Sinan bey tekrar merhaba,
1-2-3-4-5 .maddelerde hemfikir olduğumuz için hiç suya sabuna dokunmadan diğer noktalara geçiyorum:))
6) 3 usta x 2.750(ortalama maaş)=8.250 Tl bunun ssk sı yemeği vs 10000 düz hesap diyelim..Elektrikte en fazla 850-1000 arası gelir..3 ustayla 11.000-12000 arasında sabit gideriniz olur..
7)Mobilya sektöründe (en azından bu işin merkezi inegölde) suntalam üretim yapan firmalarda verimlilik kişi başı aylık 10-13 takımdır..Yani 3 ustayla en az 30-en fazla 39 takım üretebilirsiniz.Bu oran ustalarınızın gayretine,işi bilmesine ve makina parkurunun kalitesine bağlı olarak (+)(-) 2 oynar..Ama bu rakamlarada hemen ilk aydan ulaşamazsınız..Bunun için minimum 5-6 aylık bir süreç gerekir..
8) 5 adet yatak odası modeli demek aynı zamanda 5 adet yemek odası demektir.. Her modelden en az 10 ar takım kesseniz (hem müşteriniz talep ettiğinde hemen cevap verebilmek,hem üretim hızını artırmak,kesim firelerini minimize etmek,hemde makina ayarlarında fazla zaman kaybetmemek için) elinizde 100 takım yatak yemek odası olur..!!! Buda sizin ekibin 3 ayı demek:))Nacizane tavsiyem 5 model yerine 1 tek modele odaklanın ilk etapta daha verimli olur..Nasıl bir model derseniz çevrenizdeki mobilyacı vitrinlerini gözlemlemeniz çok fayda getirir size..Her senenin bir trend modeli ve rengi vardır her mağazada görürsünüz,onu bulduğunuzda riskinizi minimize edersiniz..
9)Tv ünitesi,portmanto,ayakkabılık vs modellere girmek ilk etapta dediğim riskleride beraberinde getirir bence bunları ilk etapta hiç düşünmeyin..Ne kadar çok model ve ürün çeşidi o kadar dert:)))
10) İnşaat ve otel işleri için üretim ekibinizin çok sağlam olması gerekir..Sonuçta bu işler sözleşmeli işler..Yatak yemek odasını müşterinize 1-2 gün geç gönderseniz sıkıntı olmaz ama otel ve inşaat işlerinde her geçen gün size zarar yazar..İşler ters gitmeye başladığındada gider maalesef:))
11)Yurtici fuarlara katılmak için inanın 2-3 yıldır sıra bekleyen firmalar tanıyorum..Sıraya giriyorsunuz,yer açılmasını bekliyorsunuz..Büyüklerden küçüklere sıra gelene kadar inanın küçüklerin canı çıkıyor:))) Ancak eğer fuara katılan bir mobilya üreticisi arkadaşınız varsa onun standına ürün ko**** fuara katılabilirsiniz ilk etapta buda ne kadar sağlıklı olur tartışılır.. (Koltukçunun standına sehpa/aksesuar/duvar ünitesi,yatak-yemek üreten arkadaşın standına genç odası koymak inegölde son yıllarda revaçta olan bir ''fuara katılma'' taktiği :))
12)Üreteceğim ürünler arasında ''Yatak odası,Genç odası,duvar ünitesi,bebek odası,portmanto,kitaplık gibi ürünler olabilir''demişsiniz.Ama inanın dışardan aynı gözüksede bu ürünlerin hepsinin kendine has üretim ayakları vardır..Mesela Genç odası ve bebek odasında parçalar daha küçük olduğu için işçilik daha fazladır,fire oranı daha yüksektir..Şu durumda saydığınız herşeyi üretebilmeniz için çok sağlam bir makina parkuruna,(CNC tezgahlar,çoklu kesim makinaları vs),iyi bir planlamacıya,ve işi çok çok iyi bilen bir ekibe ihtiyacınız var..Kaldıki yatak yemek üreten firmaların genç odası,genç odası üreten firmalarında yatak yemek odası üretmekten kaçındıklarını görürsünüz..
13)Daha öncede dediğim gibi işten anlamamanız büyük bir handikap ancak bunuda ilk etapta bulacağınız bir Ar-Ge ci ile azaltabilirsiniz. Şöyleki;Yapmaya karar verdiğiniz ürünün kesim planlarını,delik planlarını,ambalaj planlarını,malzeme poşet listelerini,kanal planlarını,montaj planlarını muhakkak ama muhakkak bir argeci ile anlaşarak çizdirin/yaptırın.(dışardan bu tarz konularda destek veren argeciler mevcut piyasada)..Ve ustalarınızdan bu planlara sadık kalmalarını isteyin..İlk etapta bu ürün dosyaları size standart üretim yapma şansı verir.Diğer taraftan 1 takım için ne kadar sunta,kenar bandı,tutkal,minifiks,dübel,kulp,menteşe vs gideceğini bilir ürünlerinizin üretim aşamasında % kaç fire vereceğini gösterir..Bu da size malzeme kontrolünü elinizde tutma şansı verir,hesap sorma referansınız olur.
Ayrıca sektörde sıkça rastlanan ve kronikleşen canı sıkılıp işten erken ayrılan ,15 günde bir eşi-çocuğu-baldızı-anası-danası rahatsız olup işe gelemeyen..!!!,kahvede taşlı okey oynarken ''abi çok rahatsızım bugün gelemeyeceğim'' diyerek okeye dönen,kışın işler düştüğünde kedi gibi olup-mobilya sezonu açıldığında (Nisan 15 - Eylül 15) 200 tl için sezonun ortasında yan komşunuzda çalışmayı marifet sayan,ben olmazsam bu işler yürümez psikolojisine sahip İŞ AHLAKI YÜKSEK..!! ustaların size vereceği zararı minimize eder:))
14)Konumuzla ne kadar alakalı olur ne kadar işinize yarar bilmiyorum ama yinede yazayım..Türkiye'de aklınıza gelecek her konuda seviyesi en düşük sektör maalesef mobilya sektörüdür..!! Adam köyde 2 dönüm arazi satar mağazacı olur sizi satın aldığını sanır,çocuk biraz yakışıklıdır eline çantayı verirler pazarlamacı olur,suntayı yatara yatırmasını bilmeyen kesimci olur,delik makinasını açıp kapamayı bilen delikçi olur,evde hanımına söz geçiremeyen adam kalkar mağazada aslan olur,çat pat ingilizce bilen ihracatcı olur,size ödemesini zamanında göndermeyen mağazacı 2 defa üst üste aradığınızda ''kaçakcımıyız kardeşim zırt pırt arıyorsun'' deyip esnafın hası olur :)) Bu gözler 10 yıllık montaj ustasıyım ben deyipte yatak odasını ters kuran adamlar,param gelmedi benimde deyip alacağınızı sallayıp yılbaşında siz evde otururken kendisi otellerde vur patlasın çal oynasın yapan mağazacılar gördü bu sektörde:)) (daha çok örnek varda kısa geçeyim:)))
15)Ticaretin herşeyini bilen,o zamanlarda 70 lere merdiven dayamış İsrailli eski bir müşterimin 2003 yılında söylediği ve unutamadığım bir sözüde sizinle paylaşmak isterim.. ''ÜRET SAT DERT KAZAN,AL SAT PARA KAZAN''...
Kusura bakmayın içinizi biraz kararttım ama maalesef bu sektör böyle..İnsana dayalı,emek yoğun bir sektör olduğu için fotoğraf bu:))Kafanıza takılan ne olursa sorabilirsiniz..Şimdiden kolay gelsin,Allah işinizi gücünüzü rast getirsin..