e-şirket olmak ne anlama geliyor? - Sayfa 2 - Koniks.com

Koniks.com
Kullanıcı adı:
Şifre:
Şifremi hatırla


    Ana Sayfa          Forumlar          Arama          Yardım           Kayıt Ol

e-şirket olmak ne anlama geliyor?
 2 


kaymazme
Yeni Üye

Toplam 3 yazı
21/03/2002 :  12:22:01 Bu yazıdan alıntı yaparak yorum yaz Alıntı


E-dönüşüm için dört ana hedef aşağıdaki gibi:

  1. Çalışanlara her zaman erişime açık bilgi sunmak
  2. Çalışanların verimlilik ve etkinliklerini arttırmak
  3. Maliyetleri azaltmak
  4. Standartizasyonu sağlamak


Bunlar ne anlama geliyor?
Bunları kobiler uyguluyabilir mi yoksa 2 numara büyük mü gelir?

Yerleşim : Türkiye / a  |  Meslek : Bankacılık-Finans
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
26/10/2004 :  04:46:00 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Ayrı telden çalıp farklı iddialarda bulunmak mümkün. Keskin ve kesin bir bakış açısı ortaya koymaktansa flu ve daha genel konuşarak hem Türkiye'yi beceriksizlikle suçlamak hem de benim yalan söylediğimi iddia etmek sonuç getirmez.
Net olarak ne demek istediğimi, örneklerle gösterdim. Sevgili levent, verdiğim ABD'de sanal mağaza deneyi örneğine dikkat ettiysen PC ve internetin yaygın kullanılması gelişmişlik göstergesi DEĞİLDİR. Kapitalist aldatmacasını yutmayacak kadar uyanık olduğunu düşünüyordum, yanılmışım.
Bunun en az %10 olması gerekirdi diyorsun. Neye göre %10 olması gerekirdi? Türkiye'yi pazar olarak görenlerin hayalini burada tekrarlayan bir papağan olmaktansa biraz olsun beynimizi kullanmalıyız. Hindistan'ı incele. Yakında microsoft hindistanlı bir firma tarafından satın alınacak diyor futuristler. Yazılım konusunda dünyanın bir numarası Hindistan ve öyle 'yaygın kullanıcı' profilinden filan söz etmek mümkün değil. Kore, Hong Kong veya Kanada'nın yanında adı bile okunmaz Hindistan'ın.
İnternetin yaygın olarak kullanılması demek bilgiden yaygın faydalanmak demek değildir. Bilgi internet oltasının yemidir. Paranın Efendilerinin (MOM) "yeni pazar oluşturalım, sonrada onları ekonomik yönden sömürelim" hayallerinin bir ürünüdür internetin yaygın kullanımının teşviki. Şimdi yalın akıl düşünelim ne işe yarar internetin yaygın kullanımı? Firmalar için bir haberleşme (veri iletim) biçimi olmaktan başka ne işe yarar? Boşta kalan bazı arkadaşların yaptığı gibi forumlara sürekli yorum göndermeye mi yarar? Bilgi her zaman vardı. Tarihe bir bak bilgiyi yaygın kullananlar değil, bilgiyi doğru kullananlar kazanır. 600 yıl tarihe hükmetmiş Osmanlı Devletinin topraklarında hangi bilgi yaygın kullanılıyordu sanıyorsun? yok böyle bir şey. ABD'ye gidenler bilir. Belkide dünyanın en "dünyadan bi haber" milleti yaşar ABD'de. Bilmezler, öğrenmezler, düşünmezler. ABD şu anda dünyaya hükmediyor. Fakat sanma ki halkı çok bilgilidir. Emin ol dünyada en kafasız nüfus yoğunluğuna ABD ve Japonya'da rastlarsın. Bunun yanında en kafalılara da yine bu ülkelerde rastlarsın.

Ne yazık ki bundan 10-15 yıl öncesine kadar Ege kıyılarında aşk filmi çekmek isteyen yönetmenlerimizin "Askeri Güvenlik" nedeniyle engellendiği bir ülkede yaşıyoruz. Aynı kafa yapısının uzantıları devam ediyor. Başta ABD olmak üzere benzer ülkeler bir tavuk gibi minicik bir yumurta çıkarana kadar ortalığı ayağa kaldırır, tellal tutup bağırtır, oysa biz koskoca tay doğururuz da 'gık'ımız bile çıkmaz. Türkiye'de mikroişlemci ve mikrodenetleyici üretiliyor. İleri teknolojiler ile kıyaslandığında çok ahım-şahım bir ürün değil belki ve maliyeti çok yüksek ama şu anda görev yapan bir çok suni peykte kullanılan 4 MHz hızında 8 bitlik 8080 işlemciler olduğunu düşünürsek ürettiğimiz chipler iş görebilecek durumda.
Gerçi donanımdan çok yazılımın daha önemli olduğunu kabul etmek durumundayız. Yaşı müsait olanlar hatırlar; Falkland Savaşında İngiltere sürekli kaybediyordu. Sonra ne oldu da Arjantin pes etti? Arjantin uçaklarında kullanılan radar sisteminin yazılımı Fransa tarafından üretilmişti. İngiltere (miktarını hatırlayamadığım) yüksek bir bedel karşılığında gizlice bu yazılımın kaynak kodlarını Fransa'dan satın alarak Arjantin savaş uçaklarına karşı yeni bir sistem geliştirdi. Bunun üzerine sürekli uçak kaybetmeye başlayan Arjantin pes etmek ve adaları İngiltere'ye bırakmak zorunda kaldı. Haritada incelerseniz Falkland Adaları İngiltere için dünyanın öbür ucu sayılırken Arjantin'in burnunun dibi.

Son olarak diyeceğim yorum yaparken sağduyuyu elden bırakmayalım. Başka yazılardan rahatsızlık duyup burada o rahatsızlığı ortaya çıkarmayalım. Bırakınız bu konu başlığını, koniks'in hiç bir yerinde "Türkiye bu konularda iddialıdır" denmedi. Ben de bu ifadeye şaşırıyorum.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
Levent
Üye

Toplam 488 yazı
26/10/2004 :  18:43:02  Alıntı
Sayın Kenan Kablan'a önce verdiği bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Bir kere kimseye yalan söylediğini iddia edecek konumda değilim. Bu bakımdan dolayı, eğer böyle bir iddia da bulunduysam özür dilerim.
Bardağın dolu tarafı kadar boş tarafını da görelim demek istedim. Amacım kimseyi incitip, ukalalık taslamak değildi.
Türkiye'nin her şeye rağmen büyük beyinlere sahip olduğunu görüyorum. Ve bu büyük beyinlere saygı duyduğumu da belirtmek isterim.
Anladığım kadarıyla Sayın Kablan bu konuda uzun yılllar çalışmış ve deneyimli bir insan. Zaten bu konuda daha çok o ve Sayın Mim konuştu; ben sadece olaya farklı bir açıdan yaklaşmak istemiştim. Konunun dışında olduğumu söylemiştim. Ayrıca çok bilmediğim konularda çok yorum yapmak istemem. Niyetim farklı bir eksen yakalamak, bildiğim bazı şeyleri dile getirmekti. Ama sanırım işin dozu kaçmış. Herkes yanılabilir, ben de yanılabilirim. Burada uslubumla yanıldığımı kabul ediyorum.
Bu bakımdan Sayın Kablan olsun Sayın Mim olsun tüm deneyimlere, bilgilere her zaman ihtiyacımız olacaktır. O yüzden arkadaşlar lütfen bana darılmayın.

Selamlar.
Her türlü mandacılığa karşıyım. Egemenlik milletindir. Egemenlik, A.B'ye, orduya ve IMF'ye devredilemez. Demokrasi mandacılığa karşı olmaktır.

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Danışmanlık
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
27/10/2004 :  02:47:33 Yazarın websitesine git Website   Alıntı


Hepimizin içinde öyle yoğun bir ateş var ki...
Ah bu ateşi dev yangınlara dönüştürecek ortamları bir bulabilsek...
Ateşimizi içimizde saklayalım derken bazen böyle uslübu tutuşturup birbirimiz yakıyoruz.
Hangimiz sonra dönüp: "Niyetim küle çevirmek değildi" demiyoruz ki?
Biz de yaktıysak kusura bakılmaya...
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
bold20
Yeni Üye

Toplam 71 yazı
27/10/2004 :  08:23:00  Alıntı
su an da globallesen sirketlerde e dönüsümü uygulayan veya gelistiren en iyi diyebilecegimiz bir program varmi . varsa bunu nasil anlayabilir veya açiklayabiliriz. ayrica bunu bireysel ve kurumsal olarak sirkete isleye bilir miyiz. ben arastirma sonucu intranet tabanli web ve lotus notes arasin da kaldim. olaya birde burdan bakmayi deneyelim ne dersiniz.bence bilgi kültürünü sirkete olusturmadan e dönüşüme geçmek hiç mantikli degil.
saygilar
iyi günler koniksçiler
Bold's dreams

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İşsiz
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
27/10/2004 :  16:41:02 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
lotus notes'i bilmiyorum biraz açıklar mısın bold20?
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
bold20
Yeni Üye

Toplam 71 yazı
28/10/2004 :  15:19:15  Alıntı
Lotus Notes Nedir ?
Lotus Notes Takım çalışması uygulamalarının geliştirilip yaygın olarak kullanılabileceği istemci-sunucu (Client-Server) platformudur. Lotus Notes her gün yapılan işlerin süresini kısaltarak, kalitesini arttırıp grup halinde çalışanların performansını yükseltir.
Lotus Notes bunun için gerekli olan yeni teknolojiyi kendi içinde birleştirir. Uygulama yaratma alanında, stratejik iş uygulamaları geliştirmek için en etkin platformu sunar. Şablon ve örnek uygulamalar yardımıyla organizasyonların iş akışını yeniden düzenlemede en etkin çözümleri oluşturur. Lotus Notes Organizasyonların hızlı karar almalarını ve hızlı hareket etmelerini sağlar. Proje takibi, iş takibi, elektronik posta grup konferansı gibi bir çok uygulamalar Notes ile hazır gelir. Ancak Notes'un asıl gücü bu hazır uygulamaların yanı sıra, kuruluşların iş tanımlamasına göre uygulamalar geliştirmelerini sağlamasından kaynaklanır. Departman bazında geliştirilen ve yerleştirilen uygulamalarda Lotus Notes'un yatırımı karşılama oranı %200'den fazladır. Lotus Notes , masaüstü ve ofis yazılımları ile bütünleşmesi ve geniş donanım destek portföyü ile bütünleşmeyi kolaylaştıran ortamını sunmaktadır. Organizasyon açısından bakıldığında, Notes; masaüstü yazılımlarını, işlem ağını ve operasyonel sistemleri bütünleştirerek stratejik bilgi tabanlı uygulamalar sağlar.

Lotus Notes’un İçeriği
(*) SERVER :
· Lotus Notes Server (Geliştirilen uygulamaların çalıştırıldığı ve yönetiminin yapıldığı server)
· Lotus Notes Domino Server (Internet WEB Server ; Uygulamaları dinamik HTML çevrimi yaparak internet kullanımına açan Server)
· Lotus Notes Mail Server (Elektronik Posta kullanımı ve Internet Mail (SMTP Gateway) Server’ı)

(*) CLIENT :
· Lotus Notes (Uygulama Çalıştırma , Mail Alanı)
· Lotus Notes Designer (Uygulama Geliştirme Alanı)
· Lotus Notes Administrator(Yönetim)

Lotus Notes ve Uyumluluk
(*) Lotus Notes Server’in Desteklediği İşletim Sistemleri ;
Microsoft 2000/2003 ; Microsoft NT Server (Intel ve Alpha) ; IBM OS/2 ; IBM AIX;
AS/400 ; Solaris (SPARC ve Intel) ; HP-UX , Linux (Red Hat , Suse,Turbolinux)

(*) Lotus Notes Client’ın Desteklediği İşletim Sistemleri ;
Microsoft Windows 95/98/2000/2003/XP ; Microsoft NT Workstation (Intel ve Alpha) ;
Apple Macintosh OS ; IBM OS/2 ; IBM AIX ; Sun Solaris ; HP-UX

(*) Desteklenen Network Protokolleri ;
NetBIOS/NetBEUI ; IPX/SPX ; SPXII ; TCP/IP ; Apple Talk; VINES ; X.PC ;X.25 ;SNA ; ISDN

saygılar
Bold's dreams

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : İşsiz
Kenan Kablan
Üye

Toplam 1236 yazı
28/10/2004 :  19:16:35 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Anladım. Lotus Notes diğer e-şirket yazılımları gibi bir yazılım. Çok farklı olacağını sanmıyorum. Tek farkı yazılımı sunarken ihtiyaç duyacağınız donanımı da paket içine alarak farklı bir sunuş yapıyor olması.
Kriterler yazıların içinde parça parça bahsedildi aslına bakarsan. Ben bir daha tekrar etmeye çalışayım.

Size yazılımı ve desteği sağlayacak firmanın sektörünüzde tecrübeli olması,
Yazılımın geliştirilebilirliği konusunda gerçek güvence vermesi,
Firma organizasyonunun e-dönüşüm için yeterli alt yapıya sahip olması veya o noktaya getirilmesi.

Bunlar temel kriterler. Bunların dışında maliyet unsurunu göz önünde bulundurmakta fayda var.

Çok yakından bildiğim çok şubeli bir factoring firması e-dönüşümü sadece 1 adet programcı ile zamana yaygın bir plan içinde gerçekleştiriyor şu anda. Donanım maliyetleri+1 personel maaşı. Her an mesai saatleri içinde (hatta zaman zaman dışında)teknik destek imkanı... Akıllıca değil mi? Gerçi bazı sakıncaları var ama 2 yıldır (-ki son 1 yıl ciddi çalışmalar başladı) gayet güzel ve verim alabilecek şekilde ilerliyorlar.

Senin de belirtiğin gibi bold, e-dönüşüm herhangi bir ofis programını alıp kullanmaya başlamak demek değil. Firmanın baştan sona çehresini ve işleyişini değiştiren bir uygulama.

Düşüncelerini, yorumlarını bekliyorum.

Selam.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim : Türkiye / İstanbul  |  Meslek : Danışmanlık
ridvan
Yeni Üye

Toplam 8 yazı
05/06/2007 :  22:28:19 Yazarın websitesine git Website   Alıntı
Merhabalar.. Öncelikle seviyeyi koruduğunuz için ayrı ayrı hepinize minnet ve şükranlarımı sunmak isterim. İnanın birçok forum sitesine üyeyim ama 5-6ncı yorumdan sonra konu düzeltilmesi zor holigan vari yönlere çekiliyor.(Yeni bir üye olarak teşekkür etmek istedim.)

Türkiye'mizi diğer ülkelerle karşılaştırırken birkaç ufak noktayı atlamamamız gerektiğini düşünüyorum. Acizane fikrimi beyan edeyim müsadenizle. Ben yaklaşık 15 yıldır bilgisayarla tanışık vaziyetteyim. 15 yıl öncesinde hayran kaldığım 386sx bilgisayarım halen durur. 15 yıl önce Amerikada veya Avrupa ülkelerinde teknoloji ne seviyedeydi bilemiyorum ancak Türkiye'mizden ileri olduğuna eminim. İnternet kullanımından bahsediyoruz ki ağır aksak hizmeti sunulan dial-up bağlantıdan son 5 yıl içinde daha üst seviyelerde sunulan yüksek hızlı bağlantılara yeni geçtiğimizi söylesem sanırım bi yanlışlık olmaz. Ki bunu ifade etmemdeki amaç yurttaşlarımızın yeniliklere ne kadar açık olduğunu, yeni teknolojileri ne kadar çabuk kavradığını açık bir şekilde göstermektedir kanaatinde olmamdır.

Levent hocamın kaynağıyla birlikte ifade ettiği kısımda gelişmiş ülkelerdeki %70 lik oran hayranlık veren bir orandır ki Türkiye'mizin %70 lere ne zaman varacağını kestirmek oldukça zordur taktir edersinizki. Ancak "Gelişmiş Ülkeleri" örnek olarak verirken herkesin ortaya attığı gerçeki üzülerek bende kullanacağım ki o da kişi başına düşen gelir seviyesi düşünüldüğünde bence ülkemizde %7,5 lik oran bile hayranlık vericidir. Böylesine istikrarsız ve risklerin ne olduğu bile bilinemeyen ekonomik bir ortamda Türk Telekom'umuz(!) abone sayısına şükretmelidir diye düşünüyorum.

E-şirketten buralara kadar gelmiş muhabbet her satırını özenle okudum. Biz ki eğitim seviyesi belli olan bir ülkeyiz. Şayet e-şirket in faydalarını zararlarını tartışacaksak - ki bir iki arkadaşımız yazısında çok güzel anlatmış benim bilgim ve tecrübem yetmez inanın yorum yapmaya ellerine sağlık - öncelikle bilgisayarın ve internetin %7,5 lik oran içinde yüzde kaçının bu amaca uygun olarak değerlendirildiğini tespitle işe başla**** yatırım maliyetlerine katlanılabileceğini bir düşünmemiz lazım. Diyeceksiniz ki ne alakası var.. Müsadenizle nerden bu kanıya vardığımı kendi çalıştığım şirketimden örnekle açıklayayım..

