Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Portakal Ve Nar Suyu Satışı Nasıl Olur Acaba?

Başlatanbunny98Tarih19/10/2008 19:00:45Yorum30

İlk mesaj
Yeni Üye43 yazı
Sürekli buradaki yazıları okuyup fikir edinmeye çalışıyorum.2 Yıl önce Ankaraya gittiğimde heryerde ,sıkılıp şişelenen portakal suyu satıcılarını görüp çok beğenmiştim.Ogünden beri hep yapmayı düşünüp gerçekleştirememiştim.Otomatik sıkma makinelerini araştırıyorum ,5 bin ytl ve 10 bin ytl arası fiyatlar çıkıyor.Acaba bu makinelerin 2.el ucuz olanını bilen varmı ,bu iş kışın soğukta olurmu,herkesin görmesi gerekirki satış olsun ben dükkan içine yerleştirirsem sadece içeri girenler içebilir,sürekli insanların geçtiği noktaya koymalıyım ama kışın nasıl olacak v.s. gibi sorulardan dolayı ne yapacağımı bilemiyorum, fikirleriniz benim için çok değerli ,teşekkürler...
Akıl akıldan üstündür.................Fikirlerin çarpışmasından düşünceler doğar....

Yerleşim Türkiye / TekirdağMeslek Mühendis
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
30 yorum
Yeni Üye28 yazı
ankara da çok yerde vardı. Özellikle ulusta istasyona inen caddede. öyle biyer bulursan belediyeden güzel iş yapar. Bide ufak külüstür bi anadol varsa elinde güzelce elden geçirirsin. Canavar gibi tezgah sana : ) yapılmayacak bişey değil . Konuyu detaylı olarak araştır derim. Tekirdağ merkezdemisin üstad ?
İş yok diyenlere inat kendi işini kuran arkadaşlar ; emin olun doğru yoldasınız

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Yleti?im
Yeni Üye43 yazı
Çorludayım, otomatik makineleri var o şekildemi yoksa arabalımı birde kışın soğukta olurmu.Aslında kahve otomatıda düşünüyorum ama semaye azlığı nedeniyle pek birşey yapamıyorum,görüşlerinizi bekliyorum...
Akıl akıldan üstündür.................Fikirlerin çarpışmasından düşünceler doğar....

Yerleşim Türkiye / Tekirda?Meslek Mühendis
Üye127 yazı

Portakal zaten kış meyvesidir.C vitamini olması nedeni ile enfeksiyonlara karşı asıl ihtiyaç duyulduğu zaman kış mevsimidir.Kafanda sadece kışın olurmu sorusu varsa hemen başla.Bunun yanında üzüm suyu,elma muz greyfurt vs vitaminbar şeklinde daha detaylı düşün hepsi harika vitamin depoları.Temiz kaliteli ve uygun fiyatla sunabilirsen çok güzel.Ama biraz üst düzey geliri olan kesimlere hitap etmen uygun olur.Bir bardak portakal suyunu 2-3 ytl den aşağı veremezsin.Başarılar

Yerleşim TürkiyeMeslek Serbest meslek
Üye964 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - azimli
Portakal zaten kış meyvesidir.C vitamini olması nedeni ile enfeksiyonlara karşı asıl ihtiyaç duyulduğu zaman kış mevsimidir.Kafanda sadece kışın olurmu sorusu varsa hemen başla.Bunun yanında üzüm suyu,elma muz greyfurt vs vitaminbar şeklinde daha detaylı düşün hepsi harika vitamin depoları.Temiz kaliteli ve uygun fiyatla sunabilirsen çok güzel.Ama biraz üst düzey geliri olan kesimlere hitap etmen uygun olur.Bir bardak portakal suyunu 2-3 ytl den aşağı veremezsin.Başarılar

