Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Halı Yıkama Tesisi İcin Neler Gerekir?

BaşlatansibaruTarih14/11/2008 00:17:59Yorum46

İlk mesaj
Üye170 yazı
Değerli arkadaslar,

halı yıkama tesisi kurmak istiyorum.

Bir halı yıkama tesisi kurmanin minimum kurulus maliyeti nedir? getirisi nasıldır? Olmazsa olmazları nelerdir? SAtış arttırmak icn neler yapmak gerekir? ....

bu konu hakkında tecrübesi ve bilgisi olan arkadaslar var ise görüşlerinizi bekliyorum.

şimdiden teşekkürler...

saygılar...

Yerleşim Türkiye / AfyonkarahisarMeslek Diğer
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
46 yorum
Üye170 yazı
hic kimsenin bilgisi yok sanırım...

Yerleşim Türkiye / AfyonkarahisarMeslek Di?er
Üye831 yazı
Daha önce bu konu geçmişti sanırım eski yazıları bir araştırın isterseniz.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Serbest meslek
Üye170 yazı

eski yazılara baktım ama doyurucu yazılar bulamadım :(

Üye339 yazı
sn sibaru
En basit makineleri kullanarak oluşturulacak tesis 20-25.000 ytl başlangıç maliyeti tutar araç hariç aşağı yukarı aynı rakkamlara hyundai veya mitsubishi panel van araç temin etmeniz gerekiyor. Aşağı yukarı 50.000 ytl toplam.

halı yıkama makinesi.......................1000-1500 ytl (el tipi)
halı sıkma makinesi.........................4500-6000 ytl (boru tipi)
su deposu.........................................5000 ytl (şehir şebeke suyu kullanılacaksa gerekmez)
kurutma dolabı.................................3000 ytl (tutulacak yerin ayrı bir odası var ise gerekmez)
kurutma askıları...............................2000 ytl (ayaklar profil üst askı kısmı paslanmaz boru)
muhtelif deterjan ve kimyasallar...2000 ytl
kurulum............................................3000 ytl (elektrik,su tesisatı vs masraflar)
maliye ve resmi işlemler................1000 ytl
broşür ve ilan gideri......................1000 ytl (mutlaka olması ve dağıtılması lazım)

Yukarıdaki rakkamlar yaklaşık olarak verilmiş olup bulacağınız dükkanın durumuna göre değişiklik gösterebilir.

Öncelikle kirası çok ucuz olan yükleme ve boşaltma sorunu olmayan giriş kat bir dükkan bulunur.
Halıların bekletileceği su görmeyen bir alan çevrilir ve halı altlarına palet koyularak yer ile teması kesilir.
Halıların yıkanacağı bir bölüm ayrılır yer ve duvarların su almaması için fayans veya su geçirmeyen bir malzemeyle kaplanır. Genelde yerler mozaik yada kırık mermerli olduğundan sadece duvarların yarısına kadar bölüme su geçirmezlik uygulanır.
Halıların kurutulması için kapalı bir oda oluşturulur.

Öncelikle el broşürleri bastırarak ulaşabildiğiniz her eve bırakmaya çalışın ve broşür dağıtma işine kesinlikle ara vermeyin her 2 ayda bir aynı adreslere birdaha broşür bırakın. Broşürlere acımayın çünkü onlar sayesinde müşteriler size ulaşacak.
Broşürlerde müşteriye ne şekilde işinizi yaptığınızı kısa ve öz ama etkili şekilde anlatın.
Halı yıkama ve lekeler konusunda çok iyi bilgi edinin ve ilk müşterileriniz mutlaka akrabalarınızdan olsun.
Yıkarken halısını bozduğunuz bir akrabanız diğer müşterilerden daha hoş görülü olacağından müşteri kaybetmemiş olursunuz.
Bir müşteriye gittiğinizde güleryüzlü olun ve sadece bir halı vermeye kalktığında 2. halıyı indirimli yıkadığınızı belirterek diğerlerinide almaya çalışın. Burdaki amaç adrese ulaşım maliyetinizi düşürmek bir halı içinde aynı mazotu yakacaksınız 2 veya 3 halı içinde gelmişken hepsini almak için birtakım indirimler uygulayın.

Gelirleri burda yazmak doğru değil çünkü sizin performansınıza kalmış bişey ama ipucu vermek açısından bazı bigiler geçeyim.

Ortalama günde 6m2 den 10 halı yıkasanız 180 ytl günlük ciro yapar buda 5000 ytl ortalama aylık ciro demek.
bu rakkamdan masrafları düşeceksiniz.
Kışın cironuz azalır yazın katlanarak artar bu durumuda göz önünde bulundurarak ilkbahar ayları gibi açılış yaparsanız sezonu yakalarsınız.
masraflara gelince
Eleman sayısı ilk etapta 2 kişi biri yıkamacı biri şoför olacak maliyeti asgari ücret.
Kira
vergi
Araç yakıtı ve giderleri (iş olsun olmasın kaçamayacağınız giderler)
Diğer su, elektrik ve deterjan giderleri iş ile orantılı olur aşağı yukarı %20-30 arası.
Optimum şekilde orta halli bir işletme aşağı yukarı %50 seviyelerinde bir kar bırakır fakat tamamen sizin işletmeye kazandıracağınız müşterilerle alakalı bir durumdur.

İş basit gözüküyor fakat teferruatı burada yazmaya yetmeyecek kadar fazla sadece bu özet bilgileri vereyim işi ciddi olarak yapmak isterseniz bu işi yapan bir yerde bir süre çalışmanızı öneririm.
Saygılar.

.

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Üye170 yazı
sayın jeanstream,

verdiğiniz değerli bilgiler için gerçekten çok teşekkür ederim.

Epey bi süre araştırıp, çeşitli kişi ve firmalarla görüştükten sonra gerekli makina vetechizat ile ilgili işlemleri bitirip projeyi teslim ettim. Ankaradan onay bekliyorum. İnşallah onaylanırsa şubat 15 gibi işe başlıyacağım.

Kurutma dolabı yerine, Fanlı Hallı kurutma sobası satın alıcam kurutma odasında çalıştıracağım.

Şu anda uygun dukkan konusunda sıkıntı yaşıyorum. bunun dışında reklam ve ilan faaliyetleri ile maliye işlemleri kaldı yapılacak.

Ben sizin de söylediğiniz gibi işi kurana akdar halı yıkama işi yapoan yerlerde çalışmak istedim hatta birisiyle de bugun görüştüm dükkannı ziyarete gittim. ama insanlara para almadan bir süre çalışmak istediğimi söylediğim halde kabul etmiyorlar :) Üstelik işi öğrenip afyon merkezde de yapmayacağımı belirttiğim halde. Temizlik sırları varmış olmazmış falan filan. Kerameti kendinden bilen ***lar.... bir arkadaş vardı ben yardımcı olurum diyen onun da elinde temizlenecek halı yokmuş. bugn öğlene kadar bekledim dukkanını açmadı. deneme yanılma yoluyla öğrenicez artık başka yolu yok. yine de bazı ipuçları öğrendim:)

siz bu işi yapıyorsanız musadenizle bir kaç soru sormak istiyorum.

öncelikle halıları teslim alırken, halıların üzerine etiketleri yapıştırırken ne kullanıyorsunuz (zımba vs ) ve bu etiketleri yıkama esnasında nasıl muhafaza ediyorsunuz?

Halıları yıkamada dinlendirme havuzu kullanıyormusnz, kullanıyorsanız dinlendirme havuz suyuna ne katıyorsunuz ( deterjan ve dezenfektan olarak ) ?

Halıları yıkarken deterjan karışımı olarak ne kullanıyorsunuz (en önemli sorun bu, kimse doğru dürüst cevaplamıyor) :( ?

ve hangi halılara hangi deterjan karışımlarını kullanıyorsunuz veya kullanmıyorsunuz ( örneğin makina halısı için çamaşır suyu kullanılıyormuşama dokuma alıya kullanılırsa rengi soluyormuş )

herhangi bir halı yıkamacıda çalışamadığım ve sorualrıma doğru dürüst ve cevap alamadığım için mecburen bu soruları size ve/veya bilgisi olan başka arakadaşlara sormak zorunda kaldım kusuruma bakmayın lütrfen...

yardımlarınız için şimdiden çok teşekkürlerç

saygılar....

