Ana içeriğe geç

Dış Ticaret

Türkiyede Şirket Kurup Belçikaya Satış Showroom Aç

BaşlatanhuseyinpalaTarih09/01/2016 02:26:23Yorum14

İlk mesaj
Yeni Üye30 yazı
Arkadaşlar sitede biraz aradım bulamadım bu konu hakkında bilgisi olan biraz aydınlatabilirmi.
Belçikada yaşıyorum burada mutfak banyo dolabı işi yapmak istiyorum ve showroom kurmayı düşünüyorum.
Duyduguma göre ürünleri türkiyeden alırsam kira bedelimin dükkan demirbaş ve tadilatının reklam giderlerinin işk yılmyüzde elli ikinci yıl yüzde 30 unu geri alabiliyormuşuz ve örnek olarak bir tır ürün çıkardık bunun gümrük vergisinide türkiye geri hesabımızıza yatırıyormuş.
Bu iş doğrumu yapan ve biraz konuyu anlatabilecek biri varmı acaba... Nasıl başlamalıyım.

Yerleşim Belçika / AntwerpenMeslek Mimar
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
14 yorum
Üye150 yazı
yazdıklarınız kısmen doğru, Türkiyede şirketiniz olmalı ve üretim yapıyor olmalısınız.
Gümrük vergisi ödenmiyorki geri alabilesiniz.

Yerleşim Türkiye / Tekirdag
Yeni Üye49 yazı
Türkiyede şirketiniz olmalı ekonomi bakanligi destekler bölümüne yeterli bilgi var

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Esnaf
Yeni Üye30 yazı

Arkadaşlar türkiyede abime ait kurulu bi mobilya şirketi var onun üzerinden yapsak ve bende burada çalışıyor gibi görünsem yani müdür gibi o mantıkla olabilirmi yoksa kendi adımamı bi şirket kurayım illaki yani adıma bi şirket kurup abimin şirketten kurdugum şirkete ürünleri faturalarım kendi şirketi üzerindende buraya getirtirim bu mantıkla yapılabilirmi acaba cevaplarınız içinde ayrıca teşekkür ederim ekonomi bakanlığınada bakacagım

Yeni Üye30 yazı
Fikret bey gümrük vergisi hakkında şöyle bi şey söyleyeyim türkiyeden aracı şirketlerle belçikaya ürün getirttim ve yüzde 21 vergi ödedim kesilen fatura üzerinden konuyu biraz daha açarmısınız nasıl yol izlemem lazım ödememm için avrupaya girip hangi gümrükte açılırsa tır oraya gümrük ödeniyor tırda yüklü olan malın degeri üzerinden ve benim dediğimde bu ödediğiniz parayı türkiye devleti size geri ödüyormuş

Üye150 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - huseyinpala
Fikret bey gümrük vergisi hakkında şöyle bi şey söyleyeyim türkiyeden aracı şirketlerle belçikaya ürün getirttim ve yüzde 21 vergi ödedim kesilen fatura üzerinden konuyu biraz daha açarmısınız nasıl yol izlemem lazım ödememm için avrupaya girip hangi gümrükte açılırsa tır oraya gümrük ödeniyor tırda yüklü olan malın degeri üzerinden ve benim dediğimde bu ödediğiniz parayı türkiye devleti size geri ödüyormuş

O sizin ödemiş olduğunuz %21 Gümrük vergisi değil Kdv onuda Belçika vergi dairesinden geri alırsınız yada ürünleri sattığınızda aradaki fark hesaplanır, Türkiye Belçikanın aldığı Kdv yi size neden geri ödesin, hiçmi bilginiz yok? o %21 son Tüketiciden alınıyor siz alıp vergi dairesine ödüyorsunuz.

Türkiyeden 20 bin € luk ürün aldınız 4200 € Gümrükte Kdv ödediniz, bu ürünleri 40 bin € dan sattınız bunun 6942,15 € su Kdv olarak devletindir (6942,15 - 4200 ) = 2742,15 € daha ödersiniz, evrakları Muhasebeci her ay vergi dairesine vermeli
o ayda hiç satışınız yok ise 4200 € size geri ödenir 5000 € satış yapmış olursanız 867,77 € Kdv (4200-867,77) = 3332,23 € geri alırsınız.

Türkiyeden aldığınız ürünler Faturada olarak ihrac kayıtlı değil ise % 18 Kdv vardır oda 20 bin € da 3050,85 € bunu Türkiye vergi dairesinden geri alırsınız.

Türkiyeden ürün alıp %21 ödedim diyorsunuz peki bu ürünleri siz satmadınızmı orada Muhasebeciniz yokmu? Kaçak Faturasız satıyor olamazsınız. )))))

Üye150 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Arkadaşlar türkiyede abime ait kurulu bi mobilya şirketi var onun üzerinden yapsak ve bende burada çalışıyor gibi görünsem yani müdür gibi o mantıkla olabilirmi yoksa kendi adımamı bi şirket kurayım illaki yani adıma bi şirket kurup abimin şirketten kurdugum şirkete ürünleri faturalarım kendi şirketi üzerindende buraya getirtirim bu mantıkla yapılabilirmi acaba cevaplarınız içinde ayrıca teşekkür ederim ekonomi bakanlığınada bakacagım

Türkiyede siz bir Şirket kurup hemen aynı zamanda Belçikada ofisini kuramazsınız, birinisi Belçika müsade etmez ikincisi Türkiye desteklemez fayası olmaz yani, Abinizin Şirketi üzerinden olur siz orada Müdür olarak görünürsünüz Şirket
belli bir ciroyu aşmış olmalı yoksa Abinizde Belçikada Ofis açıp satış yapamaz,

Üye198 yazı
ihraç fazlası markalı erkek boxer satıcısıyız markalarımız gstar cr7 bjorn borg ve calvin clein gibi dünya
Markalarının defosuz boxerlarını tüm türkiyeye yolluyoruz ilgilenen arkadaşlar
İnstagramdan boxersepeti isimli sayfamızdan detay bakabilirler

Yerleşim Türkiye / YskenderunMeslek Saty? / Pazarlama
Yeni Üye30 yazı
Fikret bey öncelikle sağolun çok bilgilendirmişsiniz... Bu konu hakkında baya bi birikiminiz var sanırım Allah ilminizi artırsın. ben burada bi akrabamın evine mutfak dolabı yaptırdım türkiyede tır firmasıyla getirttik ve fatura üzerinden yüzde 21 ekstra tır şirketine ödeme yaptım yani gümrük vergisi dediler bana ben onun haricinde direk geldim eve taktım mobilyayı bu kadar.
Şimdi benim sordugum türkiyeden abimin şirket üzerinden malları yolladım belçikaya diyelim dediğiniz gibi 20000 euroluk malın 4200 euro vergisini türkiye geri ödemeyecekmi bana ben onu anlamadım sadece ve şöyle duymuştum dediğiniz gibi ben bunu burada montaj ettiğimde fatura kesicem müşteriye aradaki kdv yi belçika bana gerimi ödeyecek yani onu tam anlayamadım.

Üye150 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Fikret bey öncelikle sağolun çok bilgilendirmişsiniz... Bu konu hakkında baya bi birikiminiz var sanırım Allah ilminizi artırsın. ben burada bi akrabamın evine mutfak dolabı yaptırdım türkiyede tır firmasıyla getirttik ve fatura üzerinden yüzde 21 ekstra tır şirketine ödeme yaptım yani gümrük vergisi dediler bana ben onun haricinde direk geldim eve taktım mobilyayı bu kadar.
Şimdi benim sordugum türkiyeden abimin şirket üzerinden malları yolladım belçikaya diyelim dediğiniz gibi 20000 euroluk malın 4200 euro vergisini türkiye geri ödemeyecekmi bana ben onu anlamadım sadece ve şöyle duymuştum dediğiniz gibi ben bunu burada montaj ettiğimde fatura kesicem müşteriye aradaki kdv yi belçika bana gerimi ödeyecek yani onu tam anlayamadım.

Yok Türkiye ödemez sizde ödemiş olmuyorsunuz zaten o %21 vergiyi.

Belçikada şirketiniz var Türkiyeden ofisiniz için ihrac kayıtsız 20 bin € luk artı %18=3600 € Mobilya aldınız, Belçikada Gümrüklemede %21=4200 € ödersiniz.

Türkiye size ürünleri ihracat yaptığınız için 3600 € geri öder
Faturada ürünler ihracat kayıtlı olsaydı 3600 € ödemezdiniz geride alabileceğiniz para olmazdı.