İstanbul da kışın vazgeçilme<z içecekleridir bu iki meyvanın taze sıkılmış suları..
arabana elle sıkma makinesi al. Ormanlık alan yada E-5 te taze meyva ve meyva suyu satabilirsin. yada Üniversite gençlerinin Liselilerin, işyerlerinin yoğun olduğu yerlerde..
Beyoolu, tünel ve Galatasaray daki meyvasuyu noktalarını müsait olduğun günlerde gezmeni tavsiye ederim.
Büyüklük odur ki, hiç kimseye iltifat etmeyeceksin, hiç kimseyi aldatmayacaksın, memleket için gerçek ülkü neyse onu görecek, o hedefe yürüyeceksin. Herkes senin aleyhinde bulunacaktır. Herkes seni yolundan çevirmeye çalışacaktır. Önüne sayılamayacak güçlükler yığacaklardır, kendini büyük değil küçük, zayıf, vasıtasız, hiç telâkki ederek, kimseden yardım gelmeyeceğine inanarak bu güçlükleri aşacaksın. Ondan sonra sana büyüksün derlerse, bunu diyenlere de güleceksin.( 1908 )

Bir adam ki büyük olmaktan bahseder, benim hoşuma gitmez. Bir adam ki memleketi kurtarmak için evvelâ büyük adam olmak lâzımdır; der ve bunun için bir de örnek seçer, onun gibi olmayınca memleketin kurtulamayacağı inancında bulunur, bu, adam değildir. ( 1908 )

Mustafa Kemal Atatürk

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye43 yazı
Bugün 3 şirketle portakal makinesi için görüştüm,tamamen yerli ürün olanını tercih edeceğim ,2500 -3000 yuro civarı,İnşallah başarabilirim ,gelişmeleri sizinle paylaşmak istiyorum,bana cesaret veren arkadaşlara teşekkür ederim,hangi noktada yapacağıma karar veremedim henüz...

Yeni Üye28 yazı
çorlu merkezde dolaşacaksın usta nüfusun yoğun olduğu zabıtanın az olduğu yerlerde : ) Seyyar iş bu şekilde yapılır . Eskişehirde çok işlek bi cadde üzerinde yaklaşık 7-8 m2 dükkanında yapıyo bizim bi abimiz bu işi günlük cirosu 150-200 lira civarında. Tekirdağ merkezi de araştır bu şekilde yaz kış satarsın. Kar marjı yüksek bi iş.

Bizi de haberdar edersin gelişmelerden. Hadi allah kolaylık versin. hayırlı işler olsun.
İş yok diyenlere inat kendi işini kuran arkadaşlar ; emin olun doğru yoldasınız

Yerleşim Türkiye / Eski?ehirMeslek Yleti?im
Yeni Üye11 yazı
Portakal suyunu taze sıkıp vereceksen güzel fikirdir vitaminbar.Ancak iş sıkıp şişeleyerek satmaya gelince portakal suyunu önermem.Çünkü şişelemede özel bir yöntem kullanılmadığı takdirde C vitamini kaybı ve hızlı bir bakteri üremesi sözkonusudur.-yarım saat içinde bakteri deposu haline gelmektedir!-Portakal suyundan önce benim önerim siyah üzüm suyudur.İnanılmaz faydalı ve lezzetlidir.Bizzat faydasını test etmiş biriyim.Pek çok büyük firmada siyah üzüm suyu üretimine elatmış durumda şuan.

Yerleşim TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye43 yazı
Bankalara başvurdum ,krediyle ev almıştım ödemelerimide düzenli yapıyordum fakat malum inşaat sektöründeyiz ,işler kötü gidiyor ,haliyle 2 ay geciktirdim kredi ödemesini,hemen performansımı negatife çevirmişler ,şimdide kredi vermiyorlar.Portakal ve diğer önerilen meyve suyu işini yapmayı çok istiyorum ama sermayesiz maalesef hiçbirşey olmuyor...

Yeni Üye43 yazı
Teşekkür ederim...

Yeni Üye20 yazı
arkadaşım
bence dükkan kiralamak yerine cadde üstü işleri çok iyi olmayan ama konum olarak insanların yoğun geçtiği bi iş yerinin kapı önünden küçük bi yerini kiralamayı öner ve ikinci el restaurant malzemeleri satan yerdende daha ucuz pazarlık yaparsan sanırım 1,000 ytl ye alabileceğin senin işini görecek otomatik meyve sıkacak makinası alabilirsin

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Turizm
Yeni Üye43 yazı
Aslında dükkan içinden kiralamak iyi fikir, benim düşündüğüm gözede hitap eden bir makineydi ama maalesef kredi alamadım ,zaten işler iyi değil şuan beklemedeyim...

Yeni Üye20 yazı
ikinci el restaurant satan iş yeriyle vadeli olarak anlaşılabilir.cazibeni ve ikna kabiliyetini kullan.kiralayacağın işyeriylede ilk etapta günlük olarak anlaşmaya çalış.tabi yine caziben ve ikna kabiliyetine bağlı,onunda karlı çıkacağına ikna etmeye bak

Yeni Üye43 yazı
Abdullah Bey,siz bu siteyi başka sitelerle karıştırdınız galiba,burada ciddi konularda fikir alışverişleri yapılıyor .Sizi kınıyorum!!!

Yeni Üye20 yazı
arkadaşım
ben fikrimi söyledim ticarette,birinden yardım alacaksan ve maddi imkanın yoksa ilerisi için onunda bu alış verişten maddi olarak kazançlı çıkacağına inandırman gerekir,bunun içinde o işi başaracağına önce sen sonrada karşındakini inandırmalısın,cazibe ve ikna gücünü kullan demem bundan dolayı eğer önerimi farklı algıladıysan,bu senin problemin.yoksa sitenin arkadaşlık sitesiyle bir ilgisi olmadığını ve asosyal kişilerinde bu siteyi ziyaret etmeyeceğinin biliyorum.benim o satış önerim belki sana hitap etmedi ama belki bu sayfayı okuyan bi başkasının '' ikna kabiliyeti ve cazibeyi'' doğru algılayıp bişey yapar
yanlış algılandığım için üzgünüm
sana kolaylıklar dilerim

Yeni Üye43 yazı
kuvasz,birebir konuşman iyi olmuş,bu ekonomik krizde çok güzel bir para gerçekten ama ben 1 bardak nar suyuna 3 ytl verirmiyim bilemiyorum.Alım gücü yüksek yerlerde gayet iyi olabilir,aslında fazla bir sermayede istemiyor,bilgi için sağol...

Yeni Üye23 yazı
Benimde aklıma yattı bu iş fakat İstanbul gibi bir yerde seyyar yapılması bence çok zor olacaktır zabıtasıyla falan uğraşılmaz başınıza iş alırsınız çok para yedirmeniz lazım, ben bir dükkanda yapılması taraftarıyım. İşlek bir yerde ufak bir dükkan ve dükkanı adam gibi restore edeceksin çok temiz olacak sadece meyve sebze suyu değil sabahları poğça,açma vs.. satılırsa müşterinin ayağı alışır. Yanlız her işin bir prüzü var ufacık 15 m2 dükkanın kirası işlek caddelerde eğer bulabilirseniz 1,500 - 2,000 ytl oda en azı.

Makinalara, restore işlemlerine 12.000 ytl harcanır.
Dükkana 2 tane depozito verseniz 2 x 2.000 = 4bin ytl
Şahıs firması kurulum işlemlerine;
Açılış Muhasebe masrafı: 250 YTL (Muhasebe defter onayı vs. giderler)
Açılışta Fatura Kaşe vb. Giderler: 50-100 YTL arası (1 Kaşe 5 Cilt Fatura Defteri)
Ticaret Odası Kayıt (Meslek kuruluşu kaydı mecburidir.): 280 YTL civarı tahminen (Her sene aidat 100-150 YTL arası)

Kurulum için yaklaşık toplam : 17 bin ytl

Aylık olarak gideleri sıralarsak;

Kira : 2.000ytl
Her ay dükkana meyve ve sebze olarak : 2,500 ytllik mal alınsa
Elektrik-Su : 200ytl
Bağkur primi (Her ay 1. basamak): 210 YTL
Her ay muhasebeciye ücret: 80 YTL
Stopajı vs.. vergisi falan : 150 ytl

aylık masrraflar giderler : 5.000 ytl

bu dükkanın ayakta kalması için ufal bir hesap yaparsak;

günde ortalama bardağı 2,5 ytlden 100 tane satılsa : 250 x 30 = 7.500 ytl
poğoça, açma, simit vs.. günde 20-25 ytl bıraksa : 20x30= 600 ytl

toplam : 8.000 ytl yaklaşık

dediğim gibi olursa işler her ay 3.000 ytl bırakır 6 ayda dükkan kendini kurtarır ondan sonra kar, yanlız işler hesapladığımız gibi gitmeyebilir. 3-4 ay dükkanın kendisini çevirecek kadar paranın kenarda olması lazım.

