisi ve ana cadde üzerinde ve caddenin ucu anadolu üniversitesi. kısaca böyle tarif edeyim. ama dediğim gibi kiralar çok fazla iki katlı 200 metrekare bir dükkana 4 milyar civarında kira isteniyor aylık.bu kiraya birde döner ustası mutfakda çalışacak olan işçi ve garson(lar)ın ücretleri eklenince baya bir gider oluyor aylık.Öncelikle şunu belirteyim ortağım felan yok tek başıma giriyorum bu işe açıkçasını söylemek gerekirse kimseyede pek güvenmiyorum.döner işini çıkartıp onun yerine dükkanın alt katı için nargile ekleyip insanların nargile içebilecekleri çift kişilik banklardan oluşan bir masa düzeni farklı çay kahve çeşitleri tost hamburger servisi ve sabah kahvaltısı için kahvaltı tabakları oluşturup kafenin üst katı içinde kare yada yuvarlak farketmez öğrencilerin oyun oynayacakları bir nevi lüx bir kahvehane şeklinde düzenlemek nasıl olur? okey batak gibi oyunlar grup halinde gelen öğrenciler olucaktır kesinlikle bu daha çok yatıyor aklıma ama ilk mesajımdada dediğim gibi kira çok fazla ve bu işten bu kirayı ve çalışanların ücretlerini karşılayabilcekmiyim bunun şüphesi var bu şüpheyi bi yenebilsem hemen yarın başlıcam hazırlıklara

Yeni Üye10 yazı
Merhabalar,
Duman6 ben bir dönem Eskişehir'de yaşadım ve hatta Eskişehir'in en lüks 2 mekanında çalıştım ve biliyorum ki Eskişehir'de istemediğin kadar çok kafe, fast food, restorant tarzı yerler var. Benim sana önerim şu olur açacaksan farklı bir mekan açamalısın. Bilirsin Eskişehir'de ki kafeleri mutlaka. Seni diğerlerinden ayıracak bir farkın olmalı bence. Seni tercih etmelerinde önemli bir neden olmalı. Ya mutfağı farklı tutacaksın, bunun yanında mekan çok önemli ve daha bir çok şey. Sakın yanlış anlama amacım hevesini kırmak değil sadece orada yaşayıp oranın durumunu bildiğim için sana fikrimi söylüyorum. Dilerim istediğin gibi bir mekan açarsın. Kolay gelsin şimdiden.

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ythalat / Yhracat
Üye127 yazı
Çocuk bezi,hasta bezi ve bayan pedi satmaya ne dersiniz? Bende morseslerle aynı fikirdeyim.Yüzlerce cafe var eskişehirde ve özellikle bahsettiğiniz bağlar bölgesinde.Birde o bölgede Espark gerçeği unutulmamalı. Dükkan kiralamakla bitmiyor hakkaten bu tür işler.Tadilat ve demirbaş başlı başına sermaye.Dürüm işi görünürde çok cazip gibi görünsede ocak başında kendin bulunmazsan kurtarması mümkün değil.Bahsettiğim işi düşünürseniz size detay bilgi veririm.Başarılar Saygılar

Yerleşim TürkiyeMeslek Serbest meslek
Üye133 yazı
waffle+vitamin bar işi yapmayı düşünürseniz görüşelim

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye3 yazı
Tamamen kesin olmasada kararımı verdim sayılır.İnternet kafe ps3 salonu daha mantıklı bu para ile çünkü kafe fastfood işine girersem arkadaşın dediği gibi değişik bir albenisi olması lazım kafenin bunu sağlamak için de daha yuklu bir giderim olacaktır maliyet çok fazla olacaktır o yuzden o iş beni aşar diye düşünüyorum.Elimdeki paraya biraz daha ekleyip 25 pc 5 ps3 ile bu işe girmek daha mantıklı geliyor.ayrıca kirasıda ucuza gelir.

Kendi hesapladığım plan bu:

Aylık;
1000 yada 1250 kira
750-1000 Elektrik faturası
10Mbit internet 450
toplam 2000-2750 arası bir giderim var aylık

Sabah 8 Gece 12 arası açık kaldığını düşünürsek kafenin 16 saat fln açık kalmış olur.Bu 16 saatin 10 saatinde 25 pcnin 10 tanesinin sürekli kullanıldığını hesaplarsak saat ücreti 75 kuruştan 10X10X75=75YTL günlük PC
Yine 10 saat 4 tane ps3 2.50 ytlden 10X4X2,50=100YTL günlük PS3

Bunların yanı sıra tost çay meşrubat fotokopi gibi bir kaç ekleme daha yapılabilir ilerleyen aylarda günlük kazanç 200ytl olabilir.

