Solucan gübresi işi ile ilgili çok araştırma yaptım, nasıl yapılır, nerede yapılır, riski nedir, aslında bu sorularıma kendimce olumlu bir çok cevap buldum, ancak piyasaya baktığınızda sizde fark edeceksiniz ki solucan gübresi alımı hakkında kimse bir şey yazmıyor, pazarlaması nasıl yapılır sorusu, en önemli soru, bir şeyi satamadıktan sonra üretmenin bir anlamı olmaz, bu işe girenlerde sürekli solucan satma derdinde nedense, onuda tam olarak anlamıyorum, yani şöyle ki solucan satarsa gübreden daha çok para kazanıyor adam, ama solucanı fazlaysa da daha çok gübre üretip gübrede satabilir,bir pazarı olmuş olsa solucanlarını elinden çıkarmayı göze almaz sonuçta gübre alacak bir müşteri pazarı oluşmuş demektir, gübre isteyen kişilere gübre yok demek kadar saçma bir şey olmayacağına göre. Bir de solucan üretmenin çok basit ve çok fazla emek getirmeyen bir iş olduğu söyleniyor şimdi bu söyleme göre tarlası olan bir çiftçi kendi solucan gübresini rahatlıkla üretebilir mi bence üretir adam zaten çiftçi gübreyi tonla alıyor tarlası için, gübreden bile iskonto sağlayabilir, yani kendisine 100 m kare bir yer ayırıp bu işi yapar adam zaten, uğraşı fazla olmayan bir şey için neden para versin ki diye düşünüyorum mantıksızsa söyleyin. Ama dediğim gibi en önemli kısım pazar yani bu işi büyük şehirlerde yapamazsın çok net eğer yaparım diyorsan pazar araştırması müşteri için anadoluya gönderecek bir adamın olması lazım, zaten anadoluda yapacaksan bu işi orada da pazar için koşuşturman gerekecek, benim mantığıma göre bu kadar insan gübre üretiyorsa bu bir yan iş kolu yaratıyor o da üretilen ürünlerin pazarlanması yani tarım da olduğu gibi aracılar olacak gübreyi toplayıp pazara dağıtacak bir kişi hem üretim hem pazarlama ile uğraşması hele de bu kadar dağınık bir pazar için çok zor ve masraflı. Anlayacağınız burada asıl soru üretim değil pazarlama bunu oluşturmadan bu işe girmeyin bence... Solucan satmaya çalışanlara da tavsiyem bu işi iş hayali kuranlara allayıp pulla**** satmaya kalkmayın ah alırsınız sizin önceliğiniz bence gübre satmayı düşündüğünüz kesim olmalı eğer adam gübreyi pahalı buluyorsa ona tesis kurmayı kendi tarlası için gübre üretmesini teklif edin hem daha çok kazandığınız solucan satma işini yaparsanız hemde gerçekten toprakları düşünüyorsanız mantlıklı olan işi yaparsınız