Mobilyaları siz satmayıp kendi şirketinizin ofisinde kullanacağınızdan Belçikada %21=4200 € bu Parayı size geri öder.

Kdv Gümrük değildir her Ülkenin son tüketiciden aldığı bir vergidir.

Örnek bir Belçikada Fabrikanız var X ürün üretip satıyorsunuz
diyelimki ayda 100 bin € luk satarken artı %21 = 121 bin € Faturalandırmalısınız 100 bin sizin satış Fiyatınız 21 bin € Devletin, Satın alan şirket bu 21 bin € yu Devletten geri alır kendi satış yaptığı oranda Kdv'sini öder (Bu her Ülkede aynıdır % oranı Ülkeye ve ürüne göre değişir.) bunu kaçırmaya kalkarsanız ağır para cezası ve Hapis cezası yersiniz. :-)

Örnek iki Butik işletiyorsunuz (100 artı %21) = 121 € luk ürün aldınız Toptancıdan diyelimki bunlar satılmadı çöpe attınız Devletten 21 € geri alırsınız, bunları (300 artı %21) = 363 € ten sattınız 63 € Devletindir 21 € satın alırken ödediğinizden (63-21)
= 42 € daha ödersiniz.

Örnek üç Çarşıya gittiniz 121 € ödeyip giyim aldınız bunun satış fiyatı 100 € dur 121 € değil, satıcı sizden 21 € vergi olarak fazla alır ve bunu Devlete öder.

açıklayıcı olmuştur umarım.

Üye150 yazı
huseyinpala

Unuttuğum Ödediğiniz Kira Elektrik su gibi ve aldığınız diğer hizmetlerdeki Faturalardaki %21 lik Kdv'yi de geri alırsınız.

Yeni Üye30 yazı
Gerçekten çok açıklayıcı yazmışşınız utandırdınız beni sağolun :) bir örnekte ben yazayım şimdi gerçek yapmak istediğim iş üzerinden örneklendirme yapalım...
Öncelikle abimib şirketi üzerinden müdür olarak belçikaya satış showroomu açıyorum.
Sonra abime öncelikle showroom için sergilenmek için mutfak banyo dolapları yaptırdım bu gelenlrden ilk etapta showroomda duracagı için gümrük vergisini geri alırsınız diyorsunuz. Aslında ilk etapta bu ürünler zaten ücretsiz numune gibi gelecegi için yani bedelsiz gelecegi için gümrük vergisi çıkmayacaktır.
Sonra showroomu actım bir müşteri geldi hespladım örnek 10 bin euro tuttu fakat bu ürünü abim bana 3 bin euroya yapacak şimdi iş buradan başlıyor işte abim bu ürünü türkşyeden çıkartırken yani bana aslında kendi şirketine yollarken mecbur bi fatura kesecek değilmi 3 bin artı kdv diyelim 3540 euroluk bi fatura ile cıktı sonra bu bana gelirken Tır herhangi bi avrupa ülkesinde gümrük actırdıgında benim ürünümün faturası verilcek ve 3540 euro üzerinden yüzde 21 daha kesilcek ve 4283 euro olacak ve en sonunda benim elime ulaşacak şimdi ben bunu müşteriye belçikadaki kdv oranı dahil fatura kesicem 10 bin euroluk şimdiye kadar 540 euro türkiyeden çıkarken kdv var onu alacakmıyım sonra ikinci gümrük vergisi var 743 euro onu alacakmıyım bunları tam anlamıyla adapte olamadım.
Yani yazdıgınıza göre bana mal oluşu bu ürünün 4283 euro 10000 eurodan düşersek 5717 euro kar var bunun kdv oranı belçikada 21 yani 1200 euro ekstra vergi çıkıyor belçikaya vermem gereken kdv yani şimdi siz diyorsinziki 1200 eurodan gğmrükte ödediginizi düşerler öylemi kusura bakmayın biraz karısık yazmıs olabilirim ama yurt dısı meselesi oldugu için türkiyede kdv gümrük artı burda kdv olunca biraz kafam karıstı

Üye150 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Gerçekten çok açıklayıcı yazmışşınız utandırdınız beni sağolun :) bir örnekte ben yazayım şimdi gerçek yapmak istediğim iş üzerinden örneklendirme yapalım...
Öncelikle abimib şirketi üzerinden müdür olarak belçikaya satış showroomu açıyorum.
Sonra abime öncelikle showroom için sergilenmek için mutfak banyo dolapları yaptırdım bu gelenlrden ilk etapta showroomda duracagı için gümrük vergisini geri alırsınız diyorsunuz. Aslında ilk etapta bu ürünler zaten ücretsiz numune gibi gelecegi için yani bedelsiz gelecegi için gümrük vergisi çıkmayacaktır.
Sonra showroomu actım bir müşteri geldi hespladım örnek 10 bin euro tuttu fakat bu ürünü abim bana 3 bin euroya yapacak şimdi iş buradan başlıyor işte abim bu ürünü türkşyeden çıkartırken yani bana aslında kendi şirketine yollarken mecbur bi fatura kesecek değilmi 3 bin artı kdv diyelim 3540 euroluk bi fatura ile cıktı sonra bu bana gelirken Tır herhangi bi avrupa ülkesinde gümrük actırdıgında benim ürünümün faturası verilcek ve 3540 euro üzerinden yüzde 21 daha kesilcek ve 4283 euro olacak ve en sonunda benim elime ulaşacak şimdi ben bunu müşteriye belçikadaki kdv oranı dahil fatura kesicem 10 bin euroluk şimdiye kadar 540 euro türkiyeden çıkarken kdv var onu alacakmıyım sonra ikinci gümrük vergisi var 743 euro onu alacakmıyım bunları tam anlamıyla adapte olamadım.
Yani yazdıgınıza göre bana mal oluşu bu ürünün 4283 euro 10000 eurodan düşersek 5717 euro kar var bunun kdv oranı belçikada 21 yani 1200 euro ekstra vergi çıkıyor belçikaya vermem gereken kdv yani şimdi siz diyorsinziki 1200 eurodan gğmrükte ödediginizi düşerler öylemi kusura bakmayın biraz karısık yazmıs olabilirim ama yurt dısı meselesi oldugu için türkiyede kdv gümrük artı burda kdv olunca biraz kafam karıstı

Uffffff ))))

ilk etapta bu ürünler zaten ücretsiz numune gibi gelecegi için yani bedelsiz gelecegi için gümrük vergisi çıkmayacaktır.

ücretsiz neden? Abinizin Türkiyede bir Maliyeti var ikincisi
o ürünler showroumda beklediğinden ya çöpe atılır yada çok düşük fiyata satılır, onun için gelir vergisinden düşersiniz o ürünleri faturalı olursa sizin menfaatınıza, bir senede 100 bin € gelir sağladınız o numunelere 10 bin € fatura kesildiğinde 90 bin gelir sağlamış olur 100 bin yerine 90 bin vergilendirirsiniz.

Ürünler sadece Belçikada vergilendirilir başka AB Ülkesinde değil.

Abiniz Türkiyeden Belçikadaki şirketine ürün yolluyor. faturayı ihrac kayıtlı kdv olmadan 3 bin € kesmeli.

Belçikaya geçici olarak 3 bin € için 630 € Kdv ödeyeceksin.

(Gümrük vergisi diye birşey yok) Abinin şirketinden değilde Belçikada bir şirketten 3 bin € luk ürün alsan yine geçici olarak 630 € Kdv ödersin. 3000 bin € 3000 bin € olarak kalır ürün sana 4283 € ya mal olmaz. ))))

Kdv dahil 10 bin € sattığın zaman 10 bin € ya satmış olmuyorsun 8264,46 € ya satmış olursun 1735,64 € Kdv Devletindir.

8264,46 - 3000 = 5264,36 € vergilendirme öncesi kar etmiş olursun.

senin yazmış olduğun şekildede aynısı kalır Abin Kdv li 3540 € luk Fatura kesti, sen Belçikada 3 bin € için 630 € ödedin.

540 € Abin Türkiyeden geri alacak, 630 € sen Belçikadan geri alacaksın, Maliyet 3000 € da kalır.

Aynı ürünü Belçikadan Toptancıdan alsan (3000+630)=3630 € ödersin.

(8264,46+1735,64) = 10000 € satış fiyatın
vergi dairesine Kdv yi öderken (1735,64-630)=1105,64 € ödersin

10000-(3630-1105,64)=5264,36 € vergilendirme öncesi kar etmiş olursun.

Yeni Üye30 yazı
Valla bu sefer anladım. Hakkınızı helal edin inşallah başka arkadaşlarada yardımcı olur bu anlattıklarınız sağolun...