Üye339 yazı
sn sibaru
Sorularınıza satır satır cevap vermeye çalışayım.
-Kurutma dolabı dediğim çok özel birşey değil kapalı bir oda olması ve içeride oluşan buharı dışarı atabileceği bir borusu olması yeter. Zaten santrfüj (sıkma) makinesinden %95 kuru çıkar üzerindeki %5 lik nemin uçması amacı ile sıcak bir ortamda belli bir süre havalanması gerekir okadar. Yazın güneş alan ve toz görmeyen bir bölümünüz olursa halıları masrafsız ve doğal bir biçimde kurutabilirsiniz. Nemli kalan halı zamanla koku yapacağından bu işlem önemlidir.
-Malesef bu işin bir okulu olmadığından işe ilk başlayanlar bazı zorluklar ile karşılaşıyorlar ve çözümledikleri sorunlarıda bir sır gibi saklıyorlar fakat size öğretmeye yanaşmazlar. Çünkü her açılan işletme pasta dilimlerinin küçülmesi anlamına geliyor'ki başarısız olan yıkamacıların bu sektörde çok fazla dayanma gücü kalmıyor.
-Halıları teslim alırken üzerinde her sayfanın benzersiz seri numaraları olduğu teslim fişini müşteriye verirsiniz ve teslim fişinin üzerinde yazan numarayıda permanatlı kalem (cd kalemi) ile saten sticker dediğimiz stickerin üzerine yazıp halının ters köşesine marka etiketinin üzerine yapıştırırsınız. Bu etiket ve kalemin özelliğinden ötürü yıkama işlemi bitene kadar kopmayacak ve silinmeyecektir.(saten sticker örneğini halıların tersindeki marka etiketlerine bakarak görebilirsin Yanlız matbaacıya bu etiketlerin halıya yapışacağını mutlaka belirtin)
-Teslim fişinde yer alması gereken bilgiler, Müşterinin adı soyadı, adresi, teslim alınan halı adedi ve m2 si ayrıca İşletmenin adı, adresi, telefonu ve çalışma sistemi ile kuralları hakkında bilgiler olması gerekir.
-Ne kadar çok halı olursa olsun halının köşesini kaldırıp numarasına baktığında müşteriye verdiğin teslim fişindeki numara ile karşılaştırdığında kimin halısı olduğunu rahat bulabilirsin.
-Tabiiki başka sistemlerde var fakat en basiti bu iş ilerlediğinde bilgisayar üzerinden müşteri takibi yapabileceğin birtakım programlarda var fakat ilk başlangıçta buna girme.
-Aslında dinlendirme ve dezenfekte işlemleri olması gereken şeyler fakat hangi halı yıkamacı bunları uyguluyor bilmem zaten küçük işletmeler için kısıtlı yerden ötürü böyle birşey mümkün değil. Yanlız halıyı yıkamadan önce mutlaka kuru olarak tozunu alın. Bu işlem halının tüylerinin arasına giren boyar maddelerinde temizlenmesi ve halı ıslatılınca bunların leke bırakmasını önler.
-Mümkün olduğu kadar deterjandan uzak durmaya çalışın ve halı şampuanı dediğimiz sanayi tipi yıkama sıvılarını tercih edin. Çünkü deterjanların içinde bir miktar ağartıcılar olduğundan halının rengini solduracaktır.
Aslında en ucuz ve en zararsız temizleyici hepimizin bildiği arap sabunudur. Makine halısı haricindeki diğer hassas halılar için arap sabununu öneririm.
-Halı yıkamada kesinlikle çamaşır suyu gibi ağartıcılar kullanılmaz böyle bir hata sakın yapmayın sadece saçakların beyazlatılması için o bölgeye bir miktar kontrollu şekilde dökülerek tüylere ve diğer bölgelere geçmeden bol su ile durulanması gerekir.
-Saçak beyazlatmak için farklı deterjanlarda bulabilirsiniz. Deterjan alacağınız yere danışın.
-Leke çıkarma ve diğer bilgiler için mail adresini verebilirsen sana bilgileri geçerim. Şu anda linuxte yazdığım için harici hdd yi görmedi kapatıp windowsa dönücem.
.

Üye170 yazı
sayın jeansteam,

Yardımlarınız için çok ama çok teşekkür ederim. Önerilerinizi yerine getireceğim. Önerebileceğiniz deterjan firması var mı? Mydet firması nasıl? bir de halı temizleyicileri derneği konusundaki düşünceleriniz nelerdir?

mail adresim ruyadenizi007@hotmail.com

Üye339 yazı
Maile gerek kalmadı Leke çıkarma ve temizleyiciler ile ilgili yazıları aşağıdaki linklerden indirebilirsin.

http://rapidshare.com/files/182775711/Hal__305_lardaki_12_zorlu_lekenin_temizli__287_i.docx.html

http://rapidshare.com/files/182776476/Temizlikte_kullanabilece__287_iniz_do__287_al_ueruenler.docx.html

Buda örnek fiyat listesi (istanbul)

[URL=http://img222.imageshack.us/my.php?image=fiyatlistesiay1.png][/URL]

Not: Linklerdeki bilgiler Alıntıdır. Herkes birbirinden alıntı yaptığından orjinal yazının kime ait olduğunu bilmiyorum.

.

Üye170 yazı
tekrar teşekkür ederim :)

Üye339 yazı
sn sibaru bahsettiğiniz firma ile ticari bir faaliyetim olmadı zaten net üzerinden arattığınızda birçok firma bulacaksınız. Yazışmalarınız esnasında fiyatları uygun olanları seçerek kullanmaya karar verdiğiniz mamullerin denemek için mutlaka bir miktar numunelerini isteyiniz. Çalışacağınız firmadan deterjan sattıkları halı yıkamaların isimlerinide alırsanız ürünleri denemeden müşteri çokluğuna göre bir fikrede varabilirsiniz.
Çok pahalı ürünlere kaçmanız gerekmez aşağı yukarı hepsi aynı işi görür. Siz sadece leke çıkarıcılar üzerine daha fazla yoğunlaşın ve bir leke ile karşılaştığınızda mutlaka ilacı halının küçükbir köşesinde deneyin. Renkleri soldurmayacağını gördüğünüz ilacı leke üzerinde rahatlıkla kullanabilirsiniz.
Genelde uygulanan işlem leke üzerine ilaç uygulandığında oto yıkamalarda kullanılan makine kullanılarak basınçlı su yardımı ile iyice durulamak gerekiyor.
Aslında yıkama işleminde makine halılarında dikkat edeceğiniz fazla birşey yok asıl işlem yıkama öncesi lekelerin tespiti ve çıkarılması ve yine yıkama sonrası halının konturol edilmesi esnasında leke oluşmuşsa çıkarılması ve üzerindeki tüylerin alınması işlemi önemli.
Yani en çok lekeler başınızı ağrıtır. Birde kök boyalı halılar.
Halı temizleyicileri derneği konusundada bir yorum yapamıycam ilk kez sizden duydum şimdi.
.

Üye170 yazı
profesyonel halitemizleyicileri derneği diye bir dernek kurulmuş. www.halitemizleyicileri.org site adı daha önce girmiştim fakat az önce girmek istediğimde "saldırgan site " olduğu nedenile açılmadı...

sizin beğendiğiniz ve önereceğiniz deterjan firması varmı? bir de deterjan bahsettikleri gibi karışımına sirke katılır mı ?

dinlendirme havuzu kullanmazsak, halıları arkalarından mı yıkamalıyım?

Üye339 yazı
Deterjan karışımı diye bişey yok halı için özel renk soldurmayan şampuanlar var ve içine bişey katmak gerekmez.
Halk arasında sirkeli su ile silinen halıların daha parlak olduğu inanışı yaygındır fakat halı yıkama işinde böyle birşey mümkün değil halı yıkanacağı için sirke veya verdiği iddia edilen parlaklık zaten gidecektir. Yıkama sonrası böyle bişey sirkenin bırakacağı koku yüzünden mümkün olmaz. Yani sirke olayını unutun.
Deterjan karışımı diyenler sadece senin kafanı karıştırmaya çalışıp işi deterjan yönünde zor göstermeye çalışıyor. Asıl zor olan halıyı deforme etmeden uygun şekilde yıkayıp müşteriye teslim etmektir.

Yıkama şekli halının durumuna göre değişir.
Yeni ve tersi temiz bir halı ise sadece yüzünden yıkaman yetecektir. Fakat eski ve tersi lekeli olan halılar önce tersinden daha sonrada yüzünden yıkanarak durulanmalıdır. Bu zaten halının ilk tozu alınırken gerekli kontroller yapılarak tespit edilir ve gereken neyse yapılır.
Bu kontroller esnasında halı üzerinde sökük, delik gibi halının alt dokumasındaki ipliklere zarar vermiş bölgeler varsa halı yıkanmadan önce bu bölgeler uygun renkteki iplikler ile elde onarılması gerekir. Yıkama esnasında küçük bir delik büyüyerek başınızı ağrıtabilir.
Deterjan konusundada önceki yazımda belirttiğim gibi net üzerinden araştırma yaparak bulunduğunuz bölgeye hizmet veren uygun firmaları bulabilirsiniz.
.

Üye339 yazı
Bu arada alet edevat konusunda birşey sormadığınızı görüyorum anti parantez olarak belirteyim halıya uygulanacak ilk işlem olan toz alma işlemini düzgün yapmanız için 3 motorlu ıslak kuru tabir ettiğimiz sanayi tipi elektrik süpürgesi kullanmanızı önericem.
Normal ev tipi elektrik süpürgesi ile tam temizlik sağlayamazsınız.
Bu işlemi düzgün yapmazsanız halı tüyleri arasında kalan kir ve toz partikülleri çıkmayacak ve yıkama esnasında halıyı leke ve tüylenme olarak daha çok batıracaktır.
.

Üye170 yazı
Tekin bey, ne diyim Allah razı olsun, Allah da sizin müşkülünüzü gidersin...

Makina konusunda soru sormamamın nedeni şu; makinalar konusundaki ilk etaptaki işlemlerim bitti, proforma faturarlarla birlikte projeyi teslim edip gönderdik. bir de makinalar konusunda fikir istediğimde halı yıkamacılar hariç makina firmalarının yardımcı olmakta ve farklı markalarla ilgili konusunda çekinmediler. on civarında makina üreticisiyle görüştüm.

sizin de önerdiğiniz gibi, toz alma için 3 motorlu ıslak kuru vakum makinası alacağım. Bır tane cilalama/halı yıkama makinası 175 devirli 1200 wat, 45 cm fırça çapı, bir de bursa firmasından sıkma -kurulama makinası alıcam. makina markalarını da yazarım ama reklam ysak falan derler diye yazmadım :)

Makinalar konusunda önereceğiniz farklı fikirlere de değerlendireceğime emin olabilirsiniz.

Reklam ve tanıtım konusunda ilk olarak nasıl bir strateji izlemeliyim?

Tekin bey yardımlarınız için tüm samimiyetimle çok ama çok teşekkür ederim.

saygılar...

Üye339 yazı
Rica ederim yardımcı olabildiysem ne mutlu bana.
Reklam konusunda ilk etapta tamamen broşür tasarımı ve dağıtımı ile sınırlı olsan bile önce tanıdığın insanları gezerek bu işe başladığını onlarada söyle ve bolca broşür bırak. böylece onlarda çevrelerine anlatacak.
Tanıdığın esnaflarada uğrayıp broşürlerini tezgah üstünde tutmalarını rica et böylece gelen müşterilerden ihtiyacı olan senin broşürlerindende alacaktır.
Daha sonra kendine bir plan çizerek hiçbir evi ve dükkanı atlamayacak şekilde broşürlerini dağıtmaya başla.
Çok katlı siteler ve apartımanların kapıları mutlaka kapalı olacaktır bu seni yıldırmasın üst katlardan bir zile basarsın kimo dendiğinde elektrik, su falan aklına gelen bişey söyle kapı mutlaka açılacak ve sen posta kutularına broşürleri atacaksın.
Özellikle hiçbir semt pazarını kaçırma genellikle bayanlar pazara geldiklerinden evlerin temizlik işleri müdürüde onlardır pazar girişinde durarak broşürlerini mutlaka ver.
Ha birde eğer imkanın olursa üzerinde firma adı ve telefonları bulunan promosyon kalemlerden yaptır. İnsanlar belki broşürleri çekmecelerine koyup unutacaklar fakat kalem herzaman göz önünde duracaktır.
Broşür tasarımı olarak çok titiz davran özet olarak kendi ve çocuklarının sağlığı için halının fabrikaortamında yıkanmasının daha hijyenik olacağı böylece zaman ve su tasarrufu edileceğinden bahsden kısa fakat öz anlatımlariçeren bir tasarım yaptır. İnsanlar fazla kalabalık yazıları olan broşürleri sonuna kadar okumazlar.
sırası ile önce fiyat, sonra sağlık daha sonrada tasarrufu vurgulayacak 3 done olması yerli olacaktır.
Sana yardımcı olabileceğine inandığım bir broşürü örnek olarak ekleyeyim.
Allah yolunu açık etsin arkadaşım başarılar dilerim.
[URL=http://img73.imageshack.us/my.php?image=bror1pp2.jpg][/URL]
.

Üye170 yazı
Allah razı olsun abi, Rabbim sizin ve herkesin yolunu açık etsin, işlerini kolaylaştırsın, başarılar versin inşallah.

gerçekten çok yardımcı oldunuz. Tekrar teşekkür ederim.

ben yine aklıma takılan birşeyler olduğunda sizin fikrinizi almak isterim müsadeniz olursa.

şimdi önerilerinizi uygulama vakti :)

saygılar...

Üye339 yazı
Tamam kardeşim takıldığın yer olursa buraya yazarsın seve, seve yanıtlamaya çalışırım.
Bilgi paylaştıkça çoğalır sakla**** değil. Allah yolunu açık etsin diyorum.
.

Üye277 yazı
sayın sibaru selamlar nasılsınız. Umarım faaliyete geçebilmişsinizdir. Bende bu konuyu araştırıyorum bildiğiniz gibi. Benimki biraz zor görünüyor ama, ben faaliyete geçmem durumunda izleyeceğim pazarlama yolunu ve işleri arttırmak için farklı ne yapılabilir kısmında uzun süre düşündüm şimdiden.
Bu aralar sizinle msn de görüşemiyoruz. Bir ara görüşebilirsek size bunları anlatmak isterim. Burda niye yazmıyorum derseniz malum bende bu işi düşündüğümden bulunduğum ilde şimdiden kopyalanmasını istemiyorum. Anlayışla karşılanır umarım.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Ynsan kaynaklary
Üye339 yazı
Zor olan nedir yazarsanız yardımcı olmaya çalışırız.
.

Üye277 yazı
Sayın jeansteam merhabalar. Zor olan gerekli sermayeyi toplamak. Bende sayın sibaru gibi sosyal yardımlaşma vakfına başvurdum. Ancak krediyi alabilmem için işsiz olmam gerektiğini ve iş hakkında tecrübem olmasını istediler. Ben bu işi yapacağım, sermaye yok, yapıncada 3-4 kişiye istihdam yaratacağım. Tamam diyip ben mevcut işimi bıraksam projeyi sunsam 3-4 ay onu bekleyeceğiz. Olmlu çıkacakmı o da kesin değil. Eşinin üzerine falan da kabul etmiyorlar. Ailede hiç sigorta olmayacakmış. Bunu anlayamadım. Birde tecrübe istiyorlar. Bu işin kursu yok ki gideyim sertifikasını sunayım. Ne yapacağıma karar veremedim. Ama ciddi şekilde yapmak istiyorum. Çevrede mahallede adamlar yapıyorlar tamamen amatörce, tanıtım yok, hijyen yok, müşteri memnuniyeti yok, halıları kurutacak bir yerleri bile yok atıyorlkar caddenin kenarına, ama çatır çatır para kazanıyorlar. Piyasada hala ciddi açıklar var. Çoğu yıkamacı profesyonelleşemedi. Çözüm yolu arıyorum yani.
tek umut kredi idi oda suya düştü. Sayın sibarunun başvurusunun sonucunu bekliyorum açıkçası. Kabul edilirse emsal gösterip bende başvuru yapacağım.

Üye170 yazı
yücel bey merhaba,

öncelikle msnm açık ama sizi göremiyorum.

Bu kredi imkânı benim gibi işi olmayan, iş kurmak isteyip de sermayesi olmayan kişiler için bir destek sağlamak amacıyla yapılıyor. Bu yüzden işsiz olmak, aktif sigortası olmamaki aileden birinin işi olmaması, vb şartlar aranıyor. Ayrıca iş hakkında bilgi tecrübe olması da isteniyor, çünkü hem suistimalin önüne geçmek hemde gerçekten iş yapmak isteyenlere destek sağlamak istiyorlar.

Dediğiniz gibi 3-4 ay sürüyor, bazen 6 ay sürüyormuş.

tecrübe konusunda bir halı yıkamacının yanında ücret almadan bir süre çalışabilirsiniz ki, bu çok zor hemen hemen kimse kabul etmiyor ben de çok zor buldum :)

Emsal göstermek derken nasıl, emsal göstericeksiniz anlayamadım. Msn den daha detaylı görüşebiliriz.

Sosyal yardımlaşmanın dışında, halk bankasının da girişimciler için kredileri var bir araştırın isterseniz.

Üye277 yazı
teşekkür ederim sinan bey bilgiler için. Emsal sizin sunduğunuz projeyi başvuru yaparken referans olarak gösterebilir diye söyledim. O zaman benimki de daha çabuk kabul edilir diye düşünmüştüm ama iş planı vs. yokmuş.
Benim için bu sezon geçti ama önümüzdeki sezon için hazırlıklara başladım. Hayırlısı olsun. Blki toparlaya bilirsem kredisiz girerim. İşin kötü tarafı bugün bile istanbul piyasasında almış başını gitmiş bir çok firma var o zamana kadar piyasanın doymasından korkuyorum. Hazır bir yeri devralm ak daha mı mantıklı acaba.
Sayın jeans team siz ne düşünüyorsunuz bu konuda. Hazır yeri devralmak mantıklımı,dır. Tanınırlığını satın alacaksınız ama itibarı, geçmişte müşteriye yanlış yapmış mı gibi konular var. Tabi birde makine parkuru biraz ski olacaktır.

Üye170 yazı
rica ederim yücel bey, elimden gelen ne olursa yapmaya çalışırım. İş planını, anlattığım gibi orda çıkartıyorlar sizin vereceğiniz bilgilere göre ve proje oluşturup gönderiyorlar. Alabilirseniz sıfır faizli kredi alın yada kredisiz girmeye ayret edin, faizli kredi girince işin icine sıkıntılı oluyor. piyasa konusunda çok fazla fikir veremeyeceğim ama devir alacağınız yerin adını değiştirirsiniz güzel bir reklam faaliyeti ve kaliteli hizmet vererek kendi itibarınızı oluşturursunuz diye düşünüyorum. Devir alırken bence dikkat etmeniz gereken şeylerden biri de makinaların ve yerin durumu olacaktır.

ben bugn ankaraya bir makina üreticisyle görüşmeye gittim.

Tekin bey, daha önce makinalarla ilgili soru sormadığmı söylemiştiniz bende ilk aşamayı geçtim demiştim. benim kredi onayı geldi, haftaya makina alımı olacak. Proforma faturaları verdim ama istersem farklı firmalara ait faturalar da ek olarak verebiliyormuşum. Sıkma makinası ve cila makinası olarak hangi firmadan almamı tavisye edersiniz, Özellikle sıkma makinası konusunda kararsız kaldım. Cevabınızı bekliyorm...

Üye277 yazı
maliyet hesabı nasıl yapılıyor. Sizinle konuşmuştuk bu konuyu sinan bey ama kafama takıldı. Bunun bir yolu yöntemi olmalı.
Mesala metrekare maliyeti veya 6 metrekarelik halının maliyetini nasıl çıkarırız. Bunu yapabilirsek plan oluşturmak için süper olacak.
Cilalama makinesi dediğiniz yıkama makinesi mi. Birde şu koltuk yıkama meselesi var. Bunun için ayrı bir makine veya farklı ekipmanlar mı gerkiyor.
Araştırdınız mı hiç bu konuyu

Üye170 yazı
merhaba yücel bey,

siz de biliyorsunuz, ben henüz yıkama işlemine başlamadım, gerçek maliyetleri bilmioyorum, sizinle de konuştuğumuz gibi sadece bana söylenenlerle birlikte tahmin yürütüyorum :) bi yolu vardır mutlaka ama ben yolunu bilmiyorum açıkcası, yıkamaya başlayınca görürüz sanırım.

sayın jeansteam, bu konu hakkında da bize biraz bilgi verebilirmisiniz

Üye339 yazı
sn turk3458
Sorularınızdan anladığım kadarı ile bu ilk kendi işiniz olacak sanırım.
Halı yıkama maliyeti işletmeden işletmeye farklılık gösterebilir. Bazı işletmelerin kirası düşük olur kendi adamlarını çalıştırır dolayısı ile maliyetide düşük olur. Buna rağmen elindeki iş az olursa maliyetleri daha yüksek olan fakat işi fazla olan diğer işletmeden daha fazla bir maliyete iş yapar.

Yani maliyet kavramı esnek bir olaydır ve bir halının yıkama maliyeti şudur diyebilecek bir kişi bulamazsınız.
Aylık işletme giderinizi yıkadığınız halı sayısına bölerseniz 1 halının size maliyetini bulabilirsiniz fakat bu işin içerisine girdikten sonra öğrenebileceğiniz rakkamdır.

Siz total'deki cironuzdan masrafınızı çıktıktan sonraki elinizde kalan paraya yoğunlaşın halı başına maliyet diye birşey olmaz. Bir halı vardır tek su yıkayıp çıkarsınız maliyeti düşük olur, Başka bir halı leke içindedir maliyeti fazla olur.

Sizin kilitleneceğiniz nokta işletmeye yüklü miktarda yıkanacak halı bulmak olmalıdır.
Diğer teknik detayları ve yöntemleri sibaru arkadaşımıza aktardım kendisinden yardım alabilirsiniz.

Sn Sibaru
Makine konusunda internetten birçok firma ile bağlantıya geçebilir ve fiyat alabilirsiniz.
Şu makineyi öneririm diyemem hepsi aşağı yukarı aynı işi yapmakta zaten alacağınız 3 adet makine var ve bunları seçerken nakliyesinide düşünmenizi öneririm. (Özellikle sıkma makinesi için)
Size uzak olan bir yerde ucuz bir makine bulursunuz fakat nakliye gideri ile size yakın olan bir satıcının verdiği fiyata denk gelir bunları iyi hesaplamanız gerekir.
Yanlız şu anda kriz ortamı dolayısı ile esnaflar sıkıntı çekmekte bundan 3-4 ay önceki fiyatlar inmiş durumda pazarlığınızı çok sıkı yaparak maliyetinizi düşürebilirsiniz.

Şu anda bir an önce işletmenizi kurarak broşür dağıtmaya başlarsanız ufak, ufak çalışırsınız önümüz yaz ve allahın izni ile bu sezonu atlattıktan sonra bu sektörde önünüzü daha rahat göreceğinize inanıyorum.
Başarılar..
.

