Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Görüşlerinizi Bekliyorum!

BaşlatanTarik2002Tarih05/02/2017 10:20:38Yorum19

İlk mesaj
Yeni Üye17 yazı
Herkese merhabalar,

hemen konuya geçeyim. 70.000 TL civarında sermaye var. Kardeşime bir iş kurmak istiyoruz. Araştırmalardan sonra mantar yetiştiriciliği veya cafe işletmenin uygun olabileceği kararına vardık. Mantar için sermaye başlangıç için yeterli diye öğrendik. Cafe için ise (starbuck tipi sadece kahve ve küçük pastalar haricinde yiyecek yok) sermayenin yetersiz olduğu söylendi. Bu işte franchise bayilik verenlerle iletişime girmem tavsiye edildi.

Şimdi sizlerden görüşlerinizi bekliyorum. Hangi iş daha karlı, kolay, risksiz veya uygundur veya ikisi de yanlış mıdır?

Teşekkürler

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Serbest meslek
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
19 yorum
Yeni Üye84 yazı
merhabalar;
Cafe için bir bayilik aramana gerek olduğunu düşünmüyorum.Gerek türkiyede gerek yurt dışındaki gezilerimde gittiğim cafelerde hoşuma giden değişik dekorasyonu olmasıydı.Saçma sapan paralar vereceğine cafene sağlam bir kahve makinası al içerisini güzel ve değişik bir şekil yap herkes zaten gelecek.İnan bana zaten bizim öyle bir kahve damağımız yok.Sunumun güzel olsun yeter.
Mantarla ilgili bir fikrim maalesef yok.Fakat şuanda pek çok kişide mantar yetiştiriciliği olayını duymaya başladım.Zamanında herkesin emlakçı olması gibi bişey oldu.
Bunun için ikisinde de hedef kitlene ulaşabileceğin yolları iyi düşün ona göre karar ver.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Üye546 yazı
Selamlar hocam..Bende Antalya'da yaşıyorum.Bildiğim kadarı ile mantar işi çok zahmetli bir iş ve Antalya Korkuteli tarafında yapılması daha uygun diye duydum(nem,hava kosulları )Ama cafe olayını düşünürseniz Antalya merkezde emlak sektöründe çalışıyorum.Düşündüğünüz bir bölge varsa rehberlik yapabilirim.Malesef ki iş kurmak için sadece sermeya yetmiyor.Doğru bölgede doğru yatırım yapabilmek çok önemli.Yoksa cebinizdeki 70.000 Tl gittiği gibi binlerce lira borç batağına batmanız kaçınılmaz son olabiliyor

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Emlakçy
Üye229 yazı

mantar konusunda az çok bilgim ve araştırmam var.Bu konuda birşeyler yazabilirim. Mantar üretmek için iklimlendirmeyi mantarın sevdiği iklim şartlarına en yakın koşullarda ayarlamanız gerekiyor ki ürün alabilesiniz 4 mevsim.. Ayrıca Mantar denilince bizim aklımıza şapkalı kültür mantarı gelir ama son yıllarda istridye-kavak mantarıda bayağı popüler oldu ve yaygınlaştı.İkisi arasında üretim anlamında bazı farklılıklar var.Şapkalı mantarın pazarı hemen hemen her yerde var ama üretimi biraz daha zahmetli ve hastalıklarla mücadelesi kimyasal ilaç kullanımı v.s var..Ama istridye mantarı için kimyasal ile işiniz yok ve tamamen doğal üretiyorsunuz.

Mantar üretmek için bodrum katlar, eski tavuk çiftlikleri veya yalıtımlı çadırlar kullanılıyor.. Size tavsiyem bu işi daha önce yapıp görmediyseniz eğer gidip bir kaç tesis ve üretici ile görüşmeniz yönünde olur. Önce küçük bir miktar ile deneme üretimi yapıp olayı ve üretimi anlamanız gerekiyor..Büyük paralar yatırmayın hemen.Sonu hüsran olan çok kişi var..Bir kaç ay araştırıp okuyun..Size bir facebook sayfası önereyim üye olun ve takip edin..Bir çok sorunuza cevap bulacaksınız.. MANTAR ÜRETİCİLERİ BİRLİĞİ

İstridye mantarını kavak ağacında , saman kompostunda veya pamuk kompostunda üretebilirsiniz.. Detaylarına girmiyorum siz araştırır en uygununu bulursunuz..

Şapkalı kültür mantarını öğrenmek için Antalya Korkuteline gitmelisiniz.Bu işin başkenti orası..İnternette de bolca bilgi mevcut

Pazar olayını da zamanla oluşturursunuz.Mantarda önemli olan sürekliliktir..Haftanın 3-4 günü ürün almak ister toptancı veya pazarcı..Toptan kilosu 6-7 tl şuan istridye mantarı..

