Paypal ın ülkemizde kapanma sorununun çözümü şirket kurmak vs. bilinmesi gerekenleri, uzun olduğu için web sitemden kopyalıyorum.
Gürcistan da İş Olarak Neler Yapılır
NE ALINIR, NE SATILIR?
Gürcistan gerek alan olarak gerekse nüfus bakımından küçük bir ülke. Ama aynı zamanda büyük fırsatları barındıran bir ülke. Gürcistan’da üretim yok denecek kadar az. Neredeyse her şeyi ithal ediyor. Bu nedenle uygun fiyat olmak şartıyla Gürcistan’a iğneden ipliğe her şeyi satmak mümkün. Bu yönüyle bakıldığında, Gürcistan yeni pazar arayan ihracatçılar için çok uygun bir ülke. Kimyasal gübre ve ilaçlarla kirlenmemiş toprakları, Gürcistan’da tarım sektörünü öne çıkarıyor. Tüm ürünler, organik. Sebze ve meyveler, doğal ve lezzetli. Bu durum, dünyadaki yeni trend için paha biçilmez bir fırsat anlamına geliyor. Zira dünyada tüketiciler, organik ürünlere büyük ilgi gösteriyor. Dolayısıyla sebze ve meyve ithalatı yapmak isteyen firmalar, Gürcistan’ı büyüteç altına almalı.
öte yandan yatırımcılar için çok önemli bir gelişme de sözkonusu. Gürcistan, geçen ay sonunda Avrupa Birliği ile Ortaklık anlaşması imzaladı. Bu, Türkiye’nin 1995 yılında AB ile imzaladığı Gümrük Birliği anlaşmasına benziyor. Bu yönüyle bakıldığında, Gürcistan’da üretim yapan girişimciler, mal ve hizmetlerini AB ülkelerine gümrüksüz olarak satma şansını da yakalamış olacak.
YABANCI YATIRIMCILARA NE TüR HAKLAR TANINIYOR?
Gürcistan’da yabancı yatırımlar 12 Kasım 1996 tarihinde onaylanan “Yatırımların Teşviki ve Korunması” Kanunu ile güvence altına alındı. Söz konusu Kanun’da yatırımın tanımı yapılarak, yabancı yatırımcılara Gürcü vatandaşlara tanınan hak ve kolaylıkların aynısının tanınması öngörüldü. Ayrıca yatırımların Gürcistan hükümeti tarafından kamulaştırılması durumunda yatırımın reel piyasa değerinin ödenme zorunluluğu, anlaşmazlık halinde yatırımcının Gürcistan mahkemelerine ve uluslararası tahkim kuruluna başvurma hakkı bulunuyor. Yatırımcı tazminat bedelini serbetçe transfer hakkına sahip.
EN çOK HANGİ üLKELER YATIRIM YAPIYOR?
Gürcistan’a 2013 yılında 913 milyon dolarlık doğrudan yabancı sermaye yatırımı yapıldı. Bu yatırımların büyük kısmını Alman ve Türk yatırımcılar gerçekleştirdi. 2012 yılı verilerine göre yapılan doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının yüzde 20’2si enerji, yüzde 18’i imalat ve yüzde 18’2’si de finans sektörüne yapıldı. Yabancı yatırımcının Gürcistan’a kayıtlı olması şartıyla menkul kıymet, şirket, bina gibi yatırım olarak tanımlanan varlıkları satın almasında bir kısıtlama bulunmuyor. Ancak yabancı yatırımcıların tarım arazisi satın alması yasaklanmış, söz konusu arazilerin Gürcistan’da kurulu şirket üzerine 49 yıllığına kiralamasına olanak tanınmış. Gürcistan’da yatırımlara Türkiye benzeri bir teşvik sistemi uygulanıyor.
GüRCİSTAN YATIRIM üSSü OLACAK
Bağımsızlığın ardından yaşanan zorlu dönemlerde Türkiye, her zaman Gürcistan’ın yanında oldu. Komşu ülkenin kendi ayakları üzerinde durması, bağımsızlığını pekiştirmesi, bölgesinde barış ve istikrarı sağlayan bir ülke olması için çaba harcayan Türkiye diğer yandan, Gürcistan’ın en önemli hedefleri arasında bulunan Avrupa Birliği ve NATO’ya entegrasyon konularında da önemli destek sağladı. Bu durum iki ülkenin dostluğunu daha da pekiştiriyor.
Son 10 yılda Batı ile entegrasyon yönünde ciddi adımlar atan Gürcistan, NATO ile özel bir ilişki geliştirdi ve Türkiye Gürcistan’ın bu doğrultudaki çalışmalarının en önemli destekçileri arasında yer aldı. Avrupa Birliği’yle 27 Haziran’da Ortaklık Anlaşması imzalayan Gürcistan, bu hamleyle AB ile ilişkilerinde de ileri bir safhaya ulaştı.
Bu Ortaklık Anlaşması’nın bir parçası olarak devreye girecek olan Genişletilmiş ve Derinleştirilmiş Serbest Ticaret Anlaşması’yla birlikte, Gürcistan’da üretilecek mal ve hizmetler, Avrupa ülkelerine gümrük vergisi olmadan girebilecek. AB ile hayata geçirilen bu serbest ticaret anlaşmasıyla artık 4.5 milyonluk bir pazar olmaktan çıkan ve 400-500 milyonluk Avrupa pazarına açılan yeni bir kapı haline gelen Gürcistan, böylece yabancı yatırımcılar için çok daha cazip bir pazar haline gelecek.
Ekonomisi giderek gelişen Gürcistan, aynı zamanda uluslararası standartlarda, yatırımcıya güven veren politikalar izleyen bir ülke. Gürcistan hâlihazırda dünyada en rahat yatırım yapılabilen ülkeler sıralamasında 8. konumda. Yatırım dostu bir mevzuata sahip olan Gürcistan’da öncelikli sektörlerde yabancı yatırımcılara çeşitli teşvikler de sunuluyor. Hem fiziken, hem zihnen çok yakın olması nedeniyle yatırımcılarımız için oldukça cazip bir pazar olan Gürcistan’a gelmek isteyen iş adamlarımız, uzun vadeli ve üretim odaklı yatırım düşündüğünde ciddi destekler alabilirler. Avrupa’ya açılmak isteyen yatırımcılarımız için de Gürcistan artık önemli bir yeni kapı niteliğinde. Zira gelişmeler bu ülkenin yakın zamanda AB bağlantılı önemli bir üretim üssü haline dönüşebileceğine işaret ediyor.
Paypal Sorunu na Net Çözüm
Bu günlerde paypal ile alakalı çok mağdur olan ticaretci vatandaşlarımız benimle iletişime geçiyor. Ebay dan satış yapamadıklarından alternatif çözüm yolları araştırılmakta.
Sizleri bu konuda bilgilendirmek istedim; Şu ana kadar bir kaç kişiye yardımcı oldum. Gürcistan da şirket açmak, hem maaliyet açısından hemde prosedür açısından kolay, Paypal ın TBC bank ile anlaşması var ve herhangi bir sorun çıkmadan ticaretinizi yapabiliyorsunuz.
Bunun yanısıra yeni çıkan kanun sonucunda da yıllık 100.000 lari (bu günün kuru ile 130.000 tl ye kadar) vergi alınmıyor, buda burada yapılacak ticareti daha da cazip kılmakta.
Gürcistan’da Şirket Açma Hakkında SSS
Gürcistan da şirket açmak zormu, birçok kişi şunu bunu söylüyor, devletin yaptırımları nelerdir, biri daha önce gelmiş berberde traş olurken birisi korkutucu şeyler söylemiş gibi, forum sitelerinde birçok yazılar yazılıyor.
Öncelikle Batum a geldiğinizde Türkler in uğrak noktası olan türk sokağına gidiliyor ve yalan yanlış kelimelerin maaruzunda kalıyorsunuz. Ben burada kaldığım sürede sadece 2 defa türk sokağına gittim ve edindiğim tek izlenim, ipini koparanın geldiği, ne kadar boş, dolandırıcılık peşinde adam var orada :) Bu nedenle lütfen profesyonel ve gerçek bilgiler ile ilerliyelim.
Gelelim konumuza, Gürcistan da şirket açmak çok kolay, ortalama 2 günde tüm işlemler bitmiş oluyor.
Ticaret Türkiye de olduğundan daha esnek ve kolay misal 100.000 lari ye kadar devlet vergi almıyor (şirketin kuluruş şekline bağlı)
Diğer bir soru: Devlet çok para kazandığınızı görünce size cezalar yağdırıp, güya haraç alıyormu? Evet belediye ceza kesiyor ancak usulsüz işlem yaparsanız, misal restaurant, bar vs. açtınız, iş yerinizin içine karışılmaz ama dış duvarı izin almadan boyadınız, bu ceza sebebidir :) nasıl Muğla Bodrum daki evlerin rengini değiştiremiyorsunuz, işte burası da aynı. Yani önce kural öğreneceksiniz sonra yorum yapacaksınız.
Ceza yemeye bir örnek daha vereyim; İş yerini açtınız, Türkiye de hemen ilk yaptığımız iş tabela asmaktık. Ülkemizde yıllık vergisini ödersiniz. Burada belediyeden işlem yaptırmadan tabela asarsanız işte asıl ceza budur, ortalama 2000 tl ye yakın cezası vardır, yani önce izin alıyorsunuz sonra tabela takıyorsunuz. Yıllık vergi de yok
Türkiye de bi çorba parasına iş bitirmeyi öğrenen bizlere o yüzden burası zor gelir. Bu arada Türkiye ye nazaran cezalar bizim çekirdek paramız :)
Normal bir ofis kurdunuz para kazanıyorsunuz, kimse sizinle gelip uğraşamaz rüşvet isteyemez. Tüm polis lerin yakalarında kamera bulunmakta, rüşvetin ve haracın olmadığı tek ülke burası.
Çok para kazandım bana mafya musallat olurmu? Maalesef olamaz çünkü mafya diye bir olay yok.
Kısacası Türkiye den daha güvenli bir ülke diyebilirim. İnsanın İnsana saygısı olan bir ülke. Son 3 senedir neredeyse suç işlenmeyen tek ülke
Yapmak istediğiniz işe göre size yol göstererek rahat bir şekilde ilerlemenize yardımcı olmaktayız.
Gürcistan da ticaret yapmak isteyenlere ufakta olsa aklıma gelenleri yazdım, umarım yardımcı olmuştur. Aklınızda başka soru işaretleri var ise lütfen iletişime geçin.
Gürcistan da Nasıl Şirket Kurarım
GÜRCİSTAN’DA FİRMA KURMAYA DA ŞUBE AÇMA PROSEDÜRÜ
Bu ülkede firma kurma ya da ofis açmaya yönelik işlemler şu şekildedir.
1. Gürcistan’da Firma Kurulması
Bu işlemler tamamlandıktan sonra Gürcistan vatandaşlarına tanınan bütün hak ve yükümlülükler eşit olarak yabancılara da sağlanmaktadır. Buna paralel olarak şirkette Gürcü ortak yada Gürcü Müdür bulundurma şartı yoktur.
Ülkede kurulacak şirket için genellikle tavsiye edilen şekil Limited (Ltd.) şirkettir. Bu şirket tüzüğüne göre bir ya da birden fazla şirket kurucu ortağı olabilir. Buna göre gerekli belgeler şunlardır:
Şirket sermayesi için en az 200 Lari bankaya yatırılmalıdır. Bu sermaye nakit olarak da olabilir. Şirket kuruluş işlemlerinden sonra (yaklaşık 10 gün) anılan nakit sermaye geri çekilip şirket faaliyetleri için kullanılabilir.
Şirket faaliyetlerini yürütebilmesi için bir ofis gerekmektedir.
Şirket kurucularının/ortaklarının kimlik bilgileri, adresleri, sermaye pay dağılımı, Müdürün ve Genel Müdürün kimler olacağı hakkında bilgiler gerekmektedir.
Kuruluş işlemleri ortalama 1 ila 3 günde tamalanmakta olup, şirket belgeleri, mühür ve makbuzlar şirket yetkililerine yukarıda belirtilen süre içerisinde teslim edilmektedir.
Anılan bu işlemler için hukuk büroları, kurulacak olan firmanın niteliğine göre hizmet bedeli talep etmektedirler.
2. Gürcistan’da Şube Açılması
Türkiye ya da başka bir ülkede mevcut herhangi bir şirketin Gürcistan’da şube ya da temsilcilik ofisinin açılmasına yönelik işlemler ve belgeler şunlardır:
Şirketin kuruluşu ile ilgili Resmi Gazete’de yayımlanan “Şirket Tüzüğünün” Gürcüceye tercümesi.
Şirket müdürünün ya da Yönetim Kurulu yetkililerinin Gürcistan’da şube ya da temsilcilik açılması hakkında bir karar alması.
Gürcistan’da faaliyette bulunmak için yine şirket müdürü ya da Yönetim Kurulunca yetkili şahsın veya müdürün/temsilcinin atanmasına dair alınacak karar.
Gürcistan’da açılması planlanan ofisin/büronun faaliyette bulunabilmesi için, ofisin/büronun adresi yetkilisince hazırlanacak onay yazısı (noter onaylı).
Şirketin Gürcistan’daki temsilcisi ya da müdür olarak atanan şahsın kimlik bilgileri, mesleği, adresi ve görev ve yetkisini belirten bir yazı.
Bütün yukarıda belirtilen ve Türkiye’de yapılması gereken bütün belgelerin hepsinin Gürcüceye tercüme edilmesi, Gürcistan Büyükelçiliği (Ankara’da) ya da Konsolosluk birimlerince (Trabzon, İstanbul ve İzmir) onaylanması gerekmektedir. Bu işlemlerden sonra anılan belgeler Gürcistan’ daki yetkili makam ya da birimlerce işleme alınmaktadır. ( Gürcüce çeviri sadece V.D alınan Evrak için gereklidir. Noterden Apostil yapılması yeterli. Diğer evraklar burada tercüme yapılması fiyat açısından daha düşüğe mal olmaktadır.)
Türkiye’de temin edilecek belgelere ilave olarak, Gürcistan yasa ve yönetmelikleri çerçevesinde hazırlanacak ek belgeler de resmi birim ya da kuruluşlara onay için sunulacaktır. Kuruluş, Mahkeme onayından sonra yaklaşık 10 gün içinde resmi statüye kavuşmuş olmaktadır.
Gerekli evrakları hazırlamadan önce lütfen bizimle irtibata geçin
Bir Müşterimin Sorusu ve Yanıtımda Masrafları Hakkında Verdiğim Cevap Aşağıdaki Gibidir…
SORU
Enes diyor ki:
30 Haziran 2016, 07:00
Merhaba. Ben Enes. Balıkesirde yaşıyorum. Öncelikle benim için çok önemli bir konuyu ele almışsınız. Bende şu bir ay içerisinde (PAYPAL kapandığından beri) komşu ülkelerden birinde şirket açma düşüncesindeyim.
Şimdi sizden öğrenmek istediğim şeyler var.Ben Gürcistandan şirket açıp o şirkete bağlı bir banka hesabı açmak istiyorum. İnternet üzerinden yaptığım satışların paraları bu hesaba yatacak. Ama ben Türkiyede ikamet edeceğim.
1- E ticaretle alakalı vergilendirme nedir?
2- Böyle bir iş için kurulacak şirketin kuruluş masrafı ve aylık gideri nedir?
3- E ticaret olduğundan soruyorum fatura kesmeden yapabilir miyim?
4- Bu kurduğum şirketle Türkiyeye araba sokabilir miyim?
5- Bunlarla ilgili bana yardımcı olursanız sizin komisyonunuz ne olacak?
Biliyorum biraz abarttım ama bunları öğrenmek istiyorum. Yardımcı olursanız sevinirim.
Teşekkürler
CEVAP
admin diyor ki:
30 Haziran 2016, 14:21
Merhabalar, öncelikle abartmış sayılmazsınız, gayet mantıklı sorular. teker teker cevap vereyim.
1. Vergilendirme şirket açılış şekline bağlıdır, bir kaç kişiye bu şekilde yardımcı oldum. günümüz kuru ile 130.000 tl civarında kadar vergi alınmamakta. Bu ciroyu geçince de geçtiğiniz kadar meblağ nın vergisi ödenmekte.
2. Ortalama sadece buraya özgü açacaksanız firmayı, şube vs. şeklinde Türkiye de ki firmayla bağlantısı olmaz ise (gerekte yok zaten) ortalama 800 – 850 $ arasında şirket kurulum masrafı olmakta. Bunun yanısıra ofis vs. tutmanız gerekiyor ki buda minimum 150-250 $ arasında. Ama ofis konusunda sizlere yardımcı oluyoruz. Mülkü kendimize ait yerde firmanızı gösteriyoruz, yıllık sadece bizdeki gibi stopaj vergisi var (ortalama Yıllık 1.500 TL) , yanlız vergiyi biz ödediğimiz için kontrat yaptıktan sonra ilk 6 aylık kısmını 750 TL ödüyorsunuz. Ama 130.000 TL lik vergi avantajını düşünürseniz bu hiçbirşey.
3. Bizde yazılım sektörü içinde olduğumuz için konuya yabancı değilim. Burada fatura kesmemek ciddi bir suçtur. Bakkaldan sakız dahi alsanız fiş kesilen bir ülke. İlla yaptığınız satışla alakalı kesmek zorunda değilsiniz, fakat paypal üzerinden bankaya yatan meblağyı belgelendirme mecburiyetiniz var. Onu da muhasebecilerimiz toplu olarak bir yada birkaç fatura keserek sizin adınıza belgelendirir.
4. Biz de şu anda grup şirketi kurup araçaları Türkiye ye ***ürmek için çalışmalar yapıyoruz. ***ürebilirsiniz ama bazı prosedürler var onları yaptıktan sonra. detayları yüz yüze verebilirim.
5. Gelelim bizim komisyonumuza; Komisyonumuz şirket kurulumunun içindedir, extra bir masraf olmadıktan sonra maaliyetiniz bukadar. extra durumunda henüz çıktığı olmadı. Mühasebe işlemleride aylık işlem haçmine göre değişmektedir. Normal bir firma 150 Tl civarı ama aylık hacmi 10 -15 bini geçen firmalarda oranlar değişmektedir.