sonuç olarak mantıklı fakat birazda riskli bir iş yanlız unutmayalım ticarette risk alınmadan bir yere gelinmez.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Editör5590 yazı
Portakal ve nar suyu sıkmak için illede pahalı makinelere ihtiyaç yok diye düşünmekteyim. Ben evde çocuklara kakaolu süt, portakal suyu, havuç suyu gibi içecekler hazırlayıp içiriyorum. Anneleri sade yapıyor ben içlerine başka şeyler karıştırıp lezzetini arttıyorum. Bayıla bayıla içiyorlar, suyu bile benim vermemi istedikleri olur onlara daha lezzetli geliyor çünkü !!!

İşte işin birinci tılsımı burada. Portakal suyunu sıktın, biraz şeker katkısıyla kolayca lezzetlenir. Ama havuç suyu sade iken cazibesi yoktur. Biraz tatlandırıcı aromatik tozlar biraz şeker olayın çehresini çok değiştirir. Havuç suyu diye yalvarmaya başlarlar. Normalde uğraşsan içmezler ama biraz destekle harika bir içecek olur çıkar.

Çocuklar beğenip istekli olabiliyorsa bunu müşterilerde beğenir. Benim yaklaşımım bu. Ama biraz yetenek gerek. Deneme yanılma ve hevesli olmak bu sorunu çözer. Portakal suyunu hazırlayıp bekletmeden havasız şiselere koyduğun ve soğukta sakladığında raf ömrü uzun olur. Ayrıca oksidasyonu önleyen gıda kimyasallarından da eser miktarlarda kullanmak iyi sonuç verir.

Makine olarak basit mutfak robotları bu işi görebilir. Ama onlarıda denemek gerek mesela havuç suyu için yüksek devirli makineler lazım fakat dizaynı iyi değilse suyu sıkmak işkenceye dönebilir. Bende rus malı bir alet var balans sorunu yok. Ayrıca evde bir de Arçeliğin bir modeli var onunda balans sorunu yok kilolarca havuç suyu sıkılabilir. Eğer çok satılır ve bu basit aletlerle altından kalkılmaz bir hal alırsa milyarlık makineler alınabilir. Portakal suyu basit bir presle litrelerce sıkılabilir. Nar suyunu da santrifüj esasına dayanan aletler sıkıyor. Braun krrups gibi markaların harika ürünleri var. Tefali de unutmayalım.

Fikir olarak çok hoş Çorlu da da pek ala olabilir. Büyük süslü kapaklı kağıt bardaklara pipeti sapla ver. Fiyatı 1 milyon denebilse süper satar ama 2 hatta 3 milyona kadar yolu var. Lezzetli bir şey insanlarda alışkanlık yapabilir. Keçi boynuzu pekmezi bağışıklık sistemini arttırıyormuş. Çocuğun biri severek içiyor ama diğeri ki bana çekmiş çok isteksiz içiyor. Buna deneme yanılma ile bir hal çaresi düşüneceğim. Eğer içilir bir şey çıkarabilirsem bildiririm. Böyle fantastik şeylerinde satılabileceğine eminim.

En sıkışık zamanda bile en büyük borçlar mucizevi bir şekilde ödenebiliyor. Bilginize. Hiç korkmayın....

Saygılar başarılar . . . .
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Yeni Üye43 yazı
Akın Bey , çocuklarınızın küçük olmasından yaşınızın 40 civarı olduğunu düşünüyorum ama tüm yazılarınızda olduğu gibi yine samimi,babacan yorumunuzla pozitif enerjinizi yaydınız.Allah herkesin işini kolaylaştırır İnşaallah,tabiki koşturmadan ,çabalamadan hiçbirşey olmaz,aklımda çok iş fikirleri var ama sermayesiz olmuyor...

Editör5590 yazı
Bende onu anlatmaya çalışmıştım. Fazla sermaye istemez ki bu şartlarda. Bir küçük dükkan bir şahış firması biraz boya badana. Üç beş basit alet edavat. Son ürün şirin ve kaliteli olsun yeter. Her zaman kartlarda bu kadar limit bulunur. Evde yapılıp hazırlanır dükkanda satılır denemeye değer. Bir akrabam uyduruk bir tezgahta şile bezleri satarak otel sahibi oldu vaktiyle....İşe başladığında söyleseler inanmazdı oysaki.
tamnland.com

Yerleşim Türkiye / TürkiyeMeslek Di?er
Üye1359 yazı
kahvaltı evinde her sabah orjinal portakal suyu satışı vardı sıklıkla içildiğine tanık oluyordum.
Satılık Ziftin Olsun,

Selanik'ten Kel Gelir

Yerleşim Türkiye / ÖzelMeslek Di?er
Üye134 yazı
Merhaba

Konu iş alanıma girdiğinden, sırf cevap vermek için siteye üye oldum (daha önce bu site ismini bilmeme rağmen, site’nin içeriğini nasıl atlamışım buna da hayret ediyorum)

Yaklaşık 2 yıldır sürekli olmasa da çeşitli etkinlik ve festivallerde bu işi icra ediyorum. Yani taze sıkma meyve suyu satışı yapmaktayım. Ayrıca bunun dışında meyve sebze sektöründe 20 yıla yakın birikim ve geçmişe sahibim.

Hala konu ile ilgileniyor musunuz? Bilmiyorum ama ben kısaca taze sıkma meyve suyu işi ile ilgili kişisel tespitlerime değinmek istiyorum.

Geçtiğimiz Eylül ayı sonunda İstanbul da kalıcı ve sabit bir yer bulma arayışları içerisine giriştim. Yaklaşık bir aylık arayış ve araştırmadan sonra maalesef sermayesizlikten dolayı arayışlarımı sonlandırmak zorunda kaldım. Evella, Dükkan dışında İstanbul sınırları içerisinde seyyar olarak bu işi yapmanızın mümkün olmadığını bilmenizi isterim. (her hangi bir belediyede bir tanıdığınız varsa o ayrı tabi) Bunun dışında bu işi kaldırabilecek semtlerde ise 5-10 m2 Dükkan kiraları minimum 2-3 bin ytl den başlamakta. İş sadece kira ile bitmeyip bunun bir iki aylık peşin ödeme yanında birde tutacağınız yerin kira depozit olayı var.

Yukarda da değindiğim gibi, bu iş her semtte tutmayıp sadece İstanbulun belirli semtlerinde tutmaktadır. Kaldı ki, şuan değil sadece vitamin barlar, pastanesinden lokantasına söz konusu noktalarda faaliyet gösteren bütün büfe ve fast foodlarda taze sıkma meyve suyu satışa yapılmaktadır. Yani, ülkemizde her işte olduğu gibi, maalesef bu işin da suyu çıkmış bulunmakta.

Tüm bu tespitlerim elbette İstanbul ile ilgili. Tekirdağ ve Çorluyu çok iyi bilmeme rağmen bu işi oralar kaldırır mı bilmiyorum?

Bildiğim (tecrübe ile sabit) her Bölgenin bu konspeti kaldıramadığı. Örnğ. İstanbul’da hemen her noktada satılan portakal suyu, Ankara da ki gibi rağbet görmüyor. İzmir ve ege bölgelerinde ise İstanbul ve Ankara gördüğü ilginin %20 si kadar bile talep görmemekte. Akdeniz bölgesinde ise turistlerin yoğun ilgili gösterdiği bu işi yapmak için öncelikli mafya sonrasında İstanbul ve Ankara da yapacağınız yatırımdan daha fazla bir yatırım söz konusu.

İlgilenenler var ise, vitamin bar konsepti için; tam teçhizat ve bilinen meyve sebze çeşitlerine artı 2-3 ürünle bu işi ortak yapabileceğim kişi ve yer arayışı içerisinde olduğu belirtmek isterim.