100 mt karelik bir üretim alanında 3 aylık periyotlar halinde ortalama 2,5 ile 3 ton arası mantar üretirsiniz..Sonra tekrar ekim yapılır tekrar 3 ay şeklinde devam eder gider..

Dışardan göründüğü gibi basit hesaplamalar ile 3 ton mantar 3*7=21 000 tl yapar süper para diyebilirsiniz ama öyle herşey kağıda yazıldıgı gibi sorunsuz olmuyor işte :) 3-5 yıl pişip rezil olup işi öğrenip hatasız firesiz üretim yapanlar için geçerli o yazılan hesaplar..ilk başlayanlar 5-6 ay belki cepten yiyecek..NEm ışık sıcaklık bunları iyi ayarlamak lazım..Yoksa hepsi çöpede gidebilir.

Size tavsiyem sürekli okuyun araştırın,üretimhaneleri gidin yerinde görün, deneme üretimi ile işi öğrenin sonra yatırım yapın..100 mt karelik bir üretim çadırı 30 bin TL civarı teslim ediliyor firmalarca..kliması nemlendirmesi v.s full hazır.. Bodrum katınız veya kullanılmayan bir mekanınız varsa tabi fiyat düşer biraz kabaca 10-15 bin gibi bir harcama ile halledersiniz ..

İstridye mantarından en önemlisi Komposttur yani mantarın besin kaynağı torbalardaki hammadde diyelim..Genelde saman veya pamuk telefinden yapılır içine talaş v.s katılır..Kopostu kendiniz üretebilirseniz çok daha iyi olur hem maliyet hemde emek hır sızlarına takılmamak için..Piyasada çok dolandırıcı var dikkat edin..

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Di?er
Üye1236 yazı
Öncelikle girişimci tavrınızdan dolayı tebrikler.

İki iş fikrinin hangisi daha "karlı, kolay, risksiz" diye sormuşsunuz. İşleri kıyaslarken:

* Kâr oranı artarsa risk de artar; tersi, kâr düşerse risk de düşer,
* Emek azalır, kâr artarsa risk artar,
* Emek artar, aynı oranda kâr da artarsa risk sabit kalır,
* Emek artar, kâr sabit kalır veya azalırsa, risk düşer,

Yani netice itibarıyla kârı yüksek, emeği az, riski düşük iş yoktur. İş kollarından birini tercih ederken doğru yerde (pozisyon, konumlandırma) ve doğru zamanda (zamanlama) olduğuna inanıyorsanız geriye kalan kâr, emek ve risk değişkenlerinin arasında bu yönde bir ilişki olduğunu bilmelisiniz. Dolayısıyla yapılacak işler arasında aslında çok fark yoktur. Karar verirken size düşen; "riskli işleri mi seversiniz, emek yoğun işleri mi?" Yahut, "yüksek kâr mı önceliğiniz yoksa düşük risk mi?" sorularına gerçekçi cevaplar vermek, seçiminizi de buna göre belirlemektir.

Örneğin gezici bir tezgahla simit satarsanız kâr ve risk doğru orantılı olarak düşüktür. Simit sarayı kuracağım derseniz risk artar fakat kâr hedefiniz de artar.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye17 yazı
Herkese değerli yorumları için çok teşekkürler.
Bu arada şu sonuca vardık:
Cafe işi için yaptığımız araştırmalarda sermayenin yetersiz olduğunu öğrendik. İyi lokasyonda iyi bir cafe için iki üç kat sermaye gerekir dediler.
Buna karşılık umulmadık bir vesile ile mantarcılıkta bize yardım edecek bir arkadaşla tanıştık. Kendisi uzun zamandır bu işle uğraşıyor ve tesisleri var. Bize çok cüzi bir kira bedeline tesisinde bir üretim bölümünü kiraya verdi. Her türlü teknik ve eğitim desteğini vereceğini ve sonunda ürünü de kendisinin alacağını vadetti. Eğer bu işe aklımız yatar ve becerirsek ileride bize sermayemize uygun bir tesis için yol göstereceğini söyledi ve bu şekilde anlaştık.

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Tarik2002
Cafe işi için yaptığımız araştırmalarda sermayenin yetersiz olduğunu öğrendik. İyi lokasyonda iyi bir cafe için iki üç kat sermaye gerekir dediler.
Buna karşılık umulmadık bir vesile ile mantarcılıkta bize yardım edecek bir arkadaşla tanıştık. Kendisi uzun zamandır bu işle uğraşıyor ve tesisleri var. Bize çok cüzi bir kira bedeline tesisinde bir üretim bölümünü kiraya verdi. Her türlü teknik ve eğitim desteğini vereceğini ve sonunda ürünü de kendisinin alacağını vadetti. Eğer bu işe aklımız yatar ve becerirsek ileride bize sermayemize uygun bir tesis için yol göstereceğini söyledi ve bu şekilde anlaştık.

Hayırlı olsun umarım her şey dilediğiniz gibi gider.Bölge olarak neresi düşünüyorsunuz? Bu arada o kişi almasa bile pazarcılara satar yine elinizdeki ürünleri eritebilirsiniz o konuda sorun olacağını düşünmüyorum.

Yeni Üye72 yazı
Kardeşim ne is yapacaksın cafe o paralara bogulursun örneğin yapacağın işin ana parası 70 binlirami .70 de ayrica cebinde olmali 140 yani.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Serbest meslek
Üye229 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Tarik2002

dikkat et derim, sen emek harcar para harcarsın ve yetiştirip ürünü satarsın o kişiye ve o kişi senden ucuza alıp oturdugu yerden senden daha fazlasını kazanabilir ( illa öyle brisidir demiyorum ama piyasada çok kurt var ) size tavsiyem önceden herşeyi konuşun sözleşme mutlaka yapın.. sizden toptan 5 tl ye alıp kendisi 7 tlye aynı gün satabilir toptan fiyata mesela :)

büyük ihtimal size kompostuda kendisi satacak.o konuyuda iyi araştırın..

gerçi yukarıda yarım sayfa yazdım pek dikkate alındımı bilmiyorum ama yinede Allah yardımcınız olsun..

Yeni Üye17 yazı
yorum, düşünce ve bilgiler için tekrar teşekkürler.
her yorumu okudum ve değerlendirdim.
özellikle @tcoalngsau yorumları çok aydınlatıcı oldu.
biz yer olarak antalya veya korkuteli düşünüyoruz.
bize yardım eden arkadaş belirtildiği gibi kompostu bize satarak veya alım fiyatını ayarlayıp bizim üzerimizden kazançlı çıkabilir, bu tabi ki mümkün. ama benim için önemli olan bütün bu şartlar dahilinde ne kazanacağım. arkadaş kompostu kendisi üretmiyor, fakat satıcıdan komisyon alabilir. kendisi aynı zamanda toptancılık yapıyor, bizden 5 e alıp 7 ye satabilir. ama sonuçta benim karlı çıkıp çıkmayacağım önemli. yanlış düşünüyorsam belirtin. ki bütün bunların haricinde biz kendisinden rica ettik ve o da yardım edeceğini söyledi, iyi bir insan izlenimi bıraktı. bizi onunla tanıştıran dostumuz, onu uzun zamandır tanıyor ve her şeyine kefil olurum diyor. ama tabi insandır sonuçta, bu devirde (abartılı olarak) ben kendime bile kefil olamam. bütün bunların dışında kendisine cüzi bir maaş, hatta yardımına karşılık satıştan komisyon teklif ettiğimiz halde kesinlikle kabul etmedi.
bize üzerine basa basa vurguladığı nokta bu işin karlı, fakat üretimin sanıldığının aksine çok zor olduğu. bundan dolayı bir tesis kurmadan önce ufak çapta bir üretimi tavsiye etti. bence de çok makul bir düşünce. bakalım hayırlısı.

Üye229 yazı
tarık bey 3-4 ay küçük üretimler yapın işin herşeyini öğrenin..sadece o arkadaşa bağlı kalmayın internette her türlü bilgi var..tamamen işi öğrenince bağımsız bir üretim yeri yaparsınız..kazancınızda artar..malınızı siz pazarlarsınız..

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - bavulcu cantacı
ben yıllardır eminönünde canta valiz ve aklınıza gelecek bütün ürünleri e taceret sistemi ile satmaktayım e tcaret hakkında detaylı bilgi verebilirim e taceret günümüzde oldukça yaygın ve gerçekten kar ve kazanç oldukça fazladır

HEM TÜRKİYE DEKİ İNTERNET SİTELERİNDE SUNUM SATIŞ VE SONUÇ OLARAK HEMDE YURTDIŞI SİTELERİNDE OLAY NASIL GERÇEKLEŞİYOR BÜTÜN BİLGİYE SAHİP VE EKMEGİNİ BU İŞTEN KAZANAN BİRİYİM E TCARET GÜNÜMÜZDE OLDUKÇA KARLI VE İİ BİR PAZARDIR
HATTA BU İŞİ DAHA İİ BERABER YAPABİLECEGİM ARKADAŞ ARIYORUM İLGİLENEN ARKADAŞLAR ÖZELDEN MSJ ATABİLİR

Alınma ama her yere aynı şeyleri yazmakdan sıkılmadın mı ? Burası fikirlerin paylaşıldığı bir site..Kalıp cümle yazarak her başlığa yorum atılacak bir yer değil anlayacağın.Bilgisayar mezunu olan birisi olarak söylemeliyim ki e ticaret öyle kolay 2 kelam ile anlatılacak bir şey değil.Her şeyden önce sağlam bir site ile ve ve ve reklam ile girmeli insanlar.Öyle 2 script kur bir sanal post ile işleri hallet..İnsanlar bunları bilmeli diye düşünüyorum.Varsa bir fikrin açarsın konuyu uzun uzun anlatırsın eleştiri ve fikirlere cevap verirsin konuyu herkes ele alır.Ama böyle oltayı atıp balık avlamak gibi ticaret YAPILMAZ sonuçta burası eminönü değil.

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
bilgisayar muhendisi olman e tacereti bilmen anlamına gelmez bilseydin zaten elildigine tutulur bişeyler yazardın yazamadıgına göre bi bildigin yok sana tavsiyem bilmedigin işlerde yorum yapma suski bişey biliyor desinler

Bilgisayar mezunuyum mühendisi değil.Varsa senin siten hangisi bu anlattığın adresi verde whois bilgilerine bakalım..Siten ne kadar trafik alıyor,google ne kadar indexlemiş,domain ne zaman reglenmiş,hansi güvenlik sistemleri kurulmuş..E ticaret sitesini 100 liraya kuran adamlarla dolu piyasa..O site için ne kadar bütçe ayırdın? Hangi reklam kanallarını kullanıyorsun bunları anlat ki bizde buradaki konuya vakıf olmayan kişilere anlatalım sana destek olalım.Ama buraya her konuya aynı yorumu yazıp oooo e ticarette iyi para varmış diyen insanlar beklemekle olmaz o işler.

Üye546 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
ya kardes bişe bildigin yok konuşuyorsun buranında bu özelligi var bilende konuşuyor bilmeyende ben e tacereti gittigidiyor n 11 sanalpazar hepsi burada ortak sitelerde magaza açıp günün fırsatlarında satıyorum yurtdısında ise ebay amazon alibabada satıyorum 12 yıldır bu sitelerdeyim ben sen hala gelmiş google adwors te rekllama bayaım tıkka bakayım hadi sen şimdi uza bilmedigin işlerede burnunu sokma ki bişey biliyorlar desinler

12 yıldız buradasın ama tüm konulara aynı şeyi yazarak müşteri arıyorsun :)) Hocam sen bildiğin reklam yapıyorsun.Amacın paylaşım yada fikir sunmak değil .Ben yazim birisi gelir diyorsun.Burasının amacı o konuya fikir sunmak bir fayda sağlamak.Adam Ankarayı sorarken mersini göstermek değil.Nyse senin derdin belli sen reklamını yap kardeşim.Seninle benim konuya bakış açımız çok farklı.

Yeni Üye17 yazı
bu aradaki gelişmeleri aktarayım dedim belki başkalarına da faydası olabilir diye.
şu ana kadar herhangi bir yatırım yapmadık, para harcamadık, sadece keşif yapıyoruz.
son günlerde bu mantar işi için epey yoğunlaştık, bölgedeki tesisleri gördük.
ilk bakışta insana çok kolay hissi veren, fakat çok zahmetli, yorucu ve riskli bir iş aslında.
bölgede bu işle uğraşıp aile geçimini sağlayan da var, ek iş olarak yapan da var, yapıp iflas eden de, küçük başlayıp zengin olan da var.
herkes kendi başından geçen tecrübeye göre: ya aman sakın bulaşma, ya da bu işte çok para var bilen için diyor.
genelde söylenen bu işte üretimden ziyade, asıl paranın bu işin toptancılığında veya pazar için alım satımında olduğu.
şu anki tespitlerimize göre bu işte bilen için para ve geniş iş olanakları bulunduğuna kanaat getirdik. fakat işin yoğunluğu, riski ve acemiliğimizden dolayı biraz ürkmeğe başladık desem yalan olmaz.
bana söylenen alım satım işi daha cazip ve daha kolay ve risksiz geldi. ama bu işe nereden nasıl başlanır, nasıl yapılır hiç bir bilgimiz yok. bu işten anlayanlar bu konuda yorum yapabilirlerse sevinirim.
herkese iyi günler.