Eğitim sektöründe hizmet veren bir şirket bünyesinde idareci olarak çalışıyorum. Biraz bilgisayar bilgim var diye şirket içi VPN yönetimi ve diğer ağ sistemleriyle kullanıcıların takip işinide bana verdiler. 185 kişilik bir kadromuz var ve 185 kişi içinden 50 bilemediniz 60 tanesi bilgisayarla haşır neşir durumda. Bilgisayar kullanıcılarının %90 ının yaptığı işi size söyleyeyim; sabah gazete okumak, öğlen chat veya msn e takılmak, akşam saatlerinde de bu gece tv de ne var diye tv sayfalarını gezmek. İnanın bunları yazarken utanıyorum ama eğitim seviyesinin çok yüksek olduğu bir kurum olmamıza rağmen malesef ama malesef bilgisayar kullanımımız bu şekilde. E-şirket uygulaması basit dosya paylaşımıysa şayet onu çok güzel yapıyoruz. Yok şirket içi kadrolar/departmanlar arası bilgi akış hızının mükemmeliğiyse o da çok iyi durumda. Veya bilginin her departmanda rahatlıkla elde edilmesiyse (kendi departmanı ve işleri ile ilgili) bu da tamam. Kurumsal kimliğinizin dışarıya internet vasıtasıyla beyanı ise tamam.. Ama mental anlamda bilgisayar kullanımının şirket işleri için daha etkin ve seviyeli kullanımın sağla**** internet ortamına entegrasyonu anlamında bakarsak olaya bence burada bir tek etken vardır ki o da kullanıcı tabanlı bilinçlenmenin sağlanmasıdır. Bu forumda böyle bir konu için en azından küçücükte olsa bir fikri olan insan bu yazdıklarıma güler geçer diye düşünüyorum bilmiyorum yanılıyormuyum ama benim karşılaştığım durum böyleyken aklımdan başka birşey geçmiyor inanın..

Diyeceksiniz ki interneti kısıtlama falan filan bir sürü yöntem var.. İnanın biliyorum hepsini ama benim demek istediğim %90 ının üniversite mezunu olduğu kariyer planları yaptığını düşününce insanda ne tedbir ne kısıtlama anlamında iştah kalmıyor..

Acizane fikir beyan ettim sıktıysam özür dilerim.. Görüşmek üzere..

Yerleşim : Türkiye / Ankara  |  Meslek : Yöneticilik
 

Mesaj gönderebilmek için öncelikle giriş yapmış olmanız gerekmektedir.

Henüz kayıt yaptırmadıysanız buradan üye olabilirsiniz.

Üye olarak:

  • Yeni yazılar gönderebilir,
  • Varolan yazılara yorum yapabilir,
  • Arkadaşlarım, favorilerim, kişisel mesajlaşma, haber merkezi, dosya merkezi, online üyeler gibi pek çok yardımcı araçlardan yararlanabilirsiniz.

» Hemen üye olmak için tıklayınız.


 

4.84 saniye.
18:07:30, 2 Mayıs 2024, Perşembe

Buradaki yazılar, yazarlarının ve Koniks.com®'un izni olmaksızın hiçbir yazılı, görsel yada sesli yayın organında yayınlanamaz. Eğitim amacı dışında, herhangi bir şekilde çoğaltılması yasaktır. Eğitim amaçlı çoğaltıldığı durumlarda, yazarla ilgili bilgilerin ve URL'nin belirtilmesi zorunludur.

Bu web sitesi bilgilendirme amacıyla iyi niyetle, amatör bir ruhla hazırlanmıştır ve yer alan her türlü bilgi genel nitelikte olup, doğruluğu, eksiksiz olması, güvenilirliği, yeterliliği ve güncelliği hiçbir surette sitemiz tarafından garanti ve taahhüt edilmemektedir. Yer alan görüş ve yorumlar tamamen Koniks.com üyelerinin kişisel görüşlerini yansıtmaktadır. Sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak iş kurma/yatırım kararı verilmesi, beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir ve söz konusu bilgilere dayanılarak alınacak kararların neticesinde oluşabilecek yanlışlık veya zararlardan Koniks.com sorumlu tutulamaz.

© 2000-2024 Koniks.com İletişim   ||   Kullanım Şartları   |   Kurallar   |   Sitenin Kullanımı   |   Gizlilik   |   Yardım