Selam ve saygılarımla,
25 yıldır çalışıyor

Yerleşim Türkiye / istanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye2 yazı
Ege bölgesindeyim ve oldukça turist çeken bir beldede yaşıyorum.Uzun zamandır da bu konuda girişim yapmayı planlıyordum.Maliyetleri çıkartıyorum vs.Ancak dediğiniz gibi bu işin tutup tutmayacağı konusunda ciddi şüphe içindeyim.Bulunduğum yerin kışlık nufusu 13.000 gibi.Yazın ise 300.000 e yakın -trafik anlamında- Tabi esas iş yazın çıkar.Ancak esas şu anda acilen kar edebileceğim bir işe ihtiyacım var.Aslında meyve sebze suları konusunda bilgiliyim ve oldukça da keyif alıyorum.Siz sanıyorum İstanbuldasınız. Henüz bir yer kiralamadım ve halen araştırma içerisindeyim..Bu işi turistik bir bölgede deneyen ve başarılı olan arkadaşlar var ise iletişim kurmak istiyorum, teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Bankacylyk-Finans
Üye134 yazı
Serkan, Bey

Geçtiğimiz yaz ilk kez İstanbul dışında ege’nin şirin bir kasabasında yazın bu işi yaptım. Ama öncesinde zaten bu benim yaptığım bir iş olup bu konsept’te oldukça tecrübeliydim. Kaldı ki vitamin bar dışında zaten tarım sektörünün meyve sebze kolunda (perakende ağırlıklı olmak üzere toptan satış dahil) 20 yıllık mesleki geçmişe sahibim.

Ege bölgesine gidişim tamamen tesadüf oldu İstanbul’da yer arayışları içerisinde iken, rüzgar beni bir şekilde ege bölgesine attı. Ben bu duruma tamamen kısmet diyorum. Kısmetim olmasa belki oraya gidemeyecektim.

Gittiğim şirin ege kasabasında daha önce bu vitamin bar işini kimse yapmamıştı. Bir organizasyonun bir parçası olarak gittiğim yerde stand açmam garanti olup, kirayı ise hemen, hemen, İstanbul’da belirlemiştik. Yeri görmeden İstanbul’da anlaşma yapmanın hata olduğunu vardığım kasabada organizasyon için ayrılmış olan yeri gördüğümde anladım. Organizasyon için ayrılmış olan alanda iş yapamayacağım kanısına varıp ekipten ayrılma isteğim kasabada tek başıma kalmama neden oldu. Sağdan soldan borç edilen paralar ile geldiğim tatil kasabasında geriye dönüşü de kendime yediremedim doğrusu.

Ama çok büyük ve riskli bir karar da almam gerekiyordu. Sağdan soldan aldığım para’nın %70 bölümünü tatil kasabasına kadar yolda iç etmiştim bile. Yani harcamıştım. Dediğim gibi, çok büyük ve riskli bir karar almam gerekiyordu. Daha önce gittiğim yerde bu iş yapılmamış, sahi tutsaydı niye birileri yapmış olmasın ki? Ya tutmazsa? Ve bunun gibi onlarca soru İşareti adeta beynimi kemiriyordu. Kolay değil elbet. Geriye de dönemiyorsunuz.

Bölge’nin en iyi noktalarından birinde stand kiralamak bölge’nin mafyası ile yüz göz olmak demek. İstanbul’da çeşitli takımlarda top koşturan futbolcu arkadaşlarımı devreye koymama rağmen istediğim noktada stand alamadım. Kaldı ki göz koyduğum noktada stand kiralamak için hatırı sayılır bir rakam kira ödemesi yapmak gerekiyordu. Yer kirası için İstanbul’u arayacak ve ne yapıp edip, para temin edecektim stand kirası için. Bu arada yapacağım işin kirayı karşılayıp karşılamayacağını düşünmüyordum bile. Ya batacak ya da en kötü ihtimalle buradan kafa, kafaya çıkıp İstanbul’a dönecektim. Sadece bunu düşünüyordum artık.

Araya onca insan koymama rağmen istediğim noktada yer edinemedim. Buraya geleli ise yaklaşık 10-15 gün olmuş ve hala cepten harcamaya devam ediyorum. Buna mı yanayım bir yer bulamamaya mı? Kafam o kadar karışık ki, ama asla İstanbul’a geri dönmeyi düşünmüyorum. Arada bütün ege kıyıları dahil, Antalya, Alanya ya kadar da yer araştırıyorum. Dedim ya geri dönmek yok.

