Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

3 Ortaklı Şirket Yapısı

BaşlatanKemal KarabulutTarih13/02/2016 01:36:33Yorum4

İlk mesaj
Yeni Üye1 yazı
Arkadaşlar selam. Ben bir Endüstri Ürünleri Tasarımcısıyım ve bir arkadaşımla ortaklık kurmak istiyorum. Bu arkadaşım üretimde çok güçlü, bense tasarımda. Kendisi 1 sene önce şirket kurdu ve 50 müşterilik (sadece 10'u istikrarlı) bir portföy oluşturdu. Kendisine %50 ortaklık teklif ettim ve bunun karşılığında 80 ila 100.000 tl arasında makine yatırımı yaparak üretime ortak olmayı teklif ettim. Eğer bunu istemezse sermaye koymadan %30 kar ortağı olmayı ve eğer dilerse daha sonra yine maddi yatırımda bulunarak %50 lik ortaklığa girebileceğimizi söyledim. Kendisi de firmasına insanları ortak etmek istemediğini çünkü şu an kendisinin de borcu olduğunu ve beni bu yükümlülüğün altına atmak istemediğini belirtti. Bir kız arkadaşı var ve onun Kosgeb'e başvurup yatırım almasını ve oradan gelecek parayla makine yatırımı yapmak istediğini, benim şahıs firmamla iş yapmamı ve onun şu an devam eden firmasıyla iş yaparak 3'lü bir ortaklık kurabileceğimizi söyledi. Kar paylaşımı ise %30 - %30 - %30 olacak ve %10 da 3 firmanın giderleri için havuzda toplanacak şeklinde olabilir dedi. 3 farklı firma tek firma altında nasıl güvenilir bir ortaklık kurulur bunu araştırıyorum? Kağıt üzerinde bu nasıl çözülür? Fatura kesimleri nasıl yapılır? Yani birisi bana gelip 200m2 stand tasarla dedi ve ben üretici olarak bu arkadaşıma gidip bana bunu yap dedim. Sonra bunun kar paylaşımı nasıl olacak? Müşteriyi ben bulduysam 3.ortak olan kız arkadaşının payı bu işten nasıl olacak? Bu arada kız arkadaşı müşteri temsilcisi ve müşteri getirmek onun işi, işi çıkartmak benim işim, üretimi yapmak ise ortağımın işi olacak. Böyle bir sistem örneği var mıdır? Herkese sordum ve gece bu siteyi buldum. Umarım beni aydınlatacak bir kaç yazı gelir. Şimdiden teşekkürler

Yerleşim Türkiye / IstanbulMeslek Mimar
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
4 yorum
Yeni Üye11 yazı
Merhaba, işinizin teknik kısmı konusunda fikir veremem fakat yaşadığım acı bir tecrübeyle ilgili fikrimi paylaşmadan edemedim.
Ortaklıkda taraflar 3 kişi olduğu vakit 1 tarafı yalnız birakma ihtimalleri var.
Bu alınacak kararlarda oy birliğini, şirketin devam etmemesi halinde tek kalma riski olan ortağın dezavantajını artıran bir faktör.
Hele ki karşı taraf birbiriyle arkadaş olan 2 kişiden oluşuyor.
Kız arkadaşın iş ile ilgili bir taraf seçme durumu olsa bu kesinlikle diğer bey olacak ve yalnız kalma riski olan ortak siz olacaksınız.
Böyle anlaşmazlıklarda hukuk adamları dahi % 49 ve altı hisse kararlarının teneke %51 hisse kararlarının altın değerinde olduğunu söylerler, emeklerinizin üstüne bir bardak su içer gidersiniz.
Ya ikili ortaklığı yoklayın ki en azından herkesin söz hakkı iyi niyette ya da kötü niyette eşit olsun, azınlık riskiniz kalmasın ; Ya da hiç üçlü ortaklığa girmeyin.
Kolaylıklar dilerim

Yerleşim Türkiye / AnkaraMeslek Ö?retmen
Üye1236 yazı
Yapacağınız işlerin listesini oluşturun.
Maliyetlerini belirleyin.
Her biriniz ayrı işletme açılışı yapın.
Her iş için belirleyeceğiniz kar oranlarında mutabık kalın.
Gelen her iş için bir birinize maliyet + kar şeklinde faturanızı kesin ve ödemeyi alın.
Maliyet değişikliklerini birbirinize bildirme prosedürü oluşturun.
Herkes kendi işini yapmış ve kendi kazancını sağlamış olur.
Birbirinizin risklerinden etkilenmezsiniz.
Anlaşmazlık, karar uyuşmazlığı, yönetim sıkıntısı yaşamazsınız.
Bu yapıda verimsiz çalışan bir bölüm (pazarlama, tasarım, üretim) olduğu taktirde bir başkası ile değiştirmek mümkündür.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk
Üye1236 yazı

Eğer sağlam ve düzenli bir yapı oluşturmak istiyorsanız hizmet standartlarını belirli hale getirin. Müşteri ilk sizle bile irtibata geçmiş olsa mutlaka müşteri temsilcisine yönlendirmeli ve irtibatı o birimin sürdürmesini sağlamalısınız.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk