Ana içeriğe geç

İş Kurma Ve Girişimcilik

Kosgeb Gençlere 50 Bin Hibe Hakkında. . .

BaşlatanBerkay ÇimenTarih26/12/2015 08:17:07Yorum38

İlk mesaj
Yeni Üye15 yazı
Merhaba;

Biliyorsunuz Ahmet Davutoğlu'nun seçim vaadlerinden biri de, gençlere proje karşılığı 50 bin Türk Lirası hibe idi. Bunu geçtiğimiz günlerde meclisten geçirerek onayladılar. Bu desteğe KOSGEB bakıyor. Gerekli ayrıntılar henüz paylaşılmış değil. Arama motoru üzerinden araştırma yaparken bu platforma denk geldim ve burada daha önceleri KOSGEB'den destek almış olan kullanıcılar gördüm. Buraya konu açmak doğru olur, zatıallerinizden bilgi almak yararlı olur diye düşündüm. Şu an için İSMEK üzerinden uygulamalı girişimcilik kursuna başvurdum, tarih bekliyorum. Bu süre zarfında bilgi toplamak, tecrübeli olanlardan faydalanmak arzusundayım.

Benim bir sosyal medya platformu projem var, bu hususta da destek verildiğini, ''her alanda destek veriyoruz'' sloganıyla hükümet açıklamıştı. Bilişim sektörü de geleceği olan, pazarı olan sektör. Söz konusu destek'de hedeflenen istihdam ise, bu alan istihdam sağlanacak alandır. Buna mukabil desteğin bu alanda sağlanmaması hususunda şüphem yok, destek sağlanıyor.

Kurs evreleri, kurs sınavı, proje, proje sunumu, proje kabulü ve ödeme yapılması hususlarında bilgilerinize ihtiyaç duymaktayım. Sizden ricam, bildiklerinizi paylaşmanız. Şahsım gibi kafasında soru işaretleri olanlar da bu başlık altında sorularının cevaplarını bulabilsinler.

Şimdiden sonsuz teşekkürler,

Saygılarımla...

Yerleşim Türkiye / istanbul
YORUMLARTopluluk ne düşünüyor?
38 yorum
Üye100 yazı
Her kafadan bir ses , aslında bir çok kişi doğruları yazmış ama farklı konulardan bahsetmiş.Geçen ay ben de bu kursa katıldım ve kursu bitirdim.Kurs yeni işletme açacaklar ama girişimcilik , ticaret , yasal mevzular gibi olayları bilmeyenler için faydalı.Yani sadece parayı almak için gidilecek angarya bir kurs olarak bakılmamalı.
Desteğe gelirsek , bize kurs da söylenen bu kursa katılanların %7 si civarı bu hibeden faydalanıyor.Ama bu kalan gurubun projelerinin kabul edilmedği anlamına gelmesin bir çoğu da başvuru yapmıyor.Bütün şartlara uygunsanız projenizi size öğretilen formata göre gönderip bekliyorsunuz.İnceleme sonunda ve kurul sonunda onaylanırsanız hibe almaya hak kazanıyorsunuz? Tabi burada şu soru geliyor aklıma projeler neye göre kabul ediliyor ya da edilmiyor ? belli değil tam olarak.Yani siz buradan gelecek paraya göre bunu hesap ederek borçlanırsanız sonuçları çık kötü olabilir.Bu kurumun kaynakları sınırsız değil bazen kaynak bitiyor , bazen ödenek gelmiyor ve haliyle projeler onaylanmıyor onaylansa bile çok geç ödeme oluyor. Hadi herşey yolunda gitti ve ödeme de alacaksınız.Bu ödeme için sizin harcama yapmanız bu harcamayı belgelendirip kosgebe sunmanız gerekiyor bundan sonra 3 ay içerisinde ödeme gerçekleşiyor.Bu durumda bu ödemeyi yapacak paranız olmalı yok sa da satıcı ile anlaşabilirseniz anlaşacaksınız? O siz ödeme yapmadan faturanızı kesip verecek ve 3 ay civarı beklemeyi göze alacak.Sizin de devlete vergi v.b borcunuz yoksa para ödenecek.
Sonuçta projenizden eminseniz ve toplam masraflardan %50 sinden fazlasını hemen karşılayabilecek bir paranız varsa faydalı olabilir.Kabul edilmese de işinizi zor da olsa kurabilecek bir paranız olması gerekiyor.Yoksa sıfır para ile bu krediyi alıp iş kurmayı planlıyorsanız benim gibi malesef hayal kırıklığı.

Yerleşim Türkiye / BursaMeslek Di?er
Yeni Üye15 yazı
tuhiacar, anladım, emeğinize sağlık, güzel açıklamışsınız.

Birikim olmadan, yada krediyle de olsa elinizde toplu bir para olmadan, destek söz konusu değil gibi. Destek, yaptığınız alışverişe, kurduğunuz şirketin giderlerinin faturalarına göre belirleniyor, bir miktarı ödeniyor anladığım kadarıyla. Direkt olarak, ''sen giderlerini çıkar, faturalandır, bize getir, tutan meblağ'ı sana verip, şirketini kurmanı sağlayalım'' temalı bir durum değil. Kurulan şirketin giderlerine destek sadece.

İlginize çok teşekkür ederim, gerekli bilgileri aldım...

Yerleşim Türkiye / istanbul
Üye100 yazı

Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - Berkay Çimen
tuhiacar, anladım, emeğinize sağlık, güzel açıklamışsınız.

Birikim olmadan, yada krediyle de olsa elinizde toplu bir para olmadan, destek söz konusu değil gibi. Destek, yaptığınız alışverişe, kurduğunuz şirketin giderlerinin faturalarına göre belirleniyor, bir miktarı ödeniyor anladığım kadarıyla. Direkt olarak, ''sen giderlerini çıkar, faturalandır, bize getir, tutan meblağ'ı sana verip, şirketini kurmanı sağlayalım'' temalı bir durum değil. Kurulan şirketin giderlerine destek sadece.

İlginize çok teşekkür ederim, gerekli bilgileri aldım...

Sayın Berkay evet söylediğiniz gibi bu parası olmayana al git işyeri aç kredisi değil , zaten bize de kursta üzerine basa basa söylenen bu bir "destek" programı , yani sen bir risk koyacaksın ortaya biz senin riskini azaltnam için destek olacağız.Bir de unutulmaması gereken şu var bu 30 bin rakam tek bir gider için kullanılamıyor parça parça bölünmüş durumda bir giderde kullanamadığın bir miktar diğerine aktarılamıyor, rakamları doğru yazmıyor olabilirim ama ,

Atıyorum kurulum için 3000 TL ye kadar ödeme dedi , senin kurulumun 3000 TL tuttu.Bu 3000 TL nin %60 ksımını alabilirsin yani 1800 TL kalan 1200 TL lik kısmı kullanma hakkını kaybetmiş oluyorsun
Yine makine teçhizat için 15.000 TL ye kadar veriyorsa senin aldığın makineler 12.000 tuttu diyelim 7200 TL almaya hak kazanıyordun
Kira , personel v.b giderler de aynı şekilde yani 30 bin alabileceğin maksimum rakam

Yeni Üye39 yazı
Alıntı Yapılan Metin:
Yazıyı gönderen - ömer10
beirut77 kardeşim yazdıklarının altına imzamı atarım.geçen bir arkaşımda diyodu,ellibinin otuzbiniyle bi araba alırım.kalanıylada işi kurarım.bende devletin parayı eline saymadığını söyleyince vazgeçmişti kursa gitmekten.yani aklınız alıyormu.kursu bitiren herkese 50.000 verilecek ve git işini kur denecek.sizce o kursa kaç milyon kişi başvurur?kısaca orayı yıkarlar.
devlet sana sen işini kur ben sana destek olacağım diyor.Zaten cebinde parası olmayan adam iş kurmasın,gitsin bir işte çalışsın.
benim sorularım şunlar:
-Ben kursa giderken hibe 30.000 di ve 15.000 makine tehçizat,12.000 personel maaşı ve kira, 3.000 de şirket kurulum masraflarıydı.50000 liralık hibenin 20.000 i kira ve personel yardımıysa,şirket kurulumu için ödeme ayrılmıyormu kosgeb tarafından.bide 2500 hesabında bi yanlışlık varmı?benim dönemimde en az bir seneye yaymak lazımdı?senin hesaba göre 8 ay tutuyor.
-kursa katılanlar arasında, en çok dikkatini çeken veya kafana yatan yapılması planlanan iş ve veya işler nelerdi

Şimdi farkettim sorunuzu cevaplayayım dostum.
Eskiden 30.000 di şu an 50 ye çıkarıldı.
2 bin tl işletme gideri, direk eline saydıkları para
18 bin tl makine techizat
30 bin işletme giderleri(sadece personel net maaşı ve kira)

eğer makina techizat ihtiyacınız daha fazla olursa 18 in %50 si kadar arttırım yapabiliyorsunuz yani 27bin tlye kadar çıkarabiliyoruz fakat bu durumda işletme giderleri de 9bin tl azalıyor. aynı şekilde işletmenizin makine techizat gideri az ya da yoksa işletme giderinin yüzde 50 si kadar arttırım yapabiliyoruz, 30 + 30.%50 = 45.000 tl, tamamını kullanırsak techizata 3000 tl kalıyor gibi. hesabımı buna göre ortalama yaptım hocam
diğer sorunuz ise şöyle cevaplayayım, işletmede pastaneci, kadın kuaförü, düğün fotoğrafçısı ve proje ofisi açacak insanlar çoğunluktaydı, en enteresan iş fikri ise midye paketleme için katılan arkadaştı sanırım.

Yerleşim Türkiye / YalovaMeslek Dekoratör
Üye100 yazı
Benim bir sorum var bilenler lütfen cevaplasın? Bankalara ödeyemediğimiz kredi borcumuz varsa kosgeb'den aldığımız kredilere bu bankalar el koyabilir mi?

Yeni Üye23 yazı
kosgeb size kredi vermez, kosgeb ten kredi alamazsın zaten. kredi garanti fonuna başvuru yapman gerekiyor. ayrıca diğer bankalara borcunuz varsa diğer bankalar sizin geçmişinize bakarak size kredinin uygun olup olmaması ile alakalı bilgi paylaşımında bulunuralar.

Yerleşim Türkiye / KütahyaMeslek Bilgisayar-Bili?im
Üye170 yazı
Kurmak istediginiz isler cok sermeye gerektirmiyorsa ve maddi durumunuz el vermiyorsa bulunduğunuz il ve ilcedeki sosyal yardimlasma ve dayanisma mudurluklerine gidin ( valilik ve kaymakamliklardadir ) eger degismediyse 15 bin tl ye kadar iskurma destegi veriliyor. 2 yil odemesiz toplm 8 yil vade. Onden para odemenize gerej yok. Proje onaylanirsa mali aliyorsunuz karsi tarafa para odeniyor. Detaylari mudurlukten ogrenebilirsiniz...

Yerleşim Türkiye / AfyonkarahisarMeslek Di?er
Yeni Üye75 yazı
Aman kardeşim bende genç bi girişimciyim.Dedemin 700 m2 süt fabrikası var bunu tekrar faaliyete sokmak istedim.Kosgebe başvurdum.Kapanma sebebi çocuklarının miras anlaşmazlığı.Bir tanede kamyonet var onu da aldım kullanıma.Kosgebte çok iyi yüzde 90 olur dediler müdürle görüştüm benim makinelerim hazır eksik yok gibi tadilatım var biraz 300 350 lira gibi maliyeti vardı.Buzhane motoru arızalıydı onu yaptırdım baska bişiyi yok yani.Onlara sadece sermayem yok bunun için dedim tamam bankalarla anlaşmamız var dediler.Belgeyi verdiler ama bu sırada fabrikanın maliye kayıtlarını yaptırdılar bana sigorta vs fabrika çalışıyor gözüküyor.Bunların hepsi maliyet bana gün geçtikçe.Hangi bankaya gittiysem öyle bir şey yok öyle bir anlaşmamız yok.Bimere yazıyorum bimer bankaya gönderiyor banka çağırıyor daha anlatmadan memur var mı kefil yok diyorum o zaman alamazsın diyor.Yani bir işe giriceksen kendi paran olsun.Ve hibe alıcaksan ver 5 bin lira danışman firmaya paranı getirsinler.Şuan ben maliyeden kapattırdım fabrikayı.Başka bi yere girip tekrar para biriktiricem.1 senedir uğraştım tabi tanıdığın siyasetçi varsa onu araya sokup alabilirsin.Ama bu dediklerimi unutma hepsini yaşıyacaksın.30 bin liralık iş kurucaksan 100 bin lira para var dersen gir hemen belki hibe makine parasını verirler.Hiç olmazsa iyidir.

Yerleşim Türkiye / KütahyaMeslek Gyda