Umudumu tam kaybettiğim bir sabah kalkıp yer arayışına girdim. Kısmet ya bir yerde yer buldum. Sadece yer bulmak yetmiyor. Bu iş için olmazsa olmazlardan biri olan soğutucu sorunumu da yer kiraladığım yerde otomatikman çözmüş oldum. Normalde sırf soğutmayı sağlamak için dahi 500- 1000 lira malzeme yatırımı yapmak gerekiyor. bu arada tarih 12 temmuz olmuş, normalde 70-80 gün olan sezon 45 güne kadar düşmüş.

Stand açtığım ilk günden yaklaşık bir hafta ve 10 gün sonrasına kadar bile sezon başlamadı. Ama en azından günlük masrafları karşılamıyor olsa bile çalışıyor olmak güzeldi. Artık buna seviniyordum.

Gittiğim bölgede narenciye yetişmiyor olması dezavantaj tabi, şükür verilmiş sadakam var bir esnaf ağabeyimiz sezonda portakal stok yapmış buzhanede. Diğer meyveleri ise bir şekilde tedarik edebiliyordum Aynı iş yerinden. Çok lüks meyveler ise 250 km uzaktan sipariş ile geliyordu bana. Ama yinede kendimi kurtarabilmiş değildim. Günler geçtikçe çeşitli satış stratejileri geliştiriyor fiyatları aşağı çekiyorum sürümü arttırmak için. Keza sezon rayına otururken bile istediğim ciro oranını yakalamış değildim.

Bu arada gazetede gördüğüm bir haber ile bölgesel bir içeceği keşfetmem sezonda kurtulmamı sağlayacaktı. Bölgede ilk ve tek olmanın avantajına rağmen sırf mevsimlik meyveler ile kesinlikle bölgeden batık bir şekilde ayrılacaktım. Zira yerli turistler bu konsept’ı kaldıramıyor çok az sayıda gelen yabancı turistin alışverişi normal satışımın %5’e bile denk gelmiyordu.

Tüm bu zaman diliminde arabada yatıp kalkmasam ve 2-3 günde bir denize girip keyif çatsaydım. İnanın bölgeden birde borçlu ayrılacaktım. İlk başta da değindiğim gibi, kısmetim oradaymış ve yolum oraya düştü, elbette ki tüm bu süreçte geçmiş iş deneyimim, Pazar analizi yapabilmem ve anlık strateji geliştirip uygulayabilme yanında birde kendimden fedakarlık yapmakla o sezon için kendimi kurtarabildim.

Elbette ki, orada depolanmış portakal, soğutuculu yer bulma, yöresel içeceği tesadüfen gazetede görmek (her ne kadar üstüne kendim gitmiş olsam dahi) bir sabah mucizevi bir şekilde (tam umudunu kaybetmişken) yer temin etmek takdiri ilahi diye düşünüyorum. Bir kapı kapanırsa bir başka kapı açılır misali.

Birde olmazsa olmazlar, işten mutlaka anlamanız gerekiyor zira her portakaldan su çıkmaz. Bu arada ne iş yaparsanız yapın ticari gerilla taktiğini iyi bir şekilde uygulamasını bilmeniz şart. Ve ayrıca çok iyi bir esnaf olma yanında ayrıca iyi derecede konuşma ve müşteri ile diyalog kurma yeteneğine sahip olmanız gerek. Tüm bunlara ilaveten çok iyi bir ticari
Cesarete sahip olmalısınız. Ayrıca ne iş yaparsanız yapın mutlaka kendinizden feragat etmeyi de göze alabilmelisiniz.

Sonuç ne kazandığıma gelince? Evela, böyle bir işe giriştiğinizde kazancınızın % 60-70 ‘ni kira olarak ödemeyi kabul edeceksiniz. Bu birinci kural yukarda da birkaç yerde ifade ettiğim gibi kendinizden fedekarlık etmeyi göze alabilmeli ve işinize de bu mental ile yaklaşmalı ve işinize sahip çıkacaksınız. Öyle kısa dönemde büyük paralarda beklemeyeceksiniz. Bir aylık kazancınız asgari ücretin bir misli olduğunda şükretmesini bileceksiniz. İki ay boyunca günde 3-4 saat (ki bu uyduğumuz zamanın çoğu sabaha karşı saat 05 ila 09 arasıdır. Sabah saat 9 dan sonra isteseniz de yatamazsınız. Sıcaklar bırakmaz) uyku ile yetinmeyi göze alabiliyorsanız. Bu iş sizin için biçilmiş kaftandır.

Ama ben her şeye rağmen, sezonluk iş yapma yerine daimi bir iş yapma taraftarıyım. Öbür türlü kazandığınızı ikinci bir iş bulana kadar kat be kat fazlası ile harcamış oluyorsunuz. Bu konsept ile ilgili bir iş ortaklığı teklifi yakın zaman içinde bu site başta olmak üzere bir çok yerde yayınlamayı düşünüyorum.

Bu arada hemen para kazandıracak bir iş arayışı içinde bizim dışımızda milyonlarca kişi olduğunu çok iyi biliyorum. Ben gibi işsiz kişiler başta olmak üzere Allah herkesin yardımcısı olsun. Bu zamanda bırakın para kazanmayı, yaşamı idame etmek bile büyük bir uğraş ve mücadele.
25 yıldır çalışıyor

Yerleşim Türkiye / istanbulMeslek Ticaret
Yeni Üye31 yazı
İstanbulda fiberden portakal limon çilek ve benzeri meyvelerin birebir benzeri fiberden satış büfeleri imal etmekteyim.Büfeler anılan meyvelere birebir benzemekte olduğu için içinde satılacak taze meyve suları daha dikkat çekici hale gelebilir konuyla ilğilenen arkadaşlar msn portakalbufe@hotmail.com iletişime geçebilir benimle
orhan

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Di?er
Yeni Üye31 yazı
Günümüzde halkımız artık sağlığına daha dikkat eder bir hale geldi hemen gözünün önünde sıkılacak meyve suyu vatandaşa daha cazip geliyor bizlerde işte bu mantıkla ürettik meyve suyu büfelerini ve değişik şekiller verdik örnek limon portakal çilek şeftali kayısı gibi modeller ürettik bunların satışını yapıyoruz bu konuya ilği duyan arkadaşlar portakalbufe@hotmail.com msn adresini eklerlerse daha detaylı konuşabiliriz.kadıköydeki meyve suyu büfesi günde 800 kg taze meyve suyu sıkıp sattığını söylüyor buda halkımızın meyve suyu konusunda ne kadar hassas davrandığını gözler önüne seriyor.
orhan

Yeni Üye31 yazı
Tel 0 535 824 22 33 buradanda ulaşabilirsiniz.
orhan

Yeni Üye31 yazı
Farklı meyve fiğürlerinden oluşabilen büfelerde imal edebiliriz.
orhan

Yeni Üye36 yazı
markasınısatanadama teşekkür ediyorum. Böyle yaşadıklarımızı paylaşmak tecrübelerimi anlatmak çok faydalı oluyor.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Yöneticilik
Üye223 yazı
Bende bu iş için araştırma yaptım.değişik semtlerde çok iyi dükkanlar gördüm.Beşiktaş ve beyoğlunda bu işi çok iyi yapıyorlar.

Bazı arkadaşlar tutarmı diye soruyor.Bence işi farklılaştıracağına inanıyorsan mutlaka kazanırsın.

Örneğin yukarıda dendiği gibi havuç suyu tatlı değildir içine biraz portakal suyu kat cazip olsun.

Yazın ucuz meyvede sorun yaşayabilirsin.(portakal mevsimi olmadığı için)yazın meyve sularının içine blenderda çekilmiş buz kat.al sana on numara yaz içeceği.

Bu tip işini çeşitlendirecek aktiviteler yapabilirsen iş tutar ve müdavimlerin olur.

Hayırlı işler

Yerleşim Türkiye / Ystanbul
Yeni Üye3 yazı
selam arkadaşlar ben sultanbeyli de bi avm de sıkma meyve suyu işi yapmak istiyorum sizce yapılabilir mi? gider mi orada?
cangkan

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek