Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Kosgeb Den Devlet Teşviği Alıp İş Kuran Var Mı?

BaşlatanfrancserpicoTarih29/08/2016 21:09:28Yorum15

İlk mesaj
Üye151 yazı
Arkadaşlar Merhaba,

İş kurmak üzerine devlet desteği hakkında bugün haberlerde de dinledim. 50.000 TL geri ödemesiz sonrasında 100.000 TL geri ödemeli ve 3 yıl da vergiden muaf tutulacakmışsınız.

Her dönem bu tarz haberler dinliyoruz fakat işin gerçeğine gelince herkes şikayetçi bu konulardan. Şuana kadar bu desteği alan ne duydum ne de gördüm.

Kosgeb den devlet teşviği alıp iş kuran var mı aramızda ?

Yerleşim Türkiye / İstanbulMeslek Danışmanlık
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
15 yorum
Yeni Üye83 yazı
Ben aldım. Ama 30.000'di destek o zamanlar. Süreç biraz uzun sürüyor. Tabi bir de şu var piyasada danışman adı altında sizden para alarak proje hazırlayan ve işleri sizin yerinize takip eden insanlar var. Ortalama 1000 Tl alıyorlar. Ancak ben bunlara bulaşmadım zira herhangi bir aracı ile anlaşmanıza gerek olmadan kendiniz başvurup desteği alabilirsiniz.
Süreç biraz insanı bezdiriyor. Devlet işi olduğundan dolayı kılı kırk yarıyorlar. Hazırlanan projede nokta hata istemiyorlar. O yüzden baştan savma yapmamak lazım çünkü öyle yaparsanız onay alamıyorsunuz. Projeyi yeniden düzenleyip tekrar gönderiyorsunuz. Bu da zaman alıyor haliyle. Ama ödemede vs. herhangi bir sıkıntı yok.

Yerleşim Türkiye / YzmirMeslek Di?er
Yeni Üye7 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Det
Ben aldım. Ama 30.000'di destek o zamanlar. Süreç biraz uzun sürüyor. Tabi bir de şu var piyasada danışman adı altında sizden para alarak proje hazırlayan ve işleri sizin yerinize takip eden insanlar var. Ortalama 1000 Tl alıyorlar. Ancak ben bunlara bulaşmadım zira herhangi bir aracı ile anlaşmanıza gerek olmadan kendiniz başvurup desteği alabilirsiniz.
Süreç biraz insanı bezdiriyor. Devlet işi olduğundan dolayı kılı kırk yarıyorlar. Hazırlanan projede nokta hata istemiyorlar. O yüzden baştan savma yapmamak lazım çünkü öyle yaparsanız onay alamıyorsunuz. Projeyi yeniden düzenleyip tekrar gönderiyorsunuz. Bu da zaman alıyor haliyle. Ama ödemede vs. herhangi bir sıkıntı yok.

Hocam merhaba, müsait olduğunuzda sıfırdan tüm işlemleri yazar mısınız?
Mesela öncelikle kursa girip belgeyi alıyoruz. Veya kursa katılma onayını projemiz mi belirliyor? Yoksa belgeyi aldıktan sonra bir proje oluşturup işi kurup onaya mı sunuyoruz?

Yerleşim Türkiye / AfyonMeslek Serbest meslek
Yeni Üye76 yazı

Aynen baştan sona anlatırsanız seviniriz misal market kafe vs acabiliyormuyuz

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Di?er
Üye151 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Det

Yorumun için teşekkür ederim. Arkadaşların dediği gibi biraz daha detay verebilirsen seviniriz.

Bu arada hangi sektör üzerine aldın desteği.

Bir de kafamı kurcalayan ve mantıksızı gelen bir nokta var bu destek ile ilgili. Eğitimi aldık, proje onaylandı. Benim işi yapabilmem için paraya ihtiyacım varken destek verilmeyecek. Ben bütün yatırımı yapacağım. Faturaları alacağım. Herşey tamamlandıktan sonra kosgeb sen bu iş için bukadar harcama yapmışsın al sana destek diyor. Bunun adı destek olmuyor ki! İşi kurarken bana o parayı vermesi gerekiyor ki destek olsun.

Sizlerin yorumlarınız nedir bilemiyorum ama bu sıralama da bir mantık hatası var!

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Yeni Üye25 yazı
Yaş sınırı varmıdır acaba bu hibe ve kredi de bir bilen yardımcı olsa sevinirim

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye7 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - francserpico
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Det

Yorumun için teşekkür ederim. Arkadaşların dediği gibi biraz daha detay verebilirsen seviniriz.

Bu arada hangi sektör üzerine aldın desteği.

Bir de kafamı kurcalayan ve mantıksızı gelen bir nokta var bu destek ile ilgili. Eğitimi aldık, proje onaylandı. Benim işi yapabilmem için paraya ihtiyacım varken destek verilmeyecek. Ben bütün yatırımı yapacağım. Faturaları alacağım. Herşey tamamlandıktan sonra kosgeb sen bu iş için bukadar harcama yapmışsın al sana destek diyor. Bunun adı destek olmuyor ki! İşi kurarken bana o parayı vermesi gerekiyor ki destek olsun.

Sizlerin yorumlarınız nedir bilemiyorum ama bu sıralama da bir mantık hatası var!

devlet yaş yere yatmak istemediğinden böyle yapıyor diyor kosgeb hocaları. amaç kayıtdışı ekonomiyi azaltarak kontrollü bi ticaret sağlamak.
yeni vergi mükellefi kazanmak vs vs.
bi çok kişi kaçak iş yaparım destek falan da almam diyor.
sonuçta piyasada işlerin nasıl yürüdüğü belli.
devlet gaz vermeye çalışıyor korkmayın diyor ama prosedür ortaya çıkınca daha çok bezdiriyor.
Paradoksal bir durumun olduğu bir gerçek.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Kamu sektörü
Üye109 yazı
suistimallere önlemek amacıyla yapılan bir işlem. sanırım kosgeb ilk çıktığında bu krediyle araba falan almış diye duydum...
sonra sistem değişti. devlet diyorki samimi isen önce biraz harcam yap sonra fatura ile ispatla bende öderim diyor.
asıl amaç istihdam oluşturmak ve üretim imalat gibi işlere destek olmak.

destek alan arkadaşlar elbet var ama prodesür uzun. 1 sene kadar sanki kosgeb den para alamayacakmış gibi ticarete devam etmeye deneyin.

Yerleşim Türkiye / KocaeliMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye3 yazı
Merhaba, ben mmwwlltt'in bahsettiği danışmanlardan biriyim. Her hangi bir bilgi almak istersen bana ulaşabilirsin.

Yeni Üye83 yazı
Arkadaşlar merhaba. Kusura bakmayın ancak müsait olabildim. Öncelikle şunu söyleyeyim bu desteği alabilmem için bana da birkaç aracı proje vs. konusunda yardımcı olmak istedi. Daha doğrusu 1000 TL karşılığında danışmanlık hizmeti verdiklerini söylediler ancak KOSGEB'in sitesine girdiğinizde siz de göreceksiniz ki bu desteği alabilmek için dışarıdan herhangi bir danışmanlık hizmeti almanıza gerek yok. Danışmanlık hizmeti alsaydım da aynı süre zarfında desteğimi alabilecektim. Yani bana bir katkısı olmayacaktı aksine 1000 TL elimden gitmiş olacaktı. Her neyse...
Bir arkadaş desteğin neden iş başında verilmediğini sormuş. Bence de haklı ancak şöyle düşünmek gerekiyor ki daha önceki yıllarda insanlar teşvikleri önceden alıp alıp yatırım yapmadan ortadan kaybolmuşlar. 90'lı yıllarda hatırlayanlarınız olabilir, böylesi durumlarla karşılaşılıyordu. Devlette bunun önüne geçebilmek için böylesi bir önleem almış. Bence mantıklı da.
Daha önce de dediğim gibi işin üzerine iyi eğilirseniz kısa sürede alırsınız. Benim desteği almam bir kaç ay sürdü o da işlerimden dolayı sürekli KOSGEB birimine gidip gelemedim. Yani sürecin uzayıp uzamaması size bağlı.

Şimdi. Başta belirteyim ki bu anlattıklarım benim başımdan geçenler. Benim izlenimlerim. O zaman destek miktarı 30.000 TL idi. Şimdi 50.000 Tl oldu ve pek sanmıyorum ama işleyişte minik değişiklikler olabilir. Sıralamaya gelince. Öncelikle kursa yazılmanız lazım. Bu kursları KOSGEB kendisi açabildiği gibi İŞKUR ile ortak da açabiliyor. Buraları takip edip açılacak kurslara önceden ön başvuru yapmak gerek. Çünkü başvuru sayısı kurs kapasitesinden fazla olduğu zaman mülakatla eleme yoluna gidiyorlar. Bizde öyle olmuştu. 100 kişilik kontenjan vardı ama başvuru 208 kişiydi. Daha birçok insan da kontenjan aşıldığından dolayı başvuruyu kaçırmıştı. Dünyanın sonu değil tabi ama bir sonraki kursu beklemeniz gerekiyor ve haliyle süreç uzayabilir. Bir de şu var ki istediğiniz ilde kurs alabilirsiniz. Yani işi kurmak istediğiniz ilde sertifika almak gibi bir şart yok. Ben farklı ilde kursa gittim ve İzmir'de açtım iş yerimi. Bu da bir avantaj. Mülakat olursa eğer orada da iş planınızı kabaca anlatıyorsunuz. Kendinizden kısaca bahsediyorsunuz. Toplam 5 dk. civarı sürüyor. Üniversite mezunu olanlar ve kadınlar böylesi durumlarda önceliğe sahip. Bazı iş fikirlerini desteklemiyorlar. O yüzden öncelikle iş fikrinizin desteklenip desteklenmediğini bir KOSGEB biriminden ya da çağrı merkezinden öğrenmenizde fayda var. Mesela kıraathane, internet kafe gibi işleri desteklemiyorlar. Ya da yumurta üretimini desteklemiyorlar ama yumurta paketleme tesisi açacaksanız bunu destekliyorlar. Yumurta üretimini destekleyen başka birimler var zaten.
Kursa kabul edildikten sonra eğitimler başlıyor. Şirket nasıl kurulur, işleyiş nasıl olmalıdır, kabaca muhasebe vs gibi konular anlatılıyor. Ben işletme fakültesi mezunuyum. Ünivesitede aldığım eğitimin basitleştirilmiş şekli gibi düşünülebilir bu eğitimler. Ya da sıkıştırılmış hali gibi. Zaten hocalar da üniversiteden gelen yrd. doç. ya da doç. ünvanlı kişiler. En azından bizim kursta öyleydi. Kursa devam zorunluluğu bulunmakta. Sadece 1 gün gelmeyebilirsiniz. Her gün imza atılıyor ve bazıları detaylı olarak inceliyor yoklama listesini. Bazı hocalar yani. Kimisi de dikkat etmiyor. Ama mecbur olmadıkça gelmekte fayda var.
Toplam 20 gün sürdü bizim kurs. Bittikten sonra da 1 ay sonra sertifikalar geldi. BURAYI BÜYÜK HARFLERLE YAZMAK İSTİYORUM ÇÜNKÜ ÖNEMLİ. SERTİFİKANIN ÜZERİNDEN YAZAN TARİHTEN SONRA İŞLETMENİZİ KURMANIZ GEREK. DAHA ÖNCE KURARSANIZ DESTEK ALAMIYORSUNUZ. Mesela kurs bugün 9 Eylül 2016'da bitti. Siz de hemen 10 Eylül'de işletmenizi kurdunuz. Ama sertifikanız 01 Ekim 2016 tarihli. İşte bu durumda destekten faydalanamıyorsunuz. Buna dikkat etmek gerek.
Sertifikanızı da teslim aldıktan sonra artık kurulum sürecine girebilirsiniz. Şunu da belirteyim kursun sonunda formaliteden bir sınav yapılıyor. Devamsızlık sorununuz olmadığı sürece sertifikayı almaya hak kazanıyorsunuz.
Şirketinizi kurduktan sonra öncelikle KOSGEB'e başvuru yapıp işletmenizin bir KOBİ olduğunu onaylatıyorsunuz. Ardından KOSGEB sitesi üzerinden size ekran açılıyor ve destek başvuru ekranlarını görüyorsunuz. Buradan iş planınızı hazırlayıp KOSGEB bünyesindeki danışmanınıza veriyorsunuz. Eksiklik olup olmadığını size söylüyor ve düzeltmeleri yaptıktan sonra sizi kurula davet ediyorlar. Tabi daha önceki mesajımda da bahsettiğim gibi bu iş planı baştan savma olmuyor. Detaylı hazırlamanız lazım. Başvurmak istediğiniz destekleri ve miktarlarını da yine KOSGEB sitesi üzerindeki size özel açılan ekrandan belirtiyorsunuz. Öncelikle aldığınız ürünlerin faturalarının fotokopileri isteniyor. Kurula davet edilip genel merkezden gelen müfettişlerle mülakat yaptıktan sonra danışman size mülakatın sonucunu belirtiyor. Tabi bu bilgiler posta yoluyla da geliyor ama direkt danışmanla e-mail ya da telefon yoluyla irtibata geçerseniz daha hızlı olur gidişat. Daha sonra faturaların aslını ve ödeme sliplerinizi istiyorlar. Burada şunu belirtmekte fayda var; aldığınız her ürün faturalı ve ödemesi banka yoluyla yapılmış olması lazım. Banka havalesi yoluyla ürün aldıysanız dekontun banka tarafından kaşeli imzalı halini istiyorlar. Yok eğer kredi kartıyla aldıysanız hem sliplerinizi istiyorlar hem de kredi kartı ekstrenizin yine banka tarafından kaşeli imzalı halini istiyorlar. Şöyle bir durumu kabul etmiyorlar: Ben ürünün ödemesini elden yaptım ama faturalı ürün. Faturası da işte burada. Böyle bir durumda o faturaya ödeme yapmıyorlar. Yani tamamen banka kanalıyla ödeme yapmanız şart. Bütün bu evrakları eksiksiz teslim ettikten sonra daha önce belirtmiş olduğunuz banka hesabınıza paranızı gönderiyorlar. Tabi desteği alabilmeniz için vergi dairesine ve sgk'ya borcunuzun olmaması lazım. Yapılandırılmış ve taksitlerini geciktirmediğiniz borçlarınız bu kapsamda değil tabi. Yani bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ve sgk'dan borcu yoktur kağıdı almanız lazım. Bu söyleyeceğimden tam emin değilim ama yüksek ihtimalle böyle olması lazım: Vergi dairesine borcunuz varsa misalen 5000 TL, önce KOSGEB 5000 TL'yi vergi dairesine gönderiyor ve borcunuzu ödüyor daha sonra başka hak ettiğiniz para varsa bunu size ödüyor diye biliyorum. Ama bu nüansı sormakta fayda var.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama elimden geldiğince süreci anlatmaya çalıştım. Bunların dışında kuracağınız şirketteki payınızın en az %30 olması ya da son 2 sene içinde kuracağınız iş kolunda bir şirkete sahip olmamanız gerektiği gibi maddeler zaten KOSGEB'in sitesinde mevcut. Bunları oradan öğrenebilirsiniz.
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Proje aşaması ile tamamen kendiniz uğraşın. Kimseye boştan yere para kaptırmayın.
Başka sorunuz varsa bilgim dahilinde cevaplayabilirim.

Üye151 yazı
Hocam yazdığınız yazı çok güzel olmuş. Teşekkür ederim bu kadar bilgiyi bizlerle paylaştığınız.

Üye151 yazı
Hocam yazdığınız yazı çok güzel olmuş. Teşekkür ederim bu kadar bilgiyi bizlerle paylaştığınız.

Yeni Üye1 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Det
Arkadaşlar merhaba. Kusura bakmayın ancak müsait olabildim. Öncelikle şunu söyleyeyim bu desteği alabilmem için bana da birkaç aracı proje vs. konusunda yardımcı olmak istedi. Daha doğrusu 1000 TL karşılığında danışmanlık hizmeti verdiklerini söylediler ancak KOSGEB'in sitesine girdiğinizde siz de göreceksiniz ki bu desteği alabilmek için dışarıdan herhangi bir danışmanlık hizmeti almanıza gerek yok. Danışmanlık hizmeti alsaydım da aynı süre zarfında desteğimi alabilecektim. Yani bana bir katkısı olmayacaktı aksine 1000 TL elimden gitmiş olacaktı. Her neyse...
Bir arkadaş desteğin neden iş başında verilmediğini sormuş. Bence de haklı ancak şöyle düşünmek gerekiyor ki daha önceki yıllarda insanlar teşvikleri önceden alıp alıp yatırım yapmadan ortadan kaybolmuşlar. 90'lı yıllarda hatırlayanlarınız olabilir, böylesi durumlarla karşılaşılıyordu. Devlette bunun önüne geçebilmek için böylesi bir önleem almış. Bence mantıklı da.
Daha önce de dediğim gibi işin üzerine iyi eğilirseniz kısa sürede alırsınız. Benim desteği almam bir kaç ay sürdü o da işlerimden dolayı sürekli KOSGEB birimine gidip gelemedim. Yani sürecin uzayıp uzamaması size bağlı.

Şimdi. Başta belirteyim ki bu anlattıklarım benim başımdan geçenler. Benim izlenimlerim. O zaman destek miktarı 30.000 TL idi. Şimdi 50.000 Tl oldu ve pek sanmıyorum ama işleyişte minik değişiklikler olabilir. Sıralamaya gelince. Öncelikle kursa yazılmanız lazım. Bu kursları KOSGEB kendisi açabildiği gibi İŞKUR ile ortak da açabiliyor. Buraları takip edip açılacak kurslara önceden ön başvuru yapmak gerek. Çünkü başvuru sayısı kurs kapasitesinden fazla olduğu zaman mülakatla eleme yoluna gidiyorlar. Bizde öyle olmuştu. 100 kişilik kontenjan vardı ama başvuru 208 kişiydi. Daha birçok insan da kontenjan aşıldığından dolayı başvuruyu kaçırmıştı. Dünyanın sonu değil tabi ama bir sonraki kursu beklemeniz gerekiyor ve haliyle süreç uzayabilir. Bir de şu var ki istediğiniz ilde kurs alabilirsiniz. Yani işi kurmak istediğiniz ilde sertifika almak gibi bir şart yok. Ben farklı ilde kursa gittim ve İzmir'de açtım iş yerimi. Bu da bir avantaj. Mülakat olursa eğer orada da iş planınızı kabaca anlatıyorsunuz. Kendinizden kısaca bahsediyorsunuz. Toplam 5 dk. civarı sürüyor. Üniversite mezunu olanlar ve kadınlar böylesi durumlarda önceliğe sahip. Bazı iş fikirlerini desteklemiyorlar. O yüzden öncelikle iş fikrinizin desteklenip desteklenmediğini bir KOSGEB biriminden ya da çağrı merkezinden öğrenmenizde fayda var. Mesela kıraathane, internet kafe gibi işleri desteklemiyorlar. Ya da yumurta üretimini desteklemiyorlar ama yumurta paketleme tesisi açacaksanız bunu destekliyorlar. Yumurta üretimini destekleyen başka birimler var zaten.
Kursa kabul edildikten sonra eğitimler başlıyor. Şirket nasıl kurulur, işleyiş nasıl olmalıdır, kabaca muhasebe vs gibi konular anlatılıyor. Ben işletme fakültesi mezunuyum. Ünivesitede aldığım eğitimin basitleştirilmiş şekli gibi düşünülebilir bu eğitimler. Ya da sıkıştırılmış hali gibi. Zaten hocalar da üniversiteden gelen yrd. doç. ya da doç. ünvanlı kişiler. En azından bizim kursta öyleydi. Kursa devam zorunluluğu bulunmakta. Sadece 1 gün gelmeyebilirsiniz. Her gün imza atılıyor ve bazıları detaylı olarak inceliyor yoklama listesini. Bazı hocalar yani. Kimisi de dikkat etmiyor. Ama mecbur olmadıkça gelmekte fayda var.
Toplam 20 gün sürdü bizim kurs. Bittikten sonra da 1 ay sonra sertifikalar geldi. BURAYI BÜYÜK HARFLERLE YAZMAK İSTİYORUM ÇÜNKÜ ÖNEMLİ. SERTİFİKANIN ÜZERİNDEN YAZAN TARİHTEN SONRA İŞLETMENİZİ KURMANIZ GEREK. DAHA ÖNCE KURARSANIZ DESTEK ALAMIYORSUNUZ. Mesela kurs bugün 9 Eylül 2016'da bitti. Siz de hemen 10 Eylül'de işletmenizi kurdunuz. Ama sertifikanız 01 Ekim 2016 tarihli. İşte bu durumda destekten faydalanamıyorsunuz. Buna dikkat etmek gerek.
Sertifikanızı da teslim aldıktan sonra artık kurulum sürecine girebilirsiniz. Şunu da belirteyim kursun sonunda formaliteden bir sınav yapılıyor. Devamsızlık sorununuz olmadığı sürece sertifikayı almaya hak kazanıyorsunuz.
Şirketinizi kurduktan sonra öncelikle KOSGEB'e başvuru yapıp işletmenizin bir KOBİ olduğunu onaylatıyorsunuz. Ardından KOSGEB sitesi üzerinden size ekran açılıyor ve destek başvuru ekranlarını görüyorsunuz. Buradan iş planınızı hazırlayıp KOSGEB bünyesindeki danışmanınıza veriyorsunuz. Eksiklik olup olmadığını size söylüyor ve düzeltmeleri yaptıktan sonra sizi kurula davet ediyorlar. Tabi daha önceki mesajımda da bahsettiğim gibi bu iş planı baştan savma olmuyor. Detaylı hazırlamanız lazım. Başvurmak istediğiniz destekleri ve miktarlarını da yine KOSGEB sitesi üzerindeki size özel açılan ekrandan belirtiyorsunuz. Öncelikle aldığınız ürünlerin faturalarının fotokopileri isteniyor. Kurula davet edilip genel merkezden gelen müfettişlerle mülakat yaptıktan sonra danışman size mülakatın sonucunu belirtiyor. Tabi bu bilgiler posta yoluyla da geliyor ama direkt danışmanla e-mail ya da telefon yoluyla irtibata geçerseniz daha hızlı olur gidişat. Daha sonra faturaların aslını ve ödeme sliplerinizi istiyorlar. Burada şunu belirtmekte fayda var; aldığınız her ürün faturalı ve ödemesi banka yoluyla yapılmış olması lazım. Banka havalesi yoluyla ürün aldıysanız dekontun banka tarafından kaşeli imzalı halini istiyorlar. Yok eğer kredi kartıyla aldıysanız hem sliplerinizi istiyorlar hem de kredi kartı ekstrenizin yine banka tarafından kaşeli imzalı halini istiyorlar. Şöyle bir durumu kabul etmiyorlar: Ben ürünün ödemesini elden yaptım ama faturalı ürün. Faturası da işte burada. Böyle bir durumda o faturaya ödeme yapmıyorlar. Yani tamamen banka kanalıyla ödeme yapmanız şart. Bütün bu evrakları eksiksiz teslim ettikten sonra daha önce belirtmiş olduğunuz banka hesabınıza paranızı gönderiyorlar. Tabi desteği alabilmeniz için vergi dairesine ve sgk'ya borcunuzun olmaması lazım. Yapılandırılmış ve taksitlerini geciktirmediğiniz borçlarınız bu kapsamda değil tabi. Yani bağlı bulunduğunuz vergi dairesi ve sgk'dan borcu yoktur kağıdı almanız lazım. Bu söyleyeceğimden tam emin değilim ama yüksek ihtimalle böyle olması lazım: Vergi dairesine borcunuz varsa misalen 5000 TL, önce KOSGEB 5000 TL'yi vergi dairesine gönderiyor ve borcunuzu ödüyor daha sonra başka hak ettiğiniz para varsa bunu size ödüyor diye biliyorum. Ama bu nüansı sormakta fayda var.
Biraz uzun oldu kusura bakmayın ama elimden geldiğince süreci anlatmaya çalıştım. Bunların dışında kuracağınız şirketteki payınızın en az %30 olması ya da son 2 sene içinde kuracağınız iş kolunda bir şirkete sahip olmamanız gerektiği gibi maddeler zaten KOSGEB'in sitesinde mevcut. Bunları oradan öğrenebilirsiniz.
Son olarak şunu söylemek istiyorum. Proje aşaması ile tamamen kendiniz uğraşın. Kimseye boştan yere para kaptırmayın.
Başka sorunuz varsa bilgim dahilinde cevaplayabilirim.

çok faydalı bir yazı olmuş çok teşekkürler. Peki mülakat için başka neye dikkat etmek gerekli? Merakımdan soruyorum mahsuru yoksa, destek aldığınız sektör ne üzerine? Son olarak da iş planı hazırlama süreci ne kadar sürdü? Bununla ilgili eğitimde bilgilendirme yapılıyor mu ? Cevaplarsanız çok sevinirim şuan bende bir fikir üzerinde yoğunlaştığım için bilgiye çok ihtiyacım var

Yerleşim Türkiye / AntalyaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Yeni Üye60 yazı
Çok güzel bir yazı. Bilgiler için teşekkürler.

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye83 yazı
Mülakat için hazırladığınız iş planı ile ilgili sorular soruyorlar. O yüzden plana hakim olmanız lazım. Zaten kurula girmeye hak kazandiysaniz yüksek ihtimalle desteği alıyorsunuz. Yani çok korkulacak bir durum değil mülakat. Siz dürüst olarak o işi yapmak istediğinize adamları ikna ettiğiniz sürece sıkıntı olmaz.

Üye347 yazı
50.000TL destek mevcut KOSGEB yeni girişimci desteğinin 30.000 olan hibe kısmının 50.000e çıkarılmış halidir.
Adı üzerinde bu bir girişimci desteğidir.
Desteğin amacı ise özellikle ülkemizde kurulan işletmelerin %40'nın ilk 6 ayda batıyor olması sebebi ile işini kurmaya sermayesi yeten girişimciye destek olarak, bu desteği işletme sermayesi yaparak ayakta kalmasını sağlamaktır.
İlk şart olarak uygulamalı girişimcilik eğitimi olması ve destek için iş planı hazırlanması ise girişimcilerin şöyle yaparım, o yaptıysa bende yaparım herkes yapıyor vs. değilde ayakları yere basan, iş fikrini olgunlaştıran, pazarı tanımayı, rekabeti anlamayı, işletmesini nerede konumlandıracağını öğretmeyi, finansal tabloları vs. anla**** bilinçli ve ileriye dönük bir projeksiyon ile başlamayı öğretmeyi amaçlamaktadır.

Destek almanız için izlemesigereken adımlar:
1* uygulamalı girişimcilik eğitimine katılmak.
Bu eğitimlerde talep çok olduğu için kurslara başvuru yapanlar arasından sözlü veya yazılı seçme yapılmaktadır. Burada sizin girişimci kişiliğiniz,iş fikriniz ve gerçekliği üzerinde sorular yer almaktadır. Burada sunduğunuz iş fikri dışında başka bir iş fikri ile destek başvurusu yapabilirsiniz. Bu mülakattaki sorular sadece gerçekten iş kurabilecek kişilerin seçilmesi amacıyla olup sunduğunuz bilgiler daha sonrası için bağlayıcı değildir.
2* bu eğitim sonunda sertifka/katılım belgesi almak.
3* bu belgeden sonra iş yerini kurmak.
4* oda kaydı vs. tamamlayıp KOSGEB'in kobi sistemine kayıt olmak.
5* iş planınızı hazırlamak(destekten yararlanmanızı sağlayacak proje diyebiliriz) ve sunmak.
6* kurula girmek.(oluşturulan kurul iş planınızdan size sorular sormaktadır.)
7. destek talep ettiğiniz tüm ürün ve hizmetleri faturalı almak ve ödemesini bir bankacılık enstrümanı ile yapmak(eft,havale,çek)
8* Bu fatura ve dekontlar ile ödeme talep etmek.

Destek Kalemleri:
1* Kuruluş desteği (2.000)
İşletmenizi kurarken (şahıs,ltd veya aş) harcadığınız resmi giderler. harç, noter, oda üyeliği vs.
2. kuruluş dönemi makina teçhizat ekipman(18.000)
işletmeniz için gerekli olan makina, teçhizat, ekipman, ofis donanımı vs. (Bina, inşaat, tadilat, araç, tabela vs. giderler desteklenmez.)
3. işletme giderleri (30.000)
aylık olarak kira ve eleman için.(çalışanlarınız var ise onların net ücreti üzerinden- ssk bildirgesi ve maaşın bankadan yatırılması esastır.)
denildiği gibi uzun ve sancılı süreçtir.
ama zaten harcayacağınız giderler için destek alarak bu 50.000TL'den bir kısmını almak hiç de azımsanacak bir rakam değildir. 2.000TL kazanmak için ayda yüz takla attığımız düşünülürse, bu destek iyidir. Ama bazı arkadaşların zannettiği gibi, benim iş fikrim, yanımda çuvalımı da getirdim, doldurun desteği bende gideyim tarzında olmaması sıkıcı olabilir. :D

Bendeniz de Kosgeb yeni girişimci desteği için iş planı hazırlama ve girişim danışmanlığı hizmetleri sunmakta olan birisi olarak şunları da ilave edebilirim.

Evet destekler ücretsiz olarak verilmektedir. iş planınızı hazırlamanız için de size atanan ve ünvanı kobi uzmanı olan bu arkadaşlardan ücretsiz destek alabilirsiniz.
Ama pratikte henüz desteğin uygulama esaslarına ait yönetmeliği bile okumamış olmaları (işini düzgün yapan ve aldığı maaşı hak etmek için uğraşanları tenzih ederim) hasebiyle maalesef olamamaktadır.

Batıda yerleşmiş olmasına rağmen bizde alışkanlığı ve tecrübesi oluşmamış bu iş planı hazırlama kültürü yeni olduğu için çoğu girişimciyi bu süreç zorlayabilmekte. Bu noktada kendiniz uğraşıp da hazırlayabileceğiniz gibi bir danışman arkadaştan profesyonel destek talep edebilirsiniz. Bu danışmanlık esası itibari ile iş planı hazırlamanızı içerse de, iş kurma, müşteri, satış, online mecralar, yurt dışı pazarlar, iş geliştirme, yalın girişim vb. bir çok konuda süreç boyunca size danışmanlık desteği de sağlayabilmektedir.

O nedenle danışman(konusunda tecrübeli) arkadaşların talep ettiği ücretler, yeni iş kurmakta olan arkadaşlar için biraz yüklü gelse de, uzun zaman alan bir işi outsource ederek asıl girişimlerine odaklanmaları ve ilave faydalar kazanmaları göz önünde bulundurulduğunda makul ücretlerdir.

Yani kısaca bu bir tercihtir. Ve emeğinde bir haklı karşılığı olmalıdır.

İster destekle ister desteksiz yeni bir iş kuran veya kurmaya hazırlanan tüm girişimci arkadaşlara başarılı ve bol kazançlı girişimler dileğim ile
Kabaklar çarpışır çekirdekler çıkar, fikirler çarpışır hakikatler çıkar.
https://bento.me/hakankaya

Yerleşim Türkiye / DenizliMeslek Dany?manlyk