Öncelikle selamlar,
Aslında forumda pek aktif bir kullanıcı değilim, bu gübre olayına takıntılı olduğum için yazıyorum.
Solucandan da gübreden de anlamam.
Sadece reklam olsun diye, bu tarz başlıklar ya da haberler yapılıyor. Bunları dikkate alıp yorum yapılınca da, reklamın iyisi kötüsü olmaz mantığından yine reklam oluyor.
Sizin ya da sizin gibi ciddi düşünen insanlara bu gübre işini kesinlikle tavsiye etmiyorum. Çünkü bu işi yapıp çok para kazandığı iddia edilen büyük yatırımcıların haberleri bile şişirme.
Eğer solucanlarınızı sizin gibi para kazanma hayalleri kuran insanlara satacaksanız, ancak öyle güzel para kazanabilirsiniz. Ancak hayal satmaktan bahsediyorum tabii ki.
http://www.gazetevatan.com/ne-ilginc-isler-var--501145-ekonomi/Buyrun linkteki haberi, sizin şartlarınıza göre analiz edelim.
- Haberin bir yerinde 450 bin lira yatırım ile 2 milyon solucan aldı, bir yerinde evinde 50 solucanı 350 milyon yaptı demiş.
Sanırım burada güvenilir olan 450 bin liraya 2 milyon solucan alıp, 7 yıl boyunca üretim öncesi çoğaltmaya gittiğidir.
Siz 100 bin solucanı 7 yıl boyunca üretim öncesi çoğaltmaya giderseniz +-/* ancak 17 milyon solucanınız olabilir.
Bu da size yatırımcının 350 bin lira "ciro" yaptığı yıla karşılık gelen yıl 17 bin lira "ciro" sağlar.
350 Milyon solucanın kaç liralık gübre yediği, satış öncesi hazırlıkların zorlukları, traktör masrafı, eleman masrafı, kira, elektrik, su, muhasebe vs bu konulara hiç girmeyeceğim çünkü ortada asgari ücretten daha düşük bir gelir var. Hem de yatırımınızdan itibaren 7 yıl çok düzenli çalışmanızdan sonra.
------
Ancak şöyle para kazanıyorlar.
1 Yıl içerisinde, sizin gibi, etraftan doldurulmuş haberlerle kendi işini kurarak para kazanacağı hayali kuran 2 ya da 3 arkadaşa 100'er bin solucan satıp, 50-75 bin lira sularında direk "kar" ediyorlar.
Bu gübreden çok daha zahmetsiz çok daha kazançlı bir iş, o nedenle reklama yatırım yapıyorlar. Gerekirse ulusal yayınlar vs. Bu 2-3 arkadaşı ayda bile denk getirenler var siz düşünün.
Bir de işe şu kısmından bakalım. Siz bu güne kadar sizden çıkarı olmayan hangi sektörden birini gördünüz ki çıkıp her yerde yayın yapsın," ben çok para kazanıyorum. Aman sizde yapın, bakın ben çok kazanıyorum" desin. Arz artarsa fiyatlar düşeceğinden, bundan kaçınmaları gerekirken, daha ne kadar bağırabiliriz diye bakıyorlar.
Yani kısaca benim görüşüm, yapılan haberlerden ve yorumlardan çıkardığım matematiğe göre bu iş "hayal satmak"'tır.
Saygılarımla,