Ülkemizin kalkınma ajansları ve vakıfları proje geliştirme kapsamında yenilikçi metodların kullanılması için fabrikalara cnc makinelerini %100 hibe ediyor. Benim çalıştığım fabrikada 2 adet cnc makinesi bu şekilde alınmış. Hal böyle olunca büyük işletmeler parçaları dışarda fason iş yapan yerlere yaptırana kadar usta bulup cnc nin başına getiriyor ve kendisi imal ediyor. Hatta Konya'ya kumlamaya giden parçaları bile iptal edip kumlama makinesi ve kumlama ustası alınıp hem zamandan kazanılıyor hemde maliyet düşürme çabalarına giriliyor. Yani bu gidişle fason iş yapan yerlerin ömrü azalıyor. Bu durumda benim ufak çaplı dükkan açıp işletmem mantıksız geliyor. Yani mesleğimi kendim için kullanamıyorum. Bunları yaşadığım yer için konuşuyorum. Bulunduğunuz şehirlerde bu sektör ne durumda acaba ? Dışarı çıkamıyorum o yüzden çok merak ediyorum. Ayrıca sabah 8 gece 9 bazen gece 11e kadar tezgah basında mesai ye bırakılıyorum ve bu durumdan çok sıkıldım. Artık arayış içine girdim.
Sormak istediğim bi konuda şu. Benim önüme işlenecek parçalar geldiğinde mutlaka A4 sayfada parçaya nasıl bir işlem yapılacağını anlatan resimde gelir. Bunu ar-ge de bulunan mühendisler Solidworks de çiziyor. Teknik resim bilgimde var. Programı hiç kullanmadım ama eğitim verecek olan üniversite hocasıyla görüştüm. Geçen seneden bu yana gece gündüz demeden öğrendiğim cnc programlamayı kendim bir iş yeri açıp işletemedikten sonra sanki boşu boşuna kafa yormuşum gibi geliyor. Çünkü ben işçi değil kendi işim olsun istiyorum. Aynı hatayı solidworks için yapmayayım diye sizlere sormak istiyorum.
Bu çizim programını öğrendikten sonra kendim nasıl bir iş yapabilirim ? Tasarım üzerine ofis açmak bulunduğum yerde rağbet görmez çünkü gerçekten kalıplaşmış meslekler burda iş yapıyor, dediğim gibi küçük şehir.
Son olarak anlatmak istediğim şeyi tekrar söyleyim. Cnc tezgahının başında ileri düzey program yazabilen bir usta yılların bilgi birikimide olsa işçi olmaya mahkum. Verdikleri maaşla bırakın sermaye biriktirmeyi ev bile zor geçiniyor. Miras kaldı piyango vurdu bu adam fason iş yaparım diye dükkanını açtı o da bulunduğum yerde çok zor işler. Yada makine üzerine fabrika kurdu yurtdışı ihracat yapıyor. O kadar sermayesi olduğunda da o usta o tezgahın başına usta koyar kendisi iş kovalar. Buralarda sistem böyle işliyor. Bende bu sistemin içinde işçi olacaksam bile belli bi yere kadar gidip daha sonra kendim için bişeyler yapmak istiyorum. Bu sektörde bilgisi olan arkadaşlardan tavsiyelere ihtiyacım var. Teşekkürler.