kosgeb hakkında asılsız vs. birçok bilgi dolaşıyor ve bu konuda da millet çok bilgi sahibi değil.
bilmeyen, merak eden, yanlış bilen arkadaşlar için bikaç temel bilgi paylaşayım dedim.
kosgeb bildiğiniz üzere iş kurmak isteyen girişimci adaylarına karşılıksız destek veren bir kurumumuz.
kosgeb yeni düzenlemelerle 50 bin tl hibe 100 bin tl de faizsiz kredi vermektedir.
peki nasıl veriyor ve kimler alabilir.
kosgebe 18 yaşını geçmiş herkes başvurabilir.
ancak kosgeb hersektörü desteklememektedir. katma değer yaratan işlere destek vermektedir.
yani bi rent a car açıcaksanız yada emlakçı felan kosgeb destek vermemektedir.
http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/179/desteklenen-sektorler-nelerdir
yukarıdaki linkten kosgeb hangi sektörleri destekliyor bakabilirsiniz.
diyelimki yapmak istediğiniz iş listede var.
kosgeb hemen parayı veriyormu tabiki hayır.
öncelikle gidip kosgebten uygulamalı girişimcilik eğitimi almanız gerekiyor.(72 saat. yeni düzenlemelerle yanlış öğrenmediysem 32 saat oldu.)
peki bu eğitim nerden alınır?
http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/baglanti/ugeliste/0/uygulamali-girisimcilik-egitimi-duyurulari
bu linkte eğitim duyuruları sürekli veriliyor. inceleyebilirsiniz.
duyurusu yapılan adrese gidip şahsen başvuru yapabilirsiniz. genellikle bütün esnaf sanatkarlar odaları verior bu kursu belli aralıklarla. %80 bütün kurslarda mülakat yapıyor.
kursa gittiğinizde size bütün detaylarıyla herşeyi anlatıyorlar zaten.
BENCE İŞ KURACAK HERKES KOSGEB DESTEK VERSEDE VERMESEDE GİDİP O EĞİTİMİ ALMALI. HATTA DEVLET O EĞİTİMİ BÜTÜN İŞLETME KURACAKLARA ZORUNLU HALE GETİRMELİ.
kursa gittiğinizde zaten öyle kafanızda tasarladığınız gibi işlerin hemen olup sizin trilyoner olamayacağınızı anlıyorsunuz.
kursa gittiniz diyelim.
asıl süreç burdan sonra başlıyor. devlet size getirip al sana 50 bin git işini kur demiyor.
siz kendi harcamanızı yapıyorsunuz. siz herşeyi önce cebinizden harcıyosunuz.
sonra bir iş planı planı hazırlayıp kosgebe sunuyosunuz kabul edilirseniz. kosgeb size bir uzman veriyor ve kosgeb faturalandırdığınız herşeyi karşılıyor. tabi oda kısım kısım.
http://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/detay/1231/girisimcilik-destek-programi
bu linkten onun detaylarınıda görebilirsiniz.
prosedürler biraz uzun sürüyo olabilir. ben iş planın yapamam vs derseniz onuda ücret karşılığı yapanlar var bulabilirsiniz.
şimdi ya bu kadar kim uğraşıcak vs. param olsa zaten kurarım kosgebe niye gideyim diyecek sivri zekalar vardır. onlarada şunu söylüyorum.
kimse sizin babanızın oğlu değil size sıfırdan iş kursun.
50 bin tl de az para değil. işinizi kurar kosgebten aldığınızlada tekrar yatırım yapar büyütürsünüz. desteklenen sektörler arasında fikri olan varsa kesinlikle kosgebe başvursun.
girişimci olmayı düşünen iş kurmayı düşünen arkadaşlarda kosgeb destek vermese bile başvursun. en azından öğrendiklerinizle işe girdiğiniz gibi batmazsınız.
en son olarak 100 bin kredi meselesinide söyleyeyim.
işinizi kurdunuz diyelim. büyütmek istiyorsunuz. yine kosgebe başvuru yapıyorsunuz size karşılıksız 100bin tl kredi veriyolarlar. onuda taksitlerle vs geri alıyorlar.
ayrıca kosgeble iş kuran girişimcilerin 3 yıl işin ayakta kalması zorunluluğu var ve sizden 3 yıl vergi alınmıyor.
kolay gelsin.