Ana içeriğe geç

İş Dünyası

Yanlış Kesilen Fatura

BaşlatanharemsizTarih05/01/2016 12:03:36Yorum5

İlk mesaj
Yeni Üye3 yazı
Merhaba, öncelikle cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Size yeni farkettiğim bir olayı sormak istiyorum İş yerin de 2 firma var imalatçı ve ihracatçı. Buna istinaden İmalatçı firma ihracatçı firmaya X malını 15 TL Y malını 30 TL birim fiyattan ihr. Kayıtlı satıyor. (Fatura tutarı 20.000 olsun)

İhracat firması ise X malını 30 TL Y malını ise 15 TL ye satıyor (Fatura tutarı 3.000 olsun) Firamalar aynı bünyede ama faturaları kesen farklı olduğu için o an farkedilmemiş.

Benim bu hatayı farketmem ise ihracat firmasının kdv iadesini hazırlamam sırasında oldu. Büyük miktarlarda iade söz konusu olmadığı için ihracaat firması uzun zamandır iade almamış

Olayın vuku bulduğu zaman 2013 yılının başı yardım istememin sebebi ise tam olarak bu geçmiş zaman

Durum analizi yapıcak olursan İmalatçı firma 20.000 TL nin kdv sini almış durumda. 2013 yılına ait bir fatura Aklıma gelenler bunlar. Bu durumda ne yapılabilir

Yerleşim Türkiye / MuğlaMeslek Muhasebe
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
5 yorum
Yeni Üye5 yazı
kardeşim öncelikle sen ihrac kayıtlı almış olduğun malı ve ihraç etme esnasında yani yurtdışındaki alıcına zarar mal satamazsın gümrük izin vermez..bunları sadece senin belirtmiş olduğun y malın için söylüyorum yazmışsın ya alış:30 tl satış:15 tl bu şekilde ihracat ta gümrük uygun görmeez.. yanlışlık var burda

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye5 yazı
asıl yazmış olduğun soruna gelecek olursak yazmışsınız ya (Firamalar aynı bünyede ama faturaları kesen farklı olduğu için o an farkedilmemiş) tamam sen o an faketmemişsin ama daha sonra işlemi devamı olarak ne yaptınız biraz açıklık getirin ona göre soruna cevap getirilsin..

Yerleşim Türkiye / GaziantepMeslek Ythalat / Yhracat
Yeni Üye3 yazı

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - İSLAM
kardeşim öncelikle sen ihrac kayıtlı almış olduğun malı ve ihraç etme esnasında yani yurtdışındaki alıcına zarar mal satamazsın gümrük izin vermez..bunları sadece senin belirtmiş olduğun y malın için söylüyorum yazmışsın ya alış:30 tl satış:15 tl bu şekilde ihracat ta gümrük uygun görmeez.. yanlışlık var burda

Öncelikle gümrük imalatçı faturasını dikkate almaz bunu için beyanname basılırken ihracat firmasının yurtdışında ki firmaya kestiği faturayı dikkate alır. Zaten karşılarştırma yapılmadığı için iki firma aradaki yanlışlık farkedilmiyor.

Olaki gümrük yanlışlık var deseydi beyanname Redrese yerdi buna istinaden de düzeltme yapılmış olurdu.

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Muhasebe
Yeni Üye3 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - İSLAM
asıl yazmış olduğun soruna gelecek olursak yazmışsınız ya (Firamalar aynı bünyede ama faturaları kesen farklı olduğu için o an farkedilmemiş) tamam sen o an faketmemişsin ama daha sonra işlemi devamı olarak ne yaptınız biraz açıklık getirin ona göre soruna cevap getirilsin..

Burda ki yazıyı tam anlayamadım ama durumu anlatmaya çalışayım Fatura kesildi İmalatçı firması kesmiş olduğu faturayı işledi beyannamesini verdi sonrasında ilgili ayın iadesini aldı (örnek fatura)

A4 Kareli Defter ------ 566,67 Adet --------- 30 TL ------ 17.000,00 TL
Dolma Kalem ---------- 200 Adet ------------- 15 TL ------ 3.000,00 TL

İhracatçı firma gelen faturayı işledi almış olduğu malı ihraç etti (örnek fatura)

A4 Kareli Defter ------ 566,67 Adet --------- 15 TL ------ 8.500,00 TL
Dolma Kalem ---------- 200 Adet ------------- 30 TL ------ 6.000,00 TL

Şimdi burada birim fiyatların yerini karıştıran arkadaş imalatçı firmada ki kişi ihracatçı firma ise doğru şekilde kesiyor faturayı

aradan 2 yıl gibi bir süre geçti bu yüzden bir oynama yapamam devreden kdv yi de bozmamam lazım. Bu arada ihracatçı firmalar zararına satış yapabiliir yıl içerisinde ki 1-2 faturada bazen bu oluyor bazen de iskonto yapılıyor bunlar zarar olarak gözüküyor haliyle ama ne kadar zararına fatura kesilir bunun limiti ne kadardır bunu tam bilmiyorum .

Zararına kesemez gibi durumun olmaması mümkün deil bazı ihracat firmalarının bu yıl zarar etti gibi beyanları örnek gösterilebilir.

Yerleşim Türkiye / Mu?laMeslek Muhasebe
Üye1236 yazı
Öncelikle 'adet ' birimde 0,67 nasıl olabilir bunu düşündüm epey :)

İhracatçı firma İmalatçı firmaya, sehven 30 TL'ye satın aldığı ürünler için 15 TL x adet + KDV Fiyat farkı faturası kesecek.
İmalatçı firma da İhracatçı firmaya, sehven 15 TL'ye sattığı ürünler için 15 TL x adet + KDV Fiyat farkı faturası düzenleyecek.

KDV'ler arasındaki fark maliyenin zararını karşılayacaktır. Fakat burada usûlsüz bir durum olduğu aşikar. 2013 yıl sonunda iki firmanın C/H mutabakatı yapmamış olması, yılı hatalı bir işlemle kapatması kabul edilebilir gibi değil...

Yukarıdaki faturalaşma iki firma arasındaki borç ve alacak dengesizliğini de kapatacaktır.
Zann ile yakin zail olmaz. - Mecelle'den

Yerleşim Türkiye / YstanbulMeslek Dany?manlyk