Yine biraz kırparak fiyatı indirip 150 ytl yaparsak ayda 4500 yapar.

4500-2500=2000 gibi bir karım olur diye hesaplıyorum..Hesapta eksik yada yanlış olabileceğini düşündüğünüz noktalar varsa hatırlatırsanız sevinirim teşekkürler yorumlar için

Yeni Üye1 yazı
duman6 merhaba öncelikle. ben eskişehir ıhşamur kentte yeni bir dvd dükkanı açtım. 1000 konut var şuanda ancak gelecek dönemde bu hane sayısı 10.000 konuta ulaşacak. şuanda yatırımı yaptık ve beklemedeyiz. sen yazılarında internet kafe ve ps3 işi hakkında düşüncelerinii belirtmişsin. Hevesini sakın kırma ancak bildiğin gibi eskişehirde yer gök cafe, internet kafe ve ps3. Bence elinde para ps3 açmaya yetmez. Şöyle düşünelim 15 adet makinalık bir yer açayım desen 1.000 TL ps3+ 1.000 TL lcd tv masası ve koltuklarınıda 300 TL desen 2.300 TL bir makina yapar. 15 makinada 34.500 TL yapıo zaten. Daha dükkan peşinatın, tadilatın, ruhsatın, vergi işlemlerin var. Bunlarada minimum 3.000 TL gider. oldumu sana 37.500 TL. eee bide hemen dedinmi müşteri yağmayacak sana. 40.000 TL para yatırıp 2.5 -2.5 para toplamaya çalışacaksın. bence yatırım yapacaksan ii düşün derim. eğer konuşmak görüşmek istersen ıhlamurkentte tilia city var. gel görüşelim...

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Ynternet
Üye133 yazı
merhaba. taze sıkılmış meyve suları konseptinin çay-kahve çeşitleri,salatalar,wrap ve waffle ile zenginleştirilmiş şekilde düşünürseniz ulusal bir markayla size yardımcı olabiliriz.

Yerleşim Türkiye / AdanaMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye48 yazı
Selam Eskişehirli Yatırımcılar,

Ticaretde yapılanı yapmak, pazarda yer bulmayı zorlaştırır. Bazı ödünler vermek veya daha farklı yönler denemenizi gerektirir. Her yeni uygulamada; ek bir sermaye ve gider demektir. Şimdi ne yapacağımıza karar verirken az olan kapitalimiz ile nasıl risksiz bir şekilde pazarı ele geçirebiliriz diye düşünür isek, çok sayıda iş kolunun olduğunu göreceğiz. Yapılmışı yapmak taklit yapmak, çıtanın yüksekliğine göre riskler doğrur. Alıcının alışmış olduğu kalite ve fiyat pazarda bellidir. Biz yüksek kalitedede makul bir fiyatta piyasa sürülen mal veya hizmeti sunar isek, o çıtanın altında kaldığımız müdettçe zarar etmeye mahkumuz.
Bu yüzden diyorumki, pazarda çıtası belirlenmiş işlere girmek risktir. Zaten burdaki üyelirin çoğunun ya yetersiz sermayeleri var, yada sermayeleri yok iş fikirleri var. İş fikri olanda, az sermayesi olanda piyasanın belirlemiş olduğu kalite ve fiyat sınırında gezip, satılan ürün veya hizmetin payından pay almaya kalkışmaktadır. Özür dileyerek söylüyorum, yani iş fikirleri benim mahallemde semtimde yapılan işlerden bahsediliyor. Kimse kimsenin iş fikrini ve sermayesini riske atmaya hakkı yok. Diyorumki o kadar yapılmayan iş varki yeterki biraz araştırma yapalım. Ticaret yapanların yaptığı ticaretle değil, pazardaki alıcıların neye ihtiyaç duyupta alamadıklarına bakalım.
Bence küçük sermayesi olan veya iş gücü olan kişinin bence parası cebinde kalsın, gerçek ortaklıkların devasa bir iş gücü ve gelecek için büyük hayallerinin birleşmesindedir diyorum. Ortaklıklarda artık kaybımızın iş gücümüz ve hayallerimizi riske atalım ki. kaybettiğimiz gene cebimizde kalsın. Ne kadar zarar etsekte iş gücümüz ve hayalimiz kaybolmaz.
Bu güne kadar büyük sermaye koymadan, hatta hiç bir kapital koymadan biryerlere gelip birşeyler başarını gördüm ve hatta şuanki durumumda bu dur. Herkez bir yerlerden bir işin ucunu tutar ise bir oluşum başarıya ulaşıyor. Nasıl ne zaman insanlar iş güçlerini ve hayallerini çekiyor o zamanda kurduğunuz iş sulanmayan bir çicek gibi soluyor.
Uzun zamandır İstanbuldayım, bir dış ticaret şirketi yönetmekteyim, çok şükür avrupada bir den fazla ortaklığımızda bulunmakta. Yurd dışı taleplerin tedariğini yapmaktayız. Eskişehirli olmam eskişehirede bir kök atmak istiyorum, bir iki seneden beri. Doğru atılımı yapmak istedim, kar haddi ön planda değildi önemli olan devamlılığı olan ilerleme kaydedecek bir iş. Sonunda buldum. Sermaye gerektirmiyor, birilerinden gizlememede gerek yok, çünkü onların bu hazırlığı yapması için iki üç yıl çalışmaları gerekmektedirki buda mümkün görünmüyor. Evet eskişehir geleceğim. Yaşlanmaya başladım artık toprak beni kendine çekiyor.
İşte ben Eskişehirli iş fikri olan ve iş yapacak arkadaşlardan sermayelerinin cebinde kalmasını, Küçük riskle bana katılabilecek dosta, yol arkadaşına ihtiyacım olduğunu bildiriyorum. İnşallah burdaki herkezin hayalinin ve geleceğinin istediği gibi olmasınıda Yüce Rabbimden Talep ediyorum.
Bana hikmetduman@hotmail.com veya +90 532 636 28 43 telefon veya mailden ulaşabilirsiniz. Ticari bilgide hiç kıskanç değilimdir, paylaşmayı severim. Amatörce ticaret yaparım. Geçinmek için ticareti sevmem, Güçlü olmak ve büyümek için ticaret yapma taraftarıyım.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye83 yazı
yeni bir başlık altında yeni konu açsaydınız keşke başarılar
parası olanın projesi yok, projesi olanın parası yok

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Serbest meslek
Yeni Üye41 yazı
"Gelenleriniz yada burada oturanlarınız bilir.Şehir merkezi öğrencilerden kazanıyor hep" bu nedir şimdi böle lütfen :)) ist.da yaşıyorum, esk.de zincir mağazaları olan bir işletmede zamanında mağaza müdürü olarak çalışmıştım. Öğrencinin en çok dolaştığı yer doktorlardır merkez adına, ama doktorlar cad.deki mağaza, firma adına en az ciroyu çeken mağaza idi, ve mağaza ürünleri öğrenciye hitap eden ürünlerdi, Hatta bayanların olmazsa olmazlarını satar.

Şimdi gelip de şehir merkezi öğrencilerden kazanıyor dersen Eskişehir'i bilmeyen insanların aklında farklı şeyler oluşturursun.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul Eski?ehirMeslek Bankacylyk-Finans
Yeni Üye6 yazı
slm duman 6 ben kendim yurtdisnda kaliyorum ben fesfood cafe ve restaurant izerinde calisiyorum kendim tr de bir sylar yapmak istiyorum benim kendi meslegim pizzacilik hamburger yani aklina ne gelirse 15,20 sene ben bu isle ugrasiyorum ben ankarada falan dusunuyordum eskisehirde iyi bi yer isterseniz birlikte bir seyler yapariz

Yerleşim Türkiye / KonyaMeslek Di?er
Üye301 yazı
Sana ısrarla kırtasiye isını onermekteyım kar marjı yuksek
ALTAY KIRTASİYE

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye83 yazı
slm kardeşim komşum afyn dan yazıyorum ve rica ediyorum 60 bin tl yapmadan bu paranıboyle bir sisteme girme düşün sene senin elin deki paranı tamamı 5 aylık kiran ve iş yeri mali ve elektirik internet paran daha pc leri ps leri bilardoyu yada buna benzer şeyleri saymıyorum işin içine girmeden göremessin ben bir ilcedeyim 35 bin var ne yapayım deseydin ilce de istedigin herşey yapılırr ama eses de 35 bin lira adamın gelecegini karartır bak sana önerim var ucra köşelerde arsalar bul bir tane al satlık yaz üzerine 5 6 bin kar koy ve sat paranı dagıtmaa boyle 7 8 ticaret yaparsan biraz daha güvenli başlar en azındann önce kazandım sonrada allah kerim diye bilirsinn ...
hayvancılık ve her nevi gıda ticaret ve toptancılıgı

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Ticaret