Üye277 yazı
size aydınlatıcı yazılarınız için ayrı ayrı teçkkür derim. Evet firma kurarak ve bütün geçimimi üzerinden sağlayabilceğim ilk işim olacak. Part tim ve artı kalan zamanlarımda kendimi geliştirmek için bir çok işle ilgilendim. Kısmet olursa halı yıkamanın yanında hakim olduğum diğer konulardada faaliyet gerçklştireceğim. Mesala, yıkamada uzmanlaştıktan sonra profesyonel anlamda eğitim faaliyetleri sunmak gibi. Hem yeni başlayanlara hemde mevcut işletmelrde kalite sistemlerine işlerini entegre ederek büyümeleri vs vs konualrda çeşitli fikirlrim var. Nasipse hepsi aşama aşama olacak.
Ben bir kış daha bekleyeceğim ne yazıkki srmayeden dolayı. Bu zaman zarfında planlama ve araştırma konusunu halledeceğim.
Tekrar tşekkür ederim bilgiler için.

Üye170 yazı
tekin bey, teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

ben sıkma makinası için bir kaç firmayla görüştüm. bir tanesini gidip gördüm, makinayı satın alan farklı illerdeki kişilerle telefon görüşmeleri yaptım, bi tane olumsuz sözduymadım. başka bir firmanın makinasını kullanan kişide bu markanın sisteminin daha güzel olduğunu falan söledi. ama fiyat diğer iyi bir firmanın söylediği fiyattan yüksek, kaç saat pazarlık yaptım ilk söylediği rakamdan 1 kuruş inmedi adam. makinasına ve satışlarına güveniyor, ben diyorum aynı makina şu firmada sizden 2 bin tl daha ucuz, adam diyor bizimki gibi çalışmıyor onlar, siz isterseniz ordan alabilirsiniz, ama mutlaka ikinci makinanızı benden alıcaksınız.

neyse işte arada 2 bin tl fark var ben iki marka arasında kaldım, Nakliye giderleri aynı. 2 bin tl daha yüksek olan makinanın tasarımı biraz daha farklı. bir halı yıkamacı daha ucuz olan makinadan memnun olduğunun ama servisinin biraz zayıf olduğunu, servis hizmetine özen göstermediklerini söyledi... bu yuzden marka sormuştum.

tekin bey tekrar teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için.

görüşmek üzere

saygılar...

Üye339 yazı
sn turk3458
Size ilk girişiminizde başarılar dilerim umarım herşey düşündüğünüz gibi gelişir.

sn.sibaru
İki makine arasındaki çalışma farkı neymiş onuda yazsaydınız değerlendirme açısından iyi olacaktı.
Faturasını aldığınız her türlü makine otomatikman 2 yıl garantilidir ve firma bu servis hizmetini vermek zorunda kaldıki sıkma makinesi zaten piyasada rahat bulunan parçalar ile yapıldığından fazla bir sorun yaratacak bir tarafı yok.
Elektrik motoru ve pano arızalarına elektrikçiler bakabiliyor. Geriye kalan arıza en fazla bilya dağıtması olur onuda herhangi bir tornacı değiştirebilir. Dış gövde ve iç tambur sacında arıza yapacak bir parçası yok.
Yani servisi fazla sorun etmeye gerek yok hiç olmasa ne olacak problemler kolay çözülür cinsten.
Sıkma makinesinde dikkat edeceğiniz özellik öncelikle tekerlekli olması ve büyük halıların sığabileceği kadar uzun olması ve ön kapakta durulama için hortum takılabilecek bir su girişi bulunması yeterli olacaktır.
Kullanım aşamasındada içine koyacağınız halı makinenin dönme istikametinin ters yönüne doğru sarılı olmalı bu dönüş esnasında halının iç tambura tam olarak yayılmasını sağla**** gereksiz vibrasyona neden olmaz ve bilyaların daha uzun ömürlü olmasını sağlar.
İki makine arasında kıyaslama yapacağınız kriterler.
-Dış gövde sac kalınlığı
-İç tambur paslanmaz sac kalınlığı
-Motor gücü
-Tambur dönüş devri
-Elektrik panosu özellikleri(yumuşak kalkış donanımlı panolar daha yüksek fiyatlıdır)
-Makine toplam ağırlığı (tasarıma göre değişiklik gösterebilir)
Olmalıdır bu kriterler 2 makine arasındaki fiyat farkını açıklar eğer doneler birbirine çok yakın ise pahalı makineyi yapan diğerinden fazla kazanıyor demektir.
Hem işler iyi gitsinde 2. makineyi almaya sıra geldiğinde ondan alırsınız gerisini boşverin.
saygılar..
.

Üye170 yazı
Